Kotimaa

Hallitus käsittelee Terrafamen uraaniluvan aikaisintaan syksyllä – Uraanin testaus saattaa alkaa jo keväällä

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen. *** Local Caption *** Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen. KUVA: Juha Neuvonen
Kotimaa 23.2.2018 5:00
Tanja Nuotio

Ensi maanantai on päivä, jolloin Terrafamen uraanihanke voi kaatua kokonaan. Maanantaina Sotkamon kunnanvaltuusto päättää kantansa uraanin talteenottoon – ja kunnalla on veto-oikeus.

Valtioneuvosto käsittelee Terrafamen uraanilupahakemuksen aikaisintaan ensi syksynä, työ- ja elinkeinoministeriöstä vahvistetaan Lännen Medialle.

Ministeriön valmisteleva virkamies, yli-insinööri Jorma Aurela kertoo, että uraanilupahakemuksen esittely ja päätöksenteko tapahtuvat maan hallituksessa vasta kesän jälkeen.

– Uraanilupa on ihan uusi asia, jossa on vielä paljon tekemistä esimerkiksi Säteilyturvakeskuksen kanssa. Päätöksiä ei voida tehdä nopeasti, Aurela painottaa.

Monimetalliyhtiö Terrafame hakee lupaa Suomen ensimmäisen uraanilaitoksen käynnistämiseen Sotkamossa. Yhtiö jätti valtioneuvostolle lupahakemuksen uraanin talteenotosta viime lokakuun lopussa.

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kommentoi Lännen Medialle, että aikataulu on vielä yhtiön suunnitelmien mukainen.

– Työ- ja elinkeinoministeriö vie prosessia nyt eteenpäin. Meillä on tavoitteena, että valtioneuvosto myöntää luvan viimeistään vuoden päästä siitä, kun jätimme hakemuksen.

Terrafame on laskenut, että valtioneuvoston päätöksen jälkeen mahdollisten valitusten käsittely voi kestää vielä vuoden verran.

– Tavoitteena on saada lainvoimainen lupa uraanin talteenottoon loppuvuonna 2019. Vaikka tästäkin lupa viivästyisi vielä puoli vuotta, niin se ei vaikuta meidän suunnitelmiin.

Lukkaroinen painottaa, että jos lupa viivästyy loppuvuodesta 2019 yli puoli vuotta, Terrafamen on laitettava koko uraanin talteenoton valmistelu uusiksi.

Jos Säteilyturvakeskus (STUK) myöntää luvan, Terrafame aloittaa uraanin talteenoton testaamisen Sotkamon kaivosalueella jo tänä keväänä.

– Kyseessä on pilotti, jossa ei oteta vielä uraania talteen, vaan testataan prosessia eri kemikaaleilla, STUKin toimistopäällikkö Jaakko Leino kertoo.

Hänen mukaansa testaus tapahtuu kontissa.

– Testaamiseen tarvitaan STUKin toimintalupa, joka on kiinni vielä Terrafamen selvityksistä koskien muun muassa turvajärjestelyitä.

Jorma Aurela toteaa, että talteenottolaitoksen ydinjätehuollon järjestämisessä asiat ovat vielä kesken.

– Terrafame toimittaa tästä vielä suunnitelmia STUKille.

Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti vastikään uraanihankkeesta kaksi kuulemistilaisuutta Kainuussa.

Jorma Aurela totesi, että kysymys on uraanin talteenotosta ja tuottamisesta lähes valmiina olevassa laitoksessa. Hän painotti, että talteenotto tarkoittaa ydinenergian käyttöä.

Lausuntokierros on ollut laaja, ja lausuntoja tai muistutuksia voi antaa ministeriöön ensi viikon keskiviikkoon saakka.

Ensi maanantai on kuitenkin päivä, jolloin Terrafamen uraanihanke voi kaatua kokonaan. Maanantaina Sotkamon kunnanvaltuusto päättää kantansa uraanin talteenottoon – ja kunnalla on veto-oikeus.

Lukkaroinen toteaa, että jos valtuusto ei kannata uraanihanketta, talteenoton suunnittelu loppuu siihen.

Sotkamon kunnanhallitus näytti hankkeelle jo vihreää valoa. Kajaanin kaupungilla on myös veto-oikeus, koska tuleva laitos sijaitsee osittain sen mailla.

Kajaanin kaupunginvaltuusto päätti helmikuun alussa, että suhtautuu uraanin talteenottoon myönteisesti.

Joni Lukkaroinen totesi yleisötilaisuudessa, että kysymys on luonnonuraanin talteenotosta. Terrafame ottaisi talteen uraanin ja myisi sitä.

