Kotimaa

Halla-aho puolustaa Immosta – Tutkija: ”Nyt tästä voi kehittyä isompi soppa”

Kotimaa 26.7.2015 17:22
Juha Vainio

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) puolustaa perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen monikulttuurisuutta vastustavaa kirjoitusta.

Halla-aho kirjoitti Facebookissa, että hänkin vastustaa monikulttuurisuutta ja pitää sitä rumana kuplana.

Halla-aholla on perussuomalaisissa paljon vaikutusvaltaa, ja hänen liittyminen Immosen taakse saattaa aiheuttaa ison riidan puolueen sisällä, arvioi erikoistutkija Erkka Railo Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

– Se, mikä oli vielä hetki sitten Immosen ristiriita puoluejohdon kanssa, voi kehittyä nopeasti maahanmuuttovastaisen siiven ja muun puolueen väliseksi kiistaksi.

– Nyt tästä voi kehittyä isompi soppa kuin se vielä tällä hetkellä on, Railo viittaa Halla-ahon Immoselle antamaan tukeen.

Railo kuitenkin sanoo, että vielä ei ole nähtävillä merkkejä isommasta puoluehajaannuksesta perussuomalaisissa. Railo myös toteaa, että Halla-ahon on helppo huudella Brysselistä.

– Sieltä voi ottaa kantaa kiistaan, mutta päätösten tekeminen jää kansanedustajille.

Aiemmin päivällä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho tuomitsi Immosen tekstin ylilyönniksi. Immosen kirjoitus ei Terhon mukaan edusta eduskuntaryhmän tai puolueen linjaa.

Terho sanoi keskustelleensa asiasta lyhyesti myös puolueen puheenjohtajan Timo Soinin kanssa, jonka kanta on Terhon mukaan sama kuin hänen.

Tutkija pitää erikoisena Timo Soinin asemaa puolueen johdossa. Railo sanoo Soinin olevan puun ja kuoren välissä.

– Halla-aho ja muut puolueen maahanmuuttovastaiset edustajat kokevat, ettei heidän mielipiteitään oteta tarpeeksi huomioon. Toisaalta, toinen puoli kokee, että perussuomalaiset on liiankin maahanmuuttovastainen puolue.

– Siinä sitten Soini yrittää pitää puolueensa hallituskelpoisena ja kasassa.

Railo pitää ymmärrettävänä, etteivät muut hallituspuolueet ole vielä ottaneet kantaa Immosen tapaukseen, vaan haluavat katsoa rauhassa, miten perussuomalaiset aikovat tapauksessa toimia.

– Jos perussuomalaiset kuitenkin päättää pitää Immosen ryhmässään, myös muiden hallituspuolueiden täytyy alkaa miettiä, miten he asiaan suhtautuvat.

Upin Tiilikainen: Soinin kannattaisi astua näkyvästi esille

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoo, että ulkoministeri Timo Soinin kannattaisi astua näkyvästi ja pian esille kommentoimaan Immosen tapausta.

– Aina parempi, mitä pikemmin Soini itse kertoo suhtautumisestaan asiaan. Se asettaa oikeaan valoon yksittäisen lausuman.

– Jos ajatellaan yleistä oikeus- ja moraalikäsitystä Suomessa, niin (Immosen) lausunto on tuomittava. Mutta ei kuitenkaan uutta perussuomalaisten joukossa.

Uutta on kuitenkin se, että nyt perussuomalaiset on hallituspuolue, jonka puheenjohtaja vastaa maan ulkopolitiikasta.

– Sen takia puolueeseen ja sen yksittäisten edustajien sanomisiin saatetaan kiinnittää enemmän myös kansainvälistä huomiota, kun puolueen linjaa yritetään hahmotella ulkomailta käsin.

Sampo Terho sanoi aiemmin sunnuntaina Lännen Medialle, että perussuomalaiset palaa Immosen tapaukseen kesälomakauden jälkeen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (42)

