Kotimaa

Hallitus ei avaa kos­kien­suo­je­lu­la­kia – Kollajan allas jää rakentamatta

Kuvassa Iijoen Vuormankoski Kollajan Kipinässä. KUVA: Heikki Ketola
Kotimaa 15.9.2016 19:34 | Päivitetty 15.9.2016 20:50
STT, Kaleva

Hallituspuolueiden puheenjohtajakolmikko päätti torstaina, ettei Kollajan tekoaltaan rakentamiselle ole edellytyksiä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi asiasta Twitterissä.

Puheenjohtajat päättivät hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä käytyjen keskustelujen perusteella, että koskiensuojelulakia ei ole syytä avata.

Iijokeen aiotun tekojärven ja Pohjolan Voiman sähkövoimalaitoksen rakentaminen olisi vaatinut vuonna 1987 voimaan tulleen lain avaamista.

Kollajan tekoallas sai kaikissa ryhmissä sekä kannatusta että vastustusta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on jo aiemmin kertonut, ettei kannata tekoaltaan rakentamista.

Pohjolan Voima on ajanut Kollaja-hanketta Pudasjärvelle 1980-luvulta asti.

Pohjolan Voima pettyi

Pohjolan Voima pettyi hallituksen päätökseen. Yhtiön mukaan alueellisesti merkittävä uusiutuvan energian investointi jää nyt toteutumatta.

– Kollaja-hanke olisi tuonut lisää kotimaista sähkön säätövoimaa, jolla kulutusta ja tuotantoa tasapainotetaan. Lisäksi hanke olisi tuonut työtä ja hyvinvointia koko Pohjois-Pohjanmaan alueelle. Hallituksen päätös on puhtaan vesivoiman kehittämisen kannalta erittäin ikävä, valitteli PVO-Vesivoiman toimitusjohtaja Pertti Pietinen tiedotteessa.

Pohjolan Voima lopettaa nyt Kollaja-hankkeen valmistelun. Pietisen mukaan sitä voidaan kuitenkin tarkastella joskus tulevaisuudessa vielä uudelleen, jos toimintaympäristössä tapahtuu oleellisia muutoksia.

Suomen luonnonsuojeluliitto sen sijaan kiitteli hallitusta siitä, että ”järki voitti”. Liiton mukaan Kollaja-hanke olisi ollut tuhoisa vaelluskaloille ja vesiluonnolle.

Sen kaaduttua on aika edistää hallituksen kalatie-kärkihanketta ja päivittää vesivoimaloiden lupia kalateiden ennallistamiseksi, liiton puheenjohtaja Risto Sulkeva sanoo tiedotteessa.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (102)

Paras uutinen vuosiin. Mitä sanotte nyt Keskustapuolueen poliitikot. Järjestitte EI ääniä antaneet valtuutetut kokoukseen. Voititte yhdellä äänellä. Nyt voitti oikeus. Jipii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hahhahhaa ja kevyet mullat. Kyllä kepu tekohengittää sairasta hanketta, jotta saa sen taas käyntiin, kun kansa mokaa seuraavan kerran ja äänestää kepua hyväuskoisuudessaan. Kepun ympäristösuhde on patologisen sairaalloinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PVO:n suunnitteluun on tullut fipa. Huomioon on jäänyt ottamatta se että suunniteltu allas olisi tullut metritolkulla ylemmäs kun Pudasjäerven pinta. Suunniteltu nykytekniikka ei yrityksistä huolimatta saanut informoitua sateelle että se satanut vesi olisi hakeutunut ylemmällä tasolla olevaan altaaseen. Vedenpinnan olisi vielä pitänyt nousta yli kaksimetriä ylemmäs kun altaanpinta.
Kyllä maailma nyt pelastuu. Kiitokset yllättävän viisaasta päätöksestä hallituksen päätöksestä. Pudasjäeven taajamaakaan ei tarvitse nyt rakentaa uuteenpaikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki poliittiset puolueet pitäisi nyt sitoutua tähän ja säätää laki tai ainakin asetus, joka toteaa yksiselitteisesti että Kollajan allasta ei koskaan rakenneta.

