Kotimaa

Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työl­li­syys­toi­met vaikuttavat "aika so­sia­lis­ti­sil­ta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"

Oppositio toivoi konkreettisia tavoitelukuja työministeri Timo Harakan (sd.) esittelemiltä työllisyystoimilta. KUVA: Jukka Ritola
Kotimaa 17.9.2019 22:01
Hannamari Ahonen

Sari Essayah (kd.) ja Kai Mykkänen (kok.) hämmästelevät verotuksen kiristämistä, vaikka kotimaisen kysynnän pitäisi pyörittää kansantaloutta. Opposition mukaan hallitus ei ole ottanut tarpeeksi huomioon maailmantalouden synkkiä ennusteita.

Oppositiopuolueet pitävät hallituksen budjettia liian hölläkätisenä, kun taloustilanne on heikentymässä.

– Sana ylisukupolvisuus saa uudenlaisen merkityksen. Tälle sukupolvelle toteutuu tästä hetkestä veronkiristykset, mutta seuraavalle sukupolvelle tuntuu jäävän velkataakka, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kuvaa.

Essayahin mukaan menolisäykset tapahtuvat etupainotteisesti.

– Kai siihen valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) kalvosta hallituspuolueet itsekin ymmärtäneet, että jos työllisyystoimet eivät toteudu, niin höveleitä menolisäykset joutuvat uuteen tarkasteluun.

– Sosiaaliturvamaksujen korotukset huomioituna verotus tulee kautta linjan keskituloisilla kiristymään. Bensapumpulla tulevat myös näkymään polttoaineen hinnan korotukset. Veronmaksajan näkökulmasta veronkorotukset ovat iskuja ostovoimaan.

Kun maailmantaloudessa on epävarmuutta, ollaan Essayahin mukaan taloudessa pitkälti kotimarkkinoiden kysynnän varassa.

– Kotimaisen kysynnän pitäisi pyörittää kansantaloutta ja silti ollaan tekemässä kiristyksiä keskituloisten verotukseen.

Essayah kiittelee ryhmäkokojen pienentämistä

Essayahista on hämmentävää, että vieläkään ei työllisyystoimien työllisyysvaikutusta ole laskettu eli paljon työpaikkoja niillä arvioidaan saatavan.

– Toki joukossa on oikeitakin toimenpiteitä kuten ryhmäkokojen pienentämistä ja perusturvaan panostamista ja kristillisdemokraattien ajama vanhusasiavaltuutettu.

Halla-ahon mukaan työllisyysaste ei ole olennainen

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan budjetti nojaa epärealistisiin odotuksiin työllisyyskehityksestä ja Suomen talouden kehityksestä.

– Tämä budjetti on kaksi miljardia euroa alijäämäinen ja tämä on vasta tämän hallituksen ensimmäinen budjetti. Mitä lähemmäksi seuraavat eduskuntavaalit tulevat, sitä suuremmaksi käy paine ryhtyä nimenomaan lunastamaan kulutuslupauksia äänestäjille.

Halla-ahon mielestä tuloveron kevennys pienituloisille on myönteinen asia, mutta se vesitetään hänen mielestään polttoaineveron kiristyksellä.

Halla-ahon mukaan hallitus takertuu 75 prosentin työllisyysastetavoitteeseen.

– Se ei itsessään ole toteutumassa. Vaikka toteutuisikin, niin oleellista ei ole työllisyysaste, koska työllisiksi lasketaan muutaman tunnin viikossa työtä tekevä ihminen, joka käytännössä on riippuvainen erilaisista tulonsiirroista.

Halla-ahon mukaan pitäisi keskittyä työn tuottavuuden lisäämiseen.

"Eriarvoisuutta lisää kurjistuva julkinen talous"

Työministeri Timo Harakan (sd.) esittelemät työllisyystoimet vaikuttavat Halla-ahon mukaan "aika sosialistisilta".

– Niissä näytti olevan painopiste siinä, että valtio maksaa palkat. Palkkatuki ei ole kovinkaan kestävä keino edistää työllisyyttä ainakaan julkisen talouden kannalta.

Halla-ahon mukaan hallitusohjelmassa jo hallitus sitoutui helpottamaan halpatyövoiman maahantuloa puhkomalla saatavuusharkinta entistä täydemmäksi reikiä.

– Saatavuusharkinnan piirissä on tällä hetkellä pelkästään heikosti koulutettu halpatyövoima. Osaajat pääsevät muiden maahanmuuttokategorioiden piirissä Suomeen.

Halla-ahon mukaan eriarvoisuuden kitkeminen on hyvä tavoite. Hänen mukaansa eriarvoisuutta lisää alityöllistyminen ja kurjistuva julkinen talous tai työllistyminen huonopalkkaisiin ja osa-aikaisiin töihin.

Mykkänen kaipaa lukuja työllisyystoimien vaikutuksesta

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen arvostelee, että hallitus ei antanut mitään lukuja työllisyystoimien vaikuttavuudesta, vaikka menolisäyksiä esitetään yli miljardin euron edestä.

– Pelkään, että nyt esimerkiksi kertaluontoisilla rahoilla palkatuille opettajille tai pysyvistä menolisäyksistä rahaa saaville yliopistoill tulee aikanaan petetty olo, kun näitä nyt silti tehtyjä menolisäyksiä joutuvat valtiovarainministeri Lintilä tai hänen seuraajansa perumaan, Mykkänen ihmetteli tiedotteessaan.

