Kotimaa

Eurooppa ei ole joutumassa natsimörköjen valtaan – oi­keis­to­po­pu­lis­tit vievät leijonanosan huomiosta, vähemmän ääniä

Kotimaa 26.5.2019 22:36
Matti Posio

Ihmiset Euroopassa nyökyttelevät vihaisten poliitikkojen kansallismielisille puheille. Eurovaalien tulosennuste kuitenkin todistaa vastavoimasta. Yhä useampi nousee äänellään puolustamaan yhteistyötä ja EU-jäsenyyden hyviä puolia, arvioi Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.

Moni odotti Euroopan siirtyvän näissä eurovaaleissa oikeistopopulistien aikaan. Niin paljon palstamillejä on kulutettu kansallismielisten lähestyvän voiton maalailuun.

Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että nationalistit keräävät kymmenen prosenttia äänistä ja 90 prosenttia huomiosta.

Äärimielisten noustessa toteutuu aina myös vastareaktio: yhteistyöhaluisten ja Euroopalle myönteisten voimien nousu.

Oikeistopopulismi voittaa vain osassa maita

Suomen vaalitulos – euromielisimmät puolueet kärjessä – saattaa kieliä laajemmastakin havahtumisesta. Ihmiset Euroopassa kuuntelevat korvat höröllä Oma maa ensin -poliitikkojen vihaisia puheita ja nyökyttelevät aikansa.

Samalla yhä useampi herää myös puolustamaan sitä, miten hieno asia on yhdentyvä ja nykyiset kansalaisvapautemme takaava Eurooppa. Se on joka tapauksessa paljon parempi kuin sen vastakohta, sulkeutunut ja toisiaan kyräilevien maiden Eurooppa olisi.

Markkinoiden vapaus, mutkaton matkustaminen ja yhteistyö yli rajojen parantavat hyvinvointiamme. Eurovaalien tulosennuste osoittaa, että liberaalille demokratialle ja avoimelle yhteiskunnalle on vankka peruskannatus.

Yksittäisistä maista on helppo poimia päinvastaisia tietoja. Unkarissa pääministeri Viktor Orbán uhoaa koko Euroopan mullistuvan, kun hänen Fidesz-puolueensa saa yli 50 prosenttia äänistä. Ranskassa Marine Le Pen julistanee samaa ilosanomaa.

Samaan aikaan suurimmassa EU-maassa Saksassa Angela Merkelin euromieliset kristillisdemokraatit ja vihreät vievät yhteensä arviolta puolet äänistä.

Nationalistit hakeutuvat yhteistyöhön

On aika luopua vaalimasta mielikuvaa Euroopasta maanosana, joka kohta ajautuu natsimörköjen tai ainakin kansallismielisten populistien käsiin.

Kannattaa myös miettiä, ovatko kaikki nationalistit sittenkään isänmaansa ystäviä.

