Kotimaa

Eväsleipä voi kantaa afrikkalaista sikaruttoa – Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riö: "Tilanne on vaikea"

Jos afrikkalainen sikarutto tarttuu kesysikaan, kaikki tilan siat tulee tappaa ja ruhot hävittää. Arkistokuva. KUVA: JULIEN WARNAND
Kotimaa 6.11.2019 20:00
Riina Rastas

Afrikkalainen sikarutto pelottaa Euroopassa ja maailmalla, koska tehokkaasti sikoja tappavaa virusta ei ole helppo nujertaa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan virus on EU:lle uhka.

Maailman eläintautijärjestö OIE tiedotti viime viikolla, että neljännes maailman kaikista sioista voi kuolla afrikkalaiseen sikaruttoon. Maailmalla pelätään taloudellista suurkatastrofia.

Maa- ja metsätalousministeriön eläin- ja kasvinterveyden yksikön neuvotteleva virkamies Katri Levonen kertoo, että afrikkalainen sikarutto on EU:lle uhka ja että Euroopan hälytystila on sen suhteen korkea.

– Pelko taudin leviämisestä on kova ja kaiken kaikkiaan tilanne on vaikea, Levonen kommentoi.

Afrikkalainen sikarutto on tällä hetkellä Euroopan lihataloutta eniten uhkaava tauti. Esimerkiksi lintuinfluenssatapauksia ei Euroopassa juuri nyt ole.

Euroopassa useita ongelmamaita

Eurooppaan tauti saapui vuonna 2014. Levonen kertoo, että muutaman vuoden takaisesta tilanne on joissain maissa, kuten Baltian valtioissa, hieman parantunut. Silti tautia ei ole saatu koko Euroopassa kuriin.

Afrikkalaista sikaruttoa tavataan tällä hetkellä Euroopassa ainakin Baltian maissa, Bulgariassa, Romaniassa, Slovakiassa, Serbiassa ja Unkarissa. Osassa maista, kuten Virossa, tautia on havaittu vain villisioissa.

– Euroopan maista ongelmallisimpia ovat Bulgaria, Romania ja Unkari. Romaniassa kesysikatapaukset ovat jo pitkälle toisella tuhannella, Levonen kertoo.

Taiwanissa saa lihan maahantuonnista lähes 30 000 euron sakon. Aasiassa afrikkalainen sikarutto voi levitä suuren väkimäärän takia nopeasti.

Euroopan unionilla on säädöksiä, joiden tarkoituksena on torjua sikaruttoa ja sen leviämistä. Silti EU:n alueella esiintyy afrikkalaista sikaruttoa.

Levonen arvioi, että EU:n lainsäädäntö on taudin suhteen riittävä, mutta sen noudattaminen on asia erikseen.

– Suurin osa Euroopan tartuntatapauksista on sellaisia, että taudin havainnoimisessa on viivästytty. Lisäksi Puolassa (ja Venäjällä) on myyty porsaita pois, kun on huomattu niissä olevan jotain vikaa ja tauti on levinnyt.

Erittäin hankala nujertaa

Afrikkalainen sikarutto on erityisen hankala tauti, koska sitä vastaan ei ole kehitetty vielä rokotetta. Levosen mukaan perinteiset viruksia heikentävät rokotteet eivät afrikkalaiseen sikaruttoon tepsi. Rokotetta kehitellään kuumeisesti.

Muitakin syitä viruksen vaikeaan nujertamiseen löytyy. Levonen kertoo, että yleensä epidemiat alkavat heikentyä melko nopeasti, mutta sikaruton kohdalla niin ei ole käynyt.

– Teoriassa afrikkalainen sikarutto voi heikentyä vuosikymmenien kuluessa, mutta käytännöstä ei ole tietoa.

Viruksen hävittämiseen ei ole muuta keinoa kuin tartunnan saaneiden sikojen tappaminen. Levonen kertoo, että virus on hankala etenkin runsasväkisissä maissa.

– Kiinassa on puolet maailman kaikista sioista. Aasiassa on myös tavattoman paljon ihmisiä, ja tauti pääsee leviämään siellä uusiin maihin. Uusi-Seelanti ja Amerikat, joissa virusta ei vielä ole, ovat peloissaan.

