Kotimaa

Fennovoiman ra­ken­ta­mis­lu­pa aiheuttaa vihreille harmaita hiuksia

Kotimaa 15.2.2018 18:36 | Päivitetty 15.2.2018 19:24
STT

Fennovoiman Pyhäjoelle valmisteleman ydinvoimalan rakentamislupa aiheuttaa vihreille päänvaivaa, vaikka lupapäätös ei ole politiikan asialistalla vielä pitkiin aikoihin.

Jos vihreiden kannatusluvut pysyttelevät viimeaikaisten kannatuskyselyjen tasolla, on puolueelle tulossa kevään 2019 eduskuntavaaleissa tuntuva vaalivoitto. Ydinvoimaa perinteisesti vastustaneita vihreitä askarruttaa kuitenkin lähteminen hallitukseen, joka mahdollisesti myöntäisi rakentamisluvan uudelle ydinvoimalalle.

MTV kertoi keskiviikkona, että Fennovoiman ydinvoimahankkeen rakentamislupa on siirtymässä seuraavan hallituksen päätettäväksi. Ydinvoimalan suunnitteluasiakirjat ovat MTV:n mukaan myöhässä, joten Säteilyturvakeskus pääsee aloittamaan oman turvallisuusselvityksensä aikaisintaan ensi vuodenvaihteessa.

Stukin turvallisuusselvitykseen menee vähintään puoli vuotta, joten rakentamisluvan käsittely siirtyy huhtikuun vaalien jälkeen muodostettavalle hallitukselle.

Vihreiden varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää muistuttaa, että rakentamisluvasta päätettäessä ei enää juurikaan tehdä poliittista harkintaa vaan poliittinen harkinta on tehty jo periaatelupapäätöstä tehtäessä. Valtioneuvosto voi Halmeenpään mukaan torpata Fennovoiman hankkeen vain jos Stukin turvallisuusarviosta tai muista kriteereistä löytyy siihen perustelut.

- Rakentamislupavaiheessa poliitikoilla ei ole enää mitään jappasun mahdollisuutta siitä, että ollaanko nyt sitä mieltä, että lupa pitäisi myöntää vai ei, vaan laki aika tiukasti sanelee myöntämisen ehdot, Halmeenpää sanoi STT:lle.

Kimurantti kysymys

Vaikka seuraava hallitus ei juuri poliittista harkintaa asiasta teekään, hallitukseen lähtö ei Halmeenpään mukaan ole läpihuutojuttu. Halmeenpää ei ota kantaa siihen, voisiko vihreät lähteä hallitukseen, joka myöntää Pyhäjoen voimalalle rakentamisluvan.

Halmeenpään mukaan vihreiden puoluehallitus ja -valtuuskunta eivät ole vielä muodostaneet kantaa hallitukseenlähtökysymykseen.

- Tämä asia täytyy käsitellä puolueessa, koska siinä on ristiriita, että puolue joka on ollut tätä hanketta ja ydinvoimaa vastaan, istuisi hallituksessa, joka joutuu myöntämään rakentamisluvan, Halmeenpää muotoilee.

Halmeenpään mukaan monien vihreiden mielissä kummittelee vuosi 2010, jolloin vihreät olivat pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksessa, joka teki myönteisen periaatepäätöksen Fennovoima-hankkeeseen liittyen. Kaikki vihreiden ministerit ja kansanedustajat olivat äänestyksissä periaatelupaa vastaan, mutta silti kansalaisten mieliin on jäänyt mielikuva, että vihreät olisivat olleet puoltamassa Fennovoima-hanketta.

- Politiikkahan ei ole pelkkää pragmaattisuutta, sehän on myöskin sitä miten eri tahot asioita tulkitsevat, Halmeenpää pohtii.

Halmeenpään mukaan vihreiden puoluehallitus ei ole vielä Fennovoima-kysymyksestä keskustellut.

