Kotimaa

Hallitukselta varovainen askel kohti yhteistä tal­le­tus­suo­jaa "Ei merkitse liit­to­val­tio­ke­hi­tys­tä"

Pääministeri Juha Sipilä saapui kertomaan EU-ministerivaliokunnan linjauksista Euroopan talous- ja rahaliiton kehittämiseksi.
Kotimaa 13.10.2017 16:46
Aki Taponen

Suomi ei kannata euromaiden valtiovarainministeriä eikä eurobudjettia, mutta kaikille pitkän aikavälin tavoitteille ei sanota ei.

Helsinki

Lännen Media

Suomen hallituksen mielestä on mahdollista edetä kohti euromaiden yhteistä talletussuojaa, kunhan pankkisektorin riskejä saadaan sitä ennen merkittävästi vähennettyä ja tasattua.

- Vaatii paljon toimia, jotta riskitaso alenee ja pankkiunionille sovitut askeleet toteutuvat, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi.

Sipilän mukaan erittäin hyvässä kunnossa olevan Nordean paluu lisää merkittävästi Suomen pankkisektorin kokoa suhteessa bruttokansantuotteeseen.

- Yhteinen talletussuoja on pitkässä juoksussa suomalaisten etu. Mutta jos me nyt menisimme siihen, niin kyllä riskit kasvaisivat ja suomalaiset tallettajat olisivat tätä kautta maksamassa muitten pankkien ongelmia.

Sipilä esitteli hallituksen EU-ministerivaliokunnan perjantaina ottamaa kantaa Euroopan talous- ja rahaliiton Emun kehittämiseksi.

Suomi lähtee siitä, että euromaiden on itse toteutettava tarvittavat rakennemuutokset. Suomi ei tue sellaisia talous- ja rahaliittoa tukevia uudistuksia, jotka lisäävät jäsenmaiden yhteisvastuuta.

Hallitukselta tulee tiekartta

Suomen päätavoitteena on pankkiunionin loppuunsaattaminen. Hallitus valmistelee tiekartan, jossa määritellään askelmerkit pankkiunionin kehittämiseksi.

Esimerkiksi sijoittajavastuun toteutumisessa on nyt Sipilän mukaan liian suuria helpotuksia. Kun tiekartta on toteutettu, Suomi on valmis etenemään kohti Emu-maiden yhteistä talletussuojaa ja kriisinratkaisurahaston pysyvää varautumisjärjestelyä.

- Kriisinhoidossa on mahdollistettava tosiasiallisesti valtioiden velkajärjestely, mikä vaatii siirtymäaikaa.

Tietyin reunaehdoin Suomi on myös valmis kehittämään Euroopan vakausmekanismia EVM:ää Eurooppalaisen valuuttarahaston suuntaan. Valuuttarahasto voisi hallinnoida velkajärjestelyjä.

Suomi ei näe kuitenkaan tarvetta makrotaloudellisille vakautusjärjestelyille kuten pahan päivän rahastolle.

- Me emme näe tarvetta myöskään eurobudjetille. Sen sijaan olemme valmiita tukemaan sitä, jos EU-budjetin rahoituskehyksen sisällä on momentti, josta voidaan euroalueen asioita edistää täsmätoimilla.

Suomi ei näe tarvetta myöskään euroalueen valtiovarainministeriölle tai -ministerille.

- Sen sijaan olemme valmiit vahvistamaan euroryhmän puheenjohtajan roolia esimerkiksi niin, että se olisi täysiaikainen.

Suomi aloittaa EU-poliittisen ministerivaliokunnan linjauksen pohjalta kumppanimaiden löytämiseksi.

Sipilän mukaan Hollannin jo ottama kanta on erittäin lähellä Suomen kantaa samoin kuin EU-komission tiistaina hyväksymä paperi pankkiunionista. Hän uskoo myös Saksan tukevan Suomen linjausta.

Sipilä kiisti, että EU-ministerivaliokunnan kannanotto Emun kehittämisestä olisi askel kohti liittovaltiota. Hän sanoi, että kaikki, mistä sovittiin, on hallitusohjelman mukaista.

- Olemme nähneet, ettei euroalue ole valmis eikä se toimi. Nyt kun eurokriisi on tietyllä tavalla takana, on katsottava mitä opimme siitä ja miten välineitä pitää parantaa, ettemme tule yllätetyksi.

