Kotimaa

Halla-aho siteerasi nat­siyh­teyk­sis­tä tuttua runoa Facebookissa - "Tätä en tiennyt"

Jussi Halla-aho on toiminut perussuomalaisten puheenjohtajana pian kaksi kuukautta. Tuore puheenjohtaja osallistui kesäkuussa työmiehen tuumaustunnille.
Kotimaa 31.7.2017 15:23
Vanessa Valkama

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho siteerasi viime perjantaina Facebookissa ruotsinkielistä runoa, jolla on natsiyhteyksiä.

Runo Framför oss ligger Sverige löytyy kokonaisuudessaan ruotsalaisen Sven Olov Lindholmin kirjan Svensk Frihetskamp (1940) kansilehdillä. Kirjan nimi on suomeksi "ruotsalainen vapaussota". Aftonbladetin mukaan Lindholm oli aikansa vaikutusvaltaisimpia natseja Ruotsissa.

Runon alkuperäistä kirjoittajaa ei tiedetä, mutta esimerkiksi ruotsalaisyhtyeet Svensk Ungdom ja Midgård ovat tehneet sen pohjalta kappaleet.

Halla-Aho siteerasi Facebookissa runon alkua:

Kring landet går signalen / Till varje stugas dörr / Och bådar upp till samling / Till frihetskamp som förr.

Halla-aho julkaisi siteerauksen oman julkaisunsa kommenttiketjussa. Alkuperäinen perjantainen julkaisu käsitteli puolueenjohtajan kiertuetta Pohjanmaalla ja perussuomalaisten tavoitetta olla suurin puolue vuonna 2019.

Tänään puoliltapäivin Halla-aho julkaisi samassa kommenttiketjussa uuden viestin, ettei hän tiennyt, että runonpätkällä oli natsiyhteyksiä: "Historiaa tuntevat ovat kertoneet, että ylempänä siteeraamallani ruotsinkielisellä runonpätkällä on jotain natsiyhteyksiä. Tätä en tiennyt. Peruutan siis siteerauksen. En kuitenkaan poista sitä, koska sitten joku älähtäisi, että yritän peitellä."

Runo löytyi musiikin kautta

- Lienee selvää, että jos olisin tiennyt, en olisi tätä julkaissut, Halla-aho sanoo Lännen Medialle.

Halla-aho kertoo, että olisi löytänyt runon vuosia sitten musiikin kautta.

- Se liittyy biisiin, josta tämä pätkä tuli mieleen. En sen kummemmin muista, mistä kappaleesta on kyse tai missä yhteydessä sen olisin kuullut.

Halla-aho ei muista, missä asiayhteydessä hän runoa siteerasi Facebook-päivityksensä keskusteluketjussa.

- En muista, mihin keskusteluun tämä liittyi. Varmaan jotenkin siihen, että olin käynyt länsirannikolla.

Halla-aho vahvistaa Lännen Medialle, ettei aio poistaa siteerausta Facebookista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (68)

kuinka tuossa halla-ahossa tuoksahtaa epävarma, epäpätevä ja epäuskottava kassavailinki.Prole-Suomalaisten suuri johtaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä natsiyhteyksiä tunnutaan oikein hakemalla haettavan. Miten joku runo voidaan liittää natseihin. Runo on vain runo muiden joukossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkäkö? Kysy "mestarilta". Hänellä ei näyttänyt olevan pienintäkään vaikeutta ymmärtää yhteyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lienee selvää, että jos olisin tiennyt, en olisi tätä julkaissut, Halla-aho sanoo Lännen Medialle."

Järjetön yleistyskö? Miksi "mestari" ei olisi julkaissut, jos olisi tiennyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisikohan runo jonkun Topeliuksen aikalaisen kirjoittama? Varmaan monikin lainannut. Miksipä siis ei natsitkin? Ihan hyvä runo. Jotenkin kansallisromanttinen ja mieltä ylentävä. Ehkä Suomen itsenäistymispyrkimyksiin liittyvä? Mielestäni voisi sopia myös kommunistien kutsukirjeeksi varsinkin niinä aikoina, kun heidän toimintansa oli "maan alla".

Natsiyhteys runoa määrittävänä tosin kammoksuttaa minua, koska äärikansalliset käyttävät Suomen lippua seinävaatteena. Minusta ei ole mukava miettiä liputuspäivinä, että Suomen lipullakin on natsiyhteys. Vaikka kyllähän se uusimpien linkitysperiaatteiden mukaan on totta. Linkitys on selvästi samaa tasoa kuin "Sipilä siirtää valtion rahaa lapsilleen".

Halla-aho kuitenkin Sipilän tavoista poiketen, tai ehkä Sipilän tapauksesta oppineena, osoittaa linkittäjälle suopeaa ymmärrystä, joten ei kai tässä tällä kertaa loppujen lopuksi kovin pahasti ole päässyt käymään. 😄 😀

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näillä ruotsinkielisillä Halla-ahon loruilla ole niin väliä. Persut eivät ymmärrä ruotsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutis aiheet trump putin halla-aho,siinäpä ne tärkeimmät muuten ihan normaali kesä sää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piti katsoa kuka toimittelija tällaisen aivopierun kirjoitti. Vastaisuudessa tietää tämän kohdalla odottaa vastaavaa vihapuhetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, saadaan asiat kuntoon samalla lailla, kun Perussuomalaisten noustessa hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asian ymmärtämistä auttaa kun tietää, että jo pitkään ns. kriittiset ovat pyrkineet valtaamaan erinäiset lehtien ym. kommenttipalstat tyrkyttäen omia mielipiteitään "kansan äänenä". Toiminta on ihan järjestelmällistä, hyödyllisen tekemisen puutteessa olevat nykyajan peräkammarin pojat ovat löytäneet itselleen sisällön elämään käymällä nettikampanjaa maahanmuuttoa vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos, tässähän tämä kommenttipalstojen nykytilanne tuli hyvin tiivistettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (68)

Uutisvirta

14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Kiimingistä kotoisin oleva Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image