Kotimaa

Eurooppa ei ole joutumassa natsimörköjen valtaan – oi­keis­to­po­pu­lis­tit vievät leijonanosan huomiosta, vähemmän ääniä

Kotimaa 26.5.2019 22:36
Matti Posio

Ihmiset Euroopassa nyökyttelevät vihaisten poliitikkojen kansallismielisille puheille. Eurovaalien tulosennuste kuitenkin todistaa vastavoimasta. Yhä useampi nousee äänellään puolustamaan yhteistyötä ja EU-jäsenyyden hyviä puolia, arvioi Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.

Moni odotti Euroopan siirtyvän näissä eurovaaleissa oikeistopopulistien aikaan. Niin paljon palstamillejä on kulutettu kansallismielisten lähestyvän voiton maalailuun.

Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että nationalistit keräävät kymmenen prosenttia äänistä ja 90 prosenttia huomiosta.

Äärimielisten noustessa toteutuu aina myös vastareaktio: yhteistyöhaluisten ja Euroopalle myönteisten voimien nousu.

Oikeistopopulismi voittaa vain osassa maita

Suomen vaalitulos – euromielisimmät puolueet kärjessä – saattaa kieliä laajemmastakin havahtumisesta. Ihmiset Euroopassa kuuntelevat korvat höröllä Oma maa ensin -poliitikkojen vihaisia puheita ja nyökyttelevät aikansa.

Samalla yhä useampi herää myös puolustamaan sitä, miten hieno asia on yhdentyvä ja nykyiset kansalaisvapautemme takaava Eurooppa. Se on joka tapauksessa paljon parempi kuin sen vastakohta, sulkeutunut ja toisiaan kyräilevien maiden Eurooppa olisi.

Markkinoiden vapaus, mutkaton matkustaminen ja yhteistyö yli rajojen parantavat hyvinvointiamme. Eurovaalien tulosennuste osoittaa, että liberaalille demokratialle ja avoimelle yhteiskunnalle on vankka peruskannatus.

Yksittäisistä maista on helppo poimia päinvastaisia tietoja. Unkarissa pääministeri Viktor Orbán uhoaa koko Euroopan mullistuvan, kun hänen Fidesz-puolueensa saa yli 50 prosenttia äänistä. Ranskassa Marine Le Pen julistanee samaa ilosanomaa.

Samaan aikaan suurimmassa EU-maassa Saksassa Angela Merkelin euromieliset kristillisdemokraatit ja vihreät vievät yhteensä arviolta puolet äänistä.

Nationalistit hakeutuvat yhteistyöhön

On aika luopua vaalimasta mielikuvaa Euroopasta maanosana, joka kohta ajautuu natsimörköjen tai ainakin kansallismielisten populistien käsiin.

Kannattaa myös miettiä, ovatko kaikki nationalistit sittenkään isänmaansa ystäviä.

Entä mitä rajat kiinni -väki tekee EU-parlamentissa? On se vaan kumma ristiriita: eri maiden kansallismieliset puolueet hakeutumassa yhteiseen EU-ryhmään, jotta ne voisivat tehokkaammin kansainvälisessä yhteistyössä ajaa sellaisen vastustamista.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Oikeastaan ne on kansallismielisiä, tuo oikeistopopulisti-nimitys on valtamedian kesksimä haukkumasana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän siellä olllut edes NSDAP:n ehdokkaita, Saksa on muuttunut sitten II-maailmansodan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isänmaallisten ryhmittymien kutsuminen natsimöröiksi haiskahtaa vihapuheelta? Esimerkkinä Britannia, Italia, Ranska, Unkari, Puola, Ruotsi ja Suomi - näissä maissa kansallisimieliset menestyivät hyvin ja Saksassa ja Itävallassa säilyttivät kannatuksensa. EU tekee itse työnsä näiden voimien hyväksi kansalaisten näkökulmasta kehnolla politiikalla ja pöhöttyvällä byrokratialla - Neuvostoliitto vertaus alkaa tuntumaan oikealta. Mitä Suomessa on saatu? Vapaa liikkuvuus, no joo. Holhous ei ainakaan ole vähentynyt, kaikkien tavaroiden vapaa liikkuvuus on vitsi. EU:hun kuulumattomat hmiset sen sijaan pääsevät tänne täysihoitoon passitta ja huonon muistinsa kanssa. EU on tuhon tiellä, emmekä voi sitä enää pysäyttää. Miksi Euroopan vapaakauppaliitto ja kansallisvaltiot eivät riittäisi? Maat saisivat haikailemansa suvereniteetin, rajansa ja keskinäisen tullittoman kaupan ja yhteistyön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti Posio alittaa jälleen riman ennätysmatalalta alhaisella nimittelyllään ja vihanlietsonnallaan. Vertauksetkin ontuvat kuin ukko Eeriksson: Orbanin valtavaa suosiota Unkarissa vähätellään - saivathan Suomessakin kokoomus, vihreät, demarit ja kommunistit yhteensä yli puolet äänistä. ”Natsit” (lue: perussuomalaiset, kd, monet pienpuolueet) voidaan siis vapaasti ignoorata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"miten hieno asia on yhdentyvä ja nykyiset kansalaisvapautemme takaava Eurooppa." Kyllä siitä EU:n kansalaisvapauksien takaamisesta voi olla montaa mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika törkeää nimitellä natseiksi niitä jotka toivovat että esim. omista vanhuksista huolehdittaisiin ihmisarvousella tavalla ja vasta sen jälkeen miljardeja jaettaisiin muualta tulleille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä ”valkoiset ihmiset ensin” -ajattelu ainakin omaan korvaani kuulostaa nimenomaan puhtaalta natsismilta.

Kyllä niistä vanhuksista nimittäin aika moni muu on huomattavasti enemmän huolissaan kuin äärioikeistolaiset, jotka mieluusti romuttavat koko julkisen terveydenhoidon. Ja ketäkäs niitä veteraanien rahoja olivatkaan viimeksi leikkaamassa? Ettei vain PS muiden oikeistolaisten joukossa?

Tosin nämä isänmaansa Venäjälle myyvät oikeistopopulistit, kuten PS, taitavatkin olla enemmän huolissaan venäläisten vanhusten asioista kuin suomalaisten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauniita sanoja, mutta kirjainten ja painomusteen tuhlausta. Grimm ja Andersen kirjoittivat parempaa fiktiota. Mutta jokaisella on oikeus mielipiteeseen, perustuipa se mihin tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
29
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
28
Matkanjärjestäjä TUI Finland lopettaa punaisen lihan tarjoamisen yhtiön omilla lennoilla
26
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
23
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
23
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
18
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

173 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image