Kotimaa

Fennovoiman ydin­voi­ma­la­hank­kees­ta irtaantuminen tulisi kalliiksi – "Uusia Kestra-temppuja ei voi kuvitella"

KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 23.12.2017 7:00
Maria Kalliokoski

Helsingin ja Vantaan kaupungit selvittävät kevään aikana, mitkä olisivat Fennovoima Oy:n ydinvoimalahankkeesta irtautumisen oikeudelliset ja taloudelliset vaikutukset.

Ne omistavat Vantaan Energia Oy:n, joka puolestaan omistaa reilut seitsemän prosenttia Fennovoiman suurimmasta omistajasta Voimaosakeyhtiö SF:stä ja noin viisi prosenttia Fennovoimasta.

Voimaosakeyhtiö SF:n hallintojohtaja Akke Kuusela sanoo, että selvitykset ovat ydinvoimalahankkeen näkökulmasta "hyvin neutraali ilmiö".

Hänen mukaansa hankkeen rahoituspohja on turvattu nykyisten omistajien antamilla, laitoksen käynnistykseen ulottuvilla sitoumuksilla. Mahdollinen myynti koskisi myös sitoumuksia.

Vantaan Energian toimitusjohtaja Pertti Laukkanen tähdentää, että jos kaupungit päättäisivät pyytää Vantaan Energiaa irtautumaan hankkeesta, ainoa mahdollisuus olisi myydä omistukset sitoumuksineen niin uskottavalle taholle, että Voimaosakeyhtiö SF:n hallitus voisi sen hyväksyä.

- Muuta irtautumismahdollisuutta en näe, kertoo Laukkanen. Hän on myös Voimaosakeyhtiö SF:n hallituksen puheenjohtaja.

Omistajia Voimaosakeyhtiö SF:llä on reilut 60. Tammikuussa välimiesoikeus ratkaisi Keskon ja Voimaosakeyhtiö SF:n välisen kiistan. Se päätti, ettei Keskon omistaman Kestra kiinteistöpalvelujen tarvitse osakkaana sitoutua ydinvoimalan jatkorahoitukseen.

Pertti Laukkanen sanoo, että hänen käsityksensä mukaan Kestraa lukuun ottamatta muut sitoutuivat "määrämuotoisella lomakkeella" ja allekirjoittamalla osakassopimuksen.

- Se on niin vahva sitoumus, ettei mitään uusia Kestra-temppuja voi kuvitella.

Työ- ja elinkeinoministeriö valvoo, että kotimaisten omistajien osuus pysyy lupaehtojen mukaisesti 60 prosentissa

- Olen ymmärtänyt, että pääseminen omistuksesta pois on hyvin kallista, kommentoi yli-insinööri Jorma Aurela ministeriöstä mahdollisia muutoksia.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Myykää rottenbergille talo ja kylkiäisenä ilmaiseksi siivu ydinvoimaa, toinen rahaa säästävät juttu olisi evätä rakennuslupahakemus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Emma Karin ja muiden hölmöläisten puheita. He varmaan kantavat säkillä valoa tupaan. Yhtiösopimus on sitova, mutta saahan sen osuuden myydä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se ole viherpiipertäjille, kuin rahaa, jolla pääsee eroon ydinvoimahankkeesta.
Rahaa riittää kyllä siihen, mutta ei vanhusten ja vammaisten hoitoon.
Täysin vastuutonta politiikkaa, kun presidentinvaaleissa on tulossa se, mikä oli lähtökohtaisestikin tiedossa, eli turpiin.
Keskon poukkoilu on myöskin ihmetystä herättävää. Sammutetaanko Citymarketeissa kylmäkoneet, kun tuulimyllyt eivät tuota sähköä, tai pistetäänkö valaistus pois samasta syystä?
Ei todellakaan, vaan sielujen kalastelu kassoille käy kuumana.
Itse muutan kirjani pois sellaiselta paikkakunnalta, joka on ydinvoimavastainen, sillä turvallisin energiamuoto yhteiskunnallemme on ydinvoima.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen lukemaan: Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla , Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 34/2016. Raportissa tarkastellaan Venäjän ulkopolitiikan muutosta ja arvioidaan tämän muutoksen vaikutuksia Suomen kannalta. Raportti löytyy netistä.

Raportissa tarkastellaan Venäjän ulkopolitiikan muutosta ja arvioidaan tämän muutoksen vaikutuksia Suomen kannalta.

Raportti tarkastelee erityisesti Venäjän muuttuneen toiminnan vaikutuksia Suomen lähialueilla energiapolitiikassa, arktisessa politiikassa sekä Itämeren turvallisuusympäristössä. Energiapolitiikassa on havaittavissa riippuvuussuhteita luova geoekonominen toimintamalli, arktisella alueella turvallisuusnäkökohdat ovat saaneet yhä suuremman painoarvon Venäjän toimissa, ja Itämeren turvallisuusympäristössä on tapahtunut riskipotentiaalin aktivoitumista.

Raportin lopussa listataan Venäjän muuttuneesta toiminnasta koituvat keskeiset riskit ja annetaan Suomelle
näihin riskeihin varautumiseksi käytännönläheisiä toimenpidesuosituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

hyvin toimii aarinko söhö ny, eipä ole muutamiin viikkoihin juur näkyny ja tyventäki välillä pitkään, saa siinä pukata töpseelii seinään ja todeta ei tuu valakeeta. Yks muutaman päivän kova pakkanen ni alkaa jupina, ei sähkö riitä, hintaki hyppäjää taivaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuopion energia taitaa vieläkin myydä osuuksia ja Valio oli halukas irtautumaan Fennovoimasta. Eihän tässä tarvita enää montaa yhtiötä niin syntyy enemmistö joka haluaisi irtautua Fennovoimasta.

Ydinvoimalle lopullisen kuoliniskun tekee jatkuvasti halpeneva uusiutuva energia. Moni osakas voi vielä kääntää takkia kun tuuli- ja aurinkosähköä saa tuotettua aina vaan halvemmalla. Moni kotitalous ja yritys tulee lisäämään aurinkosähköä kun valtio aina vaan korottaa sähköveroa ja energiayhtiöt siirtomaksuja. Ydinsähkö ei mene edes talvella kaupaksi kun opitaan tislaamaan sähköä pulloon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voima viedään sovitusti loppuun saakka eikä siitä voi irtaantua noi vai

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten joku sattuvasti mainitsi, tähän Kremlin geopoliittiseen hankkeeseen voivat nyt joukkorahoituksella sijoittaa omia rahojaan kaikki yläviistosta tietäjät, jotka uskovat sen olevan niin erinomainen ja kannatettava voimala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalliimaksi tulee hankkeessa pysyminen, joten irtautuminen kannattaa selvittää ja toteuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ja Kremlin tahdon sivuuttaminen vielä suistaisi päättäjän vuosikymmenien epäsuosioon yleisistä syistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..josta heille kuuluisi tuomita sakkoja/päivä kunnes rakennelmat ovat poissa ja metsä taas kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on ydinvoimaa lehtien palstoilla puolustaneiden diplomi-insinöörien ja muiden tilaisuus laittaa omat rahat likoon hyvänä pitämänsä asian puolesta ja alkaa rahoittaa hanketta joukkorahoituksella. Jokainen voisi sijoittaa vaikkapa 50000 euroa rakentamiseen ja 100000 euroa loppusijoitukseen ja voimalan purkamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina, kun suomalainen tekee "sitoumuksen" venäläisten kanssa, tulkinta ja päätösvalta siirtyy Moskovaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo projekti näytä kovin lupaavalta, Fennovoima ei saa edes lupa-asioita kuntoon. Voipi olla, että Fennovoima puuhastelee siellä oman aikansa ja luopuu koko projektista. Tämä on helpotus myös Fortumille, joka painostettiin projektiin mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan kesänmittaan tulossa joukkopako? Uudet energiamuodot pienvoimalat ja aurinkovoimalat taitaa syrjäyttää nämä suuret ydinvoimalat ennen kuin fennovoima pukkaa mihinkkään sähköä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image