Kotimaa

Fennovoima arvioi saavansa ydinvoimalan ra­ken­ta­mis­lu­van vuonna 2019, vuotta aiempaa arviota myöhemmin

Fennovoiman suunnittelee ydinvoimalaitoksen rakentamista Pyhäjoen Hanhikivelle. KUVA: Jukka Leinonen
Kotimaa 18.9.2017 10:15 | Päivitetty 18.9.2017 10:52
Kaleva

Fennovoima arvioi saavansa ydinvoimalan rakentamisluvan vuonna 2019. Vielä helmikuussa yhtiö uskoi saavansa rakentamisluvan vuoden 2018 aikana.

Ydinvoimalaitoksen rakentamisluvan myöntää valtioneuvosto, ja sen edellytyksenä on myönteinen turvallisuusarvio Säteilyturvakeskus STUKilta. Fennovoima toimittaa parhaillaan ydinvoimalaitoksen suunnitteluaineistoa arvioitavaksi STUKille.

Lännen Median helmikuussa julkaisemassa jutussa arvioitiin, että rakentamisluvan aikataulu venyy vuoden 2019 puolelle, koska ydinvoimayhtiö toimittaa lupa-aineistoja STUKille vielä vuoden 2018 alkupuolella.

Fennovoima ei lähde tässä vaiheessa arvioimaan rakentamisluvan lykkääntymisen mahdollista vaikutusta ydinvoimalalaitoksen valmistumiseen. Vielä ei ole tiedossa, missä vaiheessa vuotta 2019 mahdollinen rakennuslupa myönnetään.

– Sen jälkeen saamme venäläisten kanssa keskusteltua tarkemmin lisensointiaikataulun ja mitä se tarkoittaa kuukausissa. Sitten olemme valmiita arvioimaan loppuaikataulua, sanoo Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsström.

Fennovoiman alkuperäisen suunnitelman mukaan Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitosyksikkö on kaupallisessa käytössä vuonna 2024.

Fennovoima jätti rakentamislupahakemuksensa valtioneuvostolle kesällä 2015. Hakemuksessa kuvataan yleisellä tasolla muun muassa valittu laitospaikka, laitostyyppi, tärkeimmät turvallisuusjärjestelmät sekä Fennovoiman organisaatio.

Fennovoima tiedottaa antavansa tarkennetun arvion rakentamislupa-aineistojen aikataulusta, kun kokonaisaikataulu on analysoitu yhdessä laitostoimittajan kanssa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Melkoinen määrä asioita on selvitettävä, ennen kuin kaikki on selvää. Suomen määräykset ovat tarkat ja se on hyvä. Siksi Suomen ydinvoimalat on parhaita ja turvallisuus pääasia. Hyvä, että työmaa etenee koko ajan, suunnitelmat valmistuu ja antaa työtä. Luvat tulee varmasti kunhan kaikki suunnitelmat on tehty se on täysin selvää, mutta aikaa vielä menee. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuh yllättyneitä olivat:

Fennovoimalle ja Terrafamelle joutaisi molemmille laittaa lappu luukulle, lopettaa turha rahan haaskaus ja palkata ihmiset sieltä asiallisempiin hommiin.

Typerää rakentaa tänne Putinille kiristyskapulaa.

PS: Kamalaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoima pitäytyy alkuperäisessä aikataulussa, laitos valmistuu v 2024. Mutta hox, hox, Fennovoima hehkutti vuonna 2007 tuottavansa sähköä 2016-2018! Eikö nyt olla jo reilusti jäljessä? Kyllä nyt sijoittajat ja omistajat riemuitsee. Kun saavat odottaa rikastumista, enempi heillä vain euroja kuluu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ydinvoimalalle ei tulla myöntään rakennuslupaa koskaan fennovoiman laiton touhu onneksi loppuu ja hanhikivelle tulee tuulimyllyjä ja aurinkopaneleja ei myrkyty meri ja kalat saa uida rauhassa tuo ydinvoima tuohu on kyllä tyhmää eikä sitä kaks ministeriä voi antaa mitään lupia heti hylkyyn koko hanke niin pyhäjoki rauhoittuu eikä väki muuta pois

