Kotimaa

Hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon ir­ti­sa­no­mis­lais­ta - Liitot jatkanevat työ­tais­te­lui­ta ir­ti­sa­no­mis­lain valmistelua vastaan

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.). KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 11.10.2018 14:54 | Päivitetty 11.10.2018 20:19
STT, Kaleva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo, että hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon työllisyyspolitiikasta irtisanomislain aiheuttaman kiistan vuoksi. Sipilän mukaan tiedonanto annetaan eduskunnalle tiistaina ja hallituksen luottamuksesta äänestetään keskiviikkona.

Sipilä kuvailee hallituksen tiedonantoa poikkeukselliseksi keinoksi, mutta hänen mukaansa sitä on aiemminkin käytetty vastaavissa tilanteissa.

Sipilän mukaan tiedonannolle on nyt tarve, koska irtisanomislain valmistelu on synnyttänyt suuren kiistan.

- Ajankohtaista työmarkkinakysymystä on käsitelty tänään hallituksen neuvottelussa ja eduskuntaryhmissä. Olemme päätyneet siihen, että nyt kun tämän kiistanalaisen lain käsittely on pyydetty lopettamaan, haemme eduskunnalta tiedonannon muodossa tälle työllisyyslinjauksellemme ja sen jatkumiselle tukea. Kysymme siis eduskunnasta, että pitääkö meidän jatkaa tällä linjalla, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa ennen eduskunnan kyselytuntia.

Sipilä piti asiasta tiedotustilaisuuden yhdessä työministeri Jari Lindströmin (sin.) ja kokoomuksen ryhmänjohtajan Kalle Jokisen kanssa eduskunnassa.

- Toivomme tietysti, että eduskunnan tuki tulee tälle työllisyyspolitiikalle, Lindström sanoo.

Hallitus perusteli tiedotustilaisuudessaan uudistusta jälleen työllisyysvaikutuksilla. Useissa ekonomistiarvioissa on kuitenkin arvioitu, että irtisanomissuojan heikentämisen positiiviset työllisyysvaikutukset ovat pieniä tai epäselviä. Osassa arvioita on katsottu, että sillä voisi olla myönteisiä vaikutuksia työn tuottavuuteen.

Hallitus ja palkansaajajärjestöt pattitilanteessa

Hallitus haluaa helpottaa henkilöperusteista irtisanomista alle kymmenen työntekijän yrityksissä, mutta ay-liike on vastustanut aietta kiivaasti. Palkansaajajärjestöille ei kelpaa kuin esityksen vetäminen pois valmistelusta, kun taas hallitus ei aio esitystä perua.

Palkansaajajärjestöjen ammattiliitot jatkavat näillä näkymin työtaisteluita irtisanomislain valmistelua vastaan hallituksen tiedonannosta huolimatta.

Suurimman palkansaajajärjestön SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan heidän näkökulmastaan hallituksen lakiesitystä ei ole olemassa eikä sitä siten myöskään eduskunta vielä käsittele, vaikka ensi viikolla eduskunnassa äänestetään hallituksen työllisyyspoliittisesta linjasta.

- Siinä mielessä tietysti vaikuttamistyö jatkuu, että irtisanomissuojaa heikentävää lainsäädäntöä ei voimaan tulisi, Eloranta sanoi STT:lle.

Elorannan mukaan asiassa on tapahtunut niin monta käännettä, ettei hänen kannata ennakoida mitä tapahtuman pitää. Tällä hetkellä SAK:n liitoilla ei Elorannan mukaan kuitenkaan ole uusia päätöksiä, vaan mielenilmauksilla vaikuttaminen jatkuu kuten tähänkin asti.

- Arvioita tehdään sitä mukaa kuin prosessi etenee. Tämä on uusi tilanne, eikä kukaan voi vielä sanoa juuta eikä jaata. Odotellaan seuraavia käänteitä.

Pääministeri Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa varsin suoraan haluavansa eduskunnan kiistan osapuoleksi, jotta mielenilmaukset loppuisivat.

- Suomessa on poliittisille mielenosoituksille ja mielenilmaisuille oikeutus, ja sitä myös me kunnioitamme. Juuri siitä syystä haemme eduskunnan linjausta tämän hallituksen linjan jatkuvuudelle. Protestointi hallituksen linjaa vastaan on ollut se perinne, mutta eduskunnan linjauksia vastaan on vähemmän protestoitu, Sipilä perusteli.

"Parlamentarismia pitää kunnioittaa"

Myös Akavan Sture Fjäder arvioi, että tilanne muuttuu sillä hetkellä, kun lakiesitys menee eduskuntaan.

- Silloin ollaan kansanvallan ytimessä. Eduskuntaa vastaan on vaikea lakkoilla, sillä parlamentarismia pitää kunnioittaa, Fjäder sanoi.

Vaikka eduskunnan enemmistö olisi keskiviikon äänestyksessä sitä mieltä, että lainvalmistelua on syytä jatkaa, se ei Fjäderin mukaan kuitenkaan muuta Akavan kantaa eli sitä, että irtisanomislakia ei pidä tulla.

- Olemme yhä valmiita etsimään kompromisseja, vieläkin voidaan miettiä vaihtoehtoja.

STTK:n puheenjohtajalle Antti Palolalle hallituksen päätös tiedonannon antamisesta tuli yllätyksenä.

- Mielenkiintoinen ja yllättävä veto. Tilanne on uusi, ja meidän pitää arvioida ja pohtia sitä. Liitot tietenkin päättävät itse, miten toimivat. Sinänsä meidän vanha päätös ja vaatimus ovat edelleen voimassa eli että hallitus vetäisi pois tämän esityksen ja aloittaisimme yhdessä valmistelun muista työllisyyttä ja työllistymistä edistävistä toimista, Palola kommentoi.

Palola sanoi keskiviikkona Ilta-Sanomille, että (painostustoimet) koskevat sitä aikaa, kun asia on valmistelussa ja että eduskunnalle pitää antaa työrauha sitten, kun laki sinne etenee.

Torstaina hän painotti STT:lle, että puhui haastattelussa normaalin lainsäädännön mukaisesta tilanteesta tietämättä hallituksen tiedonannosta.

Järjestöt miettivät tilannetta viikonlopun yli ja katsovat sen jälkeen, onko niiden syytä järjestää ylimääräisiä hallituksen kokouksia asian vuoksi.

Tiedonanto suhteellisen järeä keino

Hallituksen tiedonanto eroaa pääministerin ilmoituksesta siinä, että tiedonannon yhteydessä järjestetään luottamusäänestys.

Hallitus antoi tiedonannon eduskunnalle esimerkiksi kesällä 2017, kun hallituspohja muuttui perussuomalaisten hajoamisen jälkeen.

Tänä kesänä Sipilä taas antoi pääministerin ilmoituksen eduskunnalle, kun sote- ja maakuntauudistuksen aikataulut lykkääntyivät.

Alkuun Sipilä piti hetken verran mahdollisena, että hallitus olisi voinut antaa sote- ja maakuntauudistuksen lykkääntymisestä tiedonannon eduskunnalle.

Se vaihtui kuitenkin yhdessä yössä pääministerin ilmoitukseksi, johon ei liity luottamusäänestystä. Oppositiosta epäiltiin tuolloin, ettei kaikilla hallituspuolueilla riittänyt kanttia mittauttaa luottamusta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (255)

Nyt sopii vanha sanonta ;Älä tapa lypsävää lehmää.
Sipilä on tekemässä pahan virheen.
Jos promille työtekijöistä on hankalia,niin ei koko työväestöä saa kurittaa.
Sipilän tekoset ovat tyhmyyden huippua ihmisiä kohtaa.
Ei tälläisillä verukkeilla jota Vanhanen nyt on Hallitukselle esittänyt voida ihmisiä halveerata.
Ja vetäytyä politikoinnin taakse.
Totta tähän jo puuttuu jokin ylempi taho.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tässä koko työväestöä kuritetaan? Kyllä taas on väärä perustelu asiaan. Tämän toteutuminen on kaikkien etu, myös työväestön ja koko yhteiskunnan, että saadaan tätä rakenteellista työttömyyttä alas. On mielenkiintoista nähdä ensi vaalien jälkeen tulevan hallituksen toimenpiteet nostaa työllisyysaste 75 %. Ei taida Rinteeltä onnistua näillä opposition lääkkeillä, joita tänä päivänä on esitetty. Valta kuuluu Suomessa eduskunnalle, ei ay-liikkeelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olenko ymmärtänyt oikein: Uutta irtisanomis-lakiesitystä ei ole julkistettu, mutta ay-liike on ajamassa maata yleislakkoon. On puhuttu pärstäkertoimeen perustuvasta irtisanomisuhasta. Tuleeko firmojen oville kasvotunnistautuminen?
Pärstäkertoimeen perustuva irtisanomis uhka on ollut pitkään jo avioliitoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko mikää ay liitto kysyny työtekijäin mielipidettä haluavatko osallistua vasemmistolaiseen poliittiseen lakkoiluun, ei varmaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Pääministeri Sipilä ja vvm Orpo ottavat tiukan niskalenkin SAK;sta, hyvä niin. Kun Kokoomus voittaa vaalit niin Orpo valitsee mitä suurimmalla todennäköisyydellä hallituskumppaneiksi Keskustan, RKP:n ja KD:t. Ja sitten laitetaan yhdistysten ja liittojen osinkotulot verolle sekä poistetaan ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus. Sitä SAK:n isot pomot pelkäävät, koska he menettävät omien liittojen satojen tuhansien eurojen verottomat osinkotulot, ja samalla SAK:n talous romahtaa. Jäsenmaksua maksavien työmiesten määrä laskee nykyään kuin lehmän häntä, koska nuoret työelämään tulevat ihmiset liittyvät Loimaan kassaan tai jäävät tyystin liittojen ja kassojen ulkopuolelle. Elikkäs nykyisillä jäsenmaksutuloilla ei enää pystytä pyörittämään tuhansien tyhjäntoimittajien ay-organisaatiota vaan edessä ovat rankat irtisanomiset. Heh heh, on sekin päivä nähtävä kun SAK:n pomot lemppaavat porukkaa kilometritehtaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustaa ei puolueena enää entiseen tapaan ole olemassa. Keskusta- nimeä käyttävä puolue on lähinnä kokoomuksen työntekijävastainen oikeistofraktio. Perinteisen linjan keskustan kansanedustajilla on Sinisiä muistuttava tilanne, jossa oma puolue on poliittisessa mielessä lähtenyt alta. Poliittisen keskustan tilan täyttävät muut puolueet. Kumpia äänestäjiä mahtaa olla enemmän, Suomen Yrittäjät ry: n jäseniä vai työntekijäjärjestöihin kuuluvia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jonkinlainen "Apu Kokoomushan" tuo KEPUlien kerho on ollut koko sen ajan kun Sipilä on ollut sen "ohjaksissa". Ehkäpä "kauhun tasapainon" takia Suomessa pitääkin olla kaksi ihan selkeää "porvariisto" puoluetta eli Kokoomus ja KEPUlien kerho sekä kaksi vasemmisto puoluetta eli Vasemmistoliitto ja SDP. Sitä ihan oikeaa "keskilinjaa" sitten noudattaakin PS ja loput näistä kaikista muista puolueista ovatkin sitten enemmän tai vähemmän tarpeellisia/tarpeettomia ryhmittymiä mitkä asettuvat olemassa olevassa ja toiminta kykyisessä hallituksessa apupuolueen asemaansa siinä samassa suhteessa kun mikä on sen oman isäntäpuolueen rooli/asema hallituksessa sillä hetkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Sipilä on nero. Hän otti hallitukseen ihmisiä noita ei sinne kukaan äänestänyt. No Hän kun autotalissa naputteli lauta häkkyröitään ja rakenteli apila väkkyröitään niin kaikea sitä insinöörin päässä välähtää. Kansa tarvii sirkusjuveja heh heh!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Korporatia / Demokratia !
Punakapinan 100-Juhlavuotenako vähemmistön Diktatuuriin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä naurettavaa teatteria. Eihän ongelma tällä poistu. Seuraavat vaalit sen sijaan ovat keskustalle kohtalokkaat, ja etenkin sinisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irtisanomislaki on perustuslain vastainen! Eikö kukaan puolusta Suomen perustuslakia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei taida olla kovin kaukaa haettu ajatus että hallituksen perimmäisena tarkoituksena on ajaa maa vaikka yleislakkoon, ja näin saada yleinen mielipide AY liikkeen vastaiseksi.

Sitten on helpompi edetä AY liikkeen kieltämiseen tai ainakin sen toiminnan radikaaliin rajoittamiseen, sekä paukutella läpi vaikka ja mitä työolosuhteita heikentäviä lakeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Sipilä saa kysyttyä Rinteeltä, onko hallituksen ja pääministerin tuhansissa tekemisissä ainoatakaan kohtaa mitä Rinne ja Litmanen eivät olisi haukkuneet alimpaan ...sinne ? Aika tolokuttoman oloista oppositio-rääkkymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdotan että kaikki alle kymmenen hengen yrityksissä työskentelevät alkavat kiireesti katsoa isompaan firmaa ongelma ratkeaa sillä eikä hakeudu näihin kepun hikipajoihin näyttää olevan kuin Ahon aikana meno Viinanen enää uupuu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt mitataan eduskunnassa onko kaikki puolueet edustuksellisen demokratian kannalla, vai ay tiktatuurin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raukkamaista Sipilän porukalta,tehdä hallituskysymys työlisyydestä,vaikka tämäasia ei ole sitä mistä on kehkeytynyt tora,asiahan on ainoastaan irtisanomis suojasta,joto nämä nutipäät ajaa alas,nykyisinkin on helppo sanoa työntekiä irti,ei siihen enään tarvitse uusia kierto teitä tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (255)

Uutisvirta

15:21
Nordea kertoo mediayhtiön kuvanneen pääkonttorin tiloja luvatta – drone lensi vain metrien päässä ikkunoista
15:20
Vaihtoehtomusiikin tapahtuma siirtyy lähemmäksi Oulun keskustaa – lauantain Pikipop havittelee nyt urbaania henkeä
15:11
Oulussa poliisien murhan yrityksestä syytetyn miehen tuomio lieveni edelleen hovioikeudessa
15:00
Limingan työllisyystilanne parantunut – kunnassa 5,1 prosenttia työttömiä, koko Pohjois-Pohjanmaalla 9,4 prosenttia
14:59
Epäilys harvinaisesta vieraasta sai muoniolaisen luontoharrastajan kulkemaan metsässä viikkoja – lopulta riistakamera tallensi kuviin mäyrän
14:44
Pääministeri Rinne painotti EU:n globaalia ilmastojohtajuutta esitellessään Suomen puheenjohtajakauden tavoitteita
14:16
Puheenjohtaja Mika Kari: Tiedusteluvalvontavaliokunnassa ei ole mystiikkaa - me valvomme, emme tiedustele
53
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
32
Kaikkonen sai haastajan – elinkeinoministeri Katri Kulmuni hakee keskustan puheenjohtajaksi
32
Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luonnonvarakeskukselle Kuusamon Rautakarhusta: "Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista"
26
19-vuotias sotki Rotuaarilla tussin kanssa – poliisi tutkii vahingontekona
25
Katuruokafestivaali täyttää Oulun torin kansainvälisillä mauilla – kolmannen kesän uutuudet tulevat Italiasta ja Ranskasta
23
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella
21
Apulaisoikeusasiamies pitää kaupunginvaltuutettu Moilasen ihmisroskapuheenvuoroa "epäasiallisena, epäkunnioittavana ja loukkaavana"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

138 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image