Kotimaa

Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua

Koko oppositio on välikysymyksen takana.
Kotimaa 11.12.2019 12:51
Anita Simola

Myrskynsilmässä oleva ulkoministeri Haavisto pitää tiedotustilaisuuden kello 16.

Eduskunnan käytävillä on kuiskuteltu jo seuraavaa järeää asetta eli perustuslakivaliokuntaa.

Politiikan tapahtumakalenteri pyörii nyt ennennäkemättömän lujalla vauhdilla.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on istunut vajaan vuorokauden, ja jo nyt se saa vastatakseen opposition välikysymyksen.

Välikysymyksen panivat alulle ensimmäisenä perussuomalaiset, mutta nyt kysymyksen takana on luotisuorana rivinä koko oppositio, eli myös kokoomus, kristilliset ja Liike nyt.

Välikysymys koskee al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten tai Suomesta sinne päätyneiden isis-perheiden kotiuttamisesta ja näiden toimien asianmukaisuudesta.

Toimeton hallitus

Oppositiolta rapisi kovaa tekstiä istuvaa hallitusta kohtaan. Linjaus oli, ettei hallitus voi seistä toimettomana ja leikkiä kuurupiiloa virkamiesten selän takana. Marinia arvosteltiin jo siitä, että hän heitti pallon ulkoministerin suuntaan.

– Pääministeri Marin, tämä ei ole kysymys, joka on pelkästään ulkoministerin käsissä. Te johdatte Suomen ulkopolitiikkaa hallituksen osalta. Teidän velvollisuus on varmistaa, että päätökset ovat hallituksen yhteisiä, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen latasi.

Salakähmäistä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi puheenvuorossaan, että

Rinteen ja sittemmin pääministeri Marinin hallituksen sekä erityisesti ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toiminta isis-perheiden tapauksessa on ollut epämääräistä ja salakähmäistä.

– Esitettyihin kysymyksiin on saatu vältteleviä, monitulkintaisia ja keskenään ristiriitaisia vastauksia. Se, mitä Haavisto ja muu hallitus ovat medialle ja oppositiolle sanoneet, tai vähintään antaneet ymmärtää, on ristiriidassa niiden tietojen kanssa, joita eri viranomaisilta on epävirallisesti vuotanut, Halla-aho totesi.

Onko vai eikö ole?

Halla-ahon mukaan vastauksia vailla on se, onko käynnissä viranomaisoperaatio isis-perheiden tuomiseksi tai avustamiseksi Suomeen, vai eikö ole.

Hän huomautti, että muut Pohjoismaat ovat avustaneet takaisin lähinnä pieniä orpolapsia.

– Suomen tapauksessa puhutaan aikuisista naisista, jotka ovat omasta halustaan matkustaneet kalifaattiin ja vähintään tukeneet islamistien hirmutekoja, elleivät ole suorastaan osallistuneet niihin.

Supon lausunnot taustalla

Oppositiopuolueiden edustajilta kysyttiin, millaisen turvallisuusuhan lapsien äidit muodostavat, jos se palaavat Suomeen.

– Suojelupoliisin arvion mukaan on todennäköistä, että Suomeen päästyään nämä naiset jatkavat terroristista toimintaansa, ja vahvistavat täällä jo olevaa jihadistista alamaailmaa, Halla-aho jatkoi.

Niin ikään kokoomus syyttää Haavistoa sekavista lausunnoista.

– Haavisto väitti ensin, että oikeuskanslerin ratkaisu al-Holin lasten kotiuttamisesta riittää hänelle mandaatiksi kotiuttamistoimiin ilman hallituksen linjausta. Myöhemmin hän totesi, että hallituksen iltakoulu on hyväksynyt toimintalinjauksen, Mykkänen ihmettelee.

Huhumylly pyörii

Al-Holin lasten kotiuttamisesta liikkuu valtavasti huhuja.

Lännen Media kuuli hetki sitten väitteen, että charter-lento, jossa olisi lapsia ja äitejä, saapuisi Suomeen ensi viikon torstaina.

Mykkänen jatkoi, että kovimmissa huhupuheissa väitetään, että al-Holin leiriltä tuotaisiin nyt ihmisiä pienissä ryhmissä, jotta poliittista päätöstä ei tarvitsisi tehdä.

–  Hallituksen johto ei ole tätä suoraan kiistänyt. Jos väitteet pitävät paikkansa, kyseessä on selvästi vastuun väistäminen vakavassa asiassa. Eduskunnan ja suomalaisten on saatava tietää todellinen tilanne, Mykkänen vaatii.

