Kotimaa

Fennovoima: Ydinvoimala saadaan alulle keväällä 2020

Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsströmin mukaan kaikki Fennovoiman paperit on tarkoitus saada STUKiin tämän vuoden aikana. KUVA: Teija Soini
Kotimaa 5.4.2018 6:09
Raimo Pirttikoski

Fennovoima uskoo vakaasti, että Pyhäjoen ydinvoimala saa vihdoin rakentamislupansa valtioneuvostolta ensi vuonna. Nyt yhtiön tavoitteena on päästä aloittamaan laitoksen ydintekninen rakentaminen keväällä 2020.

Viime syksynä Fennovoima siirsi tavoitteensa rakentamisluvan saamisesta vuoteen 2019, koska venäläinen laitostoimittaja Rosatom ei kyennyt toimittamaan laitoksen suunnitteluaineistoa Säteilyturvakeskuksen (STUK) hyväksyttäväksi sovitussa aikataulussa.

– Viime aikoina meiltä on lähtenyt STUKille aika paljon aineistoa joka viikko. Venäläisiltä saadun aineiston laatu ja toimitustahti ovat parantuneet, projektijohtaja Minna Forsström Fennovoimasta kertoo.

– Tarkoituksena on saada kaikki loputkin paperit kertaalleen sisään STUKiin tämän vuoden aikana. Aineistoja täydennetään tarvittaessa.

Fennovoiman laitoksen rakentamislupapäätös näyttää joka tapauksessa olevan odotettavissa vasta ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen, ja asia on menossa seuraavan hallituksen päätettäväksi. Yhtiössä ei uskota, että uusikaan hallitus haluaisi hanketta torpata.

Lue lisää 05.04.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Sopiiko. että kun ajatellaan ettei seuraava hallitus tärvää rakennuslupaa, että puolueet ottaisivat aiheeseen kannan että kyllä tai ei.
(Haluan äänestää asiasta)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan on ongelma nykyistenkin ydinvoimaloiden varaosapuolella. Tärkeiden koneiden sähköpuolen varaosat loppuvat, kun kaikkialla on nykyään ohjelmoitavia komponentteja. Viranomainen ei niitä hyväksy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläisillä on laitoksessaan likaa ohjelmoitavaa automatiikkaa, ja sitä ei STUK hyväksy. Ottaa aikaa suunnitella automaatio ns. vanhanaikaisilla kamoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

koko hanke vaan tuottaa hiveää velkaa ja myrkyttää laajan meren jota ei ruotsalaisetkaan hyväksy pois heti koko fennovoma pyhäjoelta niin ei poistu asukkaat hanke on pelkkää sotkua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on hidasta hommaa venäjä kun ei kuulu EU:hun eli kaikki dokumentit pitää kääntää direktiivin mukaisille kielille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nousee uusi laitos nopealla aikataululla tuottamaan puhdasta energiaa mm. sähköautojen tarpeisiin. Ydinvoima on ainoa järkevä energiantuotantomuoto muiden ollessa joko saastuttavia tai näennäishömppää kuten tuulimyllyt jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kilpailukykyistä sähköä ei tämä musta mylly tuota koskaan. Energian hinta tulee romahtamaan kun 10-20v päästä aurinkoenergiaa pukataan maailmalta puoli-ilman Suomeen. Saadaan oikeasti puhdasta energiaa eikä saastuteta maailmaa säteilyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä ei tapahdu koskaan, että Suomeen tuotaisiin sähköä esim. Espanjasta. Se ei vain kannata. Täällä pohjolassa ydinvoima on ainoa oikea sähköntuotantomuoto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tätä hanketta kyllä voi järjellisesti puollustaa mitenkään. Kuvaa täydellisesti nykypäivää ja keskustalaista arvomaailmaa joka on niin hurskas ja hyve puheissa. Ahneus se tässä tulee mieleen. On kyllä outoa että keskusta ei näe omaa lompakkoa pidemmälle näissä maailmaa ja Eurooppaa koskevissa kysymyksissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritystuet todellakin tarvittaisiin uuden kehittämiseen eikä sen jarruttamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän pelleorkesterin tilalle tulevan uuden hallituksen on ostettava Venäjä kokonaan ulos Fennovoiman omistuksista.
Valtaville pääomille kun ei muka Suomessa ole investointikohteita - väittävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nyt suoritetetut ja edelleen suoritettavat viistokairaukset kertovatkaan nyt talvella tapahtuneen maanjäristyksen vaikutuksista reaktorin paikaksi suunnitellun kallion olemassa olevista halkeamista? Tästä ei ole näkynyt uutisointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se vähän ihmeellistä, jos ei ole osattu aikanaan tarjousta pyydettäessä ja hyväksyttäessä laitetoimittajalta pyytää oikeita suunnitelmia ja sellaisia, jotka kelpaisivat STUK:lle. Eikö ole yhtään neuvottelua järjestetty STUKin ja laitetoimittajan välille, että osattaisiin toimittaa oikeita asioita. Näin hankejohtajana ja sivustaseuranneena tämä pistää tässä silmään ja ihmetyttää kovasti. Mitään yllätyksiä tällä tasolla ei voi tulla hankkeissa, jos asiat on tehty aikanaan oikein, vai ollaanko taas tilaamassa sellaista voimalaa, joka on vasta tulossa suunniteluprosessiin. EIkö tämä tuote pitänyt olla rakenteilla jo jonnekin päin maailmaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