Ei ole immosen puheissa ongelmaa, koska ei sosialistien luokkataistossakaan, tai niitten lauluissa, ole ikinä ollut ongelmaa. Mikäli näin on, pitää Sosialistienkin lakata hoilaamasta, ja harrastamasta luokkasyrjintää. Vihreät kuuluvat vasemmistoon, joten tässä on asian ydin.. rutistelkaa itseänne kurkusta, tai selvitetään tämä maahanmuutto/pakolais poliitiikka uusille urille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomihan on jatkuvasti ihmisoikeus-asioissa kuultavana EU:nkin taholta, vaikkei meille sitä aina avoimesti kerrota. Myös Tulli-asiat liittyvät ihmisoikeuksiin.
Tämä on sulkeutuneen Yhteiskunnan, omintakeisen ajopuu-historiankirjoituksemme ja Suomettumisen hintalappuja.
Puhumattakaan Kreikkalaisperäisestä sukulaishiihtäjäkansa-Eboluutio-taustastamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsotaanpa tilannetta laajemmassa perspektiivissä. Vaikka en hyväksyisikään äärilaidan kiihkohenkeä, mitä puoluetta voisin sitten kannattaa? Suomessa ei kerta kaikkiaan ole muuta ryhmää, jonka mielipidettä voisin tukea. On vain kaksi vaihtoehtoa: joko kannatan edelleen perussuomalaisia tai jätän suomalaisen yhteiskunnan oman onnensa nojaan sen siliän tien. Kun täällä niin monet huutavat demokratian perään, eikö juuri se ole demokratiaa, että minulla on oikeus äänestää kannattamaani puoluetta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On jo pitkän ollut nätävissä, että ps on selkeästi äärioikeistolainen siipi. Se on toistaiseksi saanut Soinilta täyden tuen ja siunauksen. Nyt on mielenkintoista kuinka pitkälle se saa mennä. Mielestäni raja ylitettiin jo ajat sitten mutta Soini ei kannatuksellisista syistä ole uskaltanut puuttua asiaan. Kun kumartaa kaikille niin saa paljon kannatausta. EI voi sanoa muuta kuin, että onkimadollakin on enemmän selkärankaa kuin Herra Soinilla. On ihme kun vielä saa noinkin kovat kannatuslukemat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas tehtiin tikusta asia. Immosen kirjoituksessa ei ole mitään rasistista eikä mitään muutakaan sellaista, että tällainen meteli nousee. Eräs ex-ministeri taisi itsekin muistaakseni aikoinaan verrata Israelia natsi-Saksaan Gaza-kysymyksessä, ja se voidaan tulkita myös kiihoittamiseksi kansanryhmää vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entä mikä mahtaa olla eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan kanta? Muistaakseni hän on ollut Halla-ahon suosittelemien kansanedustajaehdokkaiden listalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaa Immosen ja Halla-Ahon kirjotella. Tietääpähän viimeinenkin äänestäjä sen jälkeen minkälaista porukka Persut on. Kyllähän me muutkin siitä kärsitään kun maine menee maailmalla ja vientikauppa tyrehtyy mutta parempi että tuollainen liike hajoaa kuin vahvistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siispä mouruat alistumista islamin edessä!
Hip,hip,hurraa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa maine menee? Ja vientikin tyssää? Vilkas mielikuvitus sulla ainakin jos ei muuta. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Purkaisivat koko puoluejärjestelmän, niin kukin vastaisi omista sanomisistaan ja vaaleissakin voisi äänestää ehdokasta eikä puoluetta, joka pyrkii tasapäistämään kaikki jäsenensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

