Kotimaa

Eu­roop­pa­mi­nis­te­ri Tuppurainen: Oi­keus­val­tio­pe­ri­aat­teen kytkeminen EU-rahoitukseen näyttää onnistuvan – EU-rikkurit Puola ja Unkari kuriin rahalla

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen pitää todennäköisenä, että EU-rahoitus sidotaan oikeusvaltioperiaatteeseen. KUVA: STEPHANIE LECOCQ
Kotimaa 19.8.2019 19:00 | Päivitetty 19.8.2019 19:01
Petteri Lindholm

EU-puheenjohtaja Suomi ja EU-komissio pyrkivät sulkemaan demokratiaa halveksivien jäsenmaiden rahahanat EU:n rahoituskehysneuvotteluissa. Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan tavoite on lähellä toteutua.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo pitävänsä todennäköisenä, että oikeuslaitoksiaan kurittavia EU-maita suitsiva oikeusvaltioperiaate saadaan kytkettyä osaksi unionin rahoituskehystä.

– Pidän todennäköisenä, että oikeusvaltioperiaate saadaan osaksi rahoituskehyksen kokonaisuutta, Tuppurainen kertoi Lännen Medialle vuotuisessa suurlähettiläskokouksessa.

Suomi on nostanut oikeusvaltioperiaatteen yhdeksi EU-puheenjohtajakauden kärkiteemoistaan. Periaate tarkoittaa sitä, että jäsenmaan toiminnan on perustuttava kauttaaltaan lakiin ja oikeuslaitoksen on toimittava riippumattomana poliittisesta vallasta.

Jos EU-rahoituksen sitominen oikeusvaltioperiaatteeseen saadaan läpi, se tarkoittaisi jatkossa sitä, että EU-sääntöjä tai oikeusvaltioperiaatetta rikkovan jäsenmaan EU-rahoitusta leikattaisiin.

Jäsenmaa joutuisi korvaamaan aluekehitysvarat omasta budjetistaan

Tuppurainen sanoo, että oikeusvaltioperiaatteen lisäksi EU:n rahoituskehys pyritään tekemään ehdolliseksi esimerkiksi ilmastotavoitteiden ja maahanmuuttopolitiikan linjauksista.

– Esimerkiksi Puolalla on paljon alueita, joiden elinkeinorakenne on täysin riippuvainen fossiilisista. Näille maille olisi merkittävä työkalu, jos EU:lle tulisi rahasto, jolla maita voidaan auttaa siirtymään hiilineutraaliin talouteen.

Suomen Unkarin suurlähettiläs Markku Virri kertoo, että suurlähetystö Budapestissa tarjoaa maan lehdistölle unkarinkielistä faktatietoa Suomen oikeusjärjestelmästä.

Tärkein neuvotteluvaltti jäsenmaille on Tuppuraisen mukaan se, että oikeusvaltioperiaatetta rikkova jäsenmaa joutuisi korvaamaan aluekehityksen varat omista budjettivaroistaan.

– EU:n aluekehitys- tai maatalousvarojen kaltaisia rahoja ei ole missään muualla eli kyse on elementistä, mistä tullaan pitämään tiukasti kiinni.

Kysymys oikeusvaltiosta on noussut viime vuosina ajankohtaiseksi, kun etenkin Unkari ja Puola ovat ottaneet tiukan otteen maidensa oikeuslaitoksista. Rikkomuksia ovat tehneet myös Romania ja Bulgaria.

Puolassa rikkomukset ovat koskeneet ennen kaikkea oikeuslaitosta, mutta Unkarissa myös lehdistö ja maan oppositio ovat joutuneet hallituksen tiukkaan kuriin.

Komission esityksen pohjalta tehty aloite oikeusvaltiokytkennästä on jo hyväksytty EU-parlamentissa, mutta sen hyväksyntä edellyttää jäsenmaiden yksimielisyyttä EU-neuvostossa.

– Täsmällistä ehdotusta selvitetään yhä, mutta nyt ollaan hyvin lähellä toimivaa mallia, Tuppurainen kertoo.

EU:lta vaadittaneen ilmastotuen maksamista

Tuppurainen sekä Suomen Puolan suurlähettiläs Juha Ottman uskovat, että rahoituskehyksen oikeusvaltiokytkentä merkitsee EU:n nettomaksajien ja -saajien kompromissia.

– Se on hinta, mikä oikeusvaltioperiaatteen kytkemisestä rahoitukseen joudutaan maksamaan, Ottman sanoo.

Ottmanin arvion mukaan vaatimus oikeusvaltioperiaatteesta tuo Puolalle ja muille ehdotuksen vastustajille mahdollisuuden ajaa omia painotuksiaan rahoitusneuvotteluissa.

– Vaatimuksiin nousevat todennäköisesti koheesio- ja maatalousrahoituksen säilyttäminen korkeana sekä se, että EU alkaa maksaa ilmastotukea. Näin kotimaan yleisölle pystytään esittämään, että saatiin omia tavoitteita läpi.

Suomen Puolan suurlähettiläs Juha Ottman uskoo, että Puola vaatii todennäköisesti koheesio- ja maatalousrahoituksen säilyttämistä korkeana sekä sitä, että EU alkaa maksaa ilmastotukea

Puolan ja Unkarin retoriikassa oikeusvaltiokytkentä on esitetty poliittisena ajojahtina ja jäsenmaiden epätasa-arvoisena kohteluna.

– Puolassa pyritään kyseenalaistamaan oikeusvaltioperiaatteen kriteerit ja siellä sanotaan, ettei kytkennälle ole riittävää oikeuspohjaa, Ottman sanoo.

Eurooppaministeri Tuppurainen muistuttaa, että kaikki EU-jäsenmaat ovat allekirjoittaneet EU:n perussopimuksen, jossa perusperiaatteet, kuten oikeusvaltioperiaate esitetään.

– Tämän ei pitäisi olla minkäänlainen yllätys millekään jäsenmaalle, vaan perusperiaatteiden hyväksynnän pitäisi olla automaattista.

Suomi ei lähtenyt Unkarissa tiedotuskampanjaan

Unkarissa hallinnon kontrolloima media on reagoinut Suomen EU-puheenjohtajakauden oikeusvaltiopainotukseen tiukoin sanankääntein, joissa on nostettu esiin Suomen oikeudellisia ongelmia.

Kritiikki on koskenut esimerkiksi sitä, ettei Suomessa ole perustuslakia valvovaa tuomioistuinta, vaan valvonnan hoitaa perustuslakivaliokunta. Valvonta on järjestetty samoin kaikissa Pohjoismaissa.

– Painotus on nähtävästi huolestuttanut Unkarin hallitusta, ja he ovat sitten päätyneet nostamaan Suomesta esimerkkejä, joita pitävät arveluttavina, Suomen Unkarin suurlähettiläs Markku Virri kommentoi.

Suomen lähetystö on alkanut tarjota maan lehdistölle unkarinkielistä faktatietoa Suomen oikeusjärjestelmästä ja esimerkiksi Suomen menestymisestä oikeusjärjestelmien kansainvälisissä vertailuissa, mutta väitteitä ei ole ryhdytty oikomaan esimerkiksi tiedotuskampanjalla.

– Tarjoamme faktatiedot, mutta emme lähde mukaan tällaiseen muunlaiseen toimintaan, Virri sanoo.

Oikeusvaltioperiaate

Oikeusvaltioperiaatteella tarkoitetaan sitä, että julkisen vallankäytön on perustuttava kaikilta osin lainsäädäntöön.

Käytännössä se merkitsee esimerkiksi oikeusjärjestelmän toimivuutta, riippumattomuutta ja valvontaa sekä lainsäätämisen demokraattisuuta.