Mykkänenkin ihmettelee verotuksen kiristämistä.

– Ensi kesänä kahden palkansaajan perheellä jää käteen noin 300 euroa vähemmän. Joutuuko kaksilapsinen perhe jättämään huvipuistoreissun väliin siitä syystä, ettei hallitus pystynyt pitämään palkkaveroja aisoissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Totta kai Harakka laittaa rikkaana henkilönä toiset maksamaan eli Suomen valtion. Kuka muu se sosialistille maksaisi hänen elämänsä kuin toinen veronmaksaja. Näinhän se on mennyt iät ja ajat ja tulee olemaan. Viimeinen MOT-ohjelma kertoo yhden tarinan, miten sosialisti toimii toveri toverille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-aho on harvinaisen oikeassa. Jos valtio laitetaan työllistäjäksi (nytkin puolet on liikaa) niin sitte tulee karsia kehitysavusta se 2 miljardia seka turhista yritystuista se 3 miljardia aluksi. Samoin maahanmuutosta 2 miljardia.
7 miljardia jää viivan alle - minusta aika hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt se kokoomuslaisia ja persuja harmittaa kun eivät enään pääse työnantajien kanssa leikkaamaan työntekijöiden palkkoja ja etuuksia kuten viimeksi porvarihallituksen aikana!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että muutkin ajattelevat järkevästi. Tämä hallitus on heikoin hallitus ikinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän hallitus maksoi veronmaksajien pussista yritysten työntekijöiden palkat, omistajien osingot ja verot joita veroalennusten jälkeen vielä jäljellä oli. Valtavia tulonsiirtoja rikkaille ja yrityksille.

Porvarit ja äärioikeistoporvarit: verot ja palkat valtion maksettaviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulen, että Jussin hallitus karsisi miljardeilla vahingollisia menoja Suomen parhaaksi. Voitaisiin jopa lyhentää meidän jokaisen ulkomaan velkaakin. Kirjoittajankin 23 tuhannen velkaa sekä myös minun. saman suuruista velkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Harakka keksi nyt aivan uudenlaisen työllistämis keinon. Ja tämä on kuin hölmöläisen peiton leikkuuta. Toisesta päästä pois ja toiseen päähän kiinnitys. Kyllä sitä keksii kun on tarpeeksi suuri palkka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtion ei tarvitse minun palkkaani maksaa, kunhan maksaisi edes veroni. Annan tämä äärimmäisen utopistisen idean vapaasti valehtelijoiden klubin käyttöön. Harakka voi löytää ideastani työllistävän vaikutuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmahan ei ole 75% työllisyys vaan n 100 000 työllistettävää. Hallituksen ja mediassa esitetty luku 60 000 on alakanttiin, koska siinä ei huomioida mm. tänä vuonna YT-neuvottelujen pohjalta työnsä menettäneitä eikä myöskään yritysten pidättäytymistä rekrytoinneista koska tämän ja tulevien vuosien talouskasvu on 0%-1%. Koko budjetti on rakennettu balsatikkujen varaan ja se kaatuu jo omaan mahdottomuuteensa ensi keväänä. Maksajaksi joutuvat suomalaiset veronmaksaja=kaikki veronmaksajat, myös eläkeläiset ja pienituloiset.Suomeen syntyy hallituksen toimesta uusi kansalaisluokka "Hyvätuloiset työttömät"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun valtio maksaa niin se tarkoittaa joko verojen korotuksia tai lisävelkaa. Aina puhutaan kuitenkin miljardeista euroista. Lopuksi tavallinen työssäkäyjä ja eläkeläinen maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arabialainen sananlasku sanoo, "karavaani kulkee ja koirat haukkuvat. Noin se menee poliitikassakin, tämä budjetti ei ole retostelua vaan tehty tämän päivän tarpeita varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se vasemmisto ajattelee ja toimii että valtio on se joka hoitaa ja maksaa.
Vielä ei ehdotettu että valtio maksasisi verot.
Veroja pitää korottaa että vasemmisto saa omansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

työnantajien veroja on siirretty veronmaksajien maksettavaksi nyt lisäätään myös palkkanmaksua ja helpotetaan halpatyövoiman saatavuutta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itelle tämä palkka tuki hehkutus tuntuu tyhmältä,ennen oli työkkärissä kuntien reservi jotka oli tuella puolivuotta päivärahalla toisen puolen.Eläke kertymä oli sitten mitä oli,ei Harakalla ole mitään mullistavaa uutta.Tämä pudjetti oli sovittu hallitus ohjelmassa.Kun nyt on pidetty tärkeimmät lupaukset heti alkutaipaleella,tulee loppu taival olemeen kansalaisille yhtä .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-aho: "Palkkatuki ei ole kovinkaan kestävä keino edistää työllisyyttä ainakaan julkisen talouden kannalta."

Palkkatukityö on kuitenkin parempi kuin viime vuosina suosittu palkaton - tekijän näkökulmasta ainakin, vai mitä?

Erilaisista työllistämistoimista palkkatuki on ollut aivan liian vähäisellä käytöllä siihen nähden, että se on tutkitutusti sentään lisännyt mahdollisuuksia työllistyä avoimille työmarkkinoille. Toisin kuin kuntoutouttava työtoiminta, joka kyllä saattaa pitää yllä vajaakuntoisen toimintakykyä, mutta johon on myös työnnetty lukematon määrä ihmisiä vain sillä perusteella, että he ovat työpaikkaa vailla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image