Kotimaa

Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö

Kokoomuksen Sanni-Grahn Laasonen ja Petteri Orpo tuulettivat ennakkoäänten tuloksia vaalivalvojaisissa sunnuntai-iltana.
Kotimaa 26.5.2019 20:06 | Päivitetty 27.5.2019 10:34
Heidi Peltonen, Lännen Media

Eurovaalien tulos on valmistunut. Kärjessä on kokoomus, toisena vihreät ja kolmantena sdp. Tuloksen perusteella kokoomus saa europarlamenttiin kolme paikkaa. Europarlamenttiin valittiin Suomesta 13 edustajaa.

Eurovaalien ääntenlaskenta on valmistunut. Kärkikolmikossa kokoomuksen äänisaalis on 20,8, vihreiden 16 ja sdp:n 14,6 prosenttia äänistä. Perussuomalaiset on neljäntenä 13,8, keskusta viidentenä 13,5 ja vasemmistoliitto kuudentena 6,9 prosentin kannatuksella. RKP sai 6,3 ja kristillisdemokraatit 4,9 prosenttia äänistä.

Tuloksen perusteella kokoomus saa europarlamenttiin kolme, vihreät kaksi, sdp kaksi, perussuomalaiset kaksi ja keskusta kaksi paikkaa. Vasemmisto jäi yhteen paikkaan ja samoin rkp. Vaalien äänestysprosentti on Suomessa 42,7 prosenttia.

Europarlamenttiin nousevat kokoomuksesta Petri SarvanmaaSirpa Pietikäinen ja Henna Virkkunen. Kokoomuksella on ollut aiemminkin kolme paikkaa EU:n parlamentissa. Sdp:n läpimenijoitä ovat Eero Heinäluoma ja Miapetra Kumpula-Natri. Vihreistä europarlamenttiin nousevat Heidi Hautala ja Ville Niinistö, keskustasta Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen, perussuomalaisista Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen, vasemmistoliitosta Silvia Modig sekä RKP:sta Nils Torvalds.

Heinäluoma oli vaalien ääniharava 128 078 äänellä. Toiseksi eniten ääniä, 111 543 ääntä, sai vihreiden Ville Niinistö. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari sai ääniä 92 569, joka oli ehdokkaista kolmanneksi suurin äänisaalis.

"En halua, että ääriryhmät saavat liikaa jalansijaa"

Kokoomus sai ainoana puolueena kolme meppiä läpi eurovaaleissa. He ovat Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen.

– Ei isoja yllätyksiä ollut. Kokoomuksen istuvat mepit pitävät paikkansa, mikä oli melko odotettua. Ikinä ei voi omasta paikastaan olla varma, mutta istuvat mepit ovat etulyöntiasemassa. Ihmiset ajattelevat, että ihmiset, jotka jo ovat siellä, ovat verkostoituneita ja sisällä asioissa, Virkkunen pohtii.

Kokoomuksen valvojaisissa moni on iloinen myös Sdp:n ja vihreiden menestyksestä, koska nekin ovat EU-myönteisiä puolueita.

– Eurooppaa haastetaan kovaa niin ulkoa kuin sisältä. Suomalaiset antoivat äänensä nyt todella vahvalle, yhtenäiselle Euroopalle, joka puolustaa demokraattisia arvoja. Se on suomalaisilta selvä viesti. Olen tyytyväinen tästä viestistä. En halua, että ääriryhmät saavat liikaa jalansijaa, Virkkunen mietti.

Virkkusella oli itsellään nyt helpompi lähtötilanne kampanjoida kuin viisi vuotta sitten.

– Kampanjoin viimeksi ihan eri tilanteesta. Olin vetänyt ministerinä todella epäsuosittua kuntauudistusta, joka jakoi ihmisten mielipiteitä, hän pohti.

Kokoomuksen ehdokkaista eniten ääniä saava Sirpa Pietikäinen painotti sitä, että EU:n on tartuttava ekologisiin haasteisiin.

