Kotimaa

Fennovoima ja hallitus sivuuttivat ydin­jä­te­vies­tin­näs­sä kuntien veto-oikeuden – Epäluulo on Eurajoella suurempaa kuin Pyhäjoella

Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloiden käytetyn polttoaineen loppusijoitus alkanee Posivan luolissa Eurajoella noin vuonna 2025. Fennovoiman jätteille ei vielä ole osoitetta, mutta paikaksi selvitetään sekä Eurajokea että Pyhäjokea.
Kotimaa 26.2.2019 14:12 | Päivitetty 26.2.2019 14:13
Jami Jokinen

Loppusijoitusta koskeva viestintä on tutkijoiden mukaan aiheuttanut epäluottamusta. Kuntien mielipidettä ei kysytty ennen kuin yhtiö alkoi selvittää paikkaa omalle laitokselleen.

Ydinvoimayhtiö Fennovoima ja Suomen hallitusinstituutio menettivät roimasti luottamusta ydinjätekysymyksessä, koska se ei tiedustellut ajoissa kohdekuntien suhtautumista asiaan.

Näin katsoo Tampereen ja Jyväskylän yliopistojen tutkimus, joka on julkaistu tieteellisessä Journal of Risk Research -lehdessä.

Hanhikivi 1 -voimalaa valmisteleva Fennovoima on ilmoittanut tutkivansa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspaikaksi Pyhäjokea ja Eurajokea. Molemmissa on meneillään alustavat tutkimukset loppusijoituslaitoksen rakentamiseksi.

– Fennovoima ei kysynyt kummaltakaan kunnalta etukäteen suostumusta loppusijoitushanketta koskeviin tutkimuksiin, huomauttaa tutkijatohtori Matti Kojo Tampereen yliopiston talouden ja johtamisen tiedekunnasta.

Veto-oikeus on sivuutettu, joskin vain puheissa

Fennovoiman tutkimukset johtuvat pitkälti siitä, ettei yhtiö ole päässyt Posivan kanssa sopimukseen jätteiden hautaamisesta tämän loppusijoitustiloihin. Niihin on tarkoitus sijoittaa sekä Olkiluodon että Loviisan voimaloiden käytetty polttoaine.

Ydinenergialaki edellyttää kunnan suostumusta uuden ydinlaitoksen rakentamiseksi sen alueelle. Käytännössä kunnalla on periaatepäätökseen veto-oikeus.

Koska periaatepäätöstä loppusijoituksesta ei ole tehty, ei asiassa ole rikottu pykäliä. Sen sijaan tapa on tutkijoiden mukaan aiheuttanut epäluottamusta.

– Luottamus olisi rakentunut vahvemmalle pohjalle, jos keskustelu vaihtoehtoisista paikoista olisi avattu ennen tutkimusvaihetta. Lisäksi tulee muistaa, että hanketta seurataan myös naapurikunnissa, Kojo toteaa.

Eurajoella epäluottamus selvästi suurempaa

Kojon mukaan myös useampi ministeri on antanut matkan varrella ymmärtää, että valtio voisi pakottaa Posivan ja Fennovoiman yhteistyöhön.

Tässäkin on unohdettu kunnan valta ydinvoima-asioissa. Eurajoen kunnalla olisi veto-oikeus myös silloin, jos Posivan laitosta laajennettaisiin Fennovoiman jätteiden vuoksi.

Viestinnän puutteet ovat tutkimuksen perusteella synnyttäneet epäluottamusta enemmän Eurajoella kuin Pyhäjoella.

Esimerkiksi 22 prosenttia eurajokelaisista vastaajista piti Suomen hallitusta moraalisesti luotettavana toimijana ydinjätehuollossa. Pyhäjoella vastaava luku oli lähes kaksinkertainen.

Fennovoimaa pidettiin niin ikään roimasti luotettavampana Pyhäjoella kuin Eurajoella.

– Oletamme, että epäluottamus liittyy osittain tapaan, jolla Eurajoen kunnan rooli Fennovoiman loppusijoitushankkeessa on otettu huomioon hankkeen valmistelussa ja julkisessa keskustelussa, Kojo summaa.

Menetelmää epäillään, mutta ratkaisua ei haluta siirtää

Tutkimuksessa kysyttiin myös kahden kunnan asukkaiden näkemystä ydinjätteen loppusijoituksen oikeudenmukaisuudesta suhteessa tuleviin sukupolviin.

Kummassakin kunnassa reilusti alle puolet piti ratkaisua oikeudenmukaisena.

– Tämä viittaa siihen, että loppusijoituksen passiivista pitkäaikaisturvallisuutta epäillään, toteaa tutkija Tuuli Vilhunen.

Toisaalta suurin osa ei halua siirtää ratkaisun löytämistä tuleville sukupolville. Vilhusen mukaan tämä kertoo siitä, että vastaajat kokevat loppusijoituksen kaikesta huolimatta parhaaksi vaihtoehdoksi.

