Kotimaa

Haaviston ja kon­su­li­pääl­li­kön kertomuksissa ristiriitoja –pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta pyytää li­sä­sel­vi­tyk­siä ul­ko­mi­nis­te­riös­tä

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän mukaan ministerivastuuasian vakavuus näkyy valiokunnan kuulemisissa.
Kotimaa 14.1.2020 13:05 | Päivitetty 14.1.2020 15:58
Kirsi Turkki, Aki Taponen

Perustuslakivaliokunta kuuli ulkoministeri Pekka Haavistoa ja konsulipäällikkö Pasi Tuomista pitkään kuusituntiseksi venyneessä kokouksessaan.

Perustuslakivaliokunta ei saanut vielä tiistaina selvyyttä asioihin tutkiessaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimien laillisuutta al Hol- jupakassa. Valiokunta kuuli sekä Haavistoa että kiistan toista osapuolta, konsulipäällikkö Pasi Tuomista.

Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi kokouksen jälkeen, että kuultujen kertomuksissa oli ristiriitaisuuksia. He olivat toimittaneet kokoukselle kirjallista aineistoa ja olivat kumpikin pari tuntia valiokunnan kuultavina.

– Kokouksessa tuli myös paljon tietoa aineistosta, jota valiokunnalla ei tässä vaiheessa ollut vielä käytettävissä. Sen takia valiokunta päätti pyytää vielä lisäselvityksiä ulkoministeriöstä, Ojala-Niemelä kertoi.

Selvityspyyntö koskee muun muassa päätösasiakirjoja ja sähköpostiliikennettä.

Perustuslakivaliokunta ei ole vielä tiistaina tehnyt ratkaisua mahdollisen esitutkinnan suorittamisesta. Ratkaisu tehdään vasta myöhemmin tapahtuvien asiantuntijakuulemisten jälkeen.

Perustuslakivaliokunta kuuli tiistaina myös valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista ja apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappea.

Ojala-Niemelän mukaan valtakunnansyyttäjänviraston edustajien näkemys on ratkaisevassa asemassa, kun valiokunta päättää, pyytääkö se esitutkinnan järjestämistä vai ei. He eivät vielä tiistain kokouksessa ottaneet siihen kantaa.

– He olivat sitä mieltä, että esiselvitystä on valiokunnan omasta toimesta vielä jatkettava, ennen kuin mennään mahdolliseen esitutkintaan

Asiakirjat salattiin

Perustuslakivaliokunta kokoontuu puimaan asiaa seuraavan kerran 6. helmikuuta. Silloin se käsittelee ministeriöstä pyydettyjä lisäselvityksiä.

Tiistaina valiokunta käsitteli jupakkaa ruokatauko mukaan lukien kuusi tuntia. Sekä Haavisto että Tuomista kuultiin erikseen yli kaksi tuntia.

Kumpikaan ei suostunut kommentoimaan asiaa perustuslakivaliokunnan oven ulkopuolella päivystäneille toimittajille.

Ojala-Niemelän mukaan valiokunta sai kokoukseensa värikkäitä kertomuksia asioiden kulusta. Valiokuntaa kuulee 12. helmikuuta hallinto-oikeuden asiantuntijoita ja virkarikosasioista kuultavia asiantuntijoita ja seuraavana päivänä rikosoikeuden asiantuntijoita.

Valiokunnan asiakirjat tulevat julkisiksi vasta, kun perustuslakivaliokunnan mietintö valmistuu. Asiakirjat päätettiin pitää Ojala-Niemelän mukaan salassa myös sen takia, että molemmat asianosaiset sitä pyysivät.

Osa asiakirjoista pysyy ilmeisesti salaisina myös mietinnön julkistamisen jälkeen.

Epäilyjä painostamisesta

Haaviston toimia perustuslakivaliokunnassa tutkitaan opposition kymmenen kansanedustajan tekemän muistutuksen perusteella. Sen on allekirjoittanut viisi perussuomalaisten, neljä kokoomuksen ja yksi kristillisdemokraattien kansanedustaja.

He pyysivät tutkimaan, onko Haavisto painostanut viranhaltijoita tekemään lainvastaisia päätöksiä.

Lisäksi he haluavat selvitettävän, onko Haavisto menetellyt lainmukaisesti al-Holin erityisedustajan nimittämisessä ja konsulipäällikön tehtävien muuttamisessa sekä jättäessään asian tuomatta valtioneuvoston yleisistuntoon. Valtioneuvosto päätti lasten kotiuttamisesta vasta joulukuussa, minkä jälkeen kaksi orpolasta tuotiin leiriltä Suomeen.

Haavisto sai toiminnastaan eduskunnan luottamuslauseen välikysymysäänestyksessä joulun alla. Se koskee poliittista luottamusta.

Muistutus koskee Haaviston toiminnan juridista selvittämistä. Hän on itse aiemmin todennut ulkoministeriön virkamiesjohdon sanoneen, että kaikki on tapahtunut lain ja pykälien mukaan.

Kaksi aiempaa tapausta kohdistui pääministeriin

Aiemmin 2000-luvulla perustuslakivaliokunta on käsitellyt ministerivastuuasiana kahden entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) virkatoimien laillisuutta.

Vanhasen tapauksessa suoritettiin esitutkinta. Perustuslakivaliokunta totesi hänen rikkoneen tuottamuksellisesti virkavelvollisuuttaan, kun hän pääministerinä oli osallistunut raha-avustusten jakamiseen Nuorisosäätiölle, jolta oli saanut vaalitukea. Kyse ei kuitenkaan ollut törkeästä huolimattomuudesta, minkä takia syytettä valtakunnanoikeudessa ei nostettu.

Kataisen tapauksessa perustuslakivaliokunta päätti ilman esitutkintaa, ettei ollut syytä epäillä hänen menetelleen lainvastaisesti, kun Pekka Himasen yhtiöltä hankittiin kilpailuttamatta 700 000 euron hintainen tulevaisuusselvitys.

MAINOS

Kommentoi

Uutisesta puuttui taas muistutuksen allekirjoittaneet eli perussuomalaisten Mari Rantanen, Veijo Niemi, Jari Ronkainen, Jussi Wihonen ja Tom Packalén, kokoomuksen Heikki Vestman, Kalle Jokinen, Kari Tolvanen ja Wille Rydman sekä kristillisdemokraattien Sari Tanus. Onko nimet jätetty pois vahingossa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä sillä Pekka Himasen kalliilla ja turhalla sepustuksella on saatu aikaan, onko sitä kukaan edes lukenut?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ko hurskastelijan KAIKKI toimet valtion leivissä pitäisi tutkia, kun eivät kestä mitään valoa.
Mutta turha luulo. Suomessa media on valtaapitävien sylikoira ja tekee hallaa koko Suomelle. Tämä nykyinen röyhkeä käytös kun on vain jatkoa vuosia jatkuneelle röyhkeilylle. Haavisto kun tuntuu tietävän, että häntä käsitellään kaikissa tilanteissa silkkihansikkain ja siksi hänestä on tullut erityisen röyhkeä.
Vanhat tavat eivät muutu, siksi myös hänen epämääräiset toimensa aiemmin esim Venäjän vierailulla tulee tutkia ja nostaa kissa pöydälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esitutkinnan teettämisestä ei päätetä tänään, eikä myöhemminkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvita tutkintaa, kun luottamus jo mennyt. Nyt on jo ilmennyt ristiriitoja ja muutenkin tiedon katkoja presidentille asti. Tässä olisi hyvä vihreiden alkaa miettimään uutta ministeri ehdokasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image