– Tunnelmat ovat hyvät, koska moni ihminen antoi luottamuksen näkemykselle ekologisesta, inhimillisestä ja vauraasta Euroopasta. Tämä antaa viestin siitä, että ilmastonmuutos halutaan ratkaista ja ongelmiin tarttua. Ja myös reilumpaa Eurooppaa halutaan, Pietikäinen sanoi.

Paikkansa EU:n parlamentissa uusiva Pietikäinen korosti myös sitä, että tehtävää on paljon.

– Asioita on melkoisesti ratkottavana. Kiertotalous ja kestävä rahoitus ovat avaimia ilmastonmuutoksen ratkomiseen. Siihen tarvitaan toki paljon muutakin. Euroopan on oltava ekologinen ja otettava ilmastonmuutos vakavasti, Pietikäinen jatkoi.

"Tämä on kaikkien aikojen paras vaalitulos"

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto antoi Helsingin Tavastia-klubille kokoontuneille äänekkäille vihreille kiitokset vaalityöstä.

– Mahtavat kiitokset kaikille. Tämä on kaikkien aikojen paras vaalitulos. Ja Alviina, olet kiinni brexit-paikassa, Haavisto kehui.

Kaksi selvästi läpi päässyttä edustajaa ovat Ville Niinistö ja Heidi Hautala. Helsinkiläinen Alviina Alametsä pääsee euro-parlamenttiin, jos brexit toteutuu.

Haavisto kehui vihreiden menestystä Saksassa, Ranskassa, Irlannissa ja Hollannissa.

– Vihreiden paikkamäärä kasvaa 70 paikkaan 52 paikasta.

Vihreiden ääniharava Ville Niinistö oli täynnä työintoa ennakkoäänten julkistamisen jälkeen.

– Tuollaisen äänimäärän edessä tulee olo, että olen saanut vahvan tuen työlleni. Nyt töihin!

Myös Niinistö kehui vihreän aallon kasvua koko Euroopassa.

– Nyt ei saa antaa periksi oikeistopopulistipuolueiden nousulle. Meidän pitää tehdä yhdessä sosiaalisesti oikeudenmukaista politiikkaa. Ihmisoikeuksia ei saa myydä.

Niinistö sanoi tekevänsä Euroopan parlamentissa työtä sen eteen, ettei eriarvoisuus kasva. Hän uskoo, että yhteisen turvallisen tulevaisuuden rakentaminen alkaa nyt.

– Tulevaisuutta ei tehdä rajoja sulkemalla.

Niinistö arveli saamansa palautteen perusteella, että hyvän vaalituloksen taustalla on nuorten lähtö vaaliuurnille.

– Lisäksi palautetta on tullut eläkkeellä olevilta rouvilta. He halusivat antaa äänensä lastenlastensa tulevaisuudelle. Vihreiden nousun taustalla on nuoret ja maailmanparantajamummot, Niinistö summasi.

Myös Heidi Hautala kehui eläkeikäisiä rouvia.

– Viisaat vanhenevat naiset. He ovat mukana kiertotaloudessa, Hautala kehui Martta-meininkiä.

Nuorille riitti häneltäkin kehuja.

– Nuoret ovat jo omaksuneet turhan kulutuksen välttämisen. Suomalaiset ovat valmiita muuttamaan kulutuskäyttäytymistään.

Rinne tyytyväisenä

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne oli tyytyväinen puolueensa menestykseen.

– Täytyy olla tyytyväinen, että nousua on yli 2 prosenttiyksikköä. Hyvä tulos.

Ennakkoäänten perusteella sdp:lle olisi ollut tulossa kolmaskin paikka, mutta se jäi haaveeksi. Rinteen mukaan puolue menestyy aina ennakkoäänissä paremmin kuin varsinaisena vaalipäivänä.

– Vaalituloksessa ei oikeastaan ole mitään yllättävää. Nämä luvut ovat suunnilleen viimeisten galluppien mukaisia, Rinne sanoi.

