Kotimaa

Haja-asutusaluiden jä­te­ve­si­sa­nee­rauk­sil­le asetettu määräaika lähestyy - moni ei ole tehnyt mitään, ura­koit­si­joi­ta ei riitä viime hetkellä jokaiselle

Heikki Juntunen (vas.) ja Raimo Kukkohovi katsastivat Juntusen pihalla sakokaivoa loppuvuodesta 2015. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kotimaa 2.5.2018 8:27
Pasi Klemettilä

Haja-asutusalueiden jätevesivaatimuksista on väännetty kättä toistakymmentä vuotta. Vaikka saneerauksen määräaika lähenee, suurin osa esimerkiksi mökkiläisistä ei ole tehnyt asialle mitään.

Haja-asutusalueiden jätevesiasioiden pitäisi olla siirtymäajan jälkeen lain vaatimassa kunnossa 31.10.2019 mennessä.

Kuinka hyvin asiat mahtavat olla valtakunnassa tulossa kuntoon tämän asian suhteen, johtava asiantuntija Jyrki Laitinen Suomen ympäristökeskuksesta?

– Hirveän paljon ei ole tehty vielä. Aika paljon olisi tehtävää, jos määräaikaan mennessä asiat pitäisi saada kuntoon.

Mitä tapahtuu, jos asiaa ei ole hoidettu määräaikaan mennessä kuntoon? Tuleeko kiinteistönomistajille sakkoja?

– En osaa sanoa. Suomen ympäristökeskus ei ole viranomainen, me vain annamme ohjeita. Ympäristöministeriö ja ely-keskus voivat säätää sitä, ruvetaanko kiinteistöjä tarkastamaan ja tuleeko siitä mahdollisesti sanktioita. En ole ainakaan kuullut mitään suunnitelmia, että tällaiseen ryhdyttäisiin. Mutta sehän on aina mahdollista.

Kuinka paljon on sellaisia kiinteistöjä, joita määräaika ensimmäisenä koskee?

– Niitä oli alun perin noin 300 000. Määrä väheni, kun lakia lievennettiin niiltä, jotka asuvat yli 100 metrin päässä vesistöstä. Kyllä niitä varmaan on vielä 100 000 asuntoa.

Uskotteko itse, että asia tulee kuntoon määräajassa?

– Suoraan sanottuna en. Voi olla mahdoton yhtälö, että saataisiin laitteet ja laitteiden asennukset tehtyä. Minusta tuntuu, että meillä ei ole maarakennusyrityksiäkään niin paljon, että ehdittäisiin saada asioita kuntoon. Ja lukemani perusteella joillakin kansalaisilla on suorastaan asennekysymys, että tätä ei haluta pistää kuntoon.

Jätevesiasiaa on veivattu toistakymmentä vuotta. Mitä hyötyä koko revohkasta on ollut, jos se ei kuitenkaan toteudu ajatellusti?

– En tiedä, se on vaikea juttu. Sinänsä minut on yllättänyt, että se on niin vaikeata ja on aiheuttanut tällaisen vastustuksen. Perusperiaatteen luulisi olevan aika ilmiselvä: jokaisen on itse aiheuttamansa jätteet siivottava. Näin se on kaupunkilaisilla ja näin se on haja-asutusalueen ihmisillä. Lain lievennys oli iso merkittävä muutos, mutta ei tunnu sekään innostavan.

Onko tämä asia alun perin EU:n tuoma määräys?

– EU-direktiivit määrittelevät taustalla rajoja, miten yhdyskuntien jätevedet tulee puhdistaa. Haja-asutuksen raja-arvot ovat meillä melko lailla samoja kuin ne, mutta suomalainen lainsäädäntö on kyllä meidän omaa.

Jäteveden puhdistuslaitteita valmistavan oululaisen Pipelife Finland Oy:n myyntijohtaja Jarko Lehto, onko vielä näkynyt myynnin lisäystä määräajan lähestymisen takia?

– Meillä se ei näy tällä hetkellä myynnillisesti. Muutamilla rakentajamessuilla ehkä on kuluttajilla ollut lievästi voimakkaampaa mielenkiintoa asiaan kuin vuosi tai kaksi sitten. Se ei oikein mitenkään näy, että töitä oltaisiin lähdössä tekemään.

