Kotimaa

Haglund: Iranin osuus tut­ki­mus­ju­pa­kas­sa tul­kin­ta­ky­sy­mys

Kotimaa 28.10.2013 12:16 | Päivitetty 28.10.2013 14:41
STT,

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mielestä Iranin osuus Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimuksen hyllyttämisessä on tulkintakysymys. Haglund huomauttaa, että Iranin toimesta tutkimuspaperin uudelleenarviointi sai alkunsa.

Haglundin mukaan Maanpuolustuskorkeakoulun rehtori halusi pelata varman päälle ja hyllytti tutkimuksen uudelleenarvion ajaksi, koska Iranin suurlähettilään mielestä tieteellisiä käytäntöjä ei ollut tutkimuksessa noudatettu. Haglund sai tänään rehtorilta selvityksen tapahtuneesta.

Puolustusministerin mukaan korkeakoulun on nöyrästi otettava opiksi tapahtuneesta ja syytä arvioida julkaisutoiminnan käytäntöjä.

Iranin Suomen-suurlähettiläs Seyed Rasoul Mousavi kiistää painostaneensa Maanpuolustuskorkeakoulua millään tavoin Irania koskevasta tutkimuspaperista.

Mousavin mukaan päätös tutkimuksen poisvedosta on MPKK:n oma ja perustuu tarpeeseen akateemisesta uudelleenarvioinnista.

- Minkäänlaista poliittista vaikuttamista tai painostusta ei keskusteluun liittynyt, lähettiläs sanoo STT:lle toimittamassaan lausunnossa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Erikoista ei ole tutkimuksen tarkastus vaan se, että tutkimus vedetään pois julkisuudesta tarkastuksen ajaksi. Nyt ei voida arvioida kokonaisuutta ulkopuolelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokin on lännessä pielessä, kun iranilaislähettilään sanaan voi luottaa enemmän kuin oman maan poliitikoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesitkö että Länsi on nimenomaan vastuussa että Iranissa sekopäät hallitsee, kannattais ottaa selvää 70 luvun meiningistä kun CIA tehtaili pikku vallankaappuaksen siellä joka johti viattomien kidutukseen. On se kumma että ei ajatell aikinä asioita niiden oikealta kantilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeassa. "Kannattais ottaa selvää 70 luvun meiningistä" ennen kuin kirjoittelee tänne. Tuolla mitä sinä kirjoitit ei ole nimittäin mitään tekemistä Iranin ja sen islamilaisen vallankumouksen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se hyvä,että kaikki negatiivinen uutisointi sensuroidaan täällä,niin Iranilaiset voivat rauhassa jatkaa kansalaistensa hirttäjäisiä.Onneksi Iranilaiset syrjäyttivät ilkeän ja länsimielisen Shaahin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi toimittajat eivät kiinnitä lainkaan huomiota kyseisen tutkimuksen laaduttomuuteen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tiedät, että kyseessä on laaduton tutkimus? Oletko ensinnäkin lukenut sen ja toiseksi millä pätevyydellä sitä arvioit. Paperi on kuitenkin läpäissyt yhden professorin ja kolmen tarkastajan tarkastuksen ja siihen on tehty heidän ehdottamansa muutokset. Luotatko enemmän Iranin suurlähettilään sanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa Iranin suurlähettiläällä on kotimaansa oloista joiltakin osin toisenlaista tietoa kuin mitä tutkimuksessa väitetään?

Tutkimuksen tekijäkin on iranilainen, joten ei ole ihan mahdotonta, että hänellä olisi jollain tavalla värittynyt ennakkoasenne Iranin tilanteen arvioimiseen. Onko missään kerrottu, mitä monista Iranin kansallisista ryhmistä tekijä edustaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sir Henry Wotton totesi jo 1600-luvun alussa sattuvasti, että "suurlähettiläs on rehellinen mies, joka on lähetetty ulkomaille valehtelemaan maansa puolesta". Tietysti suurlähettiläällä on myös "kotimaansa oloista toisenlaista tietoa", mutta hänen tehtävänsä on edustaa hallitustaan ja sen virallisia kantoja.

On hyvinkin mahdollista, että kyseisellä tutkijalla on jollain tavalla värittynyt ennakkoasenne - harvallapa tutkijalla ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On toki valehdellut. Monesti. Wotton, joka oli englantilainen ("lännen") diplomaati tiesi mistä puhui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen lukenut sen ja tutkimus on laaduton ihan sillä perusteella, että lähteet on valittu yksipuolisesti. Lähteiden yksipuolisuuden lisäksi on käytetty lähteinä pääosin sanomalehtien artikkeleita, mikä ei ole hyväksyttävää edes suomalaisessa korkeakoulujärjestelmässä.

Käytännössä tutkimus nojaa Israelin ja juutalaisten näkemyksiin Iranista ja tämä on hyvin kyseenalaista tilanteessa, jossa Iranin ja Israelin välit ovat tulehtuneet. Tutkimus myös lähtökohtaisesti olettaa, että Iranin toiminta on vihamielistä, vaikka tästä ei ole minkäänlaista näyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten sanottua en ole lukenut ko. paperia. Tuon valossa se ei todellakaan vaikuta kovin tieteelliseltä.

Pari kysymystä jää kuitenkin jäljelle:

1. Jos Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusten tarkastusmenettelyssä on mitään tolkkua, tämänkin paperin tarkastajien olisi pitänyt olla alan asiantuntijoita. Jos näin on, miten he ovat päästäneet tällaisen paperin läpi (vaikkakin muutoksin)? Miten heidän pätevyytensä poikkeaa sinun pätevyydestäsi (johon kysymykseen et tosin vastannut)?

2. Käytät tosin ilmaisua "lähtökohtaisesti", joka tarkoittanee sitä, että käsittääksesi Iranin toiminnan lähtökohdat eivät aina ja kauttaaltaan ole vihamielisiä. Eivät varmaankaan. Tämäkin on kyllä varsin kyseenalainen päätelmä, ottaen huomioon edellisen presidentin toistuvat vaatimukset sionistisen hallinnon (= Israelin valtion) poispyyhkäisemisestä. Kun tämä kiistanalainen tutkimus näyttää otsikostaan päätellen käsittelevän myös Iranin sisäpolitiikkaa, senkin vihamielisyys tulee ottaa huomioon. Sitäkin näyttää riittävän sekä oppositiota, journalisteja että bahaita kohtaan. Esimerkiksi bahaiden 7-henkinen neuvosto on nyt istnut vankilassa jo yli viisi vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on todellakin hyvä pointti, että eipä ole kukaan toimittaja ollut kiinnostunut itse tutkimuksen sisällöstä, eli koko tämän sopan alkulähteestä. Luulisi, että aito tutkiva journalisti olisi heti avaamassa asiaa, että mikä se tässä asianomaisia näin kiertää ja hiertää. Mutta niin joo, siitä olis liikaa työtä kun menee kaikki aika feisbuukkia ja twitteriä kytätessä. Sieltä kun löytyy "uutisia" paljon helpommalla, eikä tarvi omaa päätä paljoa vaivata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeasti lähettiläs on mielissään, että hänen arvovallallaan onnistui moinen vieraan valtion laitoksen sensurointi. Vaikka toisaalta hän varmaan ymmärtää, että moinen toimii vain ja ainoastaan suomettumisen kotimaassa eli Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

5.12.
Tuira kutsuu nyt jouluihmisiä - yhteisöllinen Titta på Tuira goes Christmas kokoaa väkeä ylilääkärin talolle lauantaina
5.12.
Hurmos lisäsi tappioputkessa rämpivän Ettan murheita – oululaisille jo viides peräkkäinen häviö
5.12.
Kymmenen pelaajan poissaolosta kärsinyt Kärpät kaatoi KooKoon kymmenessä minuutissa – Pyörälä: ”Väitän meidän pelanneen paremmin monessa aiemmassa pelissä” Tilaajille
5.12.
Ulkoministeri Haavisto vastasi ulkoministeriön ammattijärjestön kysymyksiin – Työntekijät ihmettelivät, pitääkö heidän hankkia tiedot työpaikan asioista mediasta
5.12.
Ottelukooste: Kärpät voitti KooKoon Raksilan kotihallissa 6-3
5.12.
Kuvagalleria: Kärpät päihitti KooKoon 6-3 Raksilan kotihallissa
5.12.
Edustajainhuone laatii virkasyytteen Trumpia vastaan – Virkasyytteen nostamisesta saatetaan äänestää vielä ennen vuodenvaihdetta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Venäjän uhkaa ei ymmärretä!

348 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

Katso vain Ruotsiin ja mieti sitten, että mikä asia on tärkeää. Lue lisää...
Haluatko kuolla kadu...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

6.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image