Kotimaa

Hailuodon lautat jäämässä historiaan, valtion budjetista rahaa silloille ja pengertielle

Hailuodon ja mantereen välille rakennettava kiinteä yhteys korvaa lautat. KUVA: Moilanen Jukka-Pekka
Kotimaa 31.8.2017 13:29 | Päivitetty 31.8.2017 13:53
Kaleva

Hailuodon ja Oulunsalon välisen kiinteän yhteyden rakentaminen saa rahaa valtion budjetista. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vahvisti asian hallituksen pitämässä budjetti-infossa torstaina iltapäivällä.

Orpo perusteli päätöstä sillä, että kiinteän yhteyden rakentaminen on kustannusvaikutukseltaan neutraali, sillä Hailuodon ja mantereen välillä kulkevat lautat ovat tulossa käyttöikänsä päähän.

Myös liikenneministeri Anne Berner (kesk.) totesi Twitterissä, että Hailuodon silta on käynnistyvien hankkeiden listalla.

Kiinteää yhteyttä voidaan alkaa suunnitella lautoista säästyvillä rahoilla. Elinkaarimallilla toteutettava hanke käynnistyy vuonna 2018.

– Elinkaarimalli on kokonaistaloudellisesti edullisempi. Investoinnin lisäksi hankkeeseen kuuluu kunnossapito sopimusaikana. Jaksottamalla investoinnin rahoitus pidemmälle ajanjaksolle voidaan investoinnin ja käyttömenon ominaisuuksia arvioida valtion taloudessa, sanoo Berner.

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus kertoi torstaiaamuna, että se on aloittanut kiinteän yhteyden suunnittelemisen Oulun kaupungin ja Hailuodon kunnan kanssa. Oulunsalon ja Hailuodon välinen kiinteä yhteys muodostuu pengertiestä ja kahdesta sillasta.

 

Lue lisää 01.09.2017 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (218)

Berner luulee pengertietä sillaksi - onkohan joku myynnyt ajatuksen siltana Bernerille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykö meille niin kuin Oulunsalon, että meidät kuntana liitetään Ouluun, Oulun kaupunki kun on mukana pengertiehankkeessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö laki mahdollista meille ja teille tietullit? Voiko elinkaariyrittäjä periä myös maksua sillan käytöstä kattaakseen kustannuksia tai tehdäkseen bisnestä?
Toivottavasti eivät rakenna pengerpatoja Talvivaaran happamasta mustaliuskekivestä. Toivottavasti sitä mustaliuskekiveä ei käytetä mihinkään, ei niin asflattiin kuin muuhunkaan missä happamuudesta on haittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hailuodosta saadaan hieno "Manhattan" Ouluun. Siihen lauttarannan kupeeseen sopii 20-kerroksiset peilipintaiset tornit, niin saadaan Oulun Word Trade Center.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ja järkevä päätös rahaa on riippuu vaan mihin sitä halutaan kohdentaa ja onhan tässä hallituksella kilven kiilloituksen paikka nimittäin Vaalit on tulossa.löytyihän pakolaisiinkin miljardi noin vain lonkalta ja vanhusten hoitoon jopa 30 miljoonaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen Hailuodon siltaa olisi kyllä pitänyt tehdä päätös kaksikaistaisen tien tekemisestä Kiiminkiin. Nyt tie on kaksikaistainen vain Ruskon ohi mentäessä ja siinä tuleekin sitten hidastus tien vaihtuessa yksikaistaiseksi. Molemmat kaistat ovat ruuhka-aikoina tukossa kilometritolkulla ja liikenne matelee. Liikennemäärät ovat Kiiminkiin kuitenkin melkoiset, siis aivan eri luokkaa kuin Hailuotoon matkustavien määrät. Myös Kiimingistä Ouluun päin ajettaessa aina löytyy joku joka ajaa varalta 60 km/h tehden taakse pitkät jonot, vaikka rajoitus onkin pääöosin 80 km/h.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkos kukaan miettinyt miten Hailuodon tiet ja kujat kestää kovaa liikennettä ? Nimittäin nyttenkin Huikusta Marjaniemeen oleva päätie on aivan liian kapea ja ja aika huonossa kunnossa. Autorumpa kun alkaa niin huononee vaan entisestään. Entä sivutiet ja -kujat-ja mökkitiet ? Marjaniemeen pitäs saada parkkialue ja ISO ! kesäturistien autoille ,niin ja pyörätie koko päätien varrelle .
Elikkä saaren rauha on mennyt ,harmi vaan kun meistä meinas tulla Luotolaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietähän levennetään reilusti Oulunsalon shelliltä asti ja pyörätie tulee Oulunsalon kylältä Marjaniemeen asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, älkää muuttako jos siltä tuntuu. Me muutetaan sinne heti kun kiinteä yhteys tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voihan venäjän kevät! Nyt Itämeri saastuu ja veneilijät joutuvat tekemään pitemmän lenkin tai kiertämään koko saaren, joka kohta kasvaisi mantereeseen kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan lauttamatkan on se hyvä syy käydä hailuodossa. Nyt sekin elämys viedään. Toinen seikka mikä epäilyttää on se että saako siltaurakan joku sipilän tai bernerin sukulainen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi olkoon Hailuodon lautat, Merituuli, Merilintu, Merisilta ja Meriluoto!! kohta 50 vuotta takana sujuvaa liikennettä Hailuotoon! Pitkää ikää!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuli todellakin paha mieli.. Viimeiseen asti toivoin että päättäjillä on muitakin rahanreikiä kuin tuhota ainutlaatuinen saari. kolmetoista vuotta sitten muutin tänne asumaan.. tämän päätöksen jälkeen harkitsen vakavasti saarelta poismuuttoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi että kun edes yksi näistä "saarelaisista" oikeasti muuttaisi pois mantereelle ja täällä voisi sitten elää niitä jotka tykkää asua täällä. Näitä mielensäpahoittaja-saarelaisia ei tarvitsisi olla yhtään. Nyt ollaan 50-60km päästä Oulun keskustan palveluista, matka on yhä pitkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (218)

Uutisvirta

136
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
73
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
63
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
29
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
20
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image