Kotimaa

Fennovoima tarjoaa lop­pusi­joi­tus­pai­koik­si Eurajokea ja Pyhäjokea, mutta uusiakin paikkoja voi vielä tulla esiin

Fennovoima ei ole toistaiseksi löytänyt sopuratkaisua Pyhäjoen ydinvoimalan käytetyn ydinpolttoaineen sijoittamisesta Olkiluodon Onkaloon. Yhtiö aikoo jatkaa neuvotteluja Posivan ja Posivan omistajien kanssa.
Kotimaa 30.1.2018 15:51
Henripekka Kallio

Fennovoima yrittää yhä saada aikaan neuvotteluratkaisun ydinjätteidensä loppusijoituksesta Olkiluotoon. Siltä varalta, että neuvottelut Posivan ja sen omistajien kanssa eivät tuota tulosta, Fennovoima tutkii käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta muualle Eurajoen kunnan alueelle tai Pyhäjoelle Sydännevan alueelle.

Fennovoiman mukaan muitakin mahdollisia loppusijoituspaikkoja voi löytyä ennen kuin loppusijoitus tulee ajankohtaiseksi. Fennovoiman käsityksen mukaan Pyhäjoelle rakennettavan voimalan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus alkaa 2090-luvulla.

Fennovoima toimitti työ- ja elinkeinoministeriölle yhtiöltä vaaditun lisäselvityksen käytetyn ydinpolttoaineen kapselointia ja loppusijoitusta koskevasta ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta.

Fennovoima solmi jo toissa kesänä palvelusopimuksen Posivan tytäryhtiön kanssa loppusijoituspaikan kartoittamisesta Eurajoelta ja Pyhäjoelta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Käsittämätöntä vätystelyä. - Sipilöivä huuhaa hallitus ei saa tässäkään mitään aikaan.
Valtioneuvosto KÄSKEE ja pakottaa ottamaan fennovoiman mukaan Onkaloon. Piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voishan sitä tietysti jatkokäsitellä ja varastoida vaikkapa uudentyyppisiin jalkaväkimiinoihin sekä ohjuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä on tyhmää että tarjotaan kaikenlaista myrkytystä kyllä viisaitten pitäisi heti lopettaa tuommonen asuinalueitten myrkytys tyhmää on koko laitos heti kielto koko hankkeelle niin loppuu koko sotkeminen ilman asukkaitten lupaa jota ei olisi kaksi ministeriäkään pitänyt luvata hallituksen olisi pitänyt kieltää koko touhu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

merenrantaan? Meren noustessa ydinjätteet saastuttavat seudun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on monessa muussakin tuotteessa myyjä velvoitettu vastaanottamaan elinkaaren lopussa.
Samaa voitaisiin soveltaa ydinvoimalajätteen kanssa:)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu käytellään me vaan sähkö ja annetaan jälkipolvien hoijella meijänki jätteet, mitäpä nuo meille kuuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posivan suunnittema kapselointi on kehno ratkaisu joten toivottavasti stuk tulee vaatimaan parempaa kapselointi menetelmää. Muussa tapauksessa seuraavilla sukupolville tulee erittäin kallis ja hankala ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otanmäen entinen kaivos olis aivan sopiva valmiit käytävät ja tarpeeksi syvä se kaukana asutuskeskuksista eli korvassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokos sitä sähköä ja saastetta Pyhäjoelta tulee? Hienoa että laitos on saatu toimintaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kun ne vasta Venäjällä sorvaavat akseleita niihin kottikärryihin, joilla uraania kuskataan pajalle murskattavaksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Lampinsaari oli varmaan vitsi, tarjotaanpa tässä vaihtoehto sille. Nythän kun Alpuan puhdasta pohjavettä pumpataan jo Fennovoimallekin, niin ilman muuta jatkossa aletaan kierrättämään. Toisin sanoen pohjavesi pumpataan pois, Fennovoimalle, ja ydinjätteet haudataan syntyneeseen onkaloon. Itse asiassa Alpuanharju on suurelta osin louhittu pois muutenkin, niin tilalle mahtuu kyllä ydinjäte oikein mainiosti. Ydinharjun laskettelukeskus voisi olla Fennovoimalaisten oma Vuokatti. Kepun maaseuduntyhjentämisprojektin edetessä syntyy muutenkin koko ajan lisää mahdollisia ydinjätteen loppusijoituspaikkoja, kun maaseudun asukkaiden loppusijoituspaikka on isojen kaupunkien lähiöissä. Tähän hienoon kokonaisuuteen vielä ehdottomasti vielä kuuluisi, että ensin annetaan ulkomaisille kaivosyhtiöille lupa louhia malmit Suomesta pois (nythän näin jo käykin) ja sitten laitetaan ympäri maatamme sijaitseviin kaivantoihin ydinjätteet. Siinä kelpaa jälkipolvien sitten ihastella, että kylläpä sitä ennen osattiin isänmaata hoitaa ja vaalia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

MIKSI ! ei oteta Vihannin Lampinsaaren kaivosta loppusijoitus paikaksi ?? olisi valmis kaivosluolasto. Ottakaa tämä vaihtoehto huomioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaivosluolastot ovat lähtökohtaisesti epävakaita, juurikin sen massiivisen kaivamisen vuoksi. Siksi niitä ei käytetä.

Ja sitäpaitsi loppusijoitus alkaisi vasta 70 vuoden päästä. Siihen mennessä käytetylle ydinpolttoaineelle voi hyvinkin löytyä hyötykäyttöä eikä tarvi loppusijoittaa mitään. Voitaishan ne kuljettaa jo nyt jonnekkin käsittelylaitokseen, mutta kun meidän poliitikot ovat säätäneet sellaisen lain että niin ei saa tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on oikea aika loppusijoittaa koko Hanhikiven hanke sinne minne se kuuluu; kelvottomien hankkeiden kaatopaikalle. Loviisassa sihisevien aikansa ulkopoliitiikan monumenttien loppuunajossa tarvitaan niin paljon tuuria ettei lisäriskeihin tarvetta. Hanhikiven mukana valtion energiayhtiö vaipuu yhä syvemmälle kiristyksen suohon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa venäläiset veisivät roskansa kiltisti kotiinsa, sähköstähän heille maksetaan eikä oikeudesta jätteisiin.
Toki parempi olisi, jos laitos ei tuottaisi ikinä yhtäkään grammaa jätettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se Venäläisille sopii. Loviisan voimaloilla oli aikoinaan sellainen diili että Venäjä toimitti aina uudet polttoainesauvat ja vanhat vietiin sinne takaisin. Mutta ihan itse mentiin lopettamaan se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Venäjä toimita mitään ilmaiseksi. Jos erehdytään tekemään diili uraanijätteestä, niin silloin olemme venäläisten armoilla ja on pakko maksaa mitä kehtaavat pyytää. Ja nehän kyllä kehtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image