Kotimaa

Hallitukselta pitkä lista työl­li­syys­toi­mis­ta – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palk­ka­tu­ki­uu­dis­tus alkaa"

Työministeri Timo Harakka korosti työllisyystoimien laajaa kokonaisuutta. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 17.9.2019 21:12
Aki Taponen

Hallituksen työllisyystoimissa peräti 25 kokonaisuutta. Kaupungeille lisää vastuuta ja "vuosisadan palkkatukiuudistus" alkaa.

Hallitus linjasi budjettiriihessä 25 toimenpidekokonaisuutta, joilla yrittää saada vauhtia matkalle kohti tavoittelemaansa 75 prosentin työllisyysastetta. Toimia hallitus käy tarkemmin läpi iltakoulussaan lokakuun alkupuolella.

Työttömyysturvan aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta lukien. Samalla kun hallitus antaa siitä syksyllä lakiesityksen, linjataan korvaavista toimista niin, että tutkimustulokset mallin työllisyysvaikutuksista huomioidaan.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan ensi huhtikuun kehysriihessä määritellään iso osa konkreettisia työllisyystoimia. Hänellä ei ollut esittää arviota nyt esitettyjen toimien työllisyysvaikutuksista.

– Elokuussa 2020 on oltava 30 000 lisätyöpaikkaa toteutumassa valtiovarainministeriön arvion mukaan. Nyt joutuu vielä odottamaan, kun valmistellaan ja tehdään vaikutusarvioita oikeista päätöksistä, jotta saadaan vähintään 60 000 työllistä perusuran päälle, Rinne sanoi.

Perusuralla ilman uusia toimia työllisyystoimia työllisyys kohenisi hallituskauden aikana noin 30 000:lla.

Iso kokonaisuus

Työministeri Timo Harakka (sd.) korosti, ettei yhtä yksittäistä lääkettä ole, mutta toimenpiteiden kokonaisuudessa yksittäiset toimet vahvistavat toisiaan.

– Tehokkaaseen työllistämiseen, työvoiman kohtaannon korjaamiseen ja kansainväliseen rekrytointiin varataan hallituskaudella lähes 300 miljoonaa euroa. Tähän liittyy ministeriöiden yhteistyötä. Omalla kontollani on 220 miljoonaa, Harakka sanoi.

Työllisyyspalvelujen kehittäminen on toimien keskiössä.

– Jokaisen työnhakijan on saatava yksilöllisiä palveluja. Resursseja lisätään. TE-toimistojen asiantuntemus tulee korostumaan. Sen pitää näkyä myös palkitsemisessa.

TE-toimistojen rahoitusta vahvistetaan neljän vuoden aikana yhteensä 51 miljoonan euron lisämäärärahalla, joka käytetään pääasiassa henkilöstön lisäämiseen.

Kaupungeille lisää vastuuta

Kaupungeille tulee lisää vastuuta työllistämisessä.

–  Uusi ja kattava kuntakokeilulaki tulee eduskuntaan jo tänä vuonna, Harakka lupasi.

Kokeilujen tavoitteena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille. Keskeistä on eri alojen kuten työllisyyden, terveydenhuollon ja koulutuksen voimavarojen yhdistäminen palvelemaan työnhakijoita parhaalla mahdollisella tavalla.

– Kunnat ovat jo nyt keskeisiä toimijoita työllisyyden edistämisessä, ja esimerkiksi Tampereen kokeilussa on saavutettu merkittäviä tuloksia keskimääräisen työttömyysjakson lyhentymisessä. Jatkossa tavoittelemme näiden samojen vaikutusten alueellista levittämistä, ministeri Harakka summasi.

Palkkatuki uudistuu

Ensi vuonna käynnistyvällä "vuosisadan palkkatukiuudistuksella" houkutellaan osatyökykyisiä ja työelämän ulkopuolella olevia takaisin töihin.