Hallitusneuvotteluihin europarlamenttituloksella ei Rinteen mukaan ole odotettavissa vaikutusta. Tulevista todennäköisistä hallituspuolueista keskusta näyttää menettävän yhden europarlamenttipaikan ja vihreät voittavan yhden.

Mia-Petra Kumpula-Natri ja Eero Heinäluoma ollaan valitsemassa EU-parlamenttiin. KUVA: Mauri Ratilainen/com.pic

Sdp:n Mikkel Näkkäläjärvi oli ennakkoäänten perusteella menossa läpi, mutta paikka jäi haaveeksi, kun laskenta eteni.

– Yli 10 000 ihmistä on tässä vaiheessa ääntenlaskua luottanut minuun ja antanut äänensä minulle. Tosi onnellinen täytyy siitä olla.

Näkkäläjärven nuoruuden rikostuomiot, jotka hän oli aiemmin pimittänyt puoluejohdolta, nousivat julkisuuteen vaalikamppailun loppusuoralla. Hän sanoi, ettei ole vielä analysoinut kohun vaikutusta vaalitulokseen.

– Joka kerta vaalien jälkeen pitää arvioida, jatketaanko politiikassa vaaleissa vai muulla tavalla. Heti nyt ei ole sen kummempia suunnitelmia, kuin että pohjoiseen lähden vähän kalastelemaan.

Halla-aho: ”Matka kahdesta paikasta kolmeen on pitkä”

Perussuomalaisten vaalipäivän kiri ei riittänyt kolmanteen paikkaan Euroopan parlamenttiin. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho käveli vaalivalvojaisissa Apollo Live Clubissa oluelle sen jälkeen, kun oli antanut Ylen suoraan lähetykseen kommenttinsa. Hän totesi ennusteen tultua julki Lännen Medialle, että tulos on puolueelle kaikkien aikojen paras. Kolmas paikka oli Halla-ahosta alun alkaenkin kova tavoite.

– Matka kahdesta paikasta kolmeen on niin pitkä. Se olisi edellyttänyt, että käytännössä kaikki meitä eduskuntavaaleissa äänestäneet olisivat lähteneet liikkeelle. Tämä ei ehkä kokemusperäisesti ole helposti saavutettavissa, Halla-aho sanoo.

Laura Huhtasaari juhli vaalimenestystä puolueensa vaalivalvojaisissa. KUVA: Joel Maisalmi

Perussuomalaiset on parhaillaan käynyt neuvotteluja uuden kansallismielisen ryhmän perustamisesta Euroopan parlamenttiin. Uutta ryhmää puolue on neuvotellut muun muassa italialaisen Matteo Salvinin johtaman Lega-puolueen kanssa.

Halla-ahon mukaan uudelle kansallismieliselle ryhmälle on tällä hetkellä vahvaa tahtotilaa. Hänen mukaansa neuvottelut ryhmien kanssa jatkuvat ensi viikolla.Halla-aho kuvaili kiitospuheessaan eurovaalikampanjaa ”yhtä likaiseksi kuin aikaisemmatkin kampanjat”.

– Muiden puolueiden välillä on vaikea nähdä eroja, kun kaikki keskittyvät perussuomalaisten haukkumiseen. EU:n osalta on Suomessa kaksipuoluejärjestelmä. Yhdistetyt himofederalistit ja perussuomalaiset. Me emme kuitenkaan räksytystä pelkää, Halla-aho sanoi.

Halla-aho kiitti myös puolueen uusia eurovaaliehdokkaita Laura Huhtasaarta ja Teuvo Hakkaraista.

