Kotimaa

Gee­ni­tie­doil­la voi olla luvattomia ottajia – omien tietojen turvallisesta säilytyksestä kannattaa huolehtia

Geenitietoja voidaan käyttää erityisesti ihmisen terveydentilan ja sairastumisriskin arvioinnissa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Kotimaa 13.6.2018 17:27
Ossi Rajala

Monet suomalaisetkin ovat innostuneet tekemään sukututkimusta netistä löytyvien erilaisten palveluiden avulla. Palvelua tarjoavat muun muassa MyHeritage, ja Geni -palvelut.

Monet MyHeritage-palvelun käyttäjät ovat saattaneet viime viikolla hieman pelästyä, kun yhtiö tiedotti laajasta tietomurrosta. Noin 92 miljoonan MyHeritage-käyttäjän sähköpostiosoitetta ja hajautettua salasanaa löytyi ulkopuoliselta palvelimelta. Muita tietoja ei löytynyt eikä sähköpostiosoitteita tai hajautettuja salasanoja käytetty yhtiön mukaan rikollisiin tarkoituksiin.

Geenitiedot on luokiteltu arkaluonteisiksi, terveydentilaa koskeviksi tiedoiksi ja niiden käsittelyyn pitäisi aina olla suostumus. Aihe on puhuttanut niin terveydenhoito- kuin tietoturvanäkökulmista.

Nettipalveluiden tarjoajilla on suuri taloudellinen motivaatio pitää tietoturvansa kunnossa.

– En tunne näitä palveluita, mutta ne tuskin riskeeraavat toimeentuloaan huonolla tietoturvalla. Bisnes ei jatku, jos tiedot eivät ole turvassa. Vastuu tietojen säilytyksestä on palvelun tarjoajalla. Ratkaisevaa on myös se, pysyvätkö lupien mukaisesti kerätyt tiedot tallessa? Jos järjestelmä menee nurin, onko kopio olemassa jossakin, Tampereen teknillisen yliopiston tietoturvaan erikoistunut yliopistonlehtori Jukka Koskinen pohtii.

Jos ulkopuoliselta taholta on tilannut esimerkiksi dna-testin, tiedot löytyvät testin valmistuttua myös tilaajalta itseltään.

– Pitääkö tilaaja omat tietonsa itse hyvin tallessa? Dna-tietojen vuotaminen kuulostaa kamalalta. Niissä on syvällistä tietoa ihmisestä, Koskinen miettii.

Tiedot voivat kiinnostaa monia

Geenitietoja voidaan käyttää erityisesti ihmisen terveydentilan ja sairastumisriskin arvioinnissa. Rikollisten lisäksi tiedot voivat kiinnostaa muitakin, jos niitä sattuu olemaan syystä tai toisesta saatavilla.

– Esi­mer­kiksi geeni­tiedon hyödyn­tä­minen henki­löiden pro­fi­lointiin ja käyttäy­ty­misen ennus­ta­miseen on vas­ta kehit­ty­mässä, mut­ta mani­pu­laa­tiolle altis­tavien omi­nai­suuksien hyödyn­tä­minen se­kä poli­tii­kassa et­tä tuote­mark­ki­noin­nissa on muu­toin no­peasti kas­vussa. Yk­si suojau­tu­misen muo­to on kiel­tää arkaluonteisen tie­don käsit­tely, kirjoittivat HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen ja biotieteiden tutkija Heikki Saxén huhtikuussa Lääkärilehdessä.

MAINOS

Kommentoi

Vaikka olen elossa niin sairaalassa on kaikkien potilaiden sairaskertomukset ja niin edelleen ,helppo nakki .olen tänäpäivänä paremmassa kunnossa kuin nuorena pieniä vaivoja lukuunottamatta mutta nekin aiheutui lääketieetellisistä tomenpiteistä ja sitten liian raskaasta työstä ja perinnöllisyyteni tiedän en tarvitse siihen testejä että kun hävittää kaikki tiedot ja menen kuntotestiin niin siinä näette eron kun on tupaikomaton ja syö kohtuullisesti niin ei paljon ole eroa täysin terveestä mutta ikä on kyllä jo melkoinen ja ulkonäkö ei kerro ikää ja elämäntapoja joita on että voidaan laittaa jo vedonlyönti pörssiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta tuo netissä tehtävä sukututkimus on kyllä ihan hölmöä,sinne lataillaan yhtä sun toista henkilökohtaista tietoa ja niitä dna tietoja myös.
Sekin ,että kuka vaan voi laittaa kenentahansa kuolleen tiedot esille,on jo kyseesalaista,eikä omaisilla ole mahdollisuutta poistattaa vainajaa,ellei sivuston pitäjä sitä omaisen pyynnöstä tee. Vainajat on vapaatariistaa kuoleman jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image