Kengänpohjat voivat levittää virusta

Levonen kertoo, että todennäköisimmin afrikkalainen sikarutto saapuisi Suomeen ihmisen toiminnan mukana, koska kaupallinen maahantuonti on hyvin säädeltyä.

Yksittäinen ihminen voi tuoda taudin vaikka eväidensä mukana. Tauti säilyy pitkiä aikoja kuivatussa ja savustetussa lihassa. Esimerkiksi meetvurstivoileipä voi sisältää viruksen.

Eväiden lisäksi tauti voi kulkeutua Suomeen metsästystamineiden mukana. Virukseen koskeneet autonrenkaat tai kengänpohjat voivat kuljettaa virusta.

– Ei pitäisi ylipäätään mennä metsästämään sellaisille alueille, joissa afrikkalaista sikaruttoa esiintyy. Jos kuitenkin metsästää, niin veriset tai likaiset varusteet pitäisi puhdistaa, Levonen sanoo.

Metsästysvarusteiden mukana matkustanut virus on todellinen uhka, sillä tartunnan saaneissa ruhoissa on virusta vielä elävääkin sikaa enemmän.

– Raadot ovat kaikkein vaarallisimpia. Virus elää hyvin myös maassa, joka on saastunut. Lähileviämistä on tapahtunut Baltian maissa kenkien välityksellä.

Tautia ehkäistään ruokakoirilla

Suomi alkoi tehostaa afrikkalaisen sikaruton torjuntaa sen jälkeen, kun virusta löytyi vuonna 2009 Leningradin alueelta ja Pietarista.

Elokuussa tiedotettiin, että tulli kouluttaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle uuden ruokakoiran, jonka tehtävä on etsiä elintarvikkeita. Levonen kertoo, että koulutettavan koiran lisäksi rajoilla työskentelee jo ruokakoira Aino.

Muitakin keinoja taudin torjumiseksi on. Levonen kertoo, että muutama vuosi sitten rajoille asennettiin katumusroskikset.

– Katumusroskikset antavat mahdollisuuden heittää ruokatuliaiset roskikseen ennen tullia.

Suurin osa Euroopan tartuntatapauksista on sellaisia, että taudin havainnoimisessa on viivästytty. Lisäksi Puolassa (ja Venäjällä) on myyty porsaita pois, kun on huomattu niissä olevan jotain vikaa ja tauti on levinnyt.

Katri Levonen, maa- ja metsätalousministeriö

Afrikkalainen sikarutto

Afrikkalainen sikarutto on virustauti, joka tarttuu helposti sikoihin ja villisikoihin.

Asfarviridae -sukuun kuuluva virus aiheuttaa sialle akuuttivaiheessa syömättömyyttä, punaisia läiskiä, verenpurkaumia, korkeaa kuumetta, oksentelua ja ripulia.

Virukseen kuolee lähes sata prosenttia tartunnan saaneista sioista. Akuuttivaihe kestää päivästä viikkoon.

Viruksen leviämistä nopeuttaa se, että se kehittyy hitaasti. Oireita voi ilmestyä vasta kolmenkin viikon jälkeen sian sairastumisesta.

Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmisiin, mutta se voi kulkeutua ihmisten mukana ja tarttua sitten sikaan.

Tauti voi kulkeutua ihmisessä paikasta toiseen muun muassa kenkien, autonrenkaiden ja -pohjien sekä vaatteiden mukana.

Virus säilyy myös kuivatussa ja kuumentamattomassa lihassa ja voi tarttua sitä kautta elävään sikaan.

MAINOS

Kommentoi

Rajavalvonta Austraalian malliin turvaamaan kansallista turvallisuutta ilolla tv:stä seurattu :) Nämä aasian lennot ovat iso riski Suomelle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2015 tuli suomeen uusia viruskantoja. Sitä ennen en muista millon oon sairatsellu. Sitten yhtäkkiä samana talvena sairasteli lähes kaikki tutut, jotka asuivat oulun seudulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkuvastihan maailmalla kiertää jotain viruskantoja. Välttämättä ne eivät ole kokonaan uusia vaan entisten muutuneita versioita. Tuo sikarutto kuulostaa pahalta, mutta todella pahaksi se menee vasta kun tulee versio, joka tarttuu ja sairastuttaa ihmisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hýi. Voiko eväät viedä vaikka apteekkiin tai poliisiasemalle hävitettäväksi? Ottavatko terveyskeskukset vastaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image