– Uraani lähtee ulkomaille jalostettavaksi tiiviissä tynnyreissä ja konteissa.

Jaakko Leino sanoi, että uraanituotantoa ydinmateriaalin osalta valvovat paitsi STUK myös kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja Euroopan atomienergiayhteisö Euratom.

Leino painotti, että ydinmateriaaleja käytetään vain rauhanomaisissa tarkoituksissa.

Terrafame laskee, että uraanin talteenottolaitos työllistää Kainuussa suoraan 30 henkilöä ja välillisesti 50.

Kuulemistilaisuuteen osallistui Kajaanissa noin 30 henkilöä, joista monet olivat tuttuja aiemmista ympäristötilaisuuksista.

Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin puheenjohtaja Antti Lankinen harmitteli, että Suomi on valitsemassa nyt uraanin tietä.

Lankisen mukaan uraani on omantunnon kysymys myös eduskunnassa.

– Tarvitaan aikalisä, hän vaatii.

Sotkamon Luonto ry:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piirin mielestä Terrafamelle ei tule myöntää lupaa uraanin tuotantoon ja talteenottoon, koska yhtiö ei täytä ydinenergialain asettamia vaatimuksia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Laukeaako nyt Paula Lehtomäen ja miehensä sisäpiiritieto Talvivaaran alkuperäisten tutkimusten tuloksista. Uraanihan on ollut tiedossa lähes alusta lähtien, mutta häivytettiin julkisuudesta sen suurten tuotto odotusten tähden. Nyt olisikin kiva tietää kenellä noita alkuperäisiä "uraaniosakkeita" on hallussaan? Kaitpa ne dokumentit ovat vielä tallessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uraani on pahinta myrkkyä luonnolle .Kaivostoiminta on lopetettava ennenkuin tuhotaan Suomen puhdas luonto lopullisesti .Emme voi jättää tuleville sukupolville tätä kaikkea saastaa jota nyt tuotetaan ,rahan ahneudesta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä sitä logiikkaa, että joidenkin mielestä uraani on ympäristölle haitallista, jos se kerätään pois jätevesistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lupa on satavarma juttu. Ehkä hieman viivästyy virkakoneiston pelin johdosta. Lisäselvityksiä vaadittaneen muutamia ylimääräisiä kertoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uraanin kulkeutuminen ilman, maaperän ja veden mukana ei liene haitallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuun elyn mielestä uraani ei ole haitallista:
Koko ajan, tälläkin hetkellä, Talvivaara-Terrafamen kaivokselta valuu uraaniyhdisteitä + muita raskasmetallimyrkkyjä alueen pohjavesiin - "tilannetta tarkkaillaan ja mittauksia suoritetaan".

Moni erehtyy luulemaan, että kyseessä on vanhojen, uraanilla rikastuneiden, jätekasojen ja luonnon puhdistaminen... mutta näinhän ei ole, vaan uraanitehtaalle johdetaan metallitehtaan kautta
uraani nyt liuotuksen alla olevista liuotusaumoista.
Muutenhan koko Terrafamen homma olisi vieläkin tappiollisempaa nykyiseen tilanteeseen verrattuna.

Vielä ikävämpää, että uraanitehdas lisää veden ja kemikaaalien kulutusta ja siten myös
käsiteltyjen jätevesien purkumäärää Nuasjärveen.