Terho: Rahaliitosta erottamiseen mekanismi

Eurooppaministeri Sampo Terhon (sin.) mukaan Suomen kanta perustuu markkinakuriin ja sijoittajavastuuseen.

- Haluamme luoda velkajärjestelymekanismin, jossa maksukyvyttömyyteen ajautuneen maan velat järjestellään uudelleen ja joka varmistaa, etteivät yhden maan ongelmat vaaranna koko euroalueen olemassaoloa.

- Riskien realisoitumisen pitää olla sijoittajien eikä kansalaisten vastuulla, ja myös mekanismi rahaliitosta erottamiseen täytyy olla olemassa, Terho totesi tiedotteessaan.

MAINOS

Kommentoi

Miten suomen päättäjät voivat niin totaalisesti unohtaa kansan edun?
Ovatko kaikki poliitikot imbesillejä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On meillä saamatonta porukkaa jos ei Suomen hallitusta saada uusiksi .Ovat urakalla tuhonneet Suomea ja Suomalaisten hyvinvointia .Sipilä ja Berner tukevat pelkästään yrittäjiä ja teettävät ilmaisia pakkotöitä työttömillä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Juha. Jos maa on konkurrsikypsä niin tuollaiseen sopimukseen kannattaa ehdottomasti liityä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo erotaan vaan, mitä hyötyä olemme saaneet? Ei ole vielä yhtään tavallista ihmistä hyödyttävää asiaa löytynyt. Olemme kuitenkin saaneet maksaa Kreikan tukia ja kohta saamme maksaa Italian pankkien kaatumisen. Mutta kyllä Suomi maksaa, kiitos demareiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi maksaa toisten tuhlailua ja töppäilyä ottamalla itse velkaa lähes 6 miljardia joka vuosi. Eihän kukaan meistä ottaisi velkaa ja maksaisi naapurin yltiöpäistä tuhlailua.
Jos talletussuojaa laajennetaan, niin emme maksa ainoastaan muiden valtioiden velkoja vaan niissä asuvien yksityishenkilöidenkin maksamatta jääneitä vippejä. Ja tälle ajatukselle Suomen hallitus "lämpenee". Ei todellakaan voi olla totta! Yhä hullummaksi menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:06
Pelasta putelit kosteudelta ja lämmöltä – pöpöjen kyllästämä ripsiväri voi saada aikaan silmätulehduksen
14:00
Polkupyörällä ajanut mies kuoli törmäyksessä traktorin kanssa Pudasjärvellä
13:16
Herola kolmastoista mäkiosuuden jälkeen - rullahiihto-osuudelle jäi kirittävää lähes kaksi minuuttia
13:03
Pääministeri Sipilä: Sotu-uudistus tärkein ensi vaalikaudella – lähetti piikin kokoomukselle ja demareille
12:23
Ruotsidemokraatit lupaa tukensa porvariallianssin puhemiesehdokkaalle
12:22
KRP:n tutkinta: Helikopteri, lentokone ja veneet saaristossa, törkeästä rahanpesusta epäilynä "pääosin ulkomaalaisia henkilöitä"
11:41
Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia
79
Sisäministeri vaatii uutta tulkintaa YK:n pakolaissopimuksesta – Haluaa estää rajan yli tapahtuvan hallitsemattoman maahantulon ja turvapaikanhaun
50
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
27
Ylitöillä korvataan tuhansia työntekijöitä teollisuudessa – "Äijät menevät loppuun, kun joka viikonloppu ruuvaavat"
25
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
19
Kärppien ilta venyi voittomaalikisaan Mikkelissä, Pyörälällä kolmen maalin peli – katso kooste ottelusta
14
Pohjois-Pohjanmaalla varaudutaan voimistuvaan tuuleen ja sen aiheuttamiin vahinkoihin – palomestari kehottaa tarkastamaan veneiden kiinnitykset
13
Kommentti: Kansalaisuuden saa vain, jos suostuu paiskaamaan kättä virkamiehen kanssa – kättelemisestä tuli Tanskassa poliittinen kiistakysymys

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa lounaistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa paikoin 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- ja Keski-Lapissa etelätuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Dilemma on sama kuin tilanteessa jossa köyhä saa ruuan ilmaiseksi ja muut maksavat siitä 10 euroa. Hyvän taloudellisen t... Lue lisää...
Holy s

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image