Kotimaa

Finavian toi­mi­tus­joh­ta­ja: ”Vatvominen on ikävää” - Berner valiokunnan eteen vasta myöhemmin

Anne Berner (kesk.). Arkistokuva. KUVA: Valtioneuvoston kanslia
Kotimaa 13.9.2016 15:50
Riikka Happonen

Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen myöntää, että kohu valtionyhtiön ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) ympärillä on aiheuttanut yhtiölle hallaa.

– Olemme toimineet normaalisti, mutta onhan tämäntyyppinen vatvominen henkilökunnan ja kaikkien yhtiön sopimusosapuolten kannalta ikävää. Tietysti toivoisi, että tämä loppuisi mahdollisimman nopeasti ja yhtiö pääsisi elämään normaalia elämää ja tekemään niitä asioita, joita sen tuleekin tehdä, Savolainen toteaa Lännen Medialle.

Hän oli Finavian puheenjohtajan Harri Sailaksen kanssa tiistaina eduskunnan tarkastusvaliokunnan kuultavana. Asiantuntijoilta kysyttiin muun muassa epäonnistuneisiin johdannaiskauppohin johtaneista tapahtumaketjuista sekä valtion omistajaohjauksesta.

Savolaisen mukaan kuuleminen sujui hyvässä ja asiallisessa hengessä.

– Yhtiön intresseissä on selvittää tämä asia pohjia myöten. Olimme hyvin halukkaita vastaamaan kaikkiin niihin kysymyksiin, joihin osaamme.

Heinäluoma: Ratkaisu ehkä vasta marraskuussa

Myös tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) on tyytyväinen kuulemiseen.

– Se oli hyödyllinen ja tarpeellinen. Saimme selvityksen, mitä yhtiössä on tapahtunut tänä ja viime vuonna ja aikaisemmin. Tarkoituksena on, että käymme tämän asiallisesti, mutta huolella läpi.

Asian käsittely jatkuu heti huomenna valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikön Eero Heliövaaran ja Finavian hallituksen entisen puheenjohtajan Riitta Tiuraniemen kuulemisella.

Kohun keskellä olevaa liikenneministeri Anne Berner kutsutaan valiokunnan eteen vasta hieman myöhemmässä vaiheessa, todennäköisesti aikaisintaan parin viikon kuluttua.

Valtiontalouden tarkastusvirasto moitti kesäkuussa ministeriön puuttuneen liiaksi yhtiön asioihin viestittäessään syksyllä 2015, ettei yhtiön pitänyt edetä vahingonkorvauskanteissaan yhtiön aiempaa tilintarkastajaa, hallitusta ja toimitusjohtajaa vastaan. Berner on kiistänyt estäneensä yhtiötä nostamasta kanteita.

Finavian tapahtumien käsittely valiokunnassa kestänee pitkälle syksyyn. Heinäluoma arvioi valmista tulevan kenties marraskuulla.

Hän ei lähde vielä tässä vaiheessa ennakoimaan valiokunnan ratkaisua tai edes spekuloimaan mahdollisilla ratkaisuvaihtoehdoilla.

– Niitä mietitään sitten, kun on käsitys siitä, mitä on tapahtunut. Suhtaudumme tähän äärimmäisen vakavasti ja huolellisesti ilman kiihkoa mihinkään suuntaan. Lähtökohta on, että työ tehdään huolella ja käsitellään asiallisesti, mutta tarkasti, Heinäluoma sanoo.

Vuoden 2011 hallitus voi joutua maksumieheksi

Eduskuntakäsittelyn lisäksi Finaviassa on meneillään muitakin prosesseja.

Finavialle aiheutui kymmenien miljoonien vahingot vuosina 2009–2011 solmituista johdannaissopimuksista. Yhtiön nykyinen hallitus päättää loppuvuoden aikana, nostaako se vahingonkorvauskanteen vuoden 2011 hallitustaan kohtaan.

– Silloin on laskennallisesti kaikkein eniten aiheutunut tappioita. Se prosessi on meillä nyt kiivaasti käynnissä ja se pitää vanhenemissääntöjen puitteissa ratkaista tänä vuonna, Sailas kertoo.

Lisäksi Finavian entinen varatoimitusjohtaja ja entinen rahoituspäällikkö ovat syytteessä luottamusaseman väärinkäytöstä.

MAINOS

Kommentoi

Kaikki lakaistaan piiloon. Hys hys. Eikä unohdeta hallintarekisteriä niin saadaan loputkin rahat ja omistukset piilotettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ostaako joku vielä Vallilan verhoja? Itse ainakin jätän väliin. Ei se porvari värähdä, jos ei sen lomakkoa rokota. Olisiko siis ostolakko paikallaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainut vaihtoehto on ministeri Bernerin eroaminen, ja ei siinä puhtaita papereita saa omistajaohjauksesta vastaava Sipiläkään.
Sehän oli niin, tulos tai ulos, ja nyt on tullut 34 miljoonan tappio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän "vatvomisen" lopputulos tulee olemaan huomautus, seuraavalla kerralla täytyy olla varovaisempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei muuta kuin rosvot kiinni ja linnaan aina paljastuu rötöksiä herrat vain suojelee toisiaan ja höyhät maksaa viulut näinhän se menee pölhölässä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:03
Miljoona testeillä todettua koronavirustapausta täyteen maailmalla – kuolleita nyt jo yli 51 000
21:10
Nelostiellä ulosajo Limingassa, henkilövahingoilta vältyttiin
21:03
Oululainen Blind Channel soittaa rakkausmetallin sijasta väkivaltapoppia – koronapandemian takia kevään keikoille katsellaan uusia päivämääriä
20:43
Moottorikelkkailijoiden haverit kasvussa – Palomestari: "On ymmärrettävä, että kyseessä ei ole riskitön harrastus" Tilaajille
20:13
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
20:00
OYS valmiina koronatutkimukseen – biopankki kerää näytteitä sairastuneilta mahdollista lääketutkimusta varten Tilaajille
19:35
Somessa hitiksi noussut kuva rapusta, jossa ilmoitettiin lauluharjoituksista talon asunnossa ei ollutkaan aprillipila – lapun jättänyt Karita Mattila haastattelussa.
64
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
44
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
40
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
37
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
29
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image