Kotimaa

"Haastava, haastava" – Postilakon sel­vi­tys­ryh­mäl­lä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma

Ann Selin (vas.), Lauri Ihalainen, Jukka Ahtela ja Lasse Laatunen aloittivat perjantaiaamuna vaikean urakkansa.
Kotimaa 22.11.2019 8:42 | Päivitetty 22.11.2019 11:15
Jami Jokinen

Ahtela, Ihalainen, Laatunen ja Selin tarttuivat toimeen valtakunnansovittelijan toimistolla. Ryhmän tärkein kohde on pakettilajittelijoiden työehtosopimussiirtoa koskeva pattitilanne.

Postilakon umpisolmua avaava selvitysryhmä on aloittanut työnsä.

Työehtokonkarit Jukka AhtelaLauri IhalainenLasse Laatunen ja Ann Selin saapuivat aamulla valtakunnansovittelijan toimistolle.

– Haastava, haastava, kuvasi työmarkkina-asiantuntija Ahtela rupeamaa aamulla.

– Jos tämä olisi helppo, niin tämä olisi varmasti jo ratkaistu, sanoi puolestaan SAK:n entinen puheenjohtaja Ihalainen.

Ryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä paineet "postipommin" purkamiseksi kasvavat koko ajan. Maanantaina uhkaa tukilakkojen suma, joka muun muassa lamauttaisi laivaliikenteen ja pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen.

Aikaa on niukasti: tukilakkojen purkaminen ei todennäköisesti onnistu hetkessä, vaikka sopimus syntyisikin.

– Kaikki, jotka ovat työmarkkina-asioissa olleet, tietävät, että on parempi olla arvelematta etukäteen, kommentoi onnistumismahdollisuuksia Palvelualojen ammattiliitto PAM:n entinen puheenjohtaja Selin.

Miten avata siirron aiheuttama solmu?

Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) ja Palvelualojen työnantajat (Palta) väliset työehtoneuvottelut ovat monilta osin edenneet. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella työehtosopimus voisi olla pitkälti taputeltu, jos pakettilajittelijoita koskeva solmu saataisiin auki.

– PAU:n puolelta on mahdollisuus liikkua, kun lajittelijoiden tilanne on ratkaistu, totesi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala torstaina.

Kyse on Postin tytäryhtiön päätöksestä siirtää noin 700 pakettilajittelijaa PAU:n työehtosopimuksesta toiseen, työntekijäliiton mukaan selvästi heikompaan sopimukseen.

Tästä asiasta ei kuitenkaan voida varsinaisesti päättää PAU:n ja Paltan vällillä.

Selvitysryhmän tärkein kohde on juuri tämä kiista. Millaisia keinoja epävirallinen ryhmä voisi ehdottaa, on tässä vaiheessa epäselvää.

PAU kuitenkin vaatii, että pakettilajittelijat siirretään takaisin sen sopimuksen alle.

Rinteen keinoista ei ole tietoa

Työntekijäpuoli puhuu työehtoshoppailusta, jolla tarkoitetaan työnantajan tapaa soveltaa itselleen halvinta työehtosopimusta johonkin työntekijäryhmään. Postin lisäksi vastaavantyyppisiä siirtoja tai niiden yrityksiä on ollut muillakin aloilla.

Torstaina asiaan puuttui pääministeri Antti Rinne (sd.).

– Hallitus huolehtii siitä, että tällainen työehtoshoppailu tavalla tai toisella suomalaisesta yhteiskunnasta kitketään, hän totesi eduskunnan kyselytunnilla.

Hän ei kuitenkaan avannut, millaisilla keinoilla tämä on tarkoitus toteuttaa.

Juttua muokattu kello 11.15: Lisätty muutama kommentti ja otsikkoa muokattu.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (75)

Aivan älyvapaa idea! Porukka, joka juuri suhmuroi eläkekuprun, pohtii pohtii kompromisseja asiaan, jonka selkärankainen omistajaohjaus olisi hoitanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tässähän Posti rikkoo järjestymtisvapautta työehtosopimuksien suhteen. Postilla on PEILIIN katsomisen paikka mm,
. johtajasopimuksissa. Saatteko yleistä uskottavuutta päätöksillene? Taitaa mennä koko Postin hallitus vaihtoon tai poliittisesti ilmaistuna "pitäisi mennä koko Postin halitus vaihtoon". No olette kuitenkin kuseneet omille kintuillenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haiskahtaa tuo kokoonpano kun entiset SAK/SDP lakkokenraalit ovat neuvottelemassa.

Antti on vielä kertonut miten neuvotellaan.

Samoin Antti on kertonut millainen lopputulos pitää olla.

