Kotimaa

Finedu-säätiö esittää, että kaikkien Hanhikiven ydinvoimalan rakentajien osaaminen tar­kis­tet­tai­siin etukäteen

Finedu yrittää esityksillään ehkäistä Olkiluodon kolmosreaktorin (kuvassa) rakentamisessa ilmenneiden ongelmien toistuminen Pyhäjoella. KUVA: Kari Suni
Kotimaa 21.8.2017 5:00
Henripekka Kallio

Rakennusalan koulutuksen kehittämissäätiö Finedu esittää, että kaikkien Fennovoiman ydinvoimalan rakentamiseen osallistuvien tuhansien työntekijöiden olisi annettava näyttö osaamisestaan, jotta Pyhäjoella vältyttäisiin Olkiluodon ongelmilta.

Työnäytteillä varmistettaisiin, että työn jälki on ammattimaista ja täyttää ydinvoimalaitoksen vaatimustason. Osaamispuutteet voisi paikata esimerkiksi muutaman päivän täsmäkoulutuksella.

Finedu on keskustellut asiasta Fennovoiman laitostoimittajan Rosatomin koulutusyksikön kanssa, ja käynyt Venäjällä kertomassa suomalaisista turvallisuusvaatimuksista.

– Tämä on saanut myötämieltä venäläisten puolelta. Täytyy silti korostaa, että neuvotteluita on käyty vuosia, eikä vielä ole kovin konkreettiselle tasolle päästy, kuvailee Finedun hallituksen jäsen Raimo Hovi.

Suuri osa työntekijöistä Venäjältä

Rosatom on valinnut rakennushankkeen pääurakoitsijaksi venäläisen Titan-2 -yhtiön, joten todennäköisesti merkittävä osa alihankkijoista ja rakennustyöntekijöistä tulee Pyhäjoelle Venäjältä. Työnäytötkin pitäisi siksi antaa suurelta osin Venäjällä.

Finedun esitysten toteutus maksaisi Hovin arvion mukaan noin kaksi miljoonaa euroa. Se olisi murto-osa ydinvoimalan karkeasti kuuden miljardin euron hinnasta.

Hovi muistuttaa, että kyseessä ei olisi ydinvoimalan rakentajille pelkkä menoerä, vaan luotettava osaamistaso toimisi markkinointivalttina, kun venäläiset pyrkivät länsimaiden markkinoille.

STUK tekee turvallisuusarviointia

Pyhäjoen voimalan toimittaja RAOS Project Oy kommentoi Finedun esitystä Lännen Medialle kertomalla, että se tutkii erilaisia yhteistyövaihtoehtoja työntekijöiden osaamisen varmistamiseksi.

Projektipäällikkö Janne Nevalainen Säteilyturvakeskuksesta suhtautuu myönteisesti Finedun esitykseen työnäytteistä.

– Kuulostaa ihan järkevältä, hän sanoo.

STUK tekee parhaillaan turvallisuusarviointia Pyhäjoen voimalahankkeesta.

VTT teki keväällä ulkopuolisen asiantuntija-arvion Fennovoiman puutteelliseksi kritisoidusta turvallisuuskulttuurista. Nevalaisen mukaan STUKin tilaaman selvityksen käsittely on vielä kesken, joten lopullisia johtopäätöksiä pitää vielä odottaa.

– Fennovoimalla on vielä kehitettävää johtamisjärjestelmässään, mutta suunta on oikea, Nevalainen kuvailee.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

No tulee työtä ja toimeentuloa suomalaisille kun venäläiset rakentavat sen omalla (ei-suomalaisella) työvoimallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä laitos ei tee muutakuin pilaa koko kylän asukkaat on jo muuttamassa pois tyhmä on laitos kun leekaa ilman tulevaa rakennuslupaa siitä näkee jo järjettömän fennovoiman

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olkiluodon ongelmat olisi vältytty finedun muutaman tunnin koulutuksella harasoo.
Olisiko finedulla opinto kokonaisuus homerakentamisen välttämiseenkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

siitä "ydinturvallisuuskortista" voi tietysti laskuttaa ihan mitä vaan...voimalakin saa maksaa ihan mitä vaan kun se tehdään valtion ja kuntien rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti kyllä. Sekä kaikille organisaatioille että yksittäisille henkilöille sekä täydellinen ajantasainen kirjanpito kuka mitäkin on milloinkin tehnyt. Myös Venäjä on aivan ehdottomasti ostettava ulos voimalan kaikista omistuksista.
Suomalainen pääoma loistaa poissaolollaan - pääomalla kun ei ole isänmaata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisiinko aloittaa Eduskunnasta. Ennenkuin pääsee edes ovesta sisälle, pitäisi testata kuullun ja luetun ymmärtäminen. Seuraavaksi olisi vuorossa käytöstavat ja rehellisyys...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tätä laitosta markkinoitu alkuun sillä että tuo työtä pohjoiseen suomeen ja vain vähemmistönä jotain erikois töitä tekevät venäläiset työntekijät.
Nyt on sitte asia kääntynyt niin että merkittävä osa olisi venäläistä väkeä. Taitaa tämäkin työnäyte olla yksi keino sulkea pois suomalaiset tekijät. En pidä ihmeenä että sama testi itärajan eripuolella on vaatimustasoltaan erilainen.
Taisi tästäkin rakennus projektista tulla vielä paljon porua ja uutisaiheita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tämän pitänyt työllistää suomalaisia eikä venäläisiä? Ainakin näin luvattiin kun koko hankeesta alettiin puhumaan. Sillähän sitä perusteltiin, että työllistää paljon ja työntekijät tulevat 90% suomesta. No, tässä on petetty suomalaiset niin moneen kertaan, että oikein suussa maistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Härskiä ja törkeää syyttää rakentajia Olkiluodon voimalan vuosikausien viivästyksistä! Kertakaikkiaan sikamaista!
Viivästysten syyt löytyvät aivan muualta kuin rakentajien ammattitaidottomuudesta. Yhtenä syynä lienee viranomaisten puutteellinen tiedottaminen laatukriteereistä, toisena rakentamisen aikana alati muuttuneet vaatimukset rakenteiden ominaisuuksista, kolmantena asiaan millään tavalla kuulumattomien tahojen perusteettomat lausunnot ja vaatimukset, joita on esitetty vailla minkäänlaista tietämystä aiheesta.

Hyvää Finedun ehdotuksessa on rakentajien lujan ammattitaidon kehittäminen edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritetäänkö tässä Suomalainen työvoima liputtaa pois ?? ja liputtajat eivät ole sen kummemmin olleet rakentamassa lainkaan ydinvoimaloita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli venäläisellä osaamisella rakentuu tämä laitos. Kuin pieneksi oheneekaan suomalaisen työn osuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, suomalainen osaaminen on parempi tietenkin tirsk.
Tulepas käymään joskus luokseni. Esitän sinulle suomalaista osaamista, kun prkl koko asunto piti korjata ennen muuttamista. Yleistät ja aika pahasti. Varmaan olet töissä offcodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se suomalaisella työllä jouduta maksamaan koko laitos. 6 miljardin eteen pitäää tehdä jokunen sellutonni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskeskeleppa vähän, paljonko laitos tuottaa energiaa käyttöikänsä aikana. On kuule tuollainen 6 mrd nappikauppaa siihen verrattuna. Vai oletko sitä mieltä, että on parempi ostaa vastaava määrä energiaa seuraavat 60 vuotta Venäjältä, kun sitä ei omassa maassa kerran saa tehdä? Siinä sitä vasta oikeasti siirrettäisiin rahaa maasta pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs kun veli-venäläinen kieltäytyy myymästä ydinpolttoainetta, niin seisoo koko mylly tyhjän panttina. Muunmaalainen polttosaine kun ei siihen sovi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että osaamisen puutteet korjattaisiin muutaman päivän koulutuksella? En usko, että ammattitaito tulee muutaman päivän opilla jos ei ole tullut alun perin alalle opiskellessakaan. Tuo ammattitaidon näytteen testaaminen vaikuttaa hieman etukäteiseltä käsienpesulta tulevien virheiden varalta. Kaiken lisäksi katsotaan, että kun pääosin työntekijät ja toimijat tulevat Venäjältä, se ammattitaidon testikin tulisi tehdä siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, osaatko ydinfysiikka? Osaatko kertoa, miten reaktori toimii? Entäs turbiini? Miksi ei saa laittaa 1.2 m pitempiä siipiä? Kuinka iso paine on kondensaatorissa?
Et osaa. Tiesin sen. No, siinä tapauksessa pyydä anteeksi mustamaalauksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

59
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
28
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
18
Professori irtisanomisten helpottamisesta pienyrityksissä: Kuluisi vuosikausia, että irtisanomisperusteet vakiintuvat
15
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
14
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
10
Nuoret tekevät yhä vähemmän abortteja Suomessa – "Tämän ajan kulttuurissa on jotain sellaista"
9
Koeajossa: Mainoslause "Kaikkien aikojen paras Ford" ei jää kovin kauaksi totuudesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image