Kokoomuksella kuin myös kristillisillä on ajatus, että Suomen kansalaisuuden omaavia lapsia autetaan tulemaan Suomeen ilman aikuisia, jos siihen löytyy turvallinen tapa.

– Lapset eivät ole voineet valita, missä syntyvät ja missä olosuhteissa elävät, sen valinnan ovat tehneet heidän vanhempansa, Mykkänen tiivisti.

Posti ei selvinnyt

Liike Nyt -puheenjohtaja Hjallis Harkimo jatkoi, että pelkästään lasten poissaanti leiriltä on vaikea rasti, koska on kerrottu, ettei lapsia päästetä pois ilman heidän äitejään.

Harkimo muistutti myös, että vain pari viikkoa sitten tehtailtaan välikysymystä postijupakasta. Sen seurauksena hallitus kaatui.

– Mutta mitä postikriisissä oikein tapahtui? Sitä emme tiedä.

Johtopäätöksiä, ministeri

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio korostaa, että Haavistolla on vielä mahdollisuus antaa selvityksensä.

– Ei varmaan olisi pahitteeksi, jos hän kertoisi totuuden ja pyytäisi anteeksi. Ehkä hän vetäisi johtopäätökset sen jälkeen, voiko hän enää jatkaa nykyisessä tehtävässään. Nämä ovat ne poliittiset asiat, joita me katsomme nyt.

Hän jatkaa, että tyylikäs tapa olisi ollut se, että Haavisto olisi jättäytynyt pois uudesta hallituksesta.

– Tästä päästään kokonaiskuvaan, eli mikä on enää politiikan luottamus.

Hän viittaa ministereihin, joiden takia hallitus kaatui.Valtion omistajaohjauksesta vastannut Sirpa Paatero (sd.) erosi, mutta jatkaa nyt hallituksessa. Antti Rinne (sd.) pantiin puhemiehistöön.

Mitä jatkossa?

Eduskunnan käytävillä on jo kuiskuteltu sellaistakin mallia, että jos välikysymykseen saadut vastaukset eivät ole tyydyttäviä, niin tapaus Haavisto voitaisiin käsitellä eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

Tämä voi tapahtua, jos vähintään kymmenen kansanedustajaa näin vaatii. Ennen raja oli vain viisi edustajaa.

Tämä olisi kuitenkin raskas ase, ja siksi oppositio ei siitä vielä puhu. Mielipide on, että ensin katsotaan tämä prosessi, eli välikysymys loppuun.

Päätyminen perustuslakivaliokuntaan olisi oikeudellinen, ei poliittinen prosessi.

Tapaus al-Hol leiriläiset elää vielä keskiviikon ajan, sillä ulkoministeriöstä tiedotettiin, että Haavisto pitää tiedotustilaisuuden kello 16.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (57)

Ja samalla tuore hallitus on kuitenkin jo ehtinyt palauttaa subjektiivisen päivähoito-oikeuden lapsille. Taas yksi asia korjattu edellisen porvarihallituksen jäljiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin järjetön ja kallis päätös. Elättäkööt jokainen tekemänsä lapsensa. Työttömät vie lapset päiväkotiin, laiskuuden huipentuma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisi ennustaa että ei pitkäaikainen hallitus? tässähän tehtin kuin korttipelissä, sököringissä . Sama pakka sotkettiin uudelleen ja uusi peli. Antti on musta pekka, joka sotkee pakan ja jakaa uudelleen. Rouvia on pelaajille tupsahtanut paljon, kuninkaita on jäänyt jakamattomaan pakkaan. Onko Antti luhvannut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä se aika kuluu,kun jatistaan eikä valmista tule.Olisi aika koko porukan keskittyä oikeiden asioiden hoitoon.Onkohan ne unohtaneet mitä varten ne tuolla istuvat?Ei hääviltä näytä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne ja Paatero ovat aivan kuin ongenkohoja pomppaavat aina pintaan. Tosin siimana onkin SDP.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä tuntuu nämä pahimmat intoilijat käyvän kuumana kuin naistentansseissa. Jospa ne nykyiset hallituspuolueet eivät alakaan teitä persut,kokkarit,kristityt ja Hajllis? Joudutte odottamaan 4 vuotta vielä, että mahdollisesti pääsette Audin takapenkille. Odottavan aika voi olla pitkä ja siinä pitää keksiä monta uutta välikysymystä. Kaivakaa taas uusia "epäkohtia" ja "osaamattomuutta", niin me asioita laajemmin seuraavat saamme hupia arkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Marinin käy, kun mennään oikein raskaaseen sarjaan politiikassa, kun nyt jo nikotuttaa pelkästään median kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Marin sanoo että Haaviston toiminnalla on ollut hallituksen hiljainen hyväksyntä ja eilen illalla ei tiennyt mitään. Näin se alkaa totuus paljastua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainenhan näki eilisessa A-studiossa, että Marin tietää asiasta, mutta ei vastaa kysymykseen. Se on myös valehtelua eli totuuden kertomatta jättäminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Kepulla onkin kolmas mahdollisuus jäädä oppositioon tämän vuoden aikana. Ensin Sipilän hallituksen ero ja vaaleihin käynti "oppositiosta" käsin. Sitten ilmoitus äänestää Rinteen luottamuksesta opposition mukana. Nyt olisi Kepun profiilin nostolle "tuhannen taalan paikka" äänestää välikysymyksessä opposition linjalla. Tosin edelliselläkään kerralla tuskin oltiin ihan tosissaan, eikä Rinteen eron jälkeen asiaa voinut todentaa. Tälläkin kertaa hallituksen hajoamisen myötä kepulaisilla ei olisi kuunaan asiaa hallitukseen. Tällä tiedolla näiden omatunto venyy mihin tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se opposition tehtävä noin yleensäkin häiritä ja estää hallitusta toimimasta? eikö ne nämä oppositio penikat yritä huudella ja päälle puhua siellä eduskunnassakin. lapsellista toimintaa, mutta voiko persuilta ja kokkareilta muuta odottaakaan. Tämmöset "kansan edustajat" pitäisi laittaa syytteeseen demokratian halveksunnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän maan päätöksenteko on kriisissä. Yhtenä syynä on se, että muutaman hallituspuolueen ministerit ovat hylänneet perinteisen päätöksentekojärjestyksen ja pyrkivät omavaltaisesti kiireellä saamaan ideologiansa mukaiset asiat tehdyiksi, ennenkuin mahdollinen hallituksen kaatuminen tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanna Marionetin hallituksen lähtölaskenta alkoi heti alkuunsa
Hyvä homma,vielä on Suomella toivoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se nyt on vaan niin vaikea joidenkin hyväksyä, että maatamme johtaa pitkälti sosialistit nyt, mutta niin se vaan onneksi menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä että keskustan kansanedustajiakin on lähtenyt ilmeisesti mukaan al-holin välikysymykseen. Saas nähdä onko Kulmunilla hillotolppa niin tärkeä että kieltää äänestämästä sen puolesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainitse nimeltä ne Keskustan kansanedustajat, jotka ovat mukana välikysymyksessä eli ovat allekirjoittaneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiperintä tässä on keskustan asema, puolue istuu jo paniikkinappulan päällä ja tuijottaa Gallup-lukuja...saapi nähä kuuleeko tämä hallitus käen kukuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (57)

Uutisvirta

16:04
Ker­ros­ta­lo­asun­nos­sa syttyi tu­li­pa­lo Kemissä tiis­tai­na – poliisi tutkii syt­ty­mis­syy­tä
15:49
Lähetä kuva, mikä pitää sinut sinut lämpimänä talven kylmässä - osallistu kilpailuun
15:48
Bachin kantaatin mottona on, että älä tuomitse liian ankarasti – Vanhan musiikin festivaalilla Oulussa voi tehdä syyllisyyden kokemisen ja siitä vapautumisen matkan Tilaajille
15:22
Kesätyöhaku alkaa Kempeleessä – vaihtoehtoina kunnan työt, kesätyöseteli sekä kesäyrittäjyys
15:16
Punaista päin kävelleet jalankulkijat jäivät auton alle Rovaniemellä
15:13
Traktori suistui katolleen ojaan Kiiminkijoentiellä Oulussa
15:10
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Siikajoella – rekkakuski auttoi vöihin roikkumaan jääneen kuljettajan ulos autosta
48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
30
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
30
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
22
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
16
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
13
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
13
Nivalan vakavan liikenneonnettomuuden kuljettaja oli 17-vuotias, saanut kortin poikkeusluvalla – auto ajautui pellolle kymmenen metrin päästä bussipysäkillä odotelleista ihmisistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Sankkaa savua
lukija

Uusin lukijakuva

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image