Kotimaa

Halla-aho perää puolueeltaan tiukempaa maa­han­muut­to­lin­jaa: "Kenttä eri mieltä kuin Soini"

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) haluaisi puolueeltaan tiukempaa linjaa maahanmuuttoon. KUVA: Emilia Kangasluoma
Kotimaa 4.1.2015 9:00
Lauri Nurmi

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) vaatii perussuomalaisilta maahanmuuttokysymysten nostamista puolueen kärkiteemaksi.

Halla-ahon mielestä puolue välttelee maahanmuuttokriittisyyttä, mikä näkyy gallupeissa suosion tasaisena laskuna.

"Puolueen johdossa olisi terveellistä ymmärtää, että maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuminen on keskeinen osa kannatustamme. Se ei ole äänestäjillemme marginaalinen kysymys", Halla-aho painottaa.

"Puoluejohdossa aihe on koettu ikäväksi. Esimerkiksi puheenjohtaja Timo Soini on sanonut, että maahanmuutto ei häntä henkilökohtaisesti kiinnosta. Koen, että kenttämme on asiasta vahvasti eri mieltä kuin Soini", Halla-aho sanoo Lännen Median lehtien haastattelussa sunnuntaina.

Ylen tuoreessa gallupissa perussuomalaiset kirjautti 13,3 prosentin suosion, vaalikauden alhaisimman lukemansa.

"Ihmiset eivät ole varmoja, ajammeko asioita, joiden vuoksi he ovat meitä äänestäneet", Halla-aho arvioi ja ihmettelee sitä, miksi puoluejohto sen sijaan on pitänyt kovaa meteliä esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista.

"Homoavioliitot ovat vähämerkityksinen asia, eivätkä ne vaikuta oikeastaan mihinkään. En niitä kannata, mutta voin mainiosti elää asian kanssa. Soini on sanonut, että maahanmuuttoon liittyvät asiat eivät häntä kiinnosta. Se on ihan ok, mutta toisaalta voisin sanoa, että homoliittokysymys ei kiinnosta minua henkilökohtaisesti pätkääkään, mutta silti ymmärrän, että puolue on muodostanut jonkin linjan", Halla-aho vertailee eri asioiden yhteiskunnallista painoarvoa.

Sama linja kuin ruotsidemokraateilla

Halla-ahon mukaan kasvavasta maahanmuutosta aiheutuu taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia, joihin puuttumisen toivossa perussuomalaisia on äänestetty.

"Mielipidekyselyjen mukaan ylivoimainen enemmistö perussuomalaisten potentiaalisista kannattajista sijoittaa maahanmuuttoon liittyvät ongelmat kolmen tärkeimmän asiakokonaisuuden joukkoon."

Hän huomauttaa, että länsinaapurissamme ruotsidemokraatit on lisännyt suosiotaan vaatimalla maahanmuuton rajua leikkaamista.

"Ruotsissa perussuomalaiset olisi myös natsipuolue, kun taas Suomessa ruotsidemokraatit ei herättäisi minkäänlaista huomiota. Meillä on aivan sama linjaus maahanmuutosta kuin heillä."

Ruotsissa muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä Jimmie Åkessonin johtaman puolueen kanssa.

"Ruotsissa kasvava siirtolaisyhteisö on magneetti, joka houkuttelee muita. Jos emme vähennä maahanmuuttoa, Suomessa toteutuu myös kehitys, jossa tulijat elävät maahanmuuttajien mikroyhteisöjen sisällä eivätkä sopeudu suomalaiseen yhteiskuntaan", Halla-aho arvioi.

Suomessa asuu 300 000 ulkomailla syntynyttä ihmistä. Heidän osuutensa on noin 6 prosenttia koko väestöstä. Ruotsissa vastaava osuus on yli 15 prosenttia.

"Ruotsidemokraatit ovat vaatineet maahanmuuton vähentämistä 90 prosentilla, jolloin Ruotsi tulisi suurin piirtein Suomen tasolle. Miten heitä voi kutsua fasisteiksi, jos ei Suomen kaikkia hallituspuolueita kutsuta fasistisiksi", Halla-aho ihmettelee.