Palkkatuen käyttöä yrityksissä lisätään merkittävästi. Uudistuneella palkkatuella edistetään avoimille työmarkkinoille työllistymistä ja parannetaan kestävästi työllisyysastetta.

– Uudistuksen tavoitteena on, että työllistettävän tukikausi on aidosti reitti pidempiaikaiseen työsuhteeseen, työministeri Harakka kertoi.

Nykyinen kolmannen sektorin palkkatuki uudistetaan avoimille työmarkkinoille siirtymisen tueksi siten, että työnhakija saa palkkatuen lisäksi kattavan yksilöllisen tuen, työkyvyn kartoituksen ja muut tarvitsemansa palvelut. Uudistus tulee voimaan syksyllä 2020.

Palkkatukeen varataan työ- ja elinkeinoministeriön vuoden 2020 talousarvioon reilut 77 miljoonaa euroa, joka on 24 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2019.

Yksinyrittäjien ja mikroyrittäjien tukemiseksi hallitus käynnistää rekrytointitukikokeilun, jonka tavoitteena on alentaa ensimmäisen työntekijän palkkaamisen kynnystä. Kokeilu on tarkoitus käynnistää 1.8.2020.

Täsmäkoulutuksesta ratkaisuja

Osaajapulaan haetaan nopeavaikutteisia ratkaisuja työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyönä.

– Täydennys-, muunto- ja rekrytointikoulutukset ovat tutkitusti tehokas tapa saada osaavaa työvoimaa yritysten käyttöön. Siksi lisäämme näiden koulutusmuotojen rahoitusta ja helpotamme koulutuksen järjestämistä yrityksissä, ministeri Harakka kertoi.

Yhteishankintakoulutuksissa työnantaja suunnittelee koulutuksen vastaamaan yrityksen tarpeisiin ja kustannukset jaetaan työnantajan ja valtion kesken. Täydennys-, muunto- ja rekrytointikoulutuksia vahvistetaan neljällä miljoonalla vuonna 2020.

Aikuiskoulutustuki uudistetaan joustavan, osa-aikaisen opiskelun mahdollistamiseksi. Lisäksi opetus- ja työministeriö asettavat työryhmän oppisopimusjärjestelmän kehittämiseksi vastaamaan paremmin nuorten ja työelämän tarpeita.

Osatyökykyisille työkykyohjelma

Osatyökykyisille toteutetaan suunnattu työkykyohjelma, jolla helpotetaan heidän työllistymistään.

– Osana ohjelmaa työllistetään osatyökykyisiä ja muita vaikeassa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä julkisiin hankintoihin asetettavalla ehdolla. Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee strategian yhteiskunnallisten yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi.

Työkykyohjelman toimeenpanoon varataan kolmelle vuodelle yhteensä 33 miljoonaa euroa.

Kansainvälistä rekrytointia lisätään

Työperäinen maahanmuutto siirtyy ensi vuonna työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalalle.

– Tarkoitus on saada kansainvälinen rekrytointi aivan uudelle tasolle, Harakka sanoi.

Hallitus käynnistää työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton kokonaisuudistuksen, joka tähtää merkittävään työllisyyden kasvuun. Tavoitteena on saavuttaa hallituskauden aikana työperäisten oleskelulupien nopea ja sujuva käsittely kuukauden määräajassa.

Kansainvälistä rekrytointia vahvistetaan houkuttelemalla aktiivisesti ulkomaalaisia huippuosaajia ja heidän perheitään Suomeen. Hankkeen tueksi luodaan kansainvälisen rekrytoinnin malli.

Hallitus lisää oleskelulupamenettelyjen resursseja 20 henkilötyövuodella ja osoittaa oleskelulupien käsittelyyn miljoonan euron lisäresurssit. Kansainvälisen rekrytoinnin kehittämiseen varataan 5,5 miljoonan euron lisäpanostukset.

