Kotimaa

Grahn-Laasonen kannattaa maksutonta päivähoitoa, ”kuin peruskoulu-uudistus”

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoo Lännen Medialle, että hän haluaa edistää maksuttomaan varhaiskasvatukseen siirtymistä. Ministeri asettaa varhaiskasvatuksen kehittämistä valmistelemaan työryhmän, jolta hän odottaa konkreettisia esityksiä kesäkuun alkuun mennessä. KUVA: Kimmo Penttinen
Kotimaa 10.2.2017 13:50
Lauri Nurmi

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) asettaa kolme asiantuntijaa laatimaan selvityksen siitä, miten varhaiskasvatuksen osallistumisastetta voidaan nostaa. Ministeri kannattaa pitkällä aikavälillä siirtymistä maksuttomaan varhaiskasvatukseen.

Kolmihenkisen selvitysryhmän muodostavat professori Kirsti Karila, lastentarhanopettaja Satu Järvenkallas ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen. Selvitystyön on oltava valmiina 2. kesäkuuta mennessä, jotta ensimmäiset askeleet voitaisiin ottaa jo tämän vaalikauden aikana.

Grahn-Laasonen odottaa selvityshenkilöiltä konkreettisia esityksiä varhaiskasvatuksen kehittämisestä sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä.

– Miksi koulutusjärjestelmän kaikkein vaikuttavin osa on maksullinen, Grahn-Laasonen hämmästelee.

– Varhaiskasvatuksessa pitää siirtyä asteittain siihen, että 20 tuntia varhaiskasvatuksesta on jatkossa maksutonta kaikille kolme vuotta täyttäneille lapsille. Motiivit maksuttomuudelle ovat täsmälleen samat kuin peruskoulun perustamiselle aikanaan: varhaiskasvatuksen maksuttomuus tasaisi lapsen kotitaustan vaikutusta hänen mahdollisuuksiinsa elämässä, opetus- ja kulttuuriministeri painottaa.

Varhaiskasvatuksen osallistumisastetta on Grahn-Laasosen mukaan nostettava Suomessa useista syistä, joista tärkeimmiksi hän nimeää syrjäytymisen ehkäisyn, väestön koulutustason turvaamisen ja naisten työllisyysasteen nostamisen.

Suomalaiset lapset osallistuvat varhaiskasvatukseen kansainvälisesti vertaillen vähän: noin 68 prosenttia 3-vuotiaista ja 74 prosenttia 4-vuotiaista osallistuu Suomessa varhaiskasvatukseen, kun muissa Pohjoismaissa osuudet ovat yli 90 prosentin luokkaa.

– EU- ja OECD-maiden keskuudessa olemme tilastojen peränpitäjiä: esimerkiksi 4-vuotiaiden osallistumisasteen osalta ainoat EU-maat jäljessämme ovat Slovakia ja Puola. Saamme OECD:ltä jatkuvasti pyyhkeitä tästä. Siellä hämmästellään sitä, miten on mahdollista, että Suomessa koulutuspolun tärkein osa eli sen alkuvuodet ovat maksullisia, vaikka koko muu polku korkeakouluja myöten on maksuton, Grahn-Laasonen toteaa.

Pedagogisesti vahva varhaiskasvatus vaikuttaa myönteisesti lasten myöhempään koulutiehen ja menestymiseen opinnoissa sekä sosiaalisiin suhteisiin ja yhteiskunnalliseen pärjäämiseen.

– Kaikkein haavoittuvimmat lapset hyötyvät varhaiskasvatuksesta eniten, mutta yhteiskunnan rakenteet johtavat siihen, että eniten siitä hyötyvät lapset osallistuvat siihen vähiten. Varhaiskasvatus on erityisen hyödyllistä heikoista kotitaustoista tuleville lapsille ja maahanmuuttajille.

– Pelkästään lasten sanavarastojen väliset erot ovat todella isoja esiopetukseen tulevilla. Maahanmuuttajalasten kohdalla varhaiskasvatus varmistaisi suomen kielen oppimisen ja integroitumisen ennen koulun alkua, Grahn-Laasonen perustelee tavoitetta maksuttomuudesta.