paljon tätä seuranneena sanon että tuo m-sana tarkoittaa miltei eri asioita eri leireissä. Se kun on niin laaja käsite. Tässä niin sanotusti taas mätkitään olkiukkoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. kun Suomella menee niin hyvin, että lapseni ja muut työttömät saavat kunnon työpaikan, voin kannattaa maahanmuuttoa. Ja joka haluaa maahan, hänellä pitää olla selkeä laillinen suunnitelma, miten elättää itsensä tässä maassa. Sen jälkeen kun oman maan asiat on hoidettu, voidaan hoidella muitakin. Ei täällä enempää tarvitse tyhjäntoimittajia elättää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Immosen kaltainen ideaali romahduttaisi globaalin maailmantalouden. Jos kukaan yhtään seuraa Euroopan maiden ja Suomen väestön ikäjakauman kehitystä, ymmärtää, että Suomi todellakin tarvitsee maahanmuuttoa. Toinen vaihtoehto tietysti on, että luovutaan nykyisestä hyvinvoinnista. Sitäkö Perussuomalaiset haluaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos hyvinvoinnin ylläpitämiseksi on todella tarpeen saada Suomeen tilanne jossa kaupunginosat on kehitysmaaväestön terrorisoimia ja yhä suurempi osa maasta on jatkuvassa matalan intensiteetin sotatilassa, tilanne jossa tytöt ja naiset eivät uskalla enää kulkea vapaasti välttämättä edes päiväsaikaan monilla paikoilla, jossa pahoinpidellään ja ryöstetään ihmisiä keskellä kirkasta päivää... sanoisin että hyvinvoinnin ylläpitäminen haalimalla moista pahoinvointia on aika sairas yhtälö. Ps. Immonen ja Halla-aho eivät vastusta maahanmuuttoa. Kykenettekö ymmärtämään mitä eroa on ideologialla nimeltä monikulttuurisuus, ja ilmiöllä nimeltä maahanmuutto?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitä mielestäsi monikulttuurisuus tarkoittaa? Onko se esim. asia, tai ilmiö, joka nyt on vasta syntymässä Suomessa - vai olisikohan tuota jo ollut kautta aikojen olemassa? Ootko joskus lukenut maailman (ja Suomen) historiaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos maassamme oltaisiin harjoitettu kunnon perhepolitiikkaa,ja kannustettu/tuettu lapsiperheitä enemmän/paremmin,niin olisi ehkä syntyvyysluvut paremmat,ja siten työväkeä tulevaisuudessa omasta takaa.Toinen pointti on sitten se,että ehkäpä on varttunut "lapsentekoikään" sellainen sukupolvi,joiden mielestä "lasten tekeminen" onkin sitten juuri sitä kaikista paskinta duunia.Näiden syiden seuraukset ovat jo ihan käsinkosketeltavia:työväkeä ei ennusteiden mukaan tulevaisuudessa riitä täyttämään vapautuvia työpaikkoja muutoin kuin työperäistä maahanmuuttoa lisäämällä.Ja siinä on omat riskinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuiset poliitikan tutkijat ja toimittajat. Tämä Erkka Railo uusvasemmistolaisuuden lipunkantajana ottaa kantaa ideologiansa puolesta, eikä muista olevansa tutkija, jonka tulisi ymmärtää ajan henki. Eurooppa ja Euroopan henkinen ilmapiiri muuttuu, valitettavasti Suomi ja Suomen toimittajat ja vastaosa tutkijoista on jämähtänyt ajatteluun, mikä oli muualla Euroopassa vallalla 20 vuotta sitten, he kuvittelevat monikultturismin olevan se aate, joka kestää. Suomi syttyy hitaasti, elää vielä kuin Ruotsin monikulttuurisuuskokeilu voisi hyvin. Elävät valheessa, eivätkä seuraa Euroopan kokemuksia, kirjoitruksia, vastavirtapolitiikkaa ja tutkimuksia. Periferiassa he kuvittelevat hallitsevansa totuutta, oikeudenmukaisuutta ja hyvyytä. He nostattavat jonninjoutavia kohuja täysin hyväksyttävistä mielipiteistä. Vaino on heidän aseensa. Totalitarisami on heidän tavoitteensa. Yhdenmukainen ajattelu, hyväksy monikulttuurisuus tai itke ja hyväksy. YLE käyttää näitä ajasta irronneita taivaanrannan maalareita asiantuntijoinaan. Kertoo kaiken YLEn uskottavuudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (42)

Uutisvirta

8:46
Varastettua kivääriä ja useita vaarallisia kynäpistooleja Ylivieskassa autossa kuljettaneelle miehelle vankeutta – Sama mies kaahasi rajusti Haapajärvellä
8:33
Syyrian armeija menee pohjoiseen kurdien avuksi Turkkia vastaan
8:17
Peräänajo haittasi aamuliikennettä Kuusamontiellä Laanilan tienoilla
8:00
Miksi kasvissyöjän kakka kelluu? Ulosteet kertovat terveydestämme enemmän kuin uskommekaan – Professori ennustaa kakkanäytteiden yleistyvän verikokeiden rinnalle Tilaajille
7:00
Tahdon morsiuspuvun suomalaisversio on erilainen kuin amerikkalaissarja – nimivalinta ihmetyttää
7:00
Päivän leffapoiminnat: Nicolas Cagen sihti on hukassa tahattoman koomisessa toimintajännärissä
7:00
"Mikään ei ole oudompi kuin vankilan totuus" – Tositarinoita Kakolasta -podcast kertoo vankien ja vartijoiden tarinoita
10
Oulun satsattava joukkoliikenteeseen – kysymys on yleishyödyllisestä palvelusta, linjat on hoidettava olipa se taloudellisesti kannattavaa tai ei Lukijalta
7
Metsästäjä nousi tielle pysähtyneestä autosta ja ampui koppelon Savukoskella – haulikko ja saalis takavarikoitiin
6
Kansallismielisen Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi Puolassa
5
Limingan susille annettiin karkotusmääräys – alueella liikkuu arviolta kolmen suden lauma, jonka ihmisarkuus halutaan palauttaa
5
Lämpötilat pysyvät Oulussa vielä plussan puolella – keskiviikkona kannattaa varautua huonoon ajokeliin, taivaalta voi tulla vettä, räntää tai lunta
4
Hailuodon lautan kantavuus on muuttunut, Merisilta-lautta huollossa useita viikkoja
2
50 vuotta täyttävä ohjaaja Liisa Mustonen uskoo, että metoo-keskustelussa on läpäisty vasta pinta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli on huono Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä Kuusamon kunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Turkki hyökkäsi syyriaan

103 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Leipäjonossa kuultua

Kommentoijalle haluttaisi sanoa, että leipäjonokeskustelu on Suomessa niin loppuun kaluttu ja populistinen aihe, joka ei... Lue lisää...
Peruspekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.10.

Fingerpori

14.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image