Oikeusvaltion kunnioittaminen mainitaan EU-sopimuksissa yhtenä EU:n perusarvoista, jonka rikkomisesta voidaan langettaa sanktioita.

Puolassa oikeudelliset loukkaukset ovat kohdistuneet etenkin maan tuomioistuimiin. Esimerkiksi maan perustuslakituomioistuin on ollut voimaton jo vuosia, ja valtapuolue PiS pystyy käytännössä tekemään valtaosan tuomarinimityksistä.

Unkarissa rikkomukset ovat olleet vielä laajempia, ja pääministeri Viktor Orbánin uskotaan vieneen hallinnon rahoja lähipiirillensä. Lehdistö, oppositio ja kansalaisjärjestöt on pantu tiukan kontrollin alle molemmissa maissa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Hävettää suomalaisena näitten suomalaisten pölhöpoliitikkojen öyhöttäminen. Ei voi olla oikein ja oikeusvaltioperiaatten mukaista, että kansalaisen täytyy hävetä suomalaisuuttaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettava tämä TTkin puhumaan jostain oikeusvaltioista ja yleensäkin oikeudesta koska oikeus ei ole kaikille sama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeusvaltioperiaate = ole kiltisti kuuliainen ja tottele Eu:n epädemokraattisia päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin on valikoivaa tämä minkä maan pitää noudattaa tätä jatkuvasti hoettua oikeusvaltioperiaatetta, mitäs jos Suomi näyttäisi esimerkkiä!?
EU on myös rikkonut omia sääntöjään, vaikkapa Kreikan tukeminen esimerkkinä.
Suurin syy taitaa kuitenkin olla se, kun Unkari ei halua haitallista maahanmuuttoa, ei terrori-iskuja, eikä muuta rikollisuutta..eikä ihanaa monikulttuurisuutta! Mitäs muuten jos Suomi joskus haluaa liittyä Natoon, yksikin jäsenmaa voi estää liittymisen.
Sdp voisi muutenkin katsoa enemmän omiensa perään, eli keitä puolueessa on... Se olisi rauhantae!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Artikkelissa mainitaan jotta oikeuslaitoksen on toimittava riippumattomana poliittisesta vallasta. Suomessa kolmiportaisen oikeuslaitoksen kaikki tuomarit ovat valtioneuvoston nimittämän 12 jäsenisen tuomarivalintalautakunnan esittämiä ja presidentin nimittämiä, joten oikeuslaitoksemme ei ole riippumaton poliittisesta vallasta. Mitä hallitus ja eduskunta aikoo tehdä tämän epäkohdan korjaamiseksi, vai vaativatko Suomen parlamentaarikot Unkaria ja Puolaa toimimaan oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti ja itse katsovat voivansa toimia oikeusvaltioperiaatteen vastaisesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei EUn ja Tappuraisen pidä puuttua itsenäisten maiden asioihin. Hoitas Rinteen hallitus Suomen oikeusjärjestelmän ja pakolaispolitiikan kuntoon ensin. Takuuvarmasti Puola ja Unkari ei rupea ottamaan osaa pakoloisten taakanjakomekanismiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tytti ei vieläkään ymmärrä, että tuo vaatii kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyden
ja ihan päivänselvää ettei Unkari, Puola, Tsekki jne. tule tuota ikinä hyväksymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi itse halveksii demokratiaa .
Demokratia eli kansanvalta ei toteutunut Eduskuntavaaleissa kun Rinne jätti hallituksesta pois PS ja Kokoomus puolueen jotka olivat toiseksi ja kolmanneksi eniten ääniä saaneet Suomalaisilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen ihmetellyt alusta saakka että miksi itäeuroopanmaat piti haalia EU:n piiriin. Oliko syynä se että ne saatais pois Venäjän vaikutuspiiristä?
Mielestäni heidän ottaminen EU:n jäseniksi oli aluperinkin suuri virhe.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU vaatii kaikkia EU-maita ottamaan tuntemattomia matkamiehiä Euroopan ulkopuolelta, jotka pian maahan päästyään alkavat tekemään moninaisia rikoksia. EU-johto ja Tuppurainen ovat täysin järjiltään!
Valtioiden tulee suojella omia kansalaisiaan EUn hulluudelta ja näin Puola, Unkari ja Tsekit ovatkin tehneet ja "yllättäen" näissä maissa ei ole ollut ainuttakaan terrori-iskua. Eikö tämä ole saavutus ja hienoa?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En pidä unkarilaisten kiusaamista Suomen etujen kannalta hyvänä. Orbanilta voisi kysyä, että miksi kaverisi Putinin vainoamat jehovantodistajat pyrkivät Suomeen turvaan, jos Unkarin oikeusjärjestelmä on parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi Tuppurainen murskaa kaiken tieltään. Saamme siis joskus elää vapaassa Euroopassa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa EU:n hajoamisen käynnistääkin Tytti ja Pölhö-Antti!
Se olisi aika ironista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi samaa ei tehdä maille, joiden tuista iso osa vuotaa korruptioon? Esimerkkeinä vaikka Bulgaria ja Romania.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi korruption mallimaa, jossa korruptio kukoistaa kaikilla elämän ja elinkeinon alueilla, vain muutamia mainiten.