Vuonna 2013 Ruotsi myönsi lähes 100 000 uutta oleskelulupaa. Suomessa määrä on vuosittain noin 20 000. Perhesyyt ovat Ruotsissa ja Suomessa yleisin oleskeluluvan myöntämisperuste.

Liian liberaalia politiikkaa

Helsingin ja Vantaan asukkaista vieraskielisiä on lähes 15 prosenttia. Muut suuret kaupungit seuraavat perässä: Turussa prosenttiosuus on noin 9 ja Tampereella yli 6, mutta Oulussa vasta päälle kolme. Nuorissa ikäluokissa osuudet ovat paljon suurempia, koska maahanmuuttajien perheissä on paljon lapsia.

Lainsäädäntöä pitäisi Halla-ahon mielestä kiristää toissijaisen suojelun nojalla myönnettyjen oleskelulupien kriteerien ja perheenyhdistämisten osalta.

"Suomen maahanmuuttopolitiikka on yhtä liberaalia kuin Ruotsin, mutta tietoisuus linjastamme ei ole vielä levinnyt yhtä laajalle", hän sanoo.

Halla-ahon mielestä aiheesta on keskusteltava avoimesti, koska maahanmuuttajat tarvitsevat paljon julkisia palveluita, jotka jonkun on rahoitettava.

"Usein sanotaan, ettei näistä kysymyksistä saa keskustella, mutta pakkohan niistä on voida puhua, kun on kyse yhteisistä verovaroistamme."

"Suomeen muuttaa enemmän ihmisiä, kuin mitä Suomi pystyy kotouttamaan. Kehitys näkyy surkeissa työllisyys- ja rikosluvuissa sekä syrjäytymisessä ja koulupudokkaiden määrässä. Seurauksena on negatiivinen kierre, joka Ruotsissa on jo voimakkaasti käynnissä."

Perussuomalaisten ääniharava huomauttaa, että kaupungeissa keskiluokkainen kantaväestö alkaa muuttaa pois asuinalueilta, joilla maahanmuuttajien sopeutumisvaikeudet näkyvät alueen arjessa.

"Myös hyvin toimeentulevat maahanmuuttajat muuttavat muualle", hän lisää.

Halla-ahon arvion mukaan perussuomalaiset pettää äänestäjänsä, jos puolue ei muuta linjaansa näkyvästi ja kuuluvasti.

"Saamani palautteen perusteella monilla on epäilyksiä, olemmeko me se vaihtoehto, joka olemme luvanneet olla. Puolueen täytyy katsoa peiliin ja miettiä, olemmeko aktiivisesti pitäneet tapetilla asioita, joita vaaliohjelmassamme lupasimme. En ihan rehellisesti voi sanoa, että olisimme puolueena niin aina tehneet."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (87)

Olen samaa mieltä Halla-ahon kanssa. Maahanmuuttoa tulisi ehdottomasti rajoittaa. Varsinkin epäämääräisen sosiaalisen -ja poliittisen taustan omaavilta väestöryhmiltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No sieltäpä alkaa erottua vähitellen ns. jyvät akanoista tuossakin ryhmässä. Halla-aho voisi sitten perustaa sopivasti suomalaisen kansallissosialistisen puolueen ennen vaaleja, että äänestäjätkin lopultakin tietäisivät, ketä oikeasti äänestävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Brysselissä on Euroopan pahin maahanmuutto ongelma, enkä puhu näistä mepistä joilla on turvavartiat ja autot. Toivotaan että halla-aho tulee takaisin suomeen keväällä koska Persujen alamäki tarvitsee johtajaa. Soini on väsähtänyt täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se niin on että me muidenkin puolueiden kannattajat olemme paljon samaa mieltä kuin Halla-Aho, mutta muissa puolueissa ja piireissä ei vain saa olla ääneen sitä mieltä, koska maahanmuuton rajoittaminen rinnastetaan rasismiin tms. Minäkin kannatan jyrkästi maahanmuuton rajoittamista, vaikka en todellakaan ole rasisti. Tykkään ulkomaista ja ulkomaalaisista. Arvostan muita rotuja ja kulttuureja jne. Mutta silti tässä sossuperäisessä maahanmuutossa ei ole järkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä se on kinkkinen asia ,en kuulu varsinaisesti mihinkään puolueeseen mutta minä ajattelen ensisiaijsesti että ehkäistä ennalta kun itsekin olen ollut suomalaisena siirtolaisena ruotsissa niin näin tosiaan kaikenlaista osa sopeutui toiset ei ja en tiedä tämänpäivän ilmapiiriä mutta silloin minusta tuntu että kaikki ei ollut kohdallaan ja olen sopeutunut takaisinpalaajana hyvin tänne suomeen enkä ajattele ennää ikinä lähteväni täältä kotikonnuilta mihinkään mutta ymmärrän kyllä tämän propleeman kun on monen kullttuurisia ihmisiä niin yhteinen sävel pitäisi löytää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Vain täydet haihattelijat voivat kuvitella, että Suomen kaltainen maa voi jatkuvasti ja rajatta ottaa vastaan muualta tulevia,"

Eihän Suomi otakaan, vaan kiintiöpakolaisten määrä on tarkkaan rajattu. Lisäksi muutamasta tuhannesta turvapaikanhakijasta vain pari tuhatta saa vuosittain myönteisen päätöksen.

Siksi kysynkin sinulta (ja toivon että vastaat kuin rehellinen suoraselkäinen suomalainen): Miksi te maahanmuuton vastustajat koko ajan levitätte väärää tietoa ja perustatte koko ideologianne pelkälle valehtelulle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valehtelulle? Itse yrität kääntää keskustelun koskemaan vain kiintiöpakolaisia, vaikka maahanmuuttoa olisi ilman muuta tarkasteltava kokonaisuutena ja nimenomaan kustannustensa ja seuraustensa kautta. Suomi on kolmasosassa siitä, mitä tilanne Ruotsissa on, ja jokainen maailmaa ilman viherpunaisia silmälaseja katseleva näkee, että Ruotsi on menossa kohti tuhoa. Yhtään pahempaan jamaan Suomea ei ole syytä päästää - siksi itse puhun ja moni muukin puhuu tästä lähinnä futuurissa, joka Suomessa on sama kuin preesens. Nyt Suomen tilanne on vielä siedettävä, mutta esimerkiksi vaatimukset EU:n laajuisesta taakanjakamisesta tässä asiassa olisivat toteutuessaan Suomelle tuhoisia.

OECD-arvion mukaan viimeisen vajaan kymmenen vuoden ajan maahanmuutto on maksanut Suomelle 0,13 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kyse on sen suuruusluokan summasta, että sillä maksettaisiin puolet koko vuotuisesta ammattikorkeakouluopetuksestamme. Tähänkään meillä ei ole oikeastaan varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-aho ei sanonut että Suomi ottaa tällä hetkellä rajatta muualta tulevia. Hän puhuu siitä riskistä, että kun Suomen maahanmuuttopolitiikka on yhtä löysää kuin Ruotsissa (löysempääkin, mutta ei siitä sen enempää), voimme tulevaisuudessa ajautua Ruotsin kaltaiseen negatiiviseen kierteeseen. Tällä hetkellä tulijamäärät ovat pienehköjä, mutta miten käy jos läntisen elintason haluavat kehitysmaalaiset löytävät Suomen kartalta? Kehitysmaissa on 5 miljardia ihmistä, ja niistä 2 miljardia haluaa kehittyneisiin maihin. Jo tuhannesosa tuosta porukasta saisi Suomen hyvinvointivaltion romahtamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kait perussuomalaistenkin pitää ajatella asiaa myös siltä kantilta, että millä teemoilla se voi mennä mukaan seuraavaan hallitukseen!? Eihän se voi aina mennä niinkään, että vaalien suurin voittaja ei ole edes kiinnostunut tekemään tosissaan töitä, eli osallistumaan hallitustyöskentelyyn!? Kyllä perussuomalaisia viime vaaleissa äänestäneet olisivat toivoneet, että vaalien voittaja yrittäisi edes mukaan hallitukseen!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Perussuomalaiset on vastavoima kaiken salliville vasemmistopuolueille. Mutta edellisissä eduskuntavaaleissa PS pärjäsi kyllä eurokriittisyyden takia, koska silloin EU:n kriisivaltiot oli tapetilla. Nyt puheenaiheena on Suomen oma talous ja Venäjä, josta Soinilla ei niin vahvoja mielipitetitä tunnu olevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-Aho asian ytimessä vaikka itse en puolueen kannattaja ole ollut mutta harkitsen sinne loikkaamista vahvasti jos saavat ko. tiukemman linjauksen tehtyä ja jossa vielä pysyvääkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletpa itsekin tosi hyvin asioiden ytimessä: Suomen ongelmathan johtuvat ihan oikeasti n. 20 000 maahanmuuttajasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa nyt olla perusuomalaisten puolueessa hajaannuksen aika. Ehkä tulee kaksi eri puoluetta niin eri linjoilla Soini ja Halla-aho näyttävät olevan tuosta maahanmuuttaja-asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paraskin puhuja; Halla-aho on itse maahanmuuttaja tällä erää, kun Brysseliin lipesi. Jos tuolla verukkeella kansalta ääniä saa, niin eipä voi kuin ihmetellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (87)

Uutisvirta

22:50
Ukrainan presidentiksi nouseva Volodymyr Zelenskyi on oligarkin tukema näyttelijä ja yrittäjä
22:43
Pikkuleijonien taival MM-mitalipeleihin mutkistui entisestään – tappioputki kolme ottelua
21:41
Kalevalan Aino on nähty uhrina ja kuuliaisena sisarena, kirjailija Tiina Piilola näkee hahmon toisin – "Tällaiset tulkinnat kuulostavat nykynaisen korviin älyttömiltä"
21:14
Volodymyr Zelenskyi on voittamassa Ukrainan presidentinvaalit murskaluvuin – presidentti Poroshenko on tunnustanut tappionsa
20:51
Ensi viikolla ilmassa on kesän tuntua: Aurinko paistaa, lämpötilat nousevat Oulussa noin 16 asteeseen – "Lämpötilat selvästi tavallista korkeampia"
20:02
Tuntematon mies pahoinpiteli alaikäistä tyttöä Pudasjärvellä, Rukalla pahoinpitelyn uhriksi joutui eteläsuomalainen mies
19:51
Mies kelkkaili Pudasjärvellä pelkkä pyyhe päällään ja putosi kelkan kyydistä – puhalsi 1,9 promillea
89
Halla-aho ei irtisanoudu vanhoista blogikirjoituksistaan – "Osa tyhmiä ja harkitsemattomia, osassa edelleen pointti"
41
Isot ja pienet jäähyt värittivät Kärppien ja HPK:n finaaliavausta – Ulosajoon johtaneen taklauksen alle jäänyt Michal Kristof:” Vähän tuli verta, mutta tällaisia nämä pudotuspelit ovat”
28
Japanilaiset tulivat vain saunaan, eritoten savusauna sai suuren arvostuksen – Tuleeko Kuusamosta nousevan auringon saunamekka?
19
Pääsiäiskokko palaa taas lankalauantaina Oulun Lammassaaressa – parhaimmillaan kokon loimua on seurannut parikin tuhatta ihmistä
15
Syömäsä: Ideaparkin Chef’s Salad, Kebab & Pizzassa saa rahalle vastinetta – lounalla saa syödä mahan täydeltä
11
Reissusa: Sveitsissä Skier's Haute Routella edetään suksilla laskien ja skinnaten upeassa maisemassa
9
Sri Lankassa kahdeksan räjähdystä hotelleissa ja kirkkojen jumalanpalveluksissa – lähes 200 kuollut ja useita satoja haavoittunut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Perintövero pois!

ainakin tuli selväksi minkä aatteen mies olet ei muuta kun muutat pohjois koreaaan siellä valtio omistaa kaiken oikea pa... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image