Kotimaa

Hallitus haluaa velvoittaa kiin­teis­tö­no­mis­ta­jat hankkimaan lisää sähköautojen la­taus­pis­tei­tä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi

Sähköautojen hankkimista halutaan lisätä helpottamalla autojen lataamista. KUVA: Satumaari Ventelä
Kotimaa 20.10.2019 10:52
STT

Ministeri Mikkonen: Lakiluonnoksessa kustannusten jakoa ei ole erikseen määritelty.

Hallitus yrittää puuttua sähköautoilun "muna-kana-ongelmaan" velvoittamalla kiinteistönomistajia lisäämään latauspisteitä tai vähintään latausvalmiutta pihoille.  

– Siinä on muna-kana-ongelma, joka on ollut myös näiden biokaasuautojen kanssa, että jos latauspisteitä ei ole riittävästi, ei haluta hankkia sähköautoja, ja sitten toisaalta pisteitä ei synny, jos ei autokanta ole riittävän suuri, muotoilee ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Myös autottomat asukkaat voisivat joutua uudistusten maksajiksi.

– Jonkin verran julkisuudessa on kaiken kaikkiaan käyty keskustelua siitä, miten autopaikkakustannukset asukkaiden kesken jyvitetään. Tässä laissa sitä ei ole erikseen määritelty. Uudisrakentamisen yhteydessä kustannukset katetaan varmaankin kokonaissummassa. Voi tietysti olla, että joissakin taloyhtiöissä on eri hinta parkkipaikan sisältävälle asunnolle ja ilman parkkipaikkaa olevalle, Mikkonen sanoo.

Asuinrakennusten osalta velvoite tulisi lakiluonnoksen mukaan koskemaan uusia tai laajasti korjattavia taloja, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa. Jokaiselle paikalle tulisi tehdä sähköautojen latausvalmius. Lisäksi rakennuksen omistajan tulisi järjestää asukkaalle mahdollisuus latauspisteeseen, mikäli asukas hankkii sähköauton.

Lue myös: Hallitus lisäisi sähköautojen la­taus­va­rauk­sia – La­kieh­do­tuk­ses­sa la­taus­val­miut­ta esitetään talo-yhtiöihin, joissa on yli neljä autopaikkaa

Mikkosen mukaan tarkoituksena olisi, että rakennus- tai peruskorjaustöiden yhteydessä parkkipaikalle tehtäisiin putkitus valmiiksi, jotta myöhemmin ei tarvitse tehdä kalliita muutoksia, kun latauspisteitä pystytetään. Mikkosen mukaan latausvalmiuden mahdollistava putkitus maksaa arviolta 60–80 euroa metriltä.

Taloyhtiöt voivat hakea sähköautojen latausjärjestelmiin valtionavustusta tietyin ehdoin.

Uudisrakentamista ja laajoja korjauksia koskevat velvoitteet tulisivat sovellettavaksi vuodesta 2021 lähtien.

Kuntaliitto vastustaa: Liikaa ja vääriin paikkoihin

Ympäristöministeriön ja liikenne- ja viestintäministeriön lakiluonnoksen mukaan velvoite koskisi myös ei-asuinkäytössä olevia rakennuksia. Luonnoksessa esitetään, että esimerkiksi jos pysäköintipaikkoja on yli kymmenen uudessa tai laajasti korjattavassa rakennuksessa, tulisi latausvalmius asentaa vähintään puoleen pysäköintipaikoista. Lisäksi tulisi asentaa vähintään yksi latauspiste.

Kuntaliitto on jo kertonut vastustavansa lakia. Lakiehdotuksen mukaisesti toimittaessa latauspisteitä tulisi liiton mukaan liikaa ja vääriin paikkoihin. Säädökset vaikuttaisivat esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin, sairaaloihin ja muihin julkisiin rakennuksiin.

Pääosa sähköautojen latauksista tehdään kotona, ja tarvetta lataukselle muualla tulee harvoin, Kuntaliitto katsoo. Lisäksi, kun nopealla latauksella saa vain vähän lisäajoaikaa, se ei esimerkiksi kaupungilla asioinnin yhteydessä ole kannattavaa. Kuntaliitto arvioi, että kunnille tulee kustannuksia ainakin kymmeniä miljoonia euroja.

Mikkonen huomauttaa, että latauspisteet eivät olisi pelkästään asiointia varten vaan myös henkilökunnalle, jonka autot saattavat seisoa monta tuntia päivässä parkissa.

Velvoitteella yksin vain vähän merkitystä

Ministeri myöntää, että koska rakennuskanta uudistuu yhden prosentin verran vuodessa, esitetty keino yksin toisi latauspisteitä verrattain hitaasti.

– Toivomme tietysti, että niitä syntyisi myös muilla keinoin, Mikkonen sanoo.

Vuoteen 2030 mennessä säädökset toisivat arvioiden mukaan yhteensä noin 171 000 latauspistettä ja latausvalmiuden noin 621 000:een pysäköintipaikkaan.