Kartellit kaupan, rakentamisen,
vakuuttamisen ja
pankkitoiminnan alalla valvonta
täysin olematonta.

Oikeuslaitos ei kykene huolehtimaan oikeusvaltio
periaatteiden mukaisia
alkeellisimpiakaan
tehtäviä.

Heikkotasoinen sairaiden ja vanhustenhoito johtuu
rakenteellisesta korruptiosta,
tarkoituksenmukaisesti
hoidetusta omavalvonnasta ja
laiskasti toimivasta
viranomaistoiminnasta.

On siinä Tuppuraisella ja
Rinteelläkin tekemistä Suomen
asioiden kuntoon saamiseksi, hyökkäys muiden maiden oikeusvaltio periaatteisiin on taktinen puolustus, jolla omat ongelmat laukaistaan maton alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin.

Mikä on sitten lakiin perustuvaa toimintaa riippuu tietysti siitä kuka lait laatii.

Joka tapauksessa siis Puolanka Unkari tulevat saamaan lisää rahaa ”ilmastotukeina” ja me sitten ne tuet maksamme. Oma maa kurjistetaan jotta muille voidaan ohjata rahoitusta. Ei ole hulluudella rajoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuppurainen taitaa olla vähän väärissä hommissa lausuntojen sisällön perusteella. Puola, Unkari, Tsekki, 3 viisainta maata koko euroopassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

12:50
Harmaaseen säähän on tulossa viikonloppuna kirkas muutos ainakin maan etelä- ja keskiosiin
12:45
Henkeäsalpaavat revontulet tallentuivat kameralle, jopa tuhansia revontulia nähnyt turistiopas mykistyi
12:40
Arvio: Kaisu kantaa kaupan, kalkkisäkit ja päärooliin – Anu Holopaisen esittämä Kaisu on iso, ihailtava ihminen, jolta elämä ottaa enemmän kuin antaa
12:31
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
12:07
Kärpät pelaa viikonvaihteessa Satakunnassa – Manner odottaa kuurosokeaa kärppäfania lauantaina Isomäen jäähalliin: ”Hän on meille tärkeä ihminen” Tilaajille
11:46
Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan
11:43
Kaleva oikaisee
44
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
31
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
24
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
12
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
12
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
9
Savustetuissa kirjolohifileissä kypsennysvirhe – Lidl ja SOK vetävät tuotetta pois myynnistä
9
Tuore tutkimus: Temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteiseen ajatteluun taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image