Asukaskysely toteutettiin vuodenvaihteessa 2016–2017.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kyllä Fennovoima suorastaan hyökkäsi Eurajoen luoliin kun selvisi kuinka suuri ja kallis oma projekti olisi ollut. Käytettiin hyväksi valtioneuvostoa. Vedottiin kansalliseen turvallisuuteen. Tämä sota lienee vielä käymättä. Hintalappu on korkea eikä edes varma. Posiva on tehnyt työnsä hyvin ja laadukkaasti. Oli avoimia päiviä jne. Energian käyttö muutenkin ymmärretään paremmin kuin tuppukylillä Pohjanmaalla. Kuka ajaa punaisella Jaguarilla. Teollisuus ja yritykset. Työpaikat ja vienti. Mitä Hanhikivi maksaa. Ei merkitystä isossa kuvassa. Fennovoima saa mielestäni keksiä jotain uutta. Insinöörit tekee sitä luonnostaan ainakin oikeat sellaiset eikä vaan paperin omaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä olisi oikein kun heti hylättäs tuo fennovoima pyhäjoelta pois se on laiton kun ei kysytty edes asukkaitten lupaa heti hylkyyn koko turha toiminta joka ei tuota koskaan edes sähköä niin viisaat ei rakentele tuota tyhmyyttä heti pois koko turha värkkäys ei ole viisaitten lupaa tuhannet rukoilee alueelle maanjäristystä tulis se heti niin loppus tuo tyhmyys

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellähän oli vähän aikaa sitten kaksikin peräkkäistä maanjäristystä. Täällä uutisoitiin ensin, että ne olivat Ruotsin rannikolla, mutta todellisuudessa olivatkin jossakin Pyhäjoen-Raahen rannikolla. On myös paljastunut vanha ruhje, liikuntasauma, Hanhikivenniemen kohdalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuollainen kielioppisäännöistä välinpitämätön kirjoitustaito vie uskottavuutesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se menee. Koskia ei saisi padota, tuulimyllyjä rakentaa tai ydinjätettä rakentaa.

Kyllä kaikille se sähkö kelpaa, kun sitä seinästä tulee. Mutta kukaan ei mieti sitä, miten sitä sähköä saadaan aikaan.

Varmaan aurinkokennotkin häikäsevät, niin niitä ei saa katoille pistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lappi ja pohjoinen yleensä Oulun pohjoispuolella on aluetta jossa ei saa olla mitään. Helsinkiä myöten halutaan suojella Lappi kaikelta, kuten kaivoksilta, metsien hakkuulta, rautateiltä, turvallista maantietä ei voi rakentaa Kilpisjärvelle, kun ei ole rahaa. Kaksoisraidetta Ouluun saakka ei voi rakentaa, koska Helsinki Turku välille pitää saada 1 tunnin junayhteys. Nykyisellä radalla menee matkustamiseen aikaa muistaakseni 1 tunti ja 20 minuuttia, voi olla vähän enemmän, mutta reilusti alle kaksi tuntia. Kiire on turkulaisilla Helsinkiin töihin, niin että päättäjät päättäkää nyt rakentaa nopea yhteys etelän kaupunkien välille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoimassa menee kaikki pieleen. Jos olisi vastuullinen hallitus niin se viheltäisi pelin poikki jo nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoima-hanke voidaan haudata. Fennovoiman työntekijät eivät voi päättää radioaktiivisten jätteen loppusijoituskunnasta, siitä päättää kunnan valitut valtuutetut.
Fennivoiman rakennushankkeen toteutustapa on "puhtaasti venäläinen". Suomalaisia lakeja on noudatettava, muuten alkaa "kuulua kummia"!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun ihmisten kotiseutua muutetaan ydinvoimayhtiöiden ja ydinjätteen sijoituspaikoiksi, niin prosessi on luonnollisestikin väkivaltainen. Normaali kotiseudustaan huolta pitävä ihminen ei tällaista tulevaisutta halua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällainen tulevaisuus - eli mikään ei muutu mitenkään. Kunhan vain työntää ydinjätteet tarpeeksi syvälle Suomen kallioperään niin siellä ovat ja pysyvät. Ainoastaan meteoriitti voi ne sieltä esiin kaivaa ja siinä tapauksessa ydinjäte on pienin murheistamme.

Kelpaisivat oman takapihan allekin, jos sellainen olisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kun alkaa hautaileen ydinjätteitä omalle takapihalleen, niin on kohteliasta kysyä myös naapurilta...jos nyt naapuria edes ihmisenä pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kerropa miten asia vaikuttaa Eurajoella elämiseen, kun siellä on jo sijoituspaikka ydinjätteelle? Mielestäni ei mitenkään eurajokelaisten arkipäivään. Energiantuotannon väkivaltaisuudesta puhutaan tämän päivän uutisissa Pohjois-Suomesta. Kunnanvaltuustot estävät kaavoituksen tuulivoima puistoilta, kyseessä on Yli-Tornio. Voidaan sanoa, että tuulivoima joutui väkivallan kohteeksi, eli ei saa rakentaa. Samassa kunnassa kerättiin aikoinaan adresseja puhelinverkon rakentamista vastaan. Väkivaltaisilla päätöksillä yritettiin estää mastojen rakentaminen maastoon, koska ne pilaavat maiseman ja haittaavat porotaloutta. Tänään kriteerit ovat samat tuulivoiman osalta. Kukaan ei siellä ei enää laita vastaan puhelinmaston rakentamiseksi. Älämölö syntyy siitä jos kännykkä ei ota yhteyttä, kun pitäisi kertoa kaverille päivän juorut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Tornio ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Naton vastustus hiipuu

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Kaikki he, jotka vastasivat aloittajan esittämään kysymykseen asijallisesti ovat rehellisiä. Suunsoittajat taas kuuluvat... Lue lisää...
Tämä selvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image