Maahanmuuttajien kotoutumiseen ja työllisyyden edistämiseen lisätään 11 miljoonaa euroa ensi vuonna kuluvaan vuoteen nähden.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (100)

Ois vihdoin viimein hyvä jos yritettäs aktivoida ja nimenomaan kouluttaa ja työllistää nuoria ja terveempiä ihmisiä kuin vanhenevia lähes eläkeikäisiä ja huonokuntoisempia työttömiä. Suurin osa vanhenevista on kyllä töitä tehnyt ihan riittävästi. Eläkeikää nostamalla ei työttömyys vähene. Nuoret töihin on minun mielipide.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottaa se persuja ja kokoomuslaisia päähän kun eivät pääse enään leikkaamaan työntekjjöiden etuuksia ja palkkoja kyten tekivät heti viime porvarihallituksen aloittaessa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtio tulee tuhlaamaan 300 miljoonaan "työvoiman kohtaannon korjaamiseen" kun uusia työpaikkoja ei ole tarjolla.

Hallituksen kannattaisi enemmin sijoittaa 300 miljoonaa kotitalouksien maalämmön ja aurinkoenergian rakentamiseen. Mikäli tuki olisi 25% niin kotitaloudet sijoittaisivat 900 miljoonaa uusiutuvaan energiaan. Yhteensä käytettäisiin 1,2 miljardia joka varmasti lisäisi työpaikkoja. Valtio saisi lämpöpumppujen ja paneelien myynnistä lähes 300 miljoonan edestä alv-veroja, eli valtiolle homma ei maksaisi mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vain tulee kiireesti Harakankin suuntaa katseensa Afrikkaan tämän maassamme vallitsevan akuutin asiantuntijapulan korjaamiseksi. Valtio voinee Urpilaisen avustuksella saada hankkeeseen myös Eu-rahaa. Todennäköisesti näillä massiivisila panostuksilla kaikki olemassa olevat sekä kuvitteelliset tulevaisuuden kohtaanto-ongelmat saadaan ratkaistuksi. On vain fokusoitava katse oikeaan suuntaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiolla on jo velkaa 19000/€ jokaiselle suomalaiselle. Lisää näköjään tulee ja talous kääntyy laskuun. Tämä tulee näkymään karvaasti kaikille, kun maksun aika koittaa. Näillä hallituksen pullamössö ratkaisuilla ei työllisyyttä saada kasvuun, päinvastoin heitä tulee lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on nyt sellaista unelmahöttöä ja SDP:n punaisia näkymiä. Että työllisyys paranee yksilöllisillä palveluilla? No paraneehan se senverran mitä TE toimistoihin pitää palkata yksilöllisiä ohjaajia. Ja että TE toimistot keskeisessä rooissa? Aiemmin kun pyysin heitä tsekkaamaan sopivia työntekijöitä meille, niin sain vastauksen "emme me ehdi sellaista tekemään"... Eli oli niin kiire juoksuttaa työntekijöitä näyttämässä naamaansa tiskillä, ettei ehditty katselemaan sopivia työntekijöitä yritykseen?

Tämä hallituksen ohjelma perustuu utopistisiin hattaraa ja ruusutarhaa -kuvitelmiin.

Huomaa että tuo porukka ei ole hoidellut kuin "unelmia ja toimistohommia" veronmaksajien ja AY-jäsenmaksajien piikkiin. SDP on ollut aina erityisen hyvä huolehtimaan muiden tienaamien rahojen "oikeudenmukaisesta" jakamisesta.

Eriarvoisuus lisääntyy rajusti kun toiset joutuvat tekemään pienenevän elantonsa eteen yhä rajummin töitä, kun toiset saavat turvatun toimeentulon tekemättä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kellä on turvattu, toimeentulo? kysyn vain. Ei kyllä kannata syyllistää, Aktiivimallin uhreja! Sekäs jos työttömällä on parempi toimeentulo, kannattaa sinunkin lopettaa työ ja alkaa työttömäksi, niin näet missä mennään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei väittänyt että työttömällä on parempi toimeentulo, mutta hengissä pysyy. Jatkossa se ero työssäkäyvän paremmasta toimeentulosta yhä pienenee. Tällä perusteella voi sanoa että eriarvoisuus kasvaa, koska työtä tekemällä saa yhä vähemmän hyötyä työtä tekemättömyyteen. On varsin eriarvoistavaa että toisen pitää tehdä töitä elääkseen ja tosen ei niinkään.