Entäs sitten kun Terrafame käynnistää omat metallien jatkojalostustehtaat Talvivaaran kaivoksella?
Taas lisääntyy huimasti veden, kemikaalien ja energian (savukaasut) kulutus Nuasjärven viereisen
vaaramaiseman päällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uraaniyhdisteethän ovat oikein hyvin vesiliukoisia. Raskasmetallina se on myrkyllinen ja siihen lisänä se radioaktiivisuus, jossa alfasäteily tuhoisinta. Vielä pahempia ovat ne kalliossa vuosimiljoonien aikana uraanista radioaktiivisen hajaantumisen kautta syntyneet tytäraineet: radon, radium, polonium, torium, radioaktiiviset lyijyn isotoopit. Radon on kaasu joka pääsee ympäristöön heti kun kalliota murskataan. Muut ovat kemiallisina yhdisteinä, jotka vesiliukoisina leviävät ympäristöön eikä niistä edes haluta puhua mitään, vaikka ne ovat paljon vaarallisempia kuin se uraani.
Meillä Suomessa on ollut muutamia pienemmän kokoluokan uraanikaivoksia siellä sun täällä, taisi olla 1950-1960 -lukua. Ainakaan ne Enon Paukkajanvaaran (lue Wikipediasta lisää) uraanikaivoksen työntekijät eivät olleet pitkäikäisiä. Kuolo korjasi pääasiassa keuhkosyöpänä ja leukemiana. Molemmat tyypillisä radionuklidien aikaansaannoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tapaus terrafame/talvivaara näyttää mallia, miten ydinenergialaki kierretään. Tämä homma ja kaivos pantiin alkuun YVAlla, jossa sanaa uraani taisi esiintyä vain kerran jossakin merkityksettömässä yhteydessä. Seuraavaksi firma päästi 2012 jätevesiin liuotettua uraania ympäristöön vähintään kymmeniä tonneja jätealtaan hajotessa. No, senhän jälkeen tätä lopullista uraanikaivokseksi muuttamista on markkinoitu ympäristötekona. Lupakäsittely on tälläkin kertaa muodollisuus, kriitikoilla ei koko kaivoksen historian aikana ole ollut todellista vaikutusmahdollisuutta yhteenkään lupaan. ...kuten ei yhteenkään myönnettyyn kaivoslupaan ylensäkään. Sisäpiirin hommaa ja lupaehdot käytännössä ohjeellisia, koskaan viranomaisten toimesta pahintakaan ympäristörikollista ei ole pysäytetty tässä maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uraania on ollut siinä louhitussa malmissa alusta alkaen. Ja sitä myös liukenee prosessissa koko ajan, aivan kaivoksen alusta alkaen. Tähän mennessä sitä ei ole otettu talteen, joten liennut uraani jää sinne kipsisakka-altaisiin. Eli kysymys johon sinun pitää vastata: Onko parempi että jätetään se uraani sinne altaaseen, vai että kerätään se talteen ja myydään?

Määrät tulee olemaan joka tapauksessa mitättömiä nikkeliin ja sinkkiin verrattuna, joten uraanikaivosta tuosta ei tule mitenkään. Muistelen jostain esityksestä että uraanin vuosituotanto tulisi olemaan vain n. 300 tonnia vuodessa. Tarkoittaa kuutta rekka-autollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

uraani salattiin aluksi koska muutoin alusta asti olisi pitänyt edetä ydinenergialain mukaan. Aivan tietoisesti ja tarkoitushakuisesti tässä on kierretty lakia ja samalla loukattu kaivoksen vaikutuspiiriin joutuneiden ihmisten perusoikeuksia. Ikävää on, että viranomaiset ovat tämän sallineet. Samalla on pidetty pilkkana pörssiyhtiöltä edellytettyä tiedonantovelvollisuutta. Moni sijoittaja menetti puljussa rahansa, valtio mukaan luettuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, eikös se uraani ole aika terveellistä, sitähän voi varmaan syödäkkin, eihän ne pienet lirutukset luontoon mitään saastuta, höpö puhetta että olsivat lähivesistöt muka peruuttamattomasti saastuneet, ihan luontaista se on vaan tuo veden värjäytyminen ja sakkautuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai pitää lupa myöntää. Olisi aivan hullua jättää lupa myöntämättä ja olla hyödyntämättä kaikkea mahdollista mitä irti saadaan kaivostuotteista. Erittäin hienoa, että meillä on maailman turvallisin ja saasteettomin, sekä nykyikaisin kaivos Suomessa joka nyt saa näyttää maailmalle osamistaan.
Kohta trollit alkavat normaalin kiljumisensa, mutta me viisaammat ei välitetä siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan samaa mieltä olen. Uraania voidaan käyttää maailman puhtaimman, turvallisimman, terveellisimmän ja ympäristöystävällisimmän sähköenergian tuottamiseen. Suomen pitäisi rakentaa omaa rikastus- ja jalostuskapasiteettia, niin voisimme hoitaa koko ketjun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käypä katsomassa turvallisuutta ja "saasteettomutta" sieltä järvien pohjalta. Kysy samalla mitä mieltä Oululaiset ovat tulevasta juomavesilähteestään. Viisas välittää myös muista.
Viisaana kerrot tietenkin, että mihin ne uraanin jätteet päätyy vaikkapa Fennovoiman Pyhäjoen voimalasta, kunhan nyt ensin keksivät siihen ratkaisun. Viisaana et jätä "muiden ratkaistavaksi" asiaa, koska se tarkoittaa ydinjätesotkujen jättämistä lastemme vaivaksi ja ratkotaviksi kustannuksineen.
Viisauteen sisältyy vastuullisuus - kaikesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katselen niitä joka päivä ja kalastelenkin jok päivä, eikä mitään ongelmia ole, kuin teidän tietämättömien korvien välissä.
Mutta sinä älä vaivaa päätäsi asioilla mihin et todellakaan ole kykenevä.
Tuskin menee kymmentä vuotta kun pystytään jo hyödyntämään käytetty ydinpolttoaine.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image