Katso europarlamenttivaalien läpimenijät sekä kaikkien ehdokkaiden äänimäärät vaalipiireittäin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Demokratia ei toteudu kun paikat eivät mene äänimäärän mukaan. Kaksi puoluetta saa yhtä paljon valtaa vaikka todellisuudessa kansaa on kymmeniätuhansia enemmän toisen takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä laskutavalla se juuri toimiikin hienosti, ei siitä mitään tulisi jos yhden tähden puolueita olisi monta jotka sekoilisivat yksinään ilman puolueen tukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äärioikeiston mahalasku hyvä, kokoomuksen suosio suuri mysteeri. Ilmeisesti on paljon ihmisiä, jotka eivät ymmärrä että kokoomuslaiset on suuryritysten sponsoroimia. Sen lauluja laulat kenen sponsorirahaa kulutat. Poikkeuksena ehkä Sirpa Pietikäinen, mutta ei hänkään yksinään niiden kapitalistien marionettien seassa muutosta saa aikaan. Kokoomuslaiset vesittävät kaikki veronkierron vastaiset toimet sekä kunnianhimoisen ilmasto-ja ympäristöpolitiikan. Muuten ei haittaisi, mutta planeetta on kuolemassa ja EU:n valtiot hätää kärsimässä 1000 miljardin veronkierron vuoksi.

EPP = Euroopan pääoman puolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...että vasemmisto sen rökäletappion kärsi koko Euroopassa ja kansallismieliset nousivat komeasti voittoon monessa maassa.
Vasemmisto räpiköi nyt mahallaan ja ulisee viimeisiä ulinoitaan ennen kun kuihtuvat viimein pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuryritykset ne meidänkin palkat maksaa ja suuren osan Suomen veroista joilla sosiaalituet ja päiväkodit rahoitetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kokoomus ja onnea! Kuulut EPP:n , joka on lyhennys sanoista Euroopan paras puolue!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU ei kiinnosta suomalaisia. Suomalaisia kiinnostaa urheilu sieltä penkinpuolelta ja varsinkin jääkiekko jota minäkin seurasin textinä livenä. Pelin jälkeen katsoin paljonko Väyrynen sai ääniä ja tulin siihen tulokseen,että totuuden puhuja ei yösijaa saanut eli kävi kuin olavi virralle josta kaikkien rakastamasta laulajasta tuli marttyyri. Ei suomi olisi pärjännyt ilman Väyrystä aikojen saatossa. Suomi on lakannut olemasta politiikassa. Vain urheilun saralla suomi menestyy itsenäisesti. Urheus uhma ja leis......nn rinnassaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...että Suomi pärjääkin nykyään loistavasti kun väyrynen on onneksi sivuutettu. Suomi on pärjännyt erinomaiseti ilman väyrystä ja sen kertoo se, että väyrystä ei ole mihinkään vastuulliseen tehtävään koskaan valittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä jos reilusti alle 50% vain äänestää ja niistäkin vain 20 % kokoomusta , niin ei se kovin suurta ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

....Kokoomus oli paras ja sehän kertoo vain sen, että toisia äänestettiin vielä vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on nykykokkareiden sanoma? Isoäidin myyminen rahasta..isänmaa ja koti on jo myyty! Hävettävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun isoäitiäni ei ole myyty, isänmaatani ei ole myyty, eikä kotianikaan ole myyty. Kommenttiasi saa hävetä koska kirjoitat siinä muunneltua totuutta. Myötähäpeän kyllä saat puoleltani.
Vaalitulos antaa merkin, että Kokoomus on kuitenkin vielä se eniten kannatettu puolue eli mitä se mielestäsi kertoo?
Kertooko se sen, että nyt ääniä antaneet on mielestäsi isänmaansa myyneitä, vai sen, että ovatkin isänmaataan rakastavia ja ymmärtävät mikä on oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palataanpa juurile. Suomen väkiluku on noin 1,1 prosenttia koko Euroopan unionin väkiluvusta. Siis 1,1 prosenttia. Suomen painoarvo unionin politiikassa on kuitenkin suurempi kuin väkilukuosuus osoittaa. Ehkä se 2 - 2,5 prosenttia. Tässä suhteessa kannattaa olla todella kiitollinen.

