Kotimaa

Hallitus antoi esityksensä soten va­lin­nan­va­pau­des­ta – asiakasseteli tulossa tiettyihin palveluihin: "Va­lin­nan­va­paus on työkalu"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) esitteli hallituksen uutta soten valinnanvapausesitystä torstaina valtioneuvostossa.
Kotimaa 8.3.2018 14:05
Markku Uhari

Asiakasseteli olisi esityksen mukaan tulossa tiettyihin palveluihin käyttöön. Suuren palveluntarpeen potilaille on esityksen mukaan tulossa henkilökohtainen budjetti.

Hallitus on tänään päättänyt antaa paljon pyöritellyn sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvän valinnanvapauslain eduskunnan käsiteltäväksi.

Asiasta ilmoitettiin tiedotustilaisuudessa torstaina iltapäivällä valtioneuvostossa. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) piti päivää merkittävänä.

– Valinnanvapaus on maakunnan työkalu toteuttaa velvoitettaan, Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa.

Asiakasseteli tiettyihin palveluihin

Valinnanvapaudella tarkoitetaan sitä, että asiakkaat saisivat itse valita omia sosiaali- ja terveydenhuollon alan palveluitaan.

– Kaiken pohjana on maakunta järjestämisvastuullisena, sanoi Saarikko.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan ihminen listautuu valitsemansa sote-keskuksen asiakkaaksi ja saa valita oman hammashoitolansa. Sote-keskuksesta saisi myös vähintään kahden erikoisalan erikoislääkäripalveluja. Maakunnan oma liikelaitos tarjoaisi asiakassetelin, totesi Saarikko.

Maakunnan liikelaitoksen pitäisi myös myöntää joihin palveluihin asiakasseteleitä, jonka avulla asiakas voisi hankkia palveluita toisilta tuottajalta. Esimerkiksi kotihoitoon olisi asiakasseteli tarjolla.

Maakunnalla olisi oikeus myöntää laajemmin asiakasseteleitä, kunhan palveluiden toiminta ei näiden vuoksi kärsi. Henkilöille, joilla on pitkä avuntarve, voivat saada käyttöönsä henkilökohtaisen budjetin.

Kaikissa tehtävissä ei Saarikon mukaan kuitenkaan valinnanvapautta tulisi. Saarikko totesi, että asiakasseteliin liittyviä yksityiskohtia hiottiin vielä viime päiviin asti. Suurimmat muutokset koskivat aiempaan nähden sitä, miten asiakasseteliä saisi käyttää erikoissairaanhoidossa.

Laki vaatii myös, että maakunnilla ja sote-palveluiden tuottajilla olisi velvollisuus huolehtia asiakkaiden neuvonnasta ja ohjauksesta.

Valinnanvapaus tyssähti jo kerran perustuslakivaliokuntaan

Sote- ja maakuntauudistuksesta annettiin hallituksen esitys jo viime keväänä, ja alkuvuonna annettiin myös esitys valinnanvapauslaiksi. Kesällä valinnanvapauslain esitys sai kuitenkin kriittisen kannanoton eduskunnan perustuslakivaliokunnalta. Valiokunta piti tuolloin perustuslain vastaisena sitä, että maakunnilla oli silloisen esityksen mukaan velvollisuus yhtiöittää omat sote-palvelunsa.

Muutamaa päivää myöhemmin, heinäkuun alussa, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti, että valinnanvapauslaki valmistellaan kokonaan uudelleen niin, ettei perustuslaillisia ongelmia olisi.

Saarikko totesi torstaina, että perustuslakivaliokunnan kritiikki on otettu tarkasti huomioon lainvalmistelussa. Hänen mukaansa useita asiantuntijoita on kuultu.

Työkalut ovat kuitenkin hänen mukaansa samankaltaiset kuin vanhassa valinnanvapausesityksessä.