laittavat suomalaiset Putinin hirttonaruun. Mitkä ovat taustalla olevat syyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset laittoivat narun omaan kaulaan ja Putin potkasee tuolin alata pois, siinä sitä sitten ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtionjohdon on puututtava aikanaan tähän hommaan mikä Venäjän tilanne nyt on yritys täysin Putinin pyörittämä jälkikäteen mahdoton purkaa ilman pyssyjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laittakaahan hihat heilumaan, muuten ei Oulukaan saa turisteja keskustaan ja halpaa sähköä. Tämä elvyttää myös koko Pohjois-Suomen metalliteollisuutta, pian Oulun Yliopisto voi joutua pikakouluttamaan ydinfysiikan tohtoreitakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, on se ydinreaktorityömaa Pyhäjoella sellainen nähtävyys, että joukoin tulevat maapallon eri puolilta sitä katsomaan ja ihmettelemään. Metalliteollisuus suorastaan hyppää nousuun koska tulee suuri tarve rakentaa ydinvoimalan pienoismalleja, jota vanhemmat jokapuolella maailmaa lapsilleen ostavat. Oulun yliopistosta valmistuvat ydinfysiikan tohtorit sitten joukolla valkeissa takeissaan pyörivät piirissä ydinvoimalan ympärillä ilosta kiljahdellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ollaan energiaomavaraisuuden suhteen vakavamman asian edessä kuin kansa haluaa ymmärtääkään.
Suomi ei saa heittäytyä Venäjän arvaamattoman ja valtapolitiikkaan liittyvän käytöksen varaan.
Venäjä käyttää (rakentamaansa ja hallitsemaansa) teknologiaa hyväkseen kiristääkseen maamme toimintaa omia etuja ajaakseen.
Piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jo on melko vainoharhainen ja totaalisen vääriin mielikuviin perustuva kommentti. Ydinvoima jos mikä edustaa vakaata, edullista, turvallista ja ympäristöystävällistä teknologiaa. Siihen ei mikään muu tuotantomuoto pysty lähellekään.
JA onhan se nyt aivan sama, mikä taho on rahoittajana. Siis lähinnä riskit/rahalliset hyödyt kantamassa. Operatiiviset päätökset tehdään eri foorumeilla, viime kädessä kansallisessa valvonnassa. Siis Suomen, ei Venäjän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

22:13
Kemin uimahallin katossa sortumavaara – altaita joudutaan sulkemaan toistaiseksi
21:55
Haukiputaalainen raviurheilun monitoiminainen Nelli Lindholm rakentaa lajin tulevaisuutta – "Haluan olla jonain päivänä ammattivalmentaja"
21:19
Black Friday kiihdyttää kassojen kilinää tällä viikolla – Suomessa alennuskampanjat venähtävät jopa viikon mittaiseksi
21:07
Yhdysvaltain puolustusministeri vahvistaa: Jemenin sodan rauhanneuvottelut järjestetään Ruotsissa joulukuussa
20:26
Pikkulapsen pelättiin joutuneen veden varaan Torniossa – etsintä päättyi onnellisesti, poika löytyi kunnossa
19:54
Kattokaa te nyt tuota! Tiernapojat palaavat Oulussa takaisin kirkkosaliin
19:30
Näkökulma: Sampo Terho käänsi kysymyksen perussuomalaisten hallituskelvottomuudesta sdp:hen – yritysjohtajat purskahtivat nauruun
144
Kysyimme: Onko ajokortista kohta lainkaan tunnisteeksi?
83
Hehkut katoamassa katukuvasta, yhtiö aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut – Oulussa kaksi myymälää
58
Taksien sadan vuoden kehitys taivaan tuuliin Lukijalta
56
Lähes 20 eri maan sotilaita vyöryy Suomeen ensi keväänä – Yhdysvallat johtaa massiivista harjoitusta Suomen maaperällä
53
Kärpät nousi tuhkasta ja marssi CHL:n puolivälieriin – Kärppäsankari Koblizekin pelipaikka ykkösketjussa uhattuna: ”Luultavasti Osku tulee siihen”
52
"Suomeen pitää houkutella 20 000 – 35 000 ulkomaalaista töihin" – EK esittää myös 70 prosentin palkkatukea, jos yritys työllistää turvapaikan saaneen
45
Pikaruokaketju Hesburger avaa pian jo kymmenennen ravintolansa Ouluun – "Avaamme uusia hyvien paikkojen löytyessä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eläkekeskustelu nostaa mediassa päätään ja nyt on alettu uskaltaa puhua myös vaikeista asioista. Tästä esimerkkinä Iltal... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image