Kotimaa

Finnair peruu loppukevään lennot Manner-Kiinaan – lentoyhtiö KLM pyysi anteeksi jouduttuaan syr­jin­tä­syy­tös­ten kohteeksi

Matkustajat käyttivät suojamaskeja Schipholin lentokentällä Alankomaissa helmikuun alussa. Hollantilainen lentoyhtiö KLM esitti perjantaina julkisen anteeksipyynnön eteläkorealaisille matkustajille. KLM:n miehistön jäsen oli aikaisemmin viikolla kiinnittänyt lentokoneen wc:n oveen koreankielisen lapun, jossa ilmoitettiin, että wc on vain henkilökunnan käytössä koronaviruksen takia. KUVA: EVERT ELZINGA
Kotimaa 14.2.2020 12:42
Ida Kannisto

Lukuisat lentoyhtiöt eri puolilla maailmaa ovat peruneet kevään lentoja Kiinaan. Hollantilainen lentoyhtiö KLM joutui perjantaina esittämään julkisen anteeksipyynnön eteläkorealaisille matkustajille.

Finnair peruu lennot Pekingin Capital-lentoasemalle ja Shanghaihin talvikauden loppuun asti eli 28. maaliskuuta saakka, yhtiö kertoo tiedotteessaan. Syynä päätökselle on yhtiön mukaan se, että koronavirustilanne vaikuttaa lentomatkustuksen kysyntään Kiinan ja Euroopan välillä.

Finnair myös peruu Hongkongin reitiltään yhden päivittäisen vuoron kyseiseltä ajalta. Yhtiö lentää Hongkongiin päivittäin yhden vuoron normaalin kahden vuoron sijaan.

Finnair on jo aiemmin kertonut Nanjingin, Peking Daxing-lentoaseman ja Guangzhoun lentojensa perumisesta maaliskuulta vähentyneen kiinalaisten ryhmämatkakysynnän vuoksi.

Peruttujen lentojen asiakkaat voivat siirtää matkustuspäiväänsä tai saada lipun hinnan takaisin ottamalla yhteyttä Finnairin asiakaspalveluun.

Useat lentoyhtiöt peruneet matkoja

Finnairin lisäksi lentonsa Kiinaan ovat peruuttaneet useat lentoyhtiöt ympäri maailmaa. Uutistoimisto Reuters kertoi keskiviikkona, että lentoyhtiöt ovat päätyneet perumaan lentojaan sen jälkeen, kun koronavirustapausten määrä lähti jälleen nousuun.

Lentomatkailu on yksi nopeimmista tavoista, joilla virus voi päästä leviämään, kertoo The Business Insider. Osa yhtiöistä on ilmoittanut rajoittavansa tai peruvansa lentoja siihen saakka, että virus saadaan hallintaan. Osa on perunut lennot helmikuulta, osa jopa huhtikuun loppuun saakka.

Pääosin rajoitukset koskevat lentoja Pekingiin ja Shanghaihin, mutta jotkut yhtiöt ovat vähentäneet myös Hongkongiin suuntautuvia lentoja.

Lentojaan ovat peruuttaneet muun muassa American Airlines, Air France, Australian Airlines, British Airlines, Delta Airlines, Egyptair, KLM, Qatar Airways, Nordic airline SAS, United Airlines ja lukuisat muut lentoyhtiöt.

Virus aiheuttaa välikohtauksia

Koronavirus on aiheuttanut useita erikoisia tapahtumia lentomatkailussa. Hollantilainen lentoyhtiö KLM joutui esittämään julkisen anteeksipyynnön perjantaina, koska sen miehistön toiminta herätti suuttumusta verkossa.

Maanantaina Amsterdamista Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin matkalla olleella lennolla yksi koneen vessoista oli poissa käytöstä. Lento kesti kymmenen tuntia.

Eräs lennolla olleista matkustajista jakoi verkossa kuvan wc:n oveen kiinnitetystä lapusta, jossa luki, että "wc on vain henkilökunnalle". Kuva levisi Etelä-Koreassa laajalle pian jakamisen jälkeen.

Matkustaja syytti Twitteriin kirjoittamassaan viestissä lentoyhtiötä eteläkorealaisten matkustajien syrjimisestä, koska kyltti oli kirjoitettu vain koreaksi. Hänen mukaansa lentoyhtiö käytti virusta vain tekosyynä syrjinnälle. Matkustaja vaati lentoyhtiöltä anteeksipyyntöä.

Englanniksi ja koreaksi kirjoitetut tviitit keräsivät tuhansia jakoja ja tykkäyksiä. Moni kehotti boikotoimaan lentoyhtiötä.

KLM reagoi tapahtuneeseen perjantaina ja esitti julkisen anteeksipyynnön lehdistötilaisuudessa Soulissa. Lentoyhtiön edustajat sanoivat ottavansa syytökset syrjinnästä "erittäin vakavasti".

Koronavirus on aiheuttanut myös muita erikoisia kommelluksia. Uusiseelantilainen uutispalvelu Newshub kertoi helmikuussa yhdysvaltalaisen liikemiehen matkustaneen lentokoneessa kapeassa muovisessa teltassa tarkoituksenaan välttää koronavirustartunta. Mediatietojen mukaan kyseessä oli muovitelttoja valmistavan yrityksen toimitusjohtaja – oliko kyse viruksen pelosta vai mainostempusta, se ei ole selvillä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Isoveli USA,n suurpoliittista nuolemista. Kiina on Venäjän tapaan noussut taloudelliseti vaaralliseksi suurvallaksi, joten noitten maitten mainetta on kaikin tavoin pyrittävä pilaamaan. Realismi ohjaa toimintaa kuten EU-maitten keinot kiertää Venäjä boikotteja kaupan edistämiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin päästöt pienenee, Finnair peruu noin 200 lentoa Kiinaan
Hiilidioksiidepäästöissä tämä vastaa uudella autolla noin 360 miljoonan kilometrin autoilua, eli ilmastohan tästä hyötyy.
Kiinassa myös päästöt pienenee maan ollessa tyhjäkäynnillä ja tämä päästövähennys on isompi, kuin Suomen kymmenien vuosien yhteenlasketut päästöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinassa virus epidemia jatkuu todennäköisesti aina siihen saakka kunnes virusta vastaan saadaan rokote. Siihen mennessä virus on lentänyt kaikkialle. Jossain vaiheessa tämä valkenee kaikille ja alkaa syyttely miksei lentämiselle määrätty rajoitteita. Tässä vaiheessa pitäisi estää kiinalaisten maahantulo. Pian ollaan tilanteessa jossa pitää kieltää aasialaisten maahantulo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perutaan yksi vuoro Hong Kongiin. Naurettavaa! Kaupungissa riehuu virus,eikä Suomi vieläkään katkaise yhteyksiä sinne. Shanghaista lensi kiinalainen lentoyhtiö Helsinki-Vantaalle ainakin vielä pari päivää sitten,joten on turhaa kuvitella,että olemme täällä turvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat sääntömuutoksen kokouksessaan – "Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä"
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
10:16
Autovaras törmäsi pakomatkan jälkeen poliisiautoon ja loukkaantui Kemissä – piikkimattoa asentamassa olleille poliiseille ei tullut vammoja
9:19
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
9:00
"Setämiesvalmentaja" siisti suutaan ja jätti huulenheiton vapaa-ajalle – Håkan Wahlman on pohtinut paljon, miten valmentaja voi käyttäytyä Tilaajille
8:07
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
51
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
14
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image