Tai vähintään säädettävä asetus joka toteaa että Kollajan rakentamisesta ei oteta edes keskusteluun ennen kuin vaelluskalojen palautushanke on saatu siihen pisteeseen että ensimmäiset lohet ovat nousseet mereltä Kipinänkoskille omin voimin kalateitä pitkin. Vasta sen jälkeen on ylipäätänsä mahdollista alkaa arvioida altaan vaikutusta vaelluskaloihin kunnolla kun voidaan seurata missä kalateitä nousevat lohet liikkuvat ja missä ne haluavat kutea. Tähän asti mm. Kollajan YVA-suunnitelmien oletukset vaikutuksista ovat perustuneet puhtaasti insinöörien oletuksiin, joista monet on helposti osoitettu paikkansapitämättömiksi.

Tulvasuojelu muuten onnistuu parhaiten kaavoituksen kautta kun ihmisten ei anneta rakentaa tulvaherkille alueille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisyyttä ei lisää kuin ehkä rakennus aikana jos silloinkaan. Ydinvoima korvaa puhtaasti. Antaa mahdollisuuden käyttää uusiutuvia luonnon varoja, puut, marjat, riista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallituksen ydinryhmän päätös oli osoitus siitä, että demokratia Suomessa toimii. On ollut selvää, että kansan enemmistö kannattaa sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden tuomista päätöksenteossa taloudellisen kestävyyden rinnalle. Myös pääministeri Sipilä osaa kuunnella kansaa vaikka lobbareiden kuiskutus välillä kuuloaistimia rasittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Hallitus kerrankin teitte hyvän päätöksen. Ei nykyisen sukupolven tarvitse kaikkea tuhota. Tälle sukupolvelle riittää, kun on kainuu tuhottu (talvivaara) ja sotkettu ikuisiksi ajoiksi. Onnittelut Iijoen rannalla asuville Kipinäläisille ja muille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt sitten katse kohti tulevaa Pudasjärveläiset! Puunjalostus, luontomatkailu ja tulevaisuuden elinkeinot kyllä kantavat, kun aletaan kehittämään ilman tuota ikuista allas-uhkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hahhah. altaan vastustajat ovat toitottanut matkailun tuovan työpaikkaja Pudasjärvelle 30 vuoden ajan. Missä ne työpaikat on? Ketä kiinnostaa särkien onkiminen? Soiniako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätös on häpeäksi demokratialle, jos vaaleilla valittu hallitus ei voi muuttaa lakeja haluamakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi toki, kunhan eduskunnan enemmistö on hallituksen kanssa samaa mieltä. Tässä asiassa vain kävi niin, ettei hallitus halunnut lakia muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaaleilla valittu hallitus se on säätänyt koskiensuojelulainkin aikoinaan ja vaaleilla valittu eduskunta sen hyväksynyt.

Tarkoitat siis että uuden hallituksen ei tarvitse sitoutua siihen mitä ennen on päätetty? Kenties jopa samojen puolueiden toimesta? Hienoa, silloinhan kaikki lait voidaan aina uusia mieleisekseen kun hallitus vaihtuu. Ei poikaseni, ei demokratia noin toimi ja vielä vähemmän yhteiskunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäinen järkevä päätös hallitukselta koko toimikautensa aikana. Valitettavasti jää ainoaksi. Vielä kun vapautettaisiin kaikki joet, jotka on tähän päivään mennessä keretty padota ja valjastaa sähköyhtiöiden käyttöön. Ne jotka valittaa, että mistä korvaava sähkö; sitä ei tarvita. Opetelkaa elämään vähemmällä sähkönkulutuksella tai tuottakaa sitä itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei niitä ihan kaikkia tarvitse vapauttaa, mutta kalatiet pitäisi kaikkiin vaellusesteisiin, pieniin ja isoihin, on saatava lähimpien vuosikymmenien aikana. Ja vesivoimayhtiöiden tulee ne kustantaa koska hehän ovat hyötyneet taloudellisesti siitä ettei vesieliöstölle ole tarvinnut jättää vaellusreittiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskuista olisi halutessaan saanut koskiensuojelulain avattua koska asiasta ei ole sovittu hallitusohjelmassa. Nyt sitten seisovat kalliit koneet talleissa, työttömät haahuilevat kylillä ja hallituksen tarjoama keino kilpailukyvyn parantamiseksi on palkka-ale. Kollajan työmaalla olisi maksettu TES:sin mukaista palkkaa!
Se harvinainen kerta kun hallitus voisi elikeinoelämää edistävällä päätöksellä taloutta kohentaa, sen se jättää hyödyntämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (102)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image