Kotimaa

Fortumin suurkaupan ei pitäisi vaikuttaa energian hintaan Suomessa – hiilivoimassa sijoitusriski

¿On vaikea nähdä, että tällä kaupalla olisi vaikutusta energian hintoihin Suomessa. Markkinat määräävät tehokkaasti hinnat, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark pohti keskiviikon tiedotustilaisuudessa. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 27.9.2017 12:54
Ossi Rajala

Suomalaisten kuluttajien energiahintojen ei pitäisi muuttua energiayhtiö Fortum Oyj:n jättikaupan seurauksena. Fortum ostaa hyvin todennäköisesti saksalaiselta E.ON -yhtiöltä yli 46 prosentin osuuden energiayhtiö Uniperistä, jolla on 300 voimalaitosta eri puolilla Eurooppaa sekä Venäjällä.

– On vaikea nähdä, että tällä kaupalla olisi vaikutusta energian hintoihin Suomessa. Markkinat määräävät tehokkaasti hinnat, Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark pohti keskiviikon tiedotustilaisuudessa.

Analyytikko Markku Järvinen sijoittamiseen erikoistuneesta Evli-pankista on samoilla linjoilla Lundmarkin kanssa.

– Uniperillä ei ole Suomessa toimintaa. Kaupalla ei pitäisi olla vaikutusta pohjoismaisiin energiahintoihin, Järvinen toteaa.

Fortum on valmis ostamaan Uniperin osuuksia muiltakin se omistajilta, jos omistajat suostuvat myymään. E.ON -yhtiön kanssa hinnaksi on sovittu 22 euroa osakkeelta. Koko Uniperin osakekannan arvo olisi näin 8,05 miljardia euroa. E.ON:n osuuden arvo on 3,76 miljardia euroja. Kyseessä on suuri ostos.

– Jos muut omistajat haluavat hyödyntää tarjoustamme, olemme valmiita ostamaan. Kauppa tukee osingonmaksukykyämme, Fortumin Lundmark sanoo.

Mikäli Lundmarkin mainitsema osingonmaksukyky paranee, yksi hyötyjistä on Suomen valtio, joka omistaa Fortumin osakekannasta 50,76 prosenttia.

Analyytikko Järvinen nostaa yhdeksi kaupan riskitekijäksi sen, että Uniperillä on tuotannossaan myös hiilivoimalaitoksia. Tämä voi häiritä osaa sijoittajista.

– Uniperilla on hiiltä tuotannossaan. Se voi rajoittaa sijoittajien toimintaa, koska jotkut sijoittajat voivat edellyttää energiatuotantoa tiukoilla päästörajoilla. Hiilivoiman osuus Uniperissakin on toki laskenut viime vuosina.

Fortumin Lundmark kertoo, että yhtiö käy kaupan seurauksena keskusteluja sijoittajien kanssa.

– Se on hyväksyttävä, jos joillakin sijoittajilla on päästöraja. Fortum ei tule tinkimään sitoutumisestaan päästöttömään energiaan, Lundmark toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä Fortumilla on varaa maksella johtajilleen suuria palkkoja ja tehdä suuria investointeja. Sen sijaan se pakottaa mm. Kotimaan Energian ja Baronan pienpalkkaiset myymään sähköä korkeammalla hinnalla kuin se itse myy sitä internetissä kilpailutuksen kautta! Sitten jos tämä pienipalkkainen ei hyvästä yrityksestä huolimatta saa myytyä - Fortum kehottaa alihankkijaa antamaan potkut myyjälle ja kehottaa palkkaamaan muita tilalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mitenkäs kävi siinä rytäkässä kun Fortum sijoitti venäjälle taisi tulla useamman miljardin tappiot

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sen pitää vaikuttaa kuluttajan sähkön hintaan. Ja uuden ydinvoimalan käyttöön ottokin, sekä uudet tuulivoimalat sekä tuleva ydinvoimalla. Näiden kaikkien tulee vaikuttaa sähkön hintaan ja myös sähkönjakeluunkin, mutta vain ja ainoastaan alentavasti. Jakelukin tulee kilpailuttaa jotta saadaan sekin johonkin ruotuun. Jokin meni pieleen kuin jakelu ulkoistettiin tai tiedettiin että sähköhinta laskee ja nyt otetaan ne suurimmat voitot jakelun kautta vaikka suurimmat verkostot ovat olleet ja tehty yhteiskunnan varoista. Toivottavasti jakelu ja sen hinnoittelu saadaan kuriin että löytyykö nyt sitä poliittista tahtoa tai paremminkin uskallusta. Ja vihreiile olisi nyt olla oikein huolissaan ns. aikuisten huolissaan tuosta sähköjakelun hinnoittelusta jopa sairaasta hinnoitttelusta. Sähkö on jo paljon halvenpaa kuin jakelu!. Eipä olisi koskaan uskonut sen näin menevän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin jos kauppa on kannattava , mikä pitäisi olla itsestään selvää,,, niin suomalaisten energian hinnanhan pitäisi laskea....
... Monopolilla kerätyt rahat pitäää investoida kotimaahan ja muu osa palautaaa energian ostajille edullisempina hintoina.
Kenellehän kaupparahat oikeen päätyy

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sonera osti ilmaa Saksasta, kuinkas sitten kävikään?
Fortum ostaa saksalaisen ilman pilaajan, kuinka sitten käykään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen maksaa taas, nyt saksalaisen hiilivoiman alasajon, ilmatilaahan meillä jo on, kiitos Olli-Pekka Heinosen ja kokoomuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa kuluttaja maksaa, niin pankkien kuin muidenkin suuryritysten virheinvestoinnit. Kuluttaja maksaa myös kalliisti virkamiesten ja hallinon päätökset myydä monopoliasemassa olevaa infraa ulkomaisille sijoittajayhtöille. Sama tulee koskemaan myös suurta ja mahtavaa Sote-uudistusta. Kuluttajat tulevat maksamaan terveysbisnekseen sijoittaneiden muhevat voitot, vaurastuminenhan kun ei ole keneltäkään pois, sanoo jo istuva presidenttikin. Kun ollaan Suomessa, vain yrityksillä ja sijoittajilla on oikeuksia. Kuluttajalle ja pienyrittäjälle jää velvollisuudet maksaa tai jäätyä kuoliaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image