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos sattuisi käymään niin, että Fennovoima ei rakenna tuohon ydinvoimalaa, niin kyllä joku muu sen rakentaa. Euroopassa esivalmistellut ydinvoimalan rakennuspaikat ovat aika vähissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuhansia työpaikkoja ja miljardi investointi ja turvataan sähkön omavaraisuutta. Saadaan ulkomaista pääomaa Suomeen. Pääomat karkaa käsistä muutenkin. Sähköä saa pistorasiasta ajattelu on outoa, nyt siitä tulee suuri osuus Venäjältä ja se maksetaan Venäjälle!! Suomi on velkaantunut viime vuonna lähes 20 000 miljoonaa euroa, sama kuin 20 miljardia! Sama juttu velkaantumisen suhteen on tulevaisuudessa, joka myös kasvaa, jos emme saa lisää investointeja tänne, ydinvoima on yksi tärkeimmistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitäisi politiikkojen miettiä erästä asiaa käsi sydämmellä: Laitosalueelle on upotettu miljoonia euroja rahaa ennen kuin rakennuslupaa on edes olemassa. Löytyykö tästä maasta viranomaista tai politiikkoa joka voisi tällaisessa tilanteessa ilmoittaa ettei rakennuslupaa myönnetä? Koska sekin pitäisi lain mukaan olla yksi vaihtoehto. Mihin koko lupaprosessia tarvitaan jos kaikki hankkeet hyväksytään?

Hanhikiven ydinvoimalan rakennusluvan kieltävää viranhaltijaa tai politiikkoa ei varmasti löydy tästä maasta. Ei ainakaan nykyisen yritysten etuja säälimättä ajavan hallituksen aikana. Pitää kysyä onko etukäteen poikkeusluvin tehdyt valmistelevat rakennustyöt vaarantaneet ratkaisevasti rakennuslupaprosessin tarkoituksen? Väitän että on.

Isompiin rakennuksiin liittyviä rakennustöitä ei pitäisi sallia ennen kuin rakennuslupa on myönnetty koska se selvästi vaikuttaa siihen tuleeko rakennuslupaa vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä mitä tarkoitat? Ydinvoimala lupa on selvä ja toimittaja valittu, työt on hyvässä vauhdissa! Nyt valmistellaan loppusuunnitelmia joiden valmistuttua valtioneuvosto hyväksyi sen! Työt pitää aloittaa heti ja rakennuslupa prosessi vie aikaa! Ydinvoimala tulee varmasti se on täysin selvää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvältä näyttää, mutta Helsingin kiireet hidastaa, toivottavasti käsittely tapahtuu siellä nopeasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Fennovoiman suunnittelee ydinvoimalaitoksen rakentamista Pyhäjoen Hanhikivelle."

Sehän jo tekee sitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii kysyä, miksi siellä tehdään ylipäätään mitään tällä hetkellä?
Minä olisin jo kirjoittamassa lihavaa sakkomaksua ja esittelemässä alueen metsittämiseen suunnitelmaa rakennuttajan laskuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai siellä tehdään, kun on luvat kunnossa ja voidaan rakentaa tysin laillisesti.
Sopii kysyä, että etkö todellakaan seuraa uutisia, vi huvikseenko kommentoit satuja?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli menee seuraavan hallituksen päätettäväksi. Viherjytky voi tuoda heille jopa pääministeripuolueen aseman, joten siinä taitaa mennä samalla koko lupa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydinvoima on yksinkertaisin ratkaisu kasvihuonepäästöjen vähentämiseen. Miksipä vihreät sitä vastustaisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreäthön on äänestäny lisä ydinvoiman pyolesta. Nyt vaan imago syistä muka vastustavat..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mitään syytä olettaa ettei lupaa tule, joten miksipä ei. Yrittävät vaan tehdä mahdollisimman vähällä vaivalla kaiken, mutta lopulta joutuvat taipumaan STUKin vaatimuksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu teki tyhmästi kun myönsi tuolle luvan. Tämä tulee maksamaan maltaita ja kun tuo ehkä valmistuu, niin ydinvoima ei ole enää järkevä enegiantuotanto muoto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

30
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
25
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
20
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
18
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
12
Talviaika ja kesäaika saavat lähes yhtä suuren kannatuksen – ministeriö julkaisi tasaisen kellojensiirtokyselyn tulokset
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image