Voi tätä sosialismia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antaa noidenkin lakkojen tulla vaan.
Lisääkin lakkoja saa tulla jos ei kerran muuten ymmärretä että työehtosopimusshoppailu, vaikka yhtiöittämällä toimintoja, on kiellettävä pakottavalla lainsäädännöllä.
Suomi on ehdottomasti saatava heti pois palkansaajien orjuuttamisen tieltä, jolla niin moni valtio on ollut jo pitkään ja sen hirvittävän tuhoisat tulokset näkyvät ko yhteiskunnissa.

'' Tutkimus: Joka kolmas britti elää ala-arvoisissa olosuhteissa ''
Niiden kotitalouksien määrä, jotka eivät yllä vähimmäisiin elintasovaatimuksiin, on kaksinkertaistunut viimeisinä 30 vuonna, selviää Bristolin yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.
Brittilehti The Guardian uutisoi kasvun tapahtuneen siitä huolimatta, että samassa ajassa maan talouskasvu on kaksinkertaistunut.
- HS , 19.06.2014

Suomi ei antautunut Neuvostoliiton kommunismille niin miksi ihmeessä Suomi antautuisi uusliberalistien yritysten omistajien diktatuurille?
____

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi toimii ensinnäkin markkinatalouden eikä AY-liikkeen suunnitelmatalouden ehdoilla. Rinteellä ja Paaterolla ei ole mitään oikeuttaa antaa koko kansan edustamista varten perustetun hallituksen tukea yhden riidan osapuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinatalous tarkoittaa siis sitä, että työntekijät tekevät työn ja saavat palkan sossusta, veronmaksajan taskusta.

Kokoomuksen suunnitelmatalous, verot valtion maksettavaksi ja kansa leipäjonoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mieltä SDP oikeasti on "työehtosopimusshoppailusta"? Eilen hänen puoluetoverinsa Paatero kertoi olleensa mukana päättämässä pakettilajittelijoiden siirrosta toiseen tesiin. Nyt Rinne esittää olevansa päinvastaisella kannalla. Kootkaa rivinne ennen kuin viimeinenkin uskottavuus menee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallintoneuvoston puheenjohtaja on demari Aki Linden. Miten Paatero ja Rinne kehtaavat syyttää muita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surkuhupaista eläkeläisten rääkkäämistä,kokoonpano on surkea,lopettakaa tämä surkea työtaistelu,hävettää olla suomalainen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt näyttää olevan sen verran kovia neuvottelijoita pöydässä, että saadaan nuo Postin lakkoilevat änkyrät kuriin ja lakko loppumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässähän on kysymyksessä paljon enemmän kuin tuo 700 henkilöä. Jos tämä jäte menee läpi niin kohta huomataan että ollaan kaikki jonkun uuden jämäliiton sopparien alla ja palkat hupsheijaa puolittuivat ja johtajien tuplaantuivat. EK koittaa nyt jataa Sipilän viitoittamaa tietä ja runtata kerralla köyhän kyykkyyn. Kaikki tuki tämän törkeyden estämiselle ja tyoehtoshoppailun kriminalisoimiselle vaikka sitten niitä mainoksia ei tippuis postilooraan puoleen vuoteen. En ole vassari mutta kyllä jumankauta täysipäiväisellä työllä pitää pystyä elättämään itsensä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ei ole EK:lla mitään tekemistä.

Postilakon kaikki osapuolet ovat demareita.
Pääministeri: demari
Omistajaohjausministeri: demari
Hallintoneuvoston pj: demari
Postialan unionin pj: demari
Teollisuusliiton pj: demari
Kun posti, omistajaohjaus ja ammattiyhdistykset ja liitot taistelevat keskenään rahasta ja vallasta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin sotku on SDP:n sisäinen valtakamppailu, jossa Teollisuusliitto on vetämässä pisimmän tikun. EK ei liity asiaan, vaikka kuinka kommenttiosiossa väitettäisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin matalapalkkaisia aloja on sitten nykyinen AY-mafia nostanut vaikka vuodesta 1956 lähtien. Matalapalkkaisten ihmisten palkankorotukset on inflaatio aina syönnyt. Kaikkien muiden työläisten tehtävä ei ole tukea kuljetusalaa ja paperimiehiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensä tuota ei huomata, vaan isopalkkaiset, myös duunarit, seisovat pienipalkkaisten hartioilla.

Toivottavasti kansa, pienyrittäjiä myöten ymmärtää, että jos Postin sikailu menee läpi, niin alkaa koko kansan kilpajuoksu kohti köyhyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haastavaa? Mitä haastavaa?
Työnantajat myöntää virheensä ja korjaavat hommat kuntoon. Työt jatkuu ja lakot loppuu.
Mitään haastavaa tässä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (75)

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
25
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
9
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image