Kotimaa

Euroopan unionina pidetään usein epäselvänä by­rok­ra­tia­häk­ky­rä­nä – lue tästä, mitä eroa on Euroopan unionin neuvostolla, Eurooppa-neuvostolla ja Euroopan neuvostolla

Muoniossa toimiva matkailuyritys Harriniva on saanut EU:n aluekehitysrahastosta tukea liiketoimintansa kehittämiseen. Moottorikelkkailemassa on myynti- ja markkinointipäällikkö Niina Pietikäinen.
Kotimaa 20.5.2019 7:00
Ilari Tapio

Lähtökohdiltaan Euroopan unionin toimintakaavio on kuitenkin selkeä. Parlamentilla, komissiolla ja neuvostoilla on kullakin oma tehtävänsä.

Euroopan unionin organisaatiota pidetään epäselvänä byrokratiahäkkyränä.

Perusrakenteeltaan se ei sitä kuitenkaan ole. Jos rönsyt unohdetaan, tehtävät, toimivallat ja valtasuhteet ovat selkeitä.

Euroopan komissio

Euroopan komissio omaa aloitemonopolin ja laajan täytäntöönpanovallan EU-lainsäädännössä. Tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä komissio on se, joka tekee aloitteen.

Komissio on riippumaton jäsenvaltioiden hallituksista. Euroopan parlamentti ja neuvosto voivat kuitenkin yhdenvertaisesti antaa lausuntoja, hyväksyä tai hylätä komission ehdotuksia. Parlamentti voi myös antaa komissiolle epäluottamuslauseen ja pakottaa sen eroamaan.

Viikoittain kokoontuvassa komissiossa on nykyään 28 jäsentä eli yksi jokaisesta jäsenvaltiosta. Jäseniä kutsutaan komissaareiksi. Kullakin on oma vastuualueensa.

Komission puheenjohtaja valitaan eurovaalien tulosten perusteella. Viimeksi kuluneiden viiden vuoden ajan komissiota on johtanut luxemburgilainen Jean-Claude Juncker.

Euroopan parlamentti

Euroopan parlamentti on suorilla vaaleilla valittava EU:n kansanedustuslaitos. Se edustaa unionin kansalaisia ja muodostaa sen demokratian perustan. Tällä hetkellä parlamentti on jakautunut kahdeksaan poliittiseen ryhmään.

Parlamentilla on kolme päätehtävää: lainsäädäntö, valvonta ja talousarvio.

Parlamentti muun muassa hyväksyy komission ehdotuksiin perustuvaa EU-lainsäädäntöä yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa ja päättää kansainvälisistä sopimuksista sekä unionin laajentumisesta.

Lisäksi parlamentti valvoo unionin kaikkien toimielimien toimintaa ja päättää EU:n talousarviosta yhdessä neuvoston kanssa. Se hyväksyy myös unionin pitkän aikavälin rahoituskehyksen.

Italialaisen Antonio Tajanin johtamassa parlamentissa on 751 jäsentä eli meppiä. He työskentelevät pääosin Strasbourgissa Ranskassa sekä Brysselissä Belgiassa.

Euroopan unionin neuvosto

Euroopan unionin neuvosto eli ministerineuvosto toimii EU-maiden hallitusten äänenä. Se sopii EU-lainsäädännöstä ja koordinoi eri alojen politiikkaa.

Ministerineuvostoon kuuluvat tietystä politiikan alasta vastaavat ministerit kustakin EU-maasta. Puheenjohtajana toimii jokainen jäsenvaltio vuorollaan kuuden kuukauden ajan. Suomen vuoro alkaa 1. heinäkuuta.

Neuvosto muun muassa hyväksyy EU:n talousarvion yhdessä europarlamentin kanssa. Se myös määrittelee unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä toteuttaa sitä Eurooppa-neuvoston linjausten mukaisesti.

