Kotimaa

Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka

Komissaari Jyrki Katainen on tulossa takaisin Suomeen viiden vuoden Eurooppa-pestin jälkeen. Kataisen puoliso Mervi Katainen oli ehdolla eduskuntavaaleissa kokoomuksen listoilta, mutta ei tullut valituksi. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 25.5.2019 7:00
Anita Simola

Komissaarin mukaan kiinnostus eurovaaleihin on noussut: Jospa yli puolet käyttäisi äänioikeuttaan.

Suomi äänestää sunnuntaina uudet edustajansa Euroopan parlamenttiin.

Lännen Media kysyi viime hetken tuntemuksia eurooppalaisesta politiikasta komissaari Jyrki Kataiselta (kok.), joka on kuluvalla kaudella toiminut myös yhtenä EU-komission varapuheenjohtajana.

Katainen on viipynyt poissa kotimaan areenoilta vuodesta 2014. Komissaarin tehtävät päättyvät todennäköisesti lokakuun lopussa, kun uuden komission kausi alkaa.

Suomen pääministerinä vuosina 2011–2014 toiminutta Kataista on istutettu milloin mihinkin uuteen virkaan. On spekuloitu Sitran yliasiamiehen virasta samoin kuin Suomen Nato-suurlähettilään pestistä. Katainen itse suhtautuu jatkoonsa maltillisesti.

– Toimin komission varapuheenjohtajana nykyisen komission kauden loppuun asti. Tämä on ollut hieno mahdollisuus rakentaa tulevaisuutta eurooppalaisille. Olen tehnyt politiikkaa 25 vuoden ajan. Tämän kauden jälkeen olen ajatellut tehdä aivan jotain muuta. Nyt mietin, mikä muu kuin politiikka voisi sytyttää.

Mitä mieltä te ja perheenne olette Suomeen jäämisestä?

– Suomeen on helppo palata. Nautimme täällä erityisesti luonnosta, toimivasta infrastruktuurista ja tulevaisuuteen katsovasta ilmapiiristä. Samoin lapsilla on merkittävästi enemmän vapauksia liikkua vaikkapa ulkona ilman aikuista.

Mikä on arvauksenne eurovaalien äänestysprosentista tällä kertaa?

– Suomalaiset ja heistä erityisesti nuoret tuntuvat olevan nyt aiempaa kiinnostuneempia eurovaaleista, joten toivon, että äänestysprosentti nousee. Olisi hienoa, jos edes yli puolet suomalaisista kokisi EU-asiat niin tärkeiksi, että kävisi äänestämässä.

Mitä arvelette, mikä muuttuu Euroopan parlamentissa sunnuntain vaalien jälkeen?

– Uusi parlamentti lienee nykyistä hajaantuneempi. Populistiset ja nationalistiset liikkeet saattavat lisätä hieman kannatustaan. Uskon silti, että vastuulliset ja myönteisesti Euroopan kehittämiseen suuntautuvat puolueet saavat enemmistön parlamenttiin.

– Tällainen koalitio voisi muodostua esimerkiksi keskustaoikeiston EPP:stä, sosialistien S&D::stä, keskustaliberaalien ALDE:sta sisältäen Emmanuel Macronin puolueen parlamentaarikot sekä vihreät ympärille.

Mikä on mielestänne tärkein asia, jota Suomen pitää ajaa EU:ssa ja miksi?

– Tällä hetkellä oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen EU:ssa. Olemme uudessa tilanteessa, jossa osa jäsenmaista on alkanut kyseenalaistaa oikeusvaltion ja liberaalin demokratian perusarvoja.

Esimerkkejä ovat vapaa lehdistö, riippumaton oikeuslaitos ja kansalaisjärjestöjen oikeudet.

Mikä on mielestänne tärkein asia, jota EU:n pitää ajaa ja miksi?

– Maailman maiden sitouttaminen yhteisiin tavoitteisiin ja sopimuksiin esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja kauppapolitiikassa on tärkeintä. Näissä kysymyksissä vain yhteistyössä saadaan aikaan haluttu vaikutus, minkä lisäksi yhteistyö luo vakautta.

Pitäisikö teidän mielestänne EU:n yhteistä puolustusta tiivistää?

– On tiivistettävä, muun muassa kyberturvallisuudessa, hybridiuhkien torjunnassa ja perinteisen puolustuksen saralla. Valtaosalla EU-maista on jo puolustusliitto, joka on Nato, Katainen summaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

jyrki kataisesta tulee seuraava suomen tasavallan presidentti, jämäkästi mies paikallaan kun tarvitaan, eikä koskaan jätä joukkojaan vaan johtaa edestäpäin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannatus suomen katajaisen kansan parissa varmaankin yli 90% ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katainen on karkuri ja itsekeskeinen hillotolpan metsästäjä. Pelottaa jo pelkkä ajatuskin hänen presidenttiydestään. