Kotimaa

Evan ja Etlan uudet johtajat haluavat populismin kuriin ja työllisyyden kasvuun – "Hy­vin­voin­tim­me ei säily itsestään"

Suomen ikääntyvä väestörakenne uhkaa Emilia Kullaksen mukaan hyvinvointivaltiota: ¿Tarvitsemme lisää maahanmuuttoa ja avoimempaan suhtautumista siihen. KUVA: Joel Maisalmi
Kotimaa 14.2.2019 20:00
Hannu Toivonen

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) uusi johtaja Emilia Kullas perää suomalaisilta myös lisää rohkeutta ja valmiutta muutoksiin.

Suomeen pitää saada korkeampi työllisyysaste, jotta hyvinvointivaltiolupaus voidaan säilyttää myös jatkossa, linjaa Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) uudeksi johtajaksi valittu Emilia Kullas.

– Hyvinvointimme ei säily itsestään, Kullas sanoo Lännen Medialle.

– Hyvinvointivaltiolupaus on vaikea täyttää, jos meiltä puuttuvat hyvinvoinnin maksajat.

Hyvinvoinnin maksajia eli työntekijöitä saadaan Kullaksen mukaan lisää tekemällä perhevapaauudistus, kehittämällä sosiaaliturvaa työntekoa kannustavampaan suuntaan ja uudistamalla työmarkkinoita.

"Turmiota ei tullut"

Konkreettisten muutosten lisäksi Kullas kaipaa suomalaisilta rohkeaa ja avointa suhtautumista muutoksiin.

– Suomen suurin riski on paikoilleen jämähtäminen.

Kullas perää päättäjiltä ja kansalaisilta valmiutta muutokseen, vaikkei sen lopputuloksesta olisi varmuutta.

– Muutos voi tuoda jotain hyvääkin mukanaan.

Hänen mielestään taksialan vapauttaminen kilpailulle on hyvä esimerkki muutoksesta, joka on luonut Suomeen uutta yrittäjyyttä ja työpaikkoja sekä laskenut pääkaupunkiseudulla taksimatkojen hintoja.

Toinen esimerkki turhista peloista liittyy paljon puhetta herättäneeseen alkoholilainsäädännön muutokseen.

Kullas kertoo, kuinka monet maalasivat uhkakuvia, kun vahvemmat oluet ja lonkerot päätettiin tuoda ruokakauppaan

– Turmiota ei tullut, toteaa Kullas.

Evan johtajana Kullas haluaa panostaa luotettavan tiedon rooliin yhteiskunnallisessa keskustelussa, koska populismi ja valeuutiset yleistyvät.

Työttömille keppiä ja porkkanaa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) uusi toimitusjohtaja Aki Kangasharju korostaa Kullaksen tavoin työllisyyden kasvun tärkeyttä.

Parempaan työllisyyteen ei ole kuitenkaan oikotietä. Se vaatii Kangasharjun mukaan monenlaisia toimia, kuten perhevapaauudistuksen tekemistä.

Pelkät uudistukset eivät kuitenkaan riitä – tarvitaan myös keppiä ja porkkanaa. Työttömien aktivointitoimia pitäisi Kangasharjun mielestä lisätä ja yhdistää ne parempaan rahalliseen kannustavuuteen.

– Se lisäisi varmasti työllisyysastetta.

Kangasharjun mukaan perustulotutkimus epäonnistui, koska siinä sekoitettiin kaksi vastakkaista elementtiä: rahallisten kannustimien parantaminen ja velvollisuuksien väheneminen. Sen takia perustulo ei lisännyt työllistymistä, arvioi Kangasharju.

Hän haluaisi myös keskittää Etlan tutkimusta erityisesti sellaisiin hankkeisiin, joilla työllisyys saataisiin Suomessa kasvuun.

– Tutkimusohjelmamme on tällä hetkellä hyvin laaja-alainen. Joitain rönsyjä voitaisiin karsia.

Tuleva toimitusjohtaja näkee Etlan tuottaman tutkimustiedon tärkeäksi, koska maailma on muuttunut niin monimutkaiseksi ja globaaliksi. Myös populismin ja väärän tiedon levittämisen yleistyminen huolestuttaa Kangasharjua.

– Populismia ja väärää tietoa vastaan täytyy taistella oikealla tiedolla.

Uudet johtajat

Etlan uusi toimitusjohtaja Aki Kangasharju on työskennellyt Nordean tutkimusjohtajana ja pääekonomistina vuodesta 2012 lähtien.

Kangasharju on väitellyt kauppatieteen tohtoriksi vuonna 1998, ja hän on toiminut aiemmin muun muassa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajana.

Kangasharju aloittaa Etlan johdossa 11. maaliskuuta.

Evan johtoon nimitetty Emilia Kullas on työskennellyt Talouselämä-lehden päätoimittajana vuodesta 2016 lähtien. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Talouselämän toimituspäällikkönä.

Etlan tehtävänä on tehdä soveltavaa taloustieteellistä tutkimusta, laatia talousennusteita ja kommentoida talouspolitiikkaa.

Eva on elinkeinoelämän ajatushautomo, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.

MAINOS

Kommentoi

Eva=Etla=Ek.
Luottaisitko sinä henkilöön, joka käyttää kolmea eri nimeä ja luulee, ettei kukaan tunnista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska sitten työllisyydestä puhuttaessa otettaisiin tikun nokkaan ne yritykset, jotka käyttävät halpamaisesti työvoimaa hyväkseen? Moni ei lähde firmaan töihin, kun on kuullut, miten palkkoja jätetään maksamatta, ylityötunneista ei makseta ja pyöröovisysteemi pelaa työvoiman suhteen, kun kukaan ei halua yrityksessä viihtyä. Työttömyys ei poistu keppiä antamalla. Ja perustulokokeilu oli täysi fiasko, koska sitäkään ei tehty oikein.

Ja mitä vikaa populisteissa on? Kyllä kaikki puolueet syyllistyvät populismiin, mutta jokainen laulaa sen lauluja, joka on kenenkin työnantaja. Mutta meillä vaikeaa on se, kun asioista ei voi keskustella järkevästi. Aina on vain yksi totuus kerrallaan, mitä sokeasti noudatetaan. Ja tulos on sitten tällainen, kuten on käynyt vanhus- ja vammaispalveluasioissa. Härskein taho ottaa rahat ja jättää vain savuavat rauniot, koska meillä markkinavoimia ei saa kritisoida missään. Populistiksi syytellään, kun näistä asioista haluaa keskustelua avata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisyyden nostamisesta puhuminen on populismia. Pitäisi puhua palkkatyöllisyyden nostamisesta. Pelkkä työllisyyden nostaminen ei lisää verotuloja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko joku kertoa mitä vikaa populismissa on? Koko politiikka on populismia ja sitä harrastaa Kokoomuskin. Kuulostaa siltä että populismilla tarkoitetaan nykymenoa vastaan olevia vääriä mielipiteitä Populismi on huono asia ainoastaan rahakkaalle eliitille. Populismilla meille on saatu työaikalaki, minimipalkat ja viiden päivän työviikko. EK tietysti vihaa populismia jolla työntekijät ryhmittäytyvät pitämään puoliaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten joku voi olla niin tyhmä, että luulee työttömien aktivoinnin vaikuttavan työllisyyteen sitä tai tätä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noitten ahneitten kokoomuslaisten ja keskustalaisten päämäärät kyllä tiedetää,,teettäsivät töitä ihmisillä mahdollisimman pienellä palkalla jos saisivat vallan niin että tylnanjat ja omistajat saidivat mahdollisimman suuret voitot!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähensikö perustulo työllistymistä? Ei. Epäonnistuiko kokeilu? Edellisestä päätelle ei. Kokeilun tulos tarkoittaa, että sosiaaliturvan prosesseja voidaan yksinkertaistaa huomattavasti, millä voidaan aikaansaada huomattavat säästöt.

Perustulokokeilun suurin ongelma oli se, että koko koe tehtiin väärin - todennäköisesti tahallaan. Perustuloon olisi pitänyt sisällyttää kaikki perustason sosiaalietuudet asumistuesta lähtien. Sen lisäksi voidaan toki myöntää harkinnanvaraisia tukia erityistarpeisiin.

Keskiverto palkkani on moninkertainen menoihini nähden. Olen alkanut harkita downshiftaamista tosissaan. Se on valinta, joka todennäköisesti parantaisi hyvinvointia eniten - niin omaani kuin ympäristön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai haluavat nämäkin kommunistijohtajat lopettaa demokratian, kuten EUn johtajat!
Populismistahan syytetään kaikkia, jotka eivät niele globalismia, liittovaltiota ja puolustavat kansallisvaltiota. Demokratialle ja sananvapaudelle halutaan loppu, jotta kukaan ei sanoisi nälle vastaan. Se vain, että globalistit lupaavat paljon, mutta vievät meidät perikatoon koska hyvinvointi ja empatia eivät kuulu globalismiin, vaan yhä harvempien satumainen rikastuminen, muiden köyhtuessä keppikerjäläisten tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se osittain on. Rahan varpaille ei pidä astua. On heidän perimmäinen sanoma. Halpaa työvoimaa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Populismi ei edistä eikä hyödytä demokratiaa, sananvapauden nimissä sitä toki voidaan harjoittaa mutta eikös sellainen ole poliitikon suusta kuultuna äänestäjille valehtelemista että luvataan ilmaista rahaa ja kaikkea kivaa ilman että on mitään käsitystä siitä millä lupaukset lunastetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:28
Kultaleijonat saapuivat Suomeen! "Mörkölennosta" ensimmäisenä pelaajana astui ulos Mörkö-Anttila itse
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
16:01
Oulun Heinäpäästä löytyy Mörkökivi – tuleeko paikasta kiekkofanien vaelluspaikka?
15:54
Jukka Jaloselle ehdotettiin jo patsasta Helsinkiin, jää ainakin vielä toistaiseksi toteutumatta
15:17
Moni maakunta jää ilman omaa meppiä kun Helsinki ja Keski-Suomi rohmusivat EU-päättäjiä – vihreät oli taas Helsingin suosituin
15:12
Sarjanäpistelijä iski Kajaanissa – Poliisi: alkoholijuomien näpistelyt lisääntyvät kohti kesää
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image