Palataan kuvioon viiden vuoden päästä. Katsellaan siihen asti, mitä EU:ssa tapahtuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainut asia, missä Suomi on kokoaan suurempi EU:ssa on jäsenmaksun suuruus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrynen jäi rannalle ruikuttamaan samoin sarkkinen eli venäjää ihannovat eivät päässeet edustamaan.
Tämä oli paras uutinen pitkään aikaan, että väyrynen putosi eli on nyt pelkkä kansalainen joka ei ole mitään, jippiiiii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa huikea äänestys prosentti.. Pitäisikö tehdä laki notta kaikilla olisi äänestys Pakko..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli puolet äänioikeutetuista jätti äänestämättä. Aika surkea äänestysprosentti. Mitä voi pätellä? Ei kiinnosta liberaalit höpötykset..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen tuo Vasemmistoliiton romahdus, koko maassa ja myös Oulussa, samalle tasolle 'yhden asian' RKP:n kanssa. Ehkä ensi vaaleissa ei nähdä niin monia ehdokkaita, jotka eivät ole oikeasti aikeissa lähteä Brysseliin? Vai onko kannatus muutenkin alamäessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

20:37
Kolmen vuoden vääntö ja hikinen loppusuora: EU-maat vahvistivat brexit-sopimuksen
20:04
Asunto ei ole itsestäänselvyys Oulussa – Asunnottomien yö muistutti jälleen ongelman olemassaolosta
20:03
Yksi antiikin maailman seitsemästä ihmeestä herää eloon The Hanging Garden -näyttelyssä – OSAO:n floristimestariopiskelijoiden taidonnäytteitä voi ihailla kasvitieteellisellä puutarhalla Tilaajille
19:04
Oamkin projektissa bensasyöppö maasturi muunnettiin biokaasulla toimivaksi, ja se toi isot säästöt: "Polttoainekustannukset sataa kilometriä kohti lähes puolittuivat" Tilaajille
19:03
Tärkeintä on tunnelma - sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen auttaa ihmisiä luomaan kauniin ja toimivan kodin
18:00
Oulussa esiintyvä Nik Kershaw on iloinen elämästä julkisuuden ulkopuolella – “On helppoa olla menestynyt, mutta maine on todella vaikea asia” Tilaajille
17:55
Mitä tapahtuu brittiparlamentin superlauantaina – brexitin loppusilaus vai vastaveto täysin toiseen suuntaan?
58
Kalen! kalluppi: Onko Oulusa toimiva joukkoliikenne?
55
Britannian ja EU:n brexit-neuvotteluissa saavutettu sopu – Boris Johnson: "Meillä on mahtava uusi sopimus"
52
Kivisydämen kausipaikoille olisi tunkua – joka viides paikka on vuokrattu pitkäaikaispysäköintiin
48
Kaatumisesta virisi keskustelu punaisen Baanan liukkaudesta – Kysyimme aiheesta liikenneinsinööriltä: ”Uusi asfaltti tuppaa aina olemaan liukkaampaa”
36
Korkeassa rakentamisessa nähdään peikkoja – Oulun keskustan asukkaat pelkäävät viihtyisyyden heikkenevän ja vanhojen asuntojen arvon laskevan
35
Selvitys: Sisäilmaongelmia esiintyy eniten peruskouluissa ja lukioissa, syynä useimmin kiinteistöjen ikä ja investointien puute – Ilmanvaihto yleisin ongelma
30
Kärppien pelaajabudjetti ylittyi Junttilan hankinnan myötä, liikennettä luvassa toiseenkin suuntaan – Toimitusjohtaja Virkkunen: ”Haluamme tällaisilla hankinnoilla antaa faneille lisäarvoa”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä ja illalla Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Palkkojen halpuutustako

S-ryhmä varmasti maksaa suomalaisille kokeille työehtosopimusten mukaista palkkaa kuten laki vaatii. Se taas on eri asi... Lue lisää...
Realismia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image