Kotimaa

Fennovoima: Ydinreaktorin paineastialla alkaa pian olla kiire, osat on tarkoitus tehdä Ukrainassa

Ydinreaktorin paineastia nostettiin reaktorirakennukseen Leningrad 2 -ydinvoimalaitoksen toisen yksikön työmaalla Sosnovyi Borissa Venäjällä viime vuoden lopussa. Lähes 350 tonnia painavan ja 11 metriä korkean paineastian asennuksesta vastasi Titan-2, joka toimii pääurakoitsijana myös Pyhäjoen Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeessa. KUVA: Titan/Aleksandr Kashin
Kotimaa 10.4.2018 6:00
Raimo Pirttikoski

Fennovoiman pitäisi pian saada Säteilyturvakeskukselta (STUK) lupa alkaa teettää ydinreaktorin paineastian osia Ukrainassa, jottei jopa vuosia kestävä prosessi viivästyttäisi koko Pyhäjoen ydinvoimalahanketta.

Vielä toissa vuoden lopulla Fennovoiman tavoitteena oli, että osien valmistus alkaisi kesällä 2017 ja valmis paineastia olisi Pyhäjoella vuonna 2020. STUKin Fennovoimalta pyytämät lisäselvitykset ovat kuitenkin vielä kesken.

– Nyt tutkimme STUKin pyynnöstä paineastian yhden sauman kestävyyttä. Mahdolliset lisäkoejärjestelyt toteutetaan Venäjällä, ydinvoimalahankkeen projektijohtaja Minna Forsström Fennovoimasta sanoo.

Ydinreaktorin paineastia on ydinvoimalan keskeisin osa, jonka sisälle ydinreaktorin uraanipolttoainesydän asennetaan. Paineastian on kestettävä käytössä 60 vuotta.

Ydinvoimalan keskeisellä osalla alkaa pian olla kiire, koska jo astian takominen kestää noin vuoden.

– Kokonaisuudessaan paineastian valmistaminen kestää lähes neljä vuotta. Jos työtä ei saada alulle tulevana kesänä, niin ilman muuta sillä on suora vaikutus koko ydinvoimalahankkeen aikatauluun, Forsström sanoo.

Paineastian osat on tarkoitus valmistaa Itä-Ukrainassa ja hitsata kokoon Venäjällä.

Paineastia on ydinvoimalan vedenkeitin

Ydinreaktorin paineastian sisälle asennetaan ydinreaktorin uraanipolttoainesydän.

Suuri kannellinen pystysylinteri taotaan osina mustasta teräksestä. Osat kootaan valmiiksi astiaksi hitsaamalla.

Reaktoripaineastian korkeus on noin 11 metriä, halkaisija 4,6 metriä ja massa 323 tonnia.

Lähde: Fennovoima

Lue lisää 10.04.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (120)

Eikö nyt viimeaikaisten Venäjän touhujen valossa olisi syytä puhaltaa tämä peli poikki? Venäjä pelaa täysin geopoliittista peliä ydinvoimalalla ja sinisilmäiset tai ruususen unta nukkuvat suomalaiset ovat vedätettävinä kuin pässit narussa. Sitä paitsi: kuka nukkuu Pyhäjoella (tai edes muutaman sadan kilometrin säteellä) yönsä rauhassa, jos vieressä pihisee Ukrainassa tehty kattila, jonka saumat on tarkastettu Venäjällä? Koko touhu on ollut alusta lähtien surkuhupaista farssia ja meidän poliitikkomme ovat tässä täysin vietävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy vain toivoa että Stuk säiyttää objetivisuutensa ja länsimaiset normit valvonnassa, siinä on varmaan haasteensa kun tiedämme Venäläisen
kulttuurin rakentamisessa ja turvallisuus normeissa. Eli he menevät sieltä mistä aita on matalin, ilmeisesti he luottavat siihen ainakin osaksi
että kustannusten karkaamisen pelossa joitakin asioita katsotaan läpi sormien. Ihmeeltä tuntuu tuo lupapapereiden ja suunittelun viivästykset
ne nyt luulisi olevan helpoimmat toimittaa valvonnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, ydinvoimalan kriittisiä osia venäjän valtaamasta ukrainasta ... Ja tää on sitten ok kaikille ?

Onneksi tuossa projektissa ei korruptiota ja väärinkäytöksiä tapahdu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo Venäjä mene taas konkurssiin niin loppuu tämäkin pelleily. Aiemmin Venäjälle vainottiin älymystöä ja nyt älymystö muuttaa Venäjältä pois. Lopputulos on kutakuinkin sama kuin cccp kaatuminen jossa ei vodkan avulla paljoa osata suunnitella ydinvoimaloita eikä mitään muutakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitää olla valtion kaukaa viisas. Heti kaksi lupaa lisää rakentaa ydinvoimaloita. Tuulitukikeskustelut voi lopettaa kannattamattomana heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ukrainasta Venäjälle - taitaa toimitus olla Venäjän miehittämästä Donbassista.
Ukrainassa tehdään maailman parhaat avaruusrakettien RD-180 moottorit, joita käyttää mm. USA:n avaruusohjelmat NASA:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tuleekohan tästäkin samallainen sotku että myöhästyy 10 vuotta tuosta vaan .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nyt tutkimme STUKin pyynnöstä paineastian yhden sauman kestävyyttä. Mahdolliset lisäkoejärjestelyt toteutetaan Venäjällä"

"Paineastian osat on tarkoitus valmistaa Itä-Ukrainassa ja hitsata kokoon Venäjällä."

Ei kuullosta yhtään luotettavalta lisäkokeiden ja hitsauksen osalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu ei Venäläiset ole koskaan ydinvoimalaa tehneet mitempä ne sen osaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa venäläiset olla rakentaneet suurimman osan maailman voimaloista viimeikoina. Ja ne hankkeet on menneet maaliin ja onnistuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki Venäjän ja myös aikanaan Neuvostoliiton toteuttamat ydinvoimalat on rakennettu maihin, joissa energia-ala on länsimaista suuremmalta osin politiikkaa sekä siihen liittyvää korruptiota. Turvallisuusasioden painoarvo kyseisissä hankkeissa on toissijainen. Tämä oli ansa, johon Areva-Siemens kompastui Olkiluoto 3 -hankkeessaan. Täällä oli jo valmiiksi toiminnassa NL:n toimittamia reaktoreita ja tarjoaja saattoi odottaa samoja vaatimuksia sovellettavan myös länsimaiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt vain sitten kovasti löylyä kiukaalle että kattila lahtee liikkeelle ja koko homma saadaan tuottamaan mielettömän paljon hyvinvointia ja työtä tänne pohjoisen perukoillekin. Pyhäjoen ydinmylly tulee olemaan luonnon ja elinympäristömme pelastus jolla tehdään mieletön määrä puhdasta energiaa ainoalla järkevällä tavalla tälle yhteiskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (120)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image