Mikkosen mukaan velvoitteen piiriin ei harkittu otettavaksi vanhoja asuinrakennuksia, mutta asiaa täytyy harkita uudelleen, kun nähdään, miten latausverkosto muuten kehittyy.

Hallituksen kunnianhimoinen tavoite on vähintäänkin puolittaa liikenteen päästöt ensi vuosikymmenen loppuun mennessä. Sähkö- ja hybridiautoja on toistaiseksi pieni murto-osa kaikista autoista.

Lakiluonnos on lausuntokierroksella 8. marraskuuta asti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (220)

Polttoaineen jakelupumput ovat öljy yhtiöiden järjestämiä.
Samalla logiikalla sähköautojen pikalatauspisteiden järjestäminen kuuluu sähkönmyyjille/-jakeluyhtiölle. Kiinteistöistä löytyy jo normaalit pistorasiat, kuin autojen lämmitysrasiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos puhutaan vain latauspisteestä, niin 10A:n pistorasia täyttäisi velvoitteen. Sähköautoilijat voivat vuorotella ja sähkön hinnan määrittelee talo omistajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tää tulee vähän samanlailla kun aikoinaan yle vero. Kun ihmiset eivät maksaneet lupiansa niin siirryttiin vero muotoon. Nekin pinnarit jotka eivät maksaneet aiheuttivat turhaa kulua osalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen itse valinnut autottomuuden juuri kustannusten vuoksi ja auton tarpeen ollessa aivan olematon. En ole kiinnostunut maksamaan muiden autoilua. Kyllä kustannukset kuuluvat autoa käyttäville eikä polkupyöräileville.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä haalitus on ihmeelinen siinämielessä,että autottomienkin pitää ryhtyä maksaan sähköautolla ajavia,onko tässä taaskaan mitään tolkkua.?
Moniko hallitukesn edustajista on valmis esim:asun taloissa missä ei ole sähköä,eli päreenvalossa,ja vesi haetaan jostain lähteestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähköliittymän hinta on tuhansia euroja ja vuosittaiset kiinteät maksut samoin, pitääkö vielä yhteiseen kassaan maksaa lisää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko suunitteilla, että kokonaan polkupyörää omistamattomat pannaan pakolla osallistumaan naapurin sähköpyörän hankinta-ja käyttökustannuksiin, Vastaappa leikkiministeri Krista Mikkonen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja lopputulos = ajetaan kaasulla ja pitäis kaasu-asemia tukea ( maksajana on ????? )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt menee liian pitkälle viherdemareiden ilmastopolitiikka.
Maksatetaan autottomilla sähköautoilun kustannuksia.
Pakkoyhteiskuntaako rakennatte. Määrätään mitä toisten ruokalautasella saa olla ja naapurilla maksatetaan osa omasta autoilusta.
Äkkiä loppu hulluudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyttömaksu pisteenkäyttäjälle sellaiseksi, että perustamis- ja ylläpitokustannukset peittyvät ja "polttoaineelle" kunnon hinta, eivät huoltoasematkaan myy tuotteitaan omakustannushinnalla!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on täsmälleen kannatettava ratkaisu. Ei ole mitään järkeä sälyttää osattomille toisten kuluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä vaadin tankkausaseman jokaisen taloyhtiön pihaan ja bunkrausaseman jokaiselle laiturille. Taloyhtiön tankkausaseman tulee tarjota 98, 95, 2t, dieseliä, moottoripolttoöljyä, etanolia, petrolia, sekä nesteytettyä maakaasua. Lisäksi polttopuille liiteri, jos jonkun ajoneuvo toimii häkäpöntöllä tai höyryllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lataus virta pistokkeen maksaa sen käyttäjä tietenkin ei muut varsinkaan autottomat askkaat vai maksattaako pellet nämäkin autottomilla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"lataus virta pistokkeen maksaa sen käyttäjä"

Latauksen, virran vai pistokkeen? Mitä niistä tarkoitat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuntaliitto on jäänyt teknologiassa jälkeen. Suomessa on rakennettu ensimmäiset 150kW latausasemat joissa latausnopeus on ~400km puolessa tunnissa. Eihän näin nopeasti voi käydä asioimassa missään kunnan tai muun viranomaisen virastossa. Kaupassakin saa lykätä ostoskärryjä juoksujalkaa jos ehtii kerätä ja maksaa ruuat puolessa tunnissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä kertaa kuntaliitto on oikeassa. Käytännössä jokaisen koulun, päiväkodin, terveysaseman, paloaseman jne parkkipaikoille pitäisi jollain aikavälillä rakentaa latauspaikat oli sitten tarvetta tai ei. Ihanan kallista veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verottajan olisi syytä, jo nyt, ruveta miettimään työnantajan mahdollisesti tarjoaman ilmaislatauksen verotusarvoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (220)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image