Kotimaa

Haavisto: ”Tu­le­vai­suu­den kehitysapu voisi olla koulutusapua”

Kehitysministeri Pekka Haavisto vieraili lauantaina Oulussa Opettajainpäivillä. KUVA: Mirko Siikaluoma
Kotimaa 1.2.2014 14:49
Salla Laurila

Kehitysministeri Pekka Haaviston (vihr.) mielestä tulevaisuudessa kehitysapua voitaisiin antaa koulutuksen muodossa.

Haavisto väläyttää, että tulevaisuudessa Suomeen voitaisiin ottaa kehitysmaista opiskelijoita opettajakoulutukseen. Suomalaista opettajakoulutusta puolestaan pitäisi viedä kohdemaihin.

Nykyinen kehitysmaiden korkeakoulutus on tehotonta. Monesta maasta korkeakoulut puuttuvat kokonaan. Pätevä koulutus Haaviston mukaan muuttaisi laajasti kehitysmaita.

Epäpätevät opettajat ovat kehitysmaiden ongelma. Vaikka yli 90 prosenttia Tansanian ja Etiopian lapsista käy peruskoulun, hyvin moni valmistuu sieltä lukutaidottomana. Oppilaista 80 prosenttia reputtaa valtakunnalliset loppukokeet.

Suomi on ollut aktiivinen tyttöjen ja kehitysvammaisten koulutuksen puolestapuhuja kehitysmaissa. Suomi antoi esimerkiksi somalialaiselle sokeiden koululle kehitysapua läpi sodan.

Kirjoittaja on OAMK:n opiskelija.

Oamk:n opiskelijat raportoivat Opi-päiviltä perjantain ja lauantain ajan. Julkaisemme myös yleisön Twitter- ja Instagram-päivityksiä tunnuksella: #opioulu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oikein hyvä asia. Mistä päin maailmaa me voisimme sitä saada tänne Suomeen? Useat maat menevät tai ovat jo menneet ohitsemme koulutuksen osaamisen suhteen. He ovat muuttaneet ' koulutuksen ' erilaisiin ihmisten todellisiin tarpeisiin ja haluihin vastaaviksi oppimisen mahdollistaviksi menettelyiksi ja ympäristöiksi.