Eduskunta käsittelee sote-uudistusta kevään aikana. Hallituksen tavoite on, että uudistus astuu voimaan tammikuun alussa 2020.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) Mikä on hinta! eikö sitä hintalappua voi kertoa? ja karkaako voitot ulkomaille?, kuten sopii epäillä. Mitkä tulee olemaan poliitikoitten osuus Bonuksista ja maksatteko veroja lainkaan bonuksista lainkaan? kuten ette maksa sopeutumiseläkkeistäkään maksa veroja lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin käsittämätöntä touhuilua. Suomen kokoisessa maassa ei ole millään varaa rakentaa monikerroksista kattavaa sote-verkostoa eli selkeintä ja järkevintä olisi siirtää koko sote valtion tehtäväksi, jolloin paljon puhutut "hartiat" olisivat niin leveät kun ne vain voivat olla. Mikäli yksityissektori kykenee tässä tilanteessa kilpailemaan julkisen sektorin kanssa liiketaloudellisin perustein, niin annetaan siihen sille mahdollisuus - mutta kuitenkin ilman yhteiskunnan tukea. Ilmeisesti yksikään asiantuntija ei ole kannattamassa esitettyä uutta mallia, mutta meillähän onkin joka alan korkeimmat asiantuntijat keskustassa ja kokoomuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja sitten se tärkein: Kannattaa varmaankin muistaa äänestää !!!!! Ainoa keino saada nämä pörssipopulistit ulos hallituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä kaikkea näille ministereille ja SOTE sopan keittäjille on oikein luvattu yksityisten terveyspalvelujen järjestäjien puolesta kun nämä ajavat SOTE:a kuin käärmettä pyssyyn? Onko kovinkin hyväpalkkaisia tehtäviä luvassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Julkisten sote-menojen kasvua voidaan hillitä muun muassa tehostamalla toimintaa, vähentämällä palveluntarvetta hoitamalla oikea-aikaisesti ja ehkäisemällä sairauksia, korottamalla asiakasmaksuja ja rajaamalla palveluntarjontaa siten, että yksilön oikeus tarpeelliseen hoitoon kuitenkin turvataan."

Että siis teetetään pienemmällä henkilöstöllä enemmän, nostetaan asiakasmaksuja ja huononnetaan palveluja. Selkeää tekstiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Valinnanvapaudella tarkoitetaan sitä, että asiakkaat saisivat itse valita omia sosiaali- ja terveydenhuollon alan palveluitaan."

Niinhän se nytkin on.

Jos voi terveyspalveluista maksaa itse omilla varoilla, voi valita ihan mitä tahansa hoitoa Sveitsin klinikoista
Afrikan poppamiehiin, eikä siihen mitää sotea tarvita.

Lisäksi ei se palveluiden valinnanvapaus toimi muualla kuin kaupungeissa, muualla on ne samat palvelut siellä 100-300km päässä, joten missä se todellinen valinnanvapaus on, jos on saman maakunnan sisällä on pysyttävä ?
Näennäisvapautta se on.

Asiakassetelit on lähinnä tapa tuoda verovaroista osallisiksi yrityksiä, jotka tähän ovat olleet suljettuja
muiden kuin varakkaiden hoitojen tarjoajiksi.
Ei vaikuta mitenkään muulta kuin liike-elämän pyrkimyksiltä.

Jos maakuntien liikelaitos on näennäisliikelaitos joka seuraa verovarojen käyttöä maakunnan sisällä, ja on uusi hallintotaso kuntien ja kuntayhtymien terveysyhteenliittymille, missä ne säästöt ovat ?

Jos tämä uusi organisaatiotaso maakuntahallinto perustetaan nykyisten lisäksi, joita ovat valtio ja kunnat, minkä vuoksi maakunta lisää jotenkin muuta kuin byrokratiaa ja turhaa asioiden pyörittelyä ?

Ainakin menojen kasvu on varmaa, hyödyt ovat vähäisiä.
Kuten aina muissakin poliittisissa ratkaisuissa ja pyrkimyksissä.

Lähtökohdat unohtuneet, näkö jo hämärtynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etsikääpä kaavio kuntien tehtävistä maakuntien perustamisen jälkeen. Ei ole kovin pitkä lista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksi tommoinen sekametelisoppa? tällähetkelläkin ihmiset saavat mennä minne tahansa hoitoon mikäli pystyvät sen maksamaan!
terveysjätit+kunnat alkavat kilpaan nostelemaan hintoja..asiakkaat on unohdettu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi, kun kepun pitää saada 18 maakuntaa ja valtion pitää saada rahaa niiden ylläpitämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ei ole Perustuslaillisia ongelmia, Miksi se sitten tulee nykyistä kalliimmaksi? ja Kansalaisia Eiarvoistamaan entisestään, Ne joilla on Taloudellisesti vara ne saa palvelua mutta Köyhäkansa joutuu olemaan ilman Kun yksityisetfirmat rupeaa Rahastamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Ai miksikö kuten kerrot? Uusliberalismi on juuri tätä mitä hallituksemme edustaa ja ajaa. Siinä ajatusmallissa duunari o... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image