Entä mitä rajat kiinni -väki tekee EU-parlamentissa? On se vaan kumma ristiriita: eri maiden kansallismieliset puolueet hakeutumassa yhteiseen EU-ryhmään, jotta ne voisivat tehokkaammin kansainvälisessä yhteistyössä ajaa sellaisen vastustamista.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oikeastaan ne on kansallismielisiä, tuo oikeistopopulisti-nimitys on valtamedian kesksimä haukkumasana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siellä olllut edes NSDAP:n ehdokkaita, Saksa on muuttunut sitten II-maailmansodan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isänmaallisten ryhmittymien kutsuminen natsimöröiksi haiskahtaa vihapuheelta? Esimerkkinä Britannia, Italia, Ranska, Unkari, Puola, Ruotsi ja Suomi - näissä maissa kansallisimieliset menestyivät hyvin ja Saksassa ja Itävallassa säilyttivät kannatuksensa. EU tekee itse työnsä näiden voimien hyväksi kansalaisten näkökulmasta kehnolla politiikalla ja pöhöttyvällä byrokratialla - Neuvostoliitto vertaus alkaa tuntumaan oikealta. Mitä Suomessa on saatu? Vapaa liikkuvuus, no joo. Holhous ei ainakaan ole vähentynyt, kaikkien tavaroiden vapaa liikkuvuus on vitsi. EU:hun kuulumattomat hmiset sen sijaan pääsevät tänne täysihoitoon passitta ja huonon muistinsa kanssa. EU on tuhon tiellä, emmekä voi sitä enää pysäyttää. Miksi Euroopan vapaakauppaliitto ja kansallisvaltiot eivät riittäisi? Maat saisivat haikailemansa suvereniteetin, rajansa ja keskinäisen tullittoman kaupan ja yhteistyön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti Posio alittaa jälleen riman ennätysmatalalta alhaisella nimittelyllään ja vihanlietsonnallaan. Vertauksetkin ontuvat kuin ukko Eeriksson: Orbanin valtavaa suosiota Unkarissa vähätellään - saivathan Suomessakin kokoomus, vihreät, demarit ja kommunistit yhteensä yli puolet äänistä. ”Natsit” (lue: perussuomalaiset, kd, monet pienpuolueet) voidaan siis vapaasti ignoorata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"miten hieno asia on yhdentyvä ja nykyiset kansalaisvapautemme takaava Eurooppa." Kyllä siitä EU:n kansalaisvapauksien takaamisesta voi olla montaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika törkeää nimitellä natseiksi niitä jotka toivovat että esim. omista vanhuksista huolehdittaisiin ihmisarvousella tavalla ja vasta sen jälkeen miljardeja jaettaisiin muualta tulleille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä ”valkoiset ihmiset ensin” -ajattelu ainakin omaan korvaani kuulostaa nimenomaan puhtaalta natsismilta.

Kyllä niistä vanhuksista nimittäin aika moni muu on huomattavasti enemmän huolissaan kuin äärioikeistolaiset, jotka mieluusti romuttavat koko julkisen terveydenhoidon. Ja ketäkäs niitä veteraanien rahoja olivatkaan viimeksi leikkaamassa? Ettei vain PS muiden oikeistolaisten joukossa?

Tosin nämä isänmaansa Venäjälle myyvät oikeistopopulistit, kuten PS, taitavatkin olla enemmän huolissaan venäläisten vanhusten asioista kuin suomalaisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauniita sanoja, mutta kirjainten ja painomusteen tuhlausta. Grimm ja Andersen kirjoittivat parempaa fiktiota. Mutta jokaisella on oikeus mielipiteeseen, perustuipa se mihin tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:31
Nuori nainen kärähti huumeratista Karjasillalla – myös ajokortti puuttui
6:15
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
6:13
Yllätyskäänne! Pohjois-Makedonian sensaatiovoitto sekoitti pakkaa Suomen eduksi EM-lentopallossa – Suomen jatkopaikka saattaa ratketa jo tiistai-iltana
6:00
Matkalentoja omalla koneella Kaupallinen yhteistyö
6:00
Korkeakouluilta ratkaisuja työllisyyden parantamiseen – työvoima on talouskasvun ja investointien este Suomessa, ei niinkään rahan puute Lukijalta
6:00
Viranomaiset tahtovat United Brotherhood -jengin toimintakieltoon nopeutetusti — LM:n tiedot: UB:n johto suunnitellut siirtymistä Helvetin Enkelien yhteyteen
6:00
Ict-alan rekrytapahtuma hämmentää Oulussa – "Oulun kovimmat rekrytoijat" -termi ihmetyttää muita yrityksiä Tilaajille
18
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala hakee Kelan pääjohtajaksi – jätti hakemuksensa maanantai-iltana viikon pohdinnan jälkeen
5
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
4
Pienestä toritapahtumasta paisui Lakeuden suurin yleisötapahtuma – "Perunamarkkinat on näyteikkuna tyrnäväläisyyteen"
4
Oulun koulusihteeripalvelut siirretään Monetralle – Siirrolla tavoitellaan palvelujen "kehittämistä ja tehostamista"
4
Kaupunginhallitus nuiji pöytään asukkaiden hyvinvoinnin edistämisen painopisteet – "hyväntuulisten asukkaiden kaupunki"
3
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin
3
Pohjantien siltojen nopeusrajoitus laskee rajusti Oulujoen kohdalla – toinen vanhoista silloista jää pois käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image