Kotimaa

Fennovoiman vaatimus hylättiin - suojaverho katsottiin tar­peel­li­sek­si

KUVA: Juulia Korkiakangas
Kotimaa 20.12.2017 20:23
Taneli Kärki

Vaasan hallinto-oikeus on ratkaissut Fennovoima Oy:n ympäristö- ja vesitalouslupapäätöstä koskevat valitukset.

Vaasan hallinto-oikeus on ratkaissut Fennovoima Oy:n ympäristö- ja vesitalouslupapäätöstä koskevat valitukset.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tekemästä lupapäätöksestä valittivat ruotsalainen ydinvoimaa vastustava yhteenliittymä, Perämeren kalastajien etuja ajavat yhdistykset ja osakaskunta yhdessä, hakija Fennovoima Oy, Perämeren eteläinen kalastusalue sekä Vesiluonnon Puolesta ry.

Kahden ensiksi mainitun valitukset jätettiin tutkimatta puuttuvan valitusoikeuden vuoksi.


Fennovoima
vaati luvassa määrätyn suojaverhon poistamista tarpeettomana.

Hallinto-oikeus hylkäsi vaatimuksen ja katsoi suojaverhon tarpeelliseksi vesirakentamisesta johtuvan samentumisen rajaamiseksi, mutta salli siinä pidettävän aukkoa massojen proomukuljetusta varten.

Avin lupapäätöksessä määrättiin eristämään perämeren vesialueella oleva työalue muusta vesialueesta suojaverholla ennen purkukanavan rakentamisen ja ruoppaamisen aloittamista. Suojaverho määrättiin asennettavaksi ja ankkuroitavaksi niin, että se pysyy paikoillaan aallokossa.

Hallinto-oikeus hylkäsi Fennovoiman vaatimukset istutusvelvoitteena määrätyn kalatalousvelvoitteen muuttamisesta kalatalousmaksuksi ja kalataloudellisia vahinkoja koskevan vakuuden pienentämisestä. Ympäristövaikutusten tarkkailua koskevat muutosvaatimukset hyväksyttiin pääosin.


Ympäristö- ja
vesitalouslupa on yksi monista ydinvoimalaitoksen toimintaa varten tarvittavista luvista. Luvassa käsitellään toiminnasta ympäristölle aiheutuvaa pilaantumista ja vesirakentamiseen liittyviä muutoksia meressä.

Hallinto-oikeus hylkäsi Perämeren eteläisen kalastusalueen vaatimukset Fennovoiman luvan kumoamisesta ja kalojen istutusmäärien korottamisesta. Vaatimus kalataloustarkkailun perusteella tarvittaessa tehtävästä muutosesityksestä sen sijaan hyväksyttiin.

Vesiluonnon Puolesta ry:n vaatimukset hylättiin lukuun ottamatta toiminnassa käytettävien kemikaalien päästöjä koskevaa vaatimusta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Todellinen kiitos kaikille, jotka tämän asian oikeuteen veivät ja onnekkaasti tämä lopputulema...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pohjois-Suomen aluehallintoviraston tekemästä lupapäätöksestä valittivat ruotsalainen ydinvoimaa vastustava yhteenliittymä, Perämeren kalastajien etuja ajavat yhdistykset ja osakaskunta yhdessä, hakija Fennovoima Oy, Perämeren eteläinen kalastusalue sekä Vesiluonnon Puolesta ry."

Ruotsilla on yli kolme kertaa enemmän ydinvoimasähkön tuotantokapasiteettia. Tämä huolimatta siitä, että Ruotsi teki jo 1980 -luvun alussa päätöksen luopua kokonaan ydinvoimasta. Ruotsi myy jatkuvasti Suomeen sähköä 1 - 2 Fennovoiman ydinvoimalaitoksen teholla. Suomi ja suomalaiset maksavat tästä sähköstä hyvän hinnan ruotsalaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomihan on purkanut omat hiilivoimalaitoksensa (lähes?) kokonaan, mm Inkoon 1000 MW:n voimalaitoksen, koska muualla tutettua sähköä saa halvemmalla. Tämä yleisesti halutaan jättää kertomatta. Tavoitteena antaa kansalaisille väärä mielikuva jostakin johonkin perustavoitteeseen pääsemiseksi. Jokainen arvailkoon, mikä tämä perustavoite on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä nyt eu määrää kondomien koon ja kurkkujen käyryyden saatte vielä nähdä että alueesta tulee Kalingraadin kaltainen paikka eikö Krimi opettanut mitään edes Soinille jonka selkäranka on täysin seteleistä väännetty aihe olisi sopiva myös presidenttin valintaan vaikuttava asia koska on kovasti ulko ja sisä politiikkaan vaikuttava kukaan ei ota asiaa esille vois tentissä kysellä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä tuosta fennovoiman tyhmästä toiminnasta vaan höpistään se on varma että laaja meri myrkyttyy on kumma juttu että rakennetaan ilman asukkaiten lupaa asukkaat on viisaita eivät hyväksy että meri myrkytetään hanke heti nurin niin saamme onnen kylään koko toiminnalla on vaan sotkeminen koko kylään tulis kunnon maanjäristys alueelle olisi hyvä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vähän valoja päälle tuon välimerkittömän kirjoittelun kanssa. Eipä ole kumma jos lähes ilmaisesta peruskoulutuksesta ollaan tekemässä amerikan malliin maksullista, kun ilmaisen koulutuksen tuloksia voi hämmästellä pitkin keskustelupalstoja ja puskaradioita. Toivottavasti olet edes kännissä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin tämä hulluus riittää ei edes rakennuslupaa ja töitä jatketaan kansan äänestyskö järjestettävä ainakin paikkakunta laitettava täysin eristyksiin mistä saa tietoa kuka teki aloitteen voimalan rakentamisesta esimmäisenä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisille töille on asiaankuuluvat luvat. Ja saattaapi osa nyt tehtävistä asioista olla edellytys varsinaisen rakennusluvan saantiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurella Rahalla tunnetusti saa mitä lupia haluaa. Ja Virkamiesten silmiä kiinni. Ei silloin toimi ainakaan demokratia, virkavastuu eikä mikään muukaan, kun Rahasta on kyse. Ja mitä suurempi rikos on tekeillä, sitä enemmän Rahaa tarvitaan. Ja jostakin sitä aina löytyy. Viime kädessä verorahoista muutaman mutkan kautta.
Vanhan venäläisen sanonnan mukaan: Eihän mikään konekaan toimi ilman voitelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvää tietämättömyyttä tämä on, tässä opiskellaan kaikki rakentamiseen liittyvät koukerot. Onneksi Fennovoiman moraali on korkealla, ja iloisella mielellä opiskellaan ydinvoiman alkeita. Tätä on katsottava positiivisella tavalla, sillä kaikki viranomaiset ovat lisänneet työvoimaa valvontaan ja opastukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rahastus ja oman edun valvonta tässä on kaiken takana. Oikeaa ja tarpeellista työtä tehdään se minimimäärä - jos on pakko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienon kuvan Fennovoima antaa miten kantaa vastuutaan ympäristöstä ja määrätyistä lupaehdoista. Pyrkii kaikessa oikaisemaan ja pääsemään vähemmällä kuin on vaadittu. Mitenkähän laitoksen kanssa sitten kun se on rakennettu. Miten paljon on "vahingossa" tapahtunut ympäristötuhoja. Mitenkä on laitoksen turvallisuus ja varotoimet kun on toiminnassa.

Etkä pelkää elävä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma on täynnä ydinvoimaloita ja täällä itketään ensimmäisen Etelä Suomen ulkopuolisen Pohjois- Pohjanmaalle Pyhäjoelle tulevan voimalan vuoksi! Etelä Suomeen voimalat pääkonttoreineen kelpaa kaikille kunniamaininnalla. Bioenergia käyttää kaikki Suomen metsät loppuun, eikä siitä enää sitten tehdä huonekaluja eikä jalostettua puutavaraa, CLT tekniikkaa, jossa talot tehtäisiin koko puusta Suomen viranomaiset jarruttaa, muualla maailmassa se jo on yleistä, vaikka taisi olla Suomalainen innovaatio! Metsät ja kosket tulee säästää ja hyödyntää korkealaatuisksi jalostusasteen tuotteina ja matkailuun. Biolaitokset syö yhteen laitokseen puolen Suomen kaiken raaka-aineen ja tiet on rekkoja täynnä, työllistää hyvin vähän, mutta pääomasijoittajat ja pörssiyhtiöt rikastuu, mutta sähköautot on jo tulevaisuudessa ainoa kulkumuoto ja Suomi haukkaa nyt väärää puuta!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät haluavat poistaa Merikosken vesivoimalan, ydinvoiman ja kivihiilivoimalat. Tuulivoimasta ei pidetä, kun se pilaa maiseman ja se ääntää. Jäljelle jää siis maalämpö, kaatopaikkakaasu ja aurinkoenergia. Onko ne varattu vain 144 000 vihreälle töpseleille. Muut pärjätkööt ilman tai muuttakoot Afrikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sama kuin että Putin sijoittaisi ydinpommin Kalajoelle jota suomalaiset peläten vartioivat ja jos ei onnistu niin syntyy ulkopoliittinen kriisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjetöntä rakentaa ydinvoimala. Toivottavasti hankkeesta luovutaan ja tilalle perustetaan biokaasulaitos sekä tuulivoimaloita. Niistä ei synny säteilyjätettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole tainnu käyäkhän lähellä tuulimyllyä. Ne pilaavat luonnon ja asujamiston kertalaakista. Hirveä melu-, välke- ja tutkahaitta. Katsoo vaikka ilmatieteenlaitoksen sadetutka-animaatiota, Kopsassa ja Siikajoella "sataa" aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image