Kotimaa

Eurooppa ei ole joutumassa natsimörköjen valtaan – oi­keis­to­po­pu­lis­tit vievät leijonanosan huomiosta, vähemmän ääniä

Kotimaa 26.5.2019 22:36
Matti Posio

Ihmiset Euroopassa nyökyttelevät vihaisten poliitikkojen kansallismielisille puheille. Eurovaalien tulosennuste kuitenkin todistaa vastavoimasta. Yhä useampi nousee äänellään puolustamaan yhteistyötä ja EU-jäsenyyden hyviä puolia, arvioi Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.

Moni odotti Euroopan siirtyvän näissä eurovaaleissa oikeistopopulistien aikaan. Niin paljon palstamillejä on kulutettu kansallismielisten lähestyvän voiton maalailuun.

Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että nationalistit keräävät kymmenen prosenttia äänistä ja 90 prosenttia huomiosta.

Äärimielisten noustessa toteutuu aina myös vastareaktio: yhteistyöhaluisten ja Euroopalle myönteisten voimien nousu.

Oikeistopopulismi voittaa vain osassa maita

Suomen vaalitulos – euromielisimmät puolueet kärjessä – saattaa kieliä laajemmastakin havahtumisesta. Ihmiset Euroopassa kuuntelevat korvat höröllä Oma maa ensin -poliitikkojen vihaisia puheita ja nyökyttelevät aikansa.

Samalla yhä useampi herää myös puolustamaan sitä, miten hieno asia on yhdentyvä ja nykyiset kansalaisvapautemme takaava Eurooppa. Se on joka tapauksessa paljon parempi kuin sen vastakohta, sulkeutunut ja toisiaan kyräilevien maiden Eurooppa olisi.

Markkinoiden vapaus, mutkaton matkustaminen ja yhteistyö yli rajojen parantavat hyvinvointiamme. Eurovaalien tulosennuste osoittaa, että liberaalille demokratialle ja avoimelle yhteiskunnalle on vankka peruskannatus.

Yksittäisistä maista on helppo poimia päinvastaisia tietoja. Unkarissa pääministeri Viktor Orbán uhoaa koko Euroopan mullistuvan, kun hänen Fidesz-puolueensa saa yli 50 prosenttia äänistä. Ranskassa Marine Le Pen julistanee samaa ilosanomaa.

Samaan aikaan suurimmassa EU-maassa Saksassa Angela Merkelin euromieliset kristillisdemokraatit ja vihreät vievät yhteensä arviolta puolet äänistä.

Nationalistit hakeutuvat yhteistyöhön

On aika luopua vaalimasta mielikuvaa Euroopasta maanosana, joka kohta ajautuu natsimörköjen tai ainakin kansallismielisten populistien käsiin.

Kannattaa myös miettiä, ovatko kaikki nationalistit sittenkään isänmaansa ystäviä.

Entä mitä rajat kiinni -väki tekee EU-parlamentissa? On se vaan kumma ristiriita: eri maiden kansallismieliset puolueet hakeutumassa yhteiseen EU-ryhmään, jotta ne voisivat tehokkaammin kansainvälisessä yhteistyössä ajaa sellaisen vastustamista.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oikeastaan ne on kansallismielisiä, tuo oikeistopopulisti-nimitys on valtamedian kesksimä haukkumasana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siellä olllut edes NSDAP:n ehdokkaita, Saksa on muuttunut sitten II-maailmansodan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isänmaallisten ryhmittymien kutsuminen natsimöröiksi haiskahtaa vihapuheelta? Esimerkkinä Britannia, Italia, Ranska, Unkari, Puola, Ruotsi ja Suomi - näissä maissa kansallisimieliset menestyivät hyvin ja Saksassa ja Itävallassa säilyttivät kannatuksensa. EU tekee itse työnsä näiden voimien hyväksi kansalaisten näkökulmasta kehnolla politiikalla ja pöhöttyvällä byrokratialla - Neuvostoliitto vertaus alkaa tuntumaan oikealta. Mitä Suomessa on saatu? Vapaa liikkuvuus, no joo. Holhous ei ainakaan ole vähentynyt, kaikkien tavaroiden vapaa liikkuvuus on vitsi. EU:hun kuulumattomat hmiset sen sijaan pääsevät tänne täysihoitoon passitta ja huonon muistinsa kanssa. EU on tuhon tiellä, emmekä voi sitä enää pysäyttää. Miksi Euroopan vapaakauppaliitto ja kansallisvaltiot eivät riittäisi? Maat saisivat haikailemansa suvereniteetin, rajansa ja keskinäisen tullittoman kaupan ja yhteistyön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti Posio alittaa jälleen riman ennätysmatalalta alhaisella nimittelyllään ja vihanlietsonnallaan. Vertauksetkin ontuvat kuin ukko Eeriksson: Orbanin valtavaa suosiota Unkarissa vähätellään - saivathan Suomessakin kokoomus, vihreät, demarit ja kommunistit yhteensä yli puolet äänistä. ”Natsit” (lue: perussuomalaiset, kd, monet pienpuolueet) voidaan siis vapaasti ignoorata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"miten hieno asia on yhdentyvä ja nykyiset kansalaisvapautemme takaava Eurooppa." Kyllä siitä EU:n kansalaisvapauksien takaamisesta voi olla montaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika törkeää nimitellä natseiksi niitä jotka toivovat että esim. omista vanhuksista huolehdittaisiin ihmisarvousella tavalla ja vasta sen jälkeen miljardeja jaettaisiin muualta tulleille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä ”valkoiset ihmiset ensin” -ajattelu ainakin omaan korvaani kuulostaa nimenomaan puhtaalta natsismilta.

Kyllä niistä vanhuksista nimittäin aika moni muu on huomattavasti enemmän huolissaan kuin äärioikeistolaiset, jotka mieluusti romuttavat koko julkisen terveydenhoidon. Ja ketäkäs niitä veteraanien rahoja olivatkaan viimeksi leikkaamassa? Ettei vain PS muiden oikeistolaisten joukossa?

Tosin nämä isänmaansa Venäjälle myyvät oikeistopopulistit, kuten PS, taitavatkin olla enemmän huolissaan venäläisten vanhusten asioista kuin suomalaisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauniita sanoja, mutta kirjainten ja painomusteen tuhlausta. Grimm ja Andersen kirjoittivat parempaa fiktiota. Mutta jokaisella on oikeus mielipiteeseen, perustuipa se mihin tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:36
Pärmäkoski onnistui kiertueen päätöskilpailussa, nousi seitsemänneksi
13:28
Norwegianin koneita Kanarian hiekkamyrskyn silmässä – koneet pitää tarkastaa ennen kuin niillä voi lentää
12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
71
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
22
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Myyntiä tavoittelevalle nyt on tosiaankin hyvä aika myydä. Näin on tosin sanottu jo pian 10 vuotta. Niinä vuosina kun ei... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image