- Me elämme vielä vahvasti tätä vaalikautta. Meidän vaalivankkurimme eivät vielä ole keväässä 2019, Halmeenpää naurahtaa.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

jos tätä peliä ei pistetä poikki, monta sukupolvea harmaantuu Fennon ja Rosatomin touhujen seurauksena. Jo nyt hanke on mädättänyt yhteiskuntaa ja luonut turvattomuutta. Nyt näyttää siltä, että Fennovoima,Rosatom,Kreml määräävät Suomen tulevan hallituksenkin kokoonpanon, kun hallituksella ei muka ole oikeutta olla myöntämättä rakentamislupaa...eiköhän tämä ole totaalisen tarkoituksenmukainen laintulkinta ja vastoin perustuslakia. Ei Fennovoimalla pitäisi olla tällaista valtaa kävellä eduskunnan ja hallituksen yli...toivottavasti en ole väärässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä jutustä näkee että Halmeenpää ajattelee vain ja ainoastaan populismia sekä sitä miten äänestäjien tunteisiin vaikutetaan. Sillä ei ole mitään tekemistä järjen kassa eikä varsinkaan totuuden kanssa. Vihreät ovat puhuneet ilmastonmuutoksen olevan tärkein poliittinen tehtävä. Nyt he kuitenkin uhraavat ilmastonmuutoksen parhaan estämisen keinon poliittisen teatterin ja populismin alttarilla. Ainoa nopea ja järkevä keino päästä irti hiilipohjaisesta energiasta on ydinvoima. Kaikki muut keinot kun eivät vielä ole teholtaan eikä varsinkaan tekniseltä kypsyydeltään sillä tasolla että niillä voitaisiin ratkaista yhtään mitään. Olisi ihna hyvä jos vihreätkin myöntäisivät tosiasiat ja tekisivät päätöksiä ja linjauksia järjellä eikä vain pelaisi populistisen ideologian mukaan. Ideologialla aisioita ei hoideta eikä ratkaista vaan järjellä ja todellisilla teoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai vihreät tulevat keskustan johtamaan seuraavaan hallitukseen. He hyväksyvät myös Hanhikiven rakentamisen, koska "sehän on jo aikaisemmin päätetty". Mukaan keskustan ja kokoomuksen hallitukseen heidät otetaan lupaamalla tasa-arvoministerin ja eurooppaministerin salkut. Ympäristöministeriötä heille ei voida antaa, koska se on ollut Ville Niinistön jäljiltä niin sekaisin, että nykyisellä ministerillä on ollut täysi työ laittaa ministeriö kuntoon. Mukaanhan tulee myös RKP ei sen vuoksi, että sillä olisi paljon annettavaa, mutta koska vihreät taas voisivat väsyä hallitustyöskentelyyn "koska se on niinku niin sairaan raskasta". Hallitushan tarvitsee enemmistön koko kaudekseen. Näin saamme Hanhikiven tervetulleen investoinnin ja sitähän vihreätkin tulevassa hallituksessa kannattavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulis olevan vihreillekin selvää, että ydinvoimalalupia myöntävään hallitukseen ei mennä vaikka puolueen kannatus olis 50 prosenttia. Fennovoima ei omista tätä maata eikä Kremlille pidä antaa valtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät menee seuraavaan hallitukseen ja hyväksyvät ydinvoiman ja siitä alkaa heidän alamäkensä hehän ovat pettäneet kaikki lupauksensa, mutta saavathan pitää kuitenkin hetken ministerin paikkaa. Sehän on heille yhtä tärkeä kuin Siniselle Soinille se hillo tolppa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä sentään, että vihreiden Halmeenpääkin realistisesti myöntää, että ydinvoimalaitoksen rakentamislupa on hallituksen aikanaan annettava, jos ja kun dokumentaatio ja menettelyt on saatettu hyväksyttävälle tasolle. Nämä ovat pitkän tähtäimen ratkaisuja ja hankkeita ja ydinvoimalaitoksen lupien hakijan on voitava luottaa hyvään hallintotapaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän ydinvoimahankkeen kohdalla hyvä hallintotapa on sivuutettu mennen tullen. Esimerkiksi ydinvoimaloita luvittavan TE-ministeriön korkein energiaosaston virkamies osallistui yhtä aikaa Fennovoiman YVAn käsittelyyn ja luvitukseen sekä toimi Outokummun hallituksessa. Eli tämä on TE-ministeriön