Suomessa edelleen kuivtellaan että tiedon ylipappi kaataa ' tietoa ' standardoidulla liukuhihnalla ' koulutettavan ' kohteen päähän. Tämä on parhaimmillaankin manipulointia ja pahimmillaan aivopesua - kulloinkin muodissaolevan yritystoiminnan itsekkäisiin tarpeisiin.
,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmaiseksi varmaan tämäkin järjestetään? Ihan kiva ajatus, mutta toivottavasti nämä täällä valmistuneet tuoreet opettajat ovat sitten tarpeeksi motivoituneita myös palaamaan kotimaahansa hyödyntääkseen koulutustaan. Tai ehkä kaikkein parasta olisi, että jätettäisiin nämä maat rauhaan ja annettaisiin heidän itse setviä asiansa ja yhteiskuntansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haavisto on oikealla tiellä. Kehitysapu rahana antaa kohdemaassa omien varallisuuksien käyttöön epämääräisyyksiä, joista mm. Suomen kirkon ulkomaanapu vaikenee. Joko paikan päälle rakennettuna kouluna tai koulutettuna kohdemaan henkilönä kehitysapu toteuttaa sen perustarkoituksen ja vieläpä uskottavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehitysministeri Pekka Haaviston (vihr.) Suomessakin on kehtiysavun paikka kouluille kun jatkuvasti koulut ovat homeisia ja oppilaat ovat kylmissä, ahtaissa ja ilman kunnollista ilman vaihtoa olevissa parskeissa. Joten turhaa sitä rahaa pitää syytää ulkomaille "Kehitysavun nimissä"".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi afrikan maihin kuskataan ruokaa?? Viljavat maat on ollu vuosi tuhansia mut niitä ei oo opittu viljeleen koska länsimaista kuskataan ruokaa sinne.. Eikö paikallinen kansa ois kannatttanu opettaa viljelen maata? Kaikki tulot ois jääny paikallisille. Nyt länsimaaliset tulee ja viljelee maata ja ottaa orjapalkaalla paikalliset töihin. Joku mättää ja pahasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tuota kehitysapua pitää antaa vuosikymmeniä mutta mitään edistystä ei tapahdu? Jossakin mättää pahasti, onko niin että porukoiden ei tarvitse edes yrittää kun rahaa ja ruokaa tulee tekemättäkin? Nyt pitäisi aikuisten oikeasti miettiä mikä on paras apu ja millä saadaan maa pystyyn. Sitten vaikkapa 5-vuotta apua ja sitten rahahanat kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän voisi olla jopa kerrankin sellainen tapa, jolla ei tarvitsisi vuosikymmeniä syytää rahaa kaivoon. Kehitysavussa on vuosikymmeniä menty tällä periaatteella, että annetaan miehelle kalaa, muttei opeteta kalastamaan. Kehitysmaissa tarvittaisiin muutos, jonka täytyy lähteä kansasta. Antamalla rahaa sinne avun tarve ei välttämättä koskaan lopu, mutta jos kansalle tarjotaan opetusta, voi jotain tapahtuakin. Suomalaisen on vaikea ymmärtää kuinka suuri ase luku- ja kirjoitustaito on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On aika hullua, että riistomaat ovat päässeet orjuudesta ja nyt sotivat heimoriidoissa.Suomen kuul,uisa Tansania apu on vuosikymmenten ajalta kulunut hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä se on tosiaan kenellä tahansa koolutus ja ammatti nykyaikana ja siltikin voi syrjäytyä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:06
Hallitus: Suomessa ei ole tällä hetkellä koronavirusepidemiaa ja tartuntariski on pieni
13:44
Kemin uuden Kulttuuritalon teatterisali rakennetaan Imatran mallilla – Teatterinjohtaja: "Kyseessä on kustannustehokkaasti ja nopeasti rakennettu, toimiva tila" Tilaajille
13:38
Vehviläinen: Pahin skenaario on koronapandemia, kausi-influenssa ja hoitoalan lakko
13:25
Oulun säästölistalta karsittiin muutamia kohtia: Erikoisluokat, kaupunkipyörät ja Tuiran talviuintipaikka säilyvät
13:00
Oulun yliopistolla toteutettiin Kestävästi liikkuva Linnanmaa -opintojakso – opiskelijat hakivat uusia ideoita Linnanmaan kampusalueen ja kestävän liikkumisen olosuhteiden kehittämiseksi
12:10
Oululainen Mari-Leena Talvitie tyrkyllä jatkokaudelle kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Talvitie on osoittanut olevansa aito joukkuepelaaja"
12:01
Brittitähti James Blunt konsertoi Oulussa kesäkuussa osana Euroopan-kiertuettaan
40
Moni poliisi harkitsee alan vaihtamista, sillä kiire, väkivalta ja henkilöstövajaus kuormittavat – Oulun poliisilaitoksen työsuojeluvaltuutettu Tero Väyrynen toivoo pikaisia toimenpiteitä
25
Kuusamo satsaa miljoona euroa maastopyöräilyyn – Rukalle rakennetaan useita uusia reittejä
20
Koronaviruksen Italiasta saanut sairastui Suomessa ja hakeutui hoitoon – "Meni kuin Strömsössä", sanoo HUS:n ylilääkäri
19
Epäilyt kasvavat: Koronavirus voi ehkä sairastuttaa jo kerran oireettomaksi todetun uudelleen
17
Turvapaikanhakijat ja pudasjärviset tarvitsevat vastaanottokeskuksen Lukijalta
17
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
15
Näin koronatilanne etenee: Suomessa kymmeniä epäilyjä, Virossa todettu ensimmäinen tapaus ja Kiinassa vähiten viruskuolemia kuukauteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image