Suomi on saanut ja saa EU:lta monenlaista suurta ja pientä rahoitusta. Rajavartiolaitos sai Euroopan ulkorajarahastosta 11,6 miljoonaa euroa pelastushelikopteri Super Puman hankintaan. Ohjaamossa on lentäjä Mikko Kallio. KUVA: Kimmo Penttinen

Euroopa-neuvosto

Eurooppa-neuvosto on toimielin, jota ei pidä sekoittaa Euroopan unionin neuvostoon.

Eurooppa-neuvostossa eli EU:n huippukokouksissa jäsenmaiden johtajat keskustelevat ja linjaavat EU-politiikan painopisteitä. Joulukuusta 2014 lähtien toimielimen puheenjohtajana on toiminut puolalainen Donald Tusk.

Euroopan neuvosto

Euroopan neuvosto on EU:n ulkopuolinen organisaatio. Se on maanosamme vanhin ja laajin ihmisoikeusjärjestö, johon kuuluu 47 valtiota muiden muassa Venäjä ja Ukraina mukaan lukien.

Euroopan neuvoston ulkoministerikokous pidettiin perjantaina Helsingissä.

Euroopan unionin muita toimielimiä

Euroopan unionin tuomioistuin varmistaa, että EU-lainsäädäntöä sovelletaan ja noudatetaan samalla tavalla sekä kaikissa jäsenmaissa että EU:n omissa toimielimissä.

Euroopan keskuspankki hallinnoi euroa, ylläpitää hintavakautta ja hoitaa EU:n talous- ja rahapolitiikkaa.

Euroopan tilintarkastustuomioistuin auttaa parantamaan EU:n varainhoitoa ja tarkastaa, että EU:n varat kerätään ja käytetään asianmukaisesti.

Euroopan ulkosuhdehallinto hallinnoi EU:n diplomaattisia suhteita EU:n ulkopuolisten maiden kanssa ja johtaa EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Euroopan alueiden komitea on neuvoa-antava elin, joka edustaa Euroopan alue- ja paikallisviranomaisia.

Euroopan investointipankki antaa rahoitusta EU:n tavoitteita tukeville hankkeille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

subjektit, objektit.... vuokko ja moni muu.

kuka teki otsikon hölmöisen....tänään?

euroopan unionina pidetään... hiili-ja teräsyhteisöä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on todellakin vaikeasti hahmottuva byrokratiahässäkkä. On parlamentti, komissio, neuvosto. Mitä kukin tekee.
Mitä on saatu aikaan. Rauha eurooppaan, kannattaa muistaa viime sodat. Ihmisoikeudet ja lapsen oikeudet kunniaan myös Suomessa, on paljolti eun ansiota.
Monissa asioissa eurooppalainen näkökulma luo ymmärrystä ja perspektiiviä asioihin.
Nuoret ovat fiksumpia kun voivat helposti käydä opiskelijavaihdossa ja työharjoittelussa euroopassa, eikä vain nyhjöttää täällä junttilandiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tahallaan sotkevat, ettei ihmiset ymmärtäisi asioista mitään ja saisvat rauhassa tehdä kansan mielipiteen vastaisia päätöksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen hyödyntänyt yksityisen ihmisenä mahdollisuuksia työskennellä ulkomailla, EU:n aluella jo melkein 10 vuotta.
Iso Britannian lisäksi on kokemusta Kreikasta ja Romaniasta.
Siinä määrin EU toimii ja antaa hyvin mahdollisuuksia niille, jolla kantti kestää lähteä "kotipaarin" kulmapöydästä puheilleen näyttöä hakemaan.
Mutta ...
Jos sinua kohdellaan väärin ulkomailla työpaikalla ja haet EU:sta tukea asiallesi, niin sellaista ei ole.
Sinulla pitää olla tuhansia euroja rahaa haastaa monikansallinen yhtiö ja sen pikkupätevä tiimipäällikkö oikeuteen asiassa, jossa oikeus on puolellasi, jos sinulla on varaa ajaa asiaasi.
Ei Eu ja siellä olevat suomalaiset ministerit auta sinua.
Eu on isoja firmoja ja niiden trafiikkia varten...
Pätevä suomalainen EU-ministeri on kiireinen myydessään "jäitä eskimoille", tai jäänmurtajia Mustalle Merelle,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