Onneksi nyt sentään vielä työtä tekemällä voi vähän omaa elintasoaan parantaa, mutta yhä enemmän mietityttää että vastaako saatu hyöty sitä 160 tuntia työtä joka kuukausi. Työtön valittaa kun joutuu muutaman kerran kuussa jotain lappuja toimittamaan ja luukulla käymään, se on kuulemma kyykytystä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikäväkseni totean suuret on puheet mutta miten nämä toteutetaan. Lama kolkuttelee ovella ja meidän ministeri sanoo 30 000 työntekiää pitää olla vuoden päästä lisää ikävä kyllä taitaa olla saman verran vähemmän !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No se lama ei ole hallituksen vika. Hallitus toimii taloustilanteen parantamkseksi sen minkä voi, joten työnantajat nyt luomaan niitä työpaikkoja vaan! Nyt pitää investoida, jotta saadaan talous nousuun! Palkkatuki on hyvä keino saada uusia ihmisiä taloon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin vihervasemmisto hoitaa työllisyyttä: 5milj lisää ministerien, valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkaukseen sekä puoluetukeen korotus 6milj.
Me maksamme nämä veroina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi yrittäjä ottaisi palkkatuella töihin kun on myös 9€/päivä ukkoja ja akkoja jonka maksaa valtio muistaakseni KOK oli tämän idean takana muuten johtuisiko tästä kun osa palkkatuesta jäi käyttämättä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KOK, KEPUlien kerho ja loikkivien Sinipiikojen kääntötakkiporukka oli yhdessä sen varsinaisen idean tai siis idiotismin takana.
Sinipiikojen porukalla tosin siihen asiaan ei ollut yhtään minkäänlaista varsinaista vaikutusta koska sehän on/oli vain pelkkä Kokoomuksen ja KEPUlien kerhon apupuolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasta eilen näytti Katri Kulmuni havahtuneen siihen, millaiseen sotkuun on kätensä työntänyt. Oli kyllä masentuneen näköinen ministeri. Toiveissa on, että havhtuminen johtaa pikaiseen toimenpiteeseen, Keskustan eroon hallituksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallitus kaatuu osamattomuuteen!!Harakkakin lentää puuhun viher/vahemmiston kera.Kyllä Sipilän hallitusta tulee ikävä...Media sai nyt haluamansa hallituksen...Ei hyvältä näytä Suomen tulevaisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sipilän hallitusta tulee ikävä"??? Jaa, vain niin. ja kenellä tulee? Lestadiolaisillako? Kyllähän se nyt ihan hyvältä näyttää kun kerran tuon haitta Keputalisminkin osuus on hieman vähäisempää tässä hallituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalla on suuri osuus tässä hallituksessa, vaikka muuta väitätkin ja nimittelemällä herjaat. Jos keskusta lähtee hallituksesta, koko hallitusta ei enää ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiky pois! Lomarahat takaisin ja naurettava työajan lisäys pois. Kiireen vilkkaa kiitos! Ei ole tehoja lisännyt kiky kyykytys, ettei olisi päinvastoin? Rapauttaa työmoraalia ihmisten alaspainaminen, ottakaa huomioon tämä työnantajapuoli!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miks ihmeessä hallitus näpertelee työllisyyden kanssa. Yleissitovuuden poisto olisi tehokas ja kaikkien kansanvälistenkin tutkimuksen mukaan tehokkain keino nostaa työllisyysastetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin pitää vain saada aikaiseksi minimipalkkalaki ja muutama muu "perälauta"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (100)

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image