Tuoreessa tutkimuksessa (Karhula, Erola, Kilpi-Jakonen 2016) arvioitiin kotihoidon ja varhaiskasvatuksen pitkäaikaisia vaikutuksia. Tutkimusaineisto osoitti, että alle kolmivuotiaana varhaiskasvatuksessa olleet jatkavat toiseen asteen koulutukseen, menevät lukioon ja opiskelevat yliopistossa useammin kuin lapset, jotka eivät ole osallistuneet varhaiskasvatukseen. Yhteys oli sama matalasti ja korkeasti koulutettujen vanhempien lapsilla.

Maksuttomuus lisäisi Grahn-Laasosen mielestä tasa-arvoa.

– Varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostaminen ja maksuttomuus olisivat tämän ja huomisen päivän peruskoulu-uudistus. Nyt niiden perheiden, joilla muutenkin menee hyvin, lapset ovat varhaiskasvatuksessa ja saavat siitä suurimman hyödyn. Varhaislapsuudessa syntyviä eroja on vaikeata kuroa koulussa umpeen, ministeri arvioi.

Hallituksen puoliväliriihessä työllisyysasteen nostaminen on keskeisin teema. Grahn-Laasosen mukaan on mahdollista, että varhaiskasvatuksestakin keskustellaan.

Nykyistä edullisempi päivähoito tai 20 tunnin osalta maksuton päivähoito nostaisi eri asiantuntija-arvioiden mukaan naisten työllisyysastetta, mikä osaltaan lisäisi verotuloja ja vähentäisi sosiaalitukien tarvetta.

– Tämä helpottaisi uudistuksen rahoittamista, ministeri huomauttaa.

Kesäkuun alussa ministeri odottaa saavansa pöydälleen tiekartan siitä, minkälaisin askelin osallistumisastetta, vaikuttavuutta ja henkilöstön osaamista voitaisiin parantaa.

Kahdenkymmenen viikkotunnin maksuttomuus on ministerin mukaan tärkein pitkän aikavälin tavoite.

– Kerralla sen toteuttaminen ei varmaankaan ole realistista, mutta voisimme ensimmäisessä vaiheessa ulottaa maksuttomuuden johonkin ikäluokkaan, esimerkiksi viisivuotiaisiin ja sitten nelivuotiaisiin ja edelleen kolmivuotiaisiin. Toinen tapa edetä olisi alentaa eri ikäisten maksuja vaiheittain kohti 20 tunnin maksuttomuutta, Grahn-Laasonen kertoo.

Vuonna 2013 varhaiskasvatuksen kustannukset olivat yhteiskunnalle noin 2,4 miljardia euroa. Asiakasmaksujen kertymä oli noin 340 miljoonaa euroa, jolla katettiin noin 14 prosenttia päiväkotien ja perhepäivähoidon kustannuksista.

Grahn-Laasonen painottaa, että 20 tunnin maksuttomuudessa ei olisi lopulta kyse ylivoimaisen suuresta summasta julkisessa taloudessa.

– 20 tuntia ylittävältä osalta voitaisiin edelleen periä kohtuullisia hoitomaksuja. Tärkeintä olisi kaikkien lasten varhaisen kehityksen tukeminen pedagogisesti laadukkaalla varhaiskasvatuksella. 20 tuntia vastaisi peruskoulun ensimmäisen luokan tuntimäärää, hän toteaa.

Noin puolessa Euroopan maista varhaiskasvatus on ilmaista 3 vuotta täyttäneille lapsille aina oppivelvollisuuden alkuun asti. Ilmaista varhaiskasvatusta tarjoavat esimerkiksi Belgia, Espanja, Ranska, Luxemburg, Unkari, Portugali ja Iso-Britannia.

Useat maat tarjoavat ilmaista varhaiskasvatusta rajoitetun ajan. Esimerkiksi Ruotsissa ja Irlannissa ilmaista varhaiskasvatusta järjestetään alle 20 tuntia viikossa.