Miten laitevalmistajat ehtivät reagoida, jos buumi tulee yhtäkkiä?

– Kyllähän me paljon ehditään tehdä, mutta ei varmaan tarpeeksi paljon, jos se jää viime tippaan. Ja kun ajatellaan vielä suunnittelijat ja urakoitsijat siihen ketjuun matkaan, kyllä resurssit ovat liian pieniä yhtäkkiseen buumiin.

Asiaa on veivattu pitkään. Miltä se tuntuu laitevalmistajasta?

– Meillä nämä ovat onneksi vain yksi tuote muiden joukossa. Mutta kyllä veivaaminen on aika erikoista ollut. Tuntuu, että ilman lakiakin olisi enemmän tehty jätevesisaneerauksia viime vuosina. Kyllähän ihmiset haluavat pitää huolta vesistöistä ja ympäristöstä. Tämmöinen pakko ei ole lisännyt sitä mitenkään.

Puolitoista vuotta aikaa remonttiin

  • Jätevesijärjestelmä on haja-asutusalueella kunnostettava 31.10.2019 mennessä, jos jätteitä tuottava rakennus sijaitsee enintään 100 metrin päässä vesistöstä tai merestä.
  • Kunnostus vaaditaan määräaikaan mennessä myös silloin, jos kiinteistö sijaitsee vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella.
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Minä tein vuonna 2001 remontin.
Nyt kaduttaa kun ei olisi tarvinnut tehdä koska vestöön on yli 100 metriä.
Jos kerran määräykset on tehty niin kaiketi niitä jokaisen pitää noudattaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tipakselta tulee sellikavereita kaksi. Emme mekään lähde tuohon kalliiseen ralliin mukaan. - Konstahan toteaa kortteeria etsiessään, että vapaan miehen tunnus on siinä voi kusta mihin haluaa. Näin olemme tehneet vuosikymmenet. Saunomis ja muut pesuvedet ovat noin 3000 litraa vuodessa per mies. Naapurissa ajoivat lietettä 4000 litran säiliöllä rinteeseen kolme kuormaa. Vesi valuu nyt sulamisen myötä järveen, ehkäpä sinne ” jokunen partikkeli” valahtaa rikastuttamaan järven flooraa ja faunaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ojituksen tuoma ravinne- ja kiintoainekuormitus on loppujen lopuksi paljon isompi ongelma vesistöille kuin 100 000 haja-asustusalueen asuntoa. Milloin ojituksiin aletaan puuttumaan? Ojitusta ei pitäisi antaa laskea suoraan vesistöön vaan väliin pitäisi jättää 15-30 metrin suojavyöhyke maastosta riippuen ja ojituksen tulisi päätyä laskeutusaltaaseen tai pintavalutuskenttään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä Sumusasta tulee toinen mies Pelsolle. En minäkään suostu muuttamaan mitään näiden ely ja avi - pellejen tempausten johdosta. Putkeakaan en maahan laita taikka muovisäiliöitä osta ns. Jätevesille. Ilmpitan myös virtsanneeni 66 vuoden eloni aikana tuhansia kertoja metsään, jokeen, järveen ja nuorena poikasena juhannuspäivänä Korhosten kaivoonkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koiran ja koirien omistajien sekä kunta työntekijöiden vikahan tämäkin on jos kysytään Oululaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kaikenlainen pakottaminen on niin helvetin syvältä! Direktiivejä ladellaan sen kun ehitään ja ihmisille monen tonnin hankintoja määräillään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmisperäiset Jätevedet puhdistetaan ja liete ajetaan pelloille, josta se valuu vesistöihin yhdessä lietelantalavesien kanssa. Jos molemmat kompostoitaisiin riittävän pitkään, turha paskanvatkaus loppuisi kuin kanan lento, mutta eipä löydy tahtoa eikä taitoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin tuossa urakoitsijaa tarvitaan? Selkeälinjaista putkien vetoa ja kaivojen asentamista. Suodatuskenttäkään ei ole kummoinen tehtävä.
Tarvikkeet ostaa ja tuttu kaivinkonemies käy kaivut tekemässä, itse asentelee. Säästyy rahaa ja tulee parempi, kuin syöpäsäätiön tekemänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taasko tämä alkaa. En todellakaan tee mitään ennen kolmatta kirjallista kehoitusta ja uhkasakkoa ennen. Ihan huuhaa hommaa....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kunnallistekniikka ja sen laajentaminen kuuluu kunnan asiantuntijaviranomaisille, heidän pitäisi määritellä kiinteistökohtaisesti puhdistamojien tarpeellisuus ja johtaa rakennustyötä sen mukaisesti. Kiinteistövero on hyvä keino vauhdittamaan rakentamista. Myös kustannusten tulisi olla likimain sama kiinteistöstä riippumatta. Eihän kaikilla ole edes henkisiä resursseja hoitaa asiaa kuntoon. Nämäkin asiat ovat Sipilän hallituksen asialistalla mutta jääneet tekemättä. Tarpeetonta ei pidä rakennuttaa. Toivottavasti kiinteistöjen omistajille on ainakin ilmoitettu koskeeko laki heitä ja millainen puhdistamo riitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan näin! Järkevää ja loogista ajattelua, joka päättäjiltä puuttuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnaan sitä on tällaisen 67 vuotiaan eläkeukon lähdettävä. En näet meinaa ryhtyä hankintoihin, kun ei rahat riitä. Asun syrjässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