venäjä pyyhki euroopan neuvostolla pöytää menen tullen ja palatessa. kävi selväksi, että euroopan neuvosto on rahalla käyvä järjestö. kuinkahan tosissaan venäjä ottaa ihmisoikeustuomioistuimen päätökset. venäjä ihan selvästi koettelee kepillä jäätä ja kun mitään suurempaa ei tapahdu, otetaan taas uusi askel rötöstelyn tiellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina voi tehostaa ja parantaa mutta on hyvä jo nyt. Suomelle paljon hyvää eikä oikeastaan mitään huonoa.
Surullista että koko järjestelmää on tietyt tahot sekä ulkopuolelta että sisältä hajottamassa. Talouspakotteet on ollut hyvä metodi, ilman niitä Venäjää ei olisi saatu kuriin Ukrainassa. Siksi maa yrittääkin sekottaa EU:n pakkaa. Ja sisältä EU:ta hajottavia puolueita kutsutaan Venäjälle myötämielisiksi tai Venäjän ymmärtäjiksi. Ja se valepropaganda noilta tahoilta on törkeää, kurkkujen käyryys on muka säädelty mutta fakta on ettei ole. EU ei ole menossa liittovaltioksi, mikään taho ei ole sitä esittänyt mutta päinvastaista esitetään faktana.

Nyt äänestetään niin että EU pysyy hyvänä ja Suomi on siinä tiukasti mukana parantamassa eikä särkemässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis mitä hyvää tuo EU on tuonut. Sieltä nakellaan pieniä armopaloja ja niistä uutisoidaan myönteisinä asioina, esim. tuo jutussa mainittu helikopterihankinta. Sillä rahalla mitä Suomi joutuu nettomaksajana Brysseliin lähettämään, olisi voitu uusia koko helikopterikalusto ja paljon muutakin. Ja vaikka olen EU vastainen, niin en ole sitä huolimatta Venäjä myönteinen joten ei pidä yleistää. Päin vastoin inhoan tuota itänaapuria vielä enemmän kuin EU:nia. Haluan vain Suomelle sen menettämän itsenäisyyden, valuutan ja oman päätäntävallan omista asioista takaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrjö Raution kirjoitus Kalevassa sunnuntaina oli selventävä. Rauha ja ihmisoikeudet euroopassa on jo hyvä perusta eulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

haluttiin varmistaa, ettei sota koskaan enää toistuisi.

ts. ranska ja saksa olisi vastakkain, eri puolilla.

siksi perustettiin euroopan hiili- ja teräsyhteisö,

josta sitten kehittyi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoastaan komissiolla on valta esittää uusia säädöksiä ja komissio on elin, johon alamaiset eivät pääse suoraan demokraattisesti vaikuttamaan. Myös suurinta valtaa pitävä herra valitaan kysymättä kansalta mitään. Näistä syistä johtuen tavallisella pulliaisella ei ole mitään sananvaltaa siihen, mihin suuntaan EU:ta kehitetään. Kehitystä kohti tyrannimaista liitovaltiota voi ainoastaan hidastaa äänestämällä parlamenttii järkevät mepit. Hienon hallintohimmelin ovat herrat EU:ssa rakentaneet. Ei tarvitse juuri vaivata päätään sillä, mitä kansalaiset ajattelevat. Selvästi mallia on haettu Neuvostoliitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutunemmeko linnaan kun meillä on kahvinkeitin, joka saattaa olla päällä aamuneljästä iltapäivälle asti? Pitänee esivalmistella pakoreitti joenrantalepikkoon, jos ja kun oudonnäköinen auto kääntyy varsitielle. Kyseessä voi olla eu - poliisin kommandot. Matkalla on jo nyt hidasteita, mm. routiva rumpu, joka pysäyttää varmasti vauhdilla ajavan. Muuten Hallitusohjelman satanen takaa kahvinkeiton

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

85
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
55
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
52
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
39
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
30
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
28
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
19
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: 
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Tuollaisia juttuja tulee, kun tietyt ihmisrymät ei käytä kondomia Lue lisää...
Skeptikko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image