OECD:n PISA-tutkimuksissa oppilaat, jotka ovat saaneet vähintään vuoden verran varhaiskasvatusta tai esiopetusta, menestyvät paremmin kuin lapset, jotka eivät ole osallistuneet varhaiskasvatukseen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (118)

Edesvastuutonta nimittää peruskouluun siirtymisen veroiseksi. Silloin tapahtui huimia prosesseja ja nyt on kysymys vain maksujen poistamisesta? Ei ole Sannilla lähihistoriasta ymmärrystä... voi kun meillä on ministereinä näin vähän kokemattomia ihmisiä. Mihin me olikein ollaan menossa näiden näpeissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on taas niitä Sannin yhden yksityiskohdan ”oivalluksia”. Ilmeisesti vaalien takia hän on saanut tehtäväkseen lanseerata porkkanan, jonka toteutumisesta ei tarvitse olla mitenkään vastuussa. Järkevästi menetellen tätäkin asiaa olisi joka tapauksessa pitänyt käsitellä suurempana kokonaisuutena ottaen huomioon myös kotihoidon mahdollisuuden sekä lapsilisät.

Lapsilisät tulisi poistaa vanhentuneina ja huonosti suunnattuina. Muutenkin voitaisiin siirtyä nykyaikaan ja ottaa tietotekniset palvelut täyteen käyttöön. On esimerkiksi täysin turhaa pitää yllä päivähoidon laskutusbyrokratiaa. Sen sijaan verotus voisi siirtyä mahdollisimman ajantasaiseksi, jolloin sitä kautta voitaisiin hoitaa sekä lasten kotihoidon tuki että päivähoitomaksut automaattisesti tulotasoon skaalautuen. Jo yksin byrokratiasäästöillä voitaisiin todennäköisesti kattaa uutisessa mainittu 14 % nykyisistä päivähoitokustannuksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella tyhmä ajatus opetusministeriltaä Ei voi verrata perusopetukseen, koska päivähoito ei ole pakollista, vielä, Suomessa. Mutta kohtapa on, koska ilmashoito tulossa, silloin on pakko mennä hoitoon, kuten Kiinassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsitehtailuako tällä edistetään? Eiköhän jokaisen pidä maksaa kulunsa itse varsinkin jos lisääntyy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi käyttöön progressiivinen lapsivero: vero alkaisi juosta 4. lapsesta ja suurenisi jokaiselta seuraavalta lapselta. Nämä suurperheiden nurkkiin jääneet raasut aiheuttavat kustannukset yhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä Sannilla ei ole mitään käsitystä mistään! Miten näitä raakileita nimitetään ministereiksi?
Ihan sama ottaa vaikka kaupankassalta joku järkevämpi tytsy hoitaa tuota hommaa,kun ei nämä ymmärrä yhtään missä jamassa maa on! Kaikille vaan kaikkea ilmaiseksi,mistään ei leikata eikä tingitö,kaikki päätökset pyörretään ,mitä tehdään! Voi tätä hölmöyden määrää! Ja pitihän se moottoripyörä ja veneverokin laittaa katkolle,kun eihän ne rikkaat ala maksaan mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämäkin auttaa eniten sitä porukkaa jolla on rahaa. Jostainhan nämäkin rahat on otettava, niin se tulee olemaan joku tasavero, jota kaikki maksaa saman verran. Eli summa summarum, köyhä maksaa taas vähästään kohta enemmän ja rikas saa taas enemmän fyffeä säästöön. Näillä silmänkääntötempuilla yritetään vaan viilata tyhmää linssiin. Yksi vaihtoehto voisi olla, mikä toimisi niin ilmainen hoito, mutta lapsilisät pois yli 10000€ yhteensä tienaavilta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä avaus ! 3 v täyttäneiden päivähoito vielä pakolliseksi niin saadaan lapsiparat juoppojen murjuista ja muista pentutehtaista ihmisten ilmoille. Samoin toisen vanhemman on pakko näyttäytyä tarhan ovella klo 8-8.30 selvin päin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös meillä lapset ja nuoret menestyneet koulussa 9keskiarvolla ja käytöksellä, vaikka ovatkin aloittaneet "varhaiskasvatuksen" vasta eskarissa. Sinänsä totta, että työnteko ei rahallisesti kannata, jos pitää 3:sta lapsesta maksaa päivähoitomaksu. Työnteon motiivit pitää etsiä muualta. Toisekseen EU-maihin vertaamisessa pitäisi ottaa koko so.tu. järjestelmä tarkasteluun, jostakinhan se olisi pois, ja monet muut asiat meillä on paremmin kuin muissa maissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ymmärtäväthän nyt kaikki, että kokoomus ei tietenkään oikeasti tarkoita tätä. Kieli poskessa tehty esitys näin vaalien alla. Kokoomus ei välitä höykäsen pöläystä päivähoidosta, lapsista, tasa-arvosta ym. Heitä kiinnostaa vain kaikkein rikkaimpien paapominen, suuryritysten verojen alentaminen ja niiden veronkierron mahdollistaminen sekä erityisesti sote-alan yksityisten yhtiöiden voitontavoittelun edistäminen ja niiden lihottaminen veronmaksajien varoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölyn pölyä, tältä ministeriltä on kuultu ennenkin,ja niin koulutus järjästelmä, kuin hänen muutkin toimet, on ollut ja mennyt päin pehffaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivotaan että nämä tällaiset päästöt ovat vain paniikissa hourittuja vaalisekoiluja. Eikö tuommoisia saa hiljenemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pidetään päivähoito maksullisena ja korkeatasoisena. Ei uutta sarisairaanhoitaja-stooria taas;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikuttavin? Mutta mihin suuntaan vaikuttava? Selvästikään ei hyvään suuntaan. Ennenvanhaan lapset saivat kasvaa kotona tasapainoisiksi ja hyväsydämisiksi. Nyt lapsilla on jos jonkinmoista käyttäytymis- ja keskittymisongelmaa, empatiavammaa ja kiusaamista. Täysi-ikäisten parisuhteet eivät kestä ja ihmissuhteet ovat yhtä sotkua. Vain suorittaminen onnistuu. Sekö on tärkeintä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

pidä kustantaa lisääntymisensä ITSE eikä koittaa maksattaa sitä muilla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt meni överiksi Sannilla. Lapsen paras kasvupaikka terveissä perheissä on oma koti. Päiväkoti on säilytys paikka.15 alle 3vuotiasta ja 3 hoitajaa. Sekö laatuhoitoa? Ei nyt ministerit tiiämitä arki on kentällä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanni rahat tähän maksuttomuuteen autoilijoilta kerätystä "kassasta"? Niitähän kun ei käytetä teiden kunnossapitoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä voi hakea takaisin jo maksettuja päivähoitomaksuja? Autoverojakin voi saa takaisin jopa 10 vuoden takaa..siitä kun tuonut auton Ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jahas ja verot sen kun nousee! Ilmaisia lounaita ei ole. Jätti suuret lapsiryhmät sen kun suurenee. Alalta on nyt jo väki siirtymässä paineen alla pois. No onhan niitä maahanmuuttajia tosiaan saatavana ilmaistöihin. Sopeuttavat sitten toinen toisiaan tähän ihmeelliseen pohjoisen maahan ja "kulttuuriin", jonka perusarvo nykyään on " nopeat syövät hitaat". Mihinhän sitä muuttais, jotta vois viettää arvokkaan loppuelämän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (118)

Uutisvirta

17.9.
Seiväshyppääjä Minna Nikkanen, 31, lopettaa uransa – jätti jo aiemmin tämän kauden väliin
17.9.
Oululaistaustainen Juhani Järvi päätyi Raahen kautta ison vankilan johtajaksi Turkuun – "Näitä olosuhteita on turha kenenkään kadehtia, vangilla ei ole vapautta"
17.9.
Halla-ahon mielestä työministeri Harakan työllisyystoimet vaikuttavat "aika sosialistisilta"– "Painopiste näyttää olevan, että valtio maksaa palkat"
17.9.
Hallitukselta pitkä lista työllisyystoimista – aktiivimalli kumotaan ensi vuoden alusta, "vuosisadan palkkatukiuudistus alkaa"
17.9.
Tuttu vinkkimies istuu penkin päässä tietokone sylissä – oululainen apuvalmentaja Sami Kurttila kääntää marginaalit Suomen eduksi Tilaajille
17.9.
Viisikko hehkuttaa budjetin koulutusrahoja – Kulmuni muisti alueellisuuden ja Andersson perusturvan varassa elävät
17.9.
Rinteen hallituksen ensimmäinen budjettiriihi valmis: Työllisyyteen 25 toimenpidettä, kuntatalouden kriisiin varaudutaan, korkeakoulutukseen 60 miljoonaa ensi vuodesta lähtien

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image