70 v alkaa olla ikää ja nyt on mökillä vesiyhtiön suunnitelmana viemäröinti ja vesijohdon veto mantereelta.Mökki on saaressa.N.20000-25000 on arvio /mökki.Viime vuonna oli taloyhtiössä putkiremontti n.35000 €. Joten on siinä maksamista tulevina vuosina.Päättäjillä ei ole minkäänlaista käsitystä miten ihmiset joutuu kärsimään näistä päätöksistä. Moni eläkeläinen on todella vaikeuksissa tulevaisuudessa.Mutta minähän menen vaikka lusimaan jos minut todetaan rikolliseksi.Jyväjemmarit saa kuitenkii laskea kaikki jätteet luontoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syntymäpaikkani oli pienen järvialueen ranta-alueella, jossa myös naapureina maidon tuotantoa harjoittavat maatilat, jotka joka ikinen kevät levittää lietelantalansa sisällön pelloille, jotka laskeutuivat järvialueelle asti.
Niin kauan kuin tämä sallitaan ja annetaan pilata vesistöt, annan piutpaut koko jätevesilaelle, joka oli jo susi syntyessään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommenteista voisi päätellä, että käsitteet on välillä sekaisin. Asiassa voisi lähteä näin liikkeelle: 1. Mikä on nykyinen järjestelmä, järjestelmän toimivuus, voiko esim. betonikaivoja hyödyntää. 2. Pystyykö kiinteistön liittämään viemäriverkostoon. 3. Jos oma jätevesien käsittelyjärjestelmä niin teetä "järkevä" suunnitelma. 4. Hyvin monessa paikassa kaivot tai 3 -osainen saostussäiliö ja SUODATUSKENTTÄ riittää jätevesien puhdistamiseksi. 5. silloin järjestelmä toimii hyvin, kun purkuputkesta tulee kirkasta ja hajutonta vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedättekö miksi tätä muovipönttöasiaa ajetaan niin voimalla?

Meille syötetään sen luokan myrkkyjä ja prosessoitua roskaa että ne pitää saada eristettyä normaalista luonnonkierrosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhanpäistä touhua,jos kiinteistöllä on kolme kaivoo,niin ei siitä pääse luontoon haittaavaa ainetta,ja yleensä jätevedet on johdettu siten, että harmaavesi imetetään maahan, eikä suoranaista yhteyttä ole vesistöön.Ja kaivot tyhjennetään, kerran pari vuodessa,ja siitä maksetaan jätevesimaksu,ja on korkeempi kuin, putkeen paskojat.Että kyllä me hajaasutus alueen asukkaat, omat sotkut siivotaan,ettei elyn sitä tarvitse olla huolissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

12:11
Yhdysvallat kirjoittamassa sopimusta Afganistanin sodan lopettamiseksi – Ulkoministeri Pompeo saapui Qatariin, jossa ovat myös Talebanin edustajat
12:11
Näyttelijä Timo Reinikan Andrén herkkä kaari isä pieneksi – Oulun teatteri tarttui tärkeään ja hienoon näytelmään, joka puhuttelee ympäri maailmaa Tilaajille
11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat sääntömuutoksen kokouksessaan – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
58
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image