sisäpiirin suojeluksessa oleva hanke. Tällä hetkellä entinen TE-ministeriön energiaosaston kepulainen johtaja toimii Fennovoiman hallituksen puheenjohtajana. Siihen päälle Migrit junailut, periaateluvan epämääräiset laintulkinnat uusintakäsittelyyn liittyen, konkreettisen ydinjäteratkaisun puuttuminen, Fortumin käskyttäminen Kremlin kautta osakkaaksi jne jne. Kaiken lisäksi Fennon osakassopimukset ovat sellaisia, etteivät ne oikeusvaltioon kuulu. Fennovoiman kannattajilla on selvästikin vinoutunut käsitys hyvästä hallintotavasta ja venäläinen käsitys oikeusvaltiosta. Tällaisen hallintotavan jatkumista siellä tietysti toivotaan. Miljardeja osakkaiden rahoja pistetään kiireellä menemään jo ennen lupaa, jotta STUKilta ja hallitukselta poistuisi niille kuuluva harkintavalta rakentamislupaa myönnettäessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläiset rakentaa "avaimet käteen - voimalan", Fennovoima haluaa tietää vain start/stop - napin paikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät haluaakin ydinvoimaa, sama se om jos uraani saastuttaa, riski on suuri. Vihreät vois myös puuttua lietelantaan, kohta se taas haisee, ettei voi lenkillä käydä, tämähän on kiusaamista, kun sikaloita ja navettoja on keskellä kylää. Pitäis lopettaa, ei vihreät puhu mitään, tästäkään saasteesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoimapuisto Hanhikivelle olisi turvallisempi ratkaisu vaikka Rosatomin pystyttämänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläinen ydinvoimarakentaminen ja punavihreä hallitus on pelottavia asioita, ainakin suomen kannalta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi olisi ettei ne viheliäiset viheriät menekkään hallitukseen, toivottavasti niitä ei kukaan etes äänestä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se käy kun saa hämärä-miehiltä lahjusta, oli minkä värinen tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarviiko noita vaaleja järjestää ollenkaan kun tuo Halmeenpääkin on jo menossa hallitukseen ja väistelee kantaansa Fennovoima asiassa on samaan aikaan monta mieltä , Touko on pysynyt hiljaa asiasta on kyllä valmis jakamaan rahaa jos mihin asiaan , mutta teollisuutta ei sais olla minkään laista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät vihaavat ydinvoimaa, koska se on ainoa uskottava ilmastonmuutosvapaa energiamuoto, jonka määrää voi realistisesti lisätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rakentamisluvan myöntäminen on pelkkä muodollisuus. Käytännössä voimalan rakentaminen on aloitettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:16
Trumpin entinen luottomies Michael Cohen tarjonnut "kriittistä tietoa" Venäjä-tutkintaan
7:15
Kunnat maksavat harvoin bonuksia – Oulun kaupunki muistaa työntekijää syntymäpäivänä tai eläkkeelle jäädessä korkeintaan 200 euron lahjalla Tilaajille
7:14
Syysmyräkkä nostatti vaahtopäitä Perämerelle
7:00
Odotetun House of Cardsin uusi kausi alkaa marraskuussa – Miss Suomi -finaali vain suoratoistopalvelussa
7:00
Ympäristöteosta tulee painajainen – Aktivistit räjäyttävät padon
7:00
Rautatieliikenteen investoinnit tärkeitä – nyt tarvitaan yhteistä näkemystä Pohjois-Suomen edunvalvonnan suhteen Lukijalta
7:00
Oulussa järjestettiin harvinainen operaatio, kun uudelta syväväylältä löytyi uponnut alus – Rellu 2 upposi alueella lähes 40 vuotta sitten Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Maan länsiosassa etelätuuli on voimakasta yöllä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

99 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Jaa, näkyy koskevan tämä pienituloisten tajua jarruttava "ymmärtämättömyys" myös ihan professoritason ihmisiäkin (hyvätu... Lue lisää...
professorikin vääräs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image