Kotimaa

Hallituksen on vaikea uudistaa an­sio­si­don­nais­ta ilman työ­mark­ki­na­jär­jes­tö­jä

Perussuomalaiset ei aio tukea työttömyysturvan porrastusta ellei siitä tule kolmikannasta yksimielistä esitystä. Arkistokuvassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ja puheenjohtaja Timo Soini. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 28.9.2016 11:55
Aki Taponen

Jos työllisyystyöryhmä ei pääse sopimukseen ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta, valtiosihteeri Martti Hetemäki voi antaa ehdotuksensa omissa nimissään. Sen jälkeen hallitus joutuisi pohtiman, ryhtyykö se toteuttamaan niitä ilman työmarkkinajärjestöjen hyväksyntää.

Se on vaikeaa, sillä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho on linjannut, ettei puolue tue ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta ellei siitä tule kolmikantaisesta työryhmästä yksimielistä esitystä.

Kilpailukykysopimuksessa hallitus sitoutui valmistelemaan työlainsäädäntöön ja ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan tulevat muutokset yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa.

Jos hallitus ryhtyy viemään työttömyysturvan porrastamista läpi omin päin, palkansaajajärjestöt helposti tulkitsevat sen olevan kilpailukykysopimuksen vastaista.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisella nopeampaan työllistymiseen kannustavaksi tavoitellaan työllisyyden kohentamista 8 000 henkilöllä siten, että vaikutukset valtiontalouteen ovat neutraalit.

Lisäksi Hetemäen työryhmän pöydällä oli muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan ansio-osan käyttö palkkatukena ja starttirahana. Työnantajat vastustavat sitä sen takia, että se vääristäisi kilpailua. SAK:ssakin siihen on suhtauduttu varauksellisesti, sillä työttömyysturvan rahoittamiseksi kerätyistä varoista osa otettaisiin ikään kuin valtion budjetin tilkkeeksi.

Työllisyystyöryhmän tehtävänä on myös sopia uudesta, työehtosopimuksen piiriin kuuluvasta palkkamallista ja palkkaa täydentävästä tuesta pitkään työttöminä olleille ja heikon työhistorian omaaville.

Lisäksi toimeksiantoon kuului ikääntyneiden työttömien kertaluonteinen eläketuki sekä työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten työllisyyden edistäminen. Yli viisi vuotta työttömänä olleiden 60 vuotta täyttäneiden eläkearmahtamisesta hallitus on jo käytännössä sopinut, samoin nuorten työllistymisen edistämiseksi jatkettavista hankkeista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Siis työtähän ei ole tarjolla eli työtöntä rangaistaan lisää.. Esim sairaanhoitajien työttöttömyys tänä vuonna lisääntynyt 20 prosenttia Tehyn mukaan. Ne joilla töitä hoitoalalla joutuvat tekemään niitä entistä enemmän mikä taas mahdoton yhtälö ennestäänkin liian kiireiselle alalla. Potilaat kärsivät ja hoitajat haukutaan. Taikoisivat työpaikkoja lisää,muutenkin kuin työllistämistuella. .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki halukkaat 18+ ihmiset omasta halusta eläkkeelle
ei pakko jäädä mut jos haluaa romanien ehtoa noudattaa niin vois jäädä,
heti kun lapsilisät loppuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulemani mukaan , myös osa ansiosidonnaisella olevista käy työssä, mutta saa ilmeisesti vain peruspäivärahan vai meneekö työantajalle. Saakos työnataja siis sen ansiosidonnaisen osuuden? Työnantajille tekevät siis ilmaista työtä. Kun ta maksaa palkkaa ansiosidonnaiseen tukee katko, joka jatkuu taas, kun määräaikaisuus loppuu. En ole varma onko kulku tällainen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen halu leikata työttömyyskorvauksesta on toimenpide, mitä kukaan ei voi järkevästi perustella. Ensin hallitus huolehtii hintojen korotuksia apteekkilaskuihin, asumiseen monella tapaa, terveyskeskuspalveluksiin, polttoaineisiin, vene- ja ajoneuvoveroihin jne. jne. Miten työtön voi suoriutua noista kuluista ja korotuksista, kun hallitus samalla haluaa leikata työttömyyskorvakset, työttömän ainoan tulolähteen, jolla pitäisi hoitaa kaikki kulut. Onko oikeistohallituksella tosiaan halu nöyryyttää työttömät sosiaalitoimiston luukulle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:29
Roi­kas­sa ollut auto syttyi pa­la­maan tal­lis­sa Pel­los­sa – yksi henkilö al­tis­tui savulle
15:11
Suomessa yksi varmistettu koronavirustapaus – Näin taudin leviäminen onnistuttiin estämään
14:56
Asianajajan mukaan alaikäinen näki Jari Sillanpään aktin nyt jo kuolleen hierojan kanssa – oliko kyse vahingosta vai tarkoituksellisuudesta?
14:55
Oulaskankaan sosiaalipäivystyksen järjestäminen vaatii aikaa – lasten ja nuorten psykiatrinen hoito halutaan varmistaa
14:38
Lämminvesiputki hajosi Raksilassa, myös Välkkylässä kaukolämmön jakelu keskeytetty – uimahalli suljettu toistaiseksi
14:27
Kommentti: Tallinkilla rohkeita liikkeitä aikaisemminkin – laajeneminen suurhallin rakentajaksi ei odottamatonta
13:35
Tallinnaan nousee iso kokous- ja konserttikeskus – laivayhtiö Tallink mukana suurprojektissa
113
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
30
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
23
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
21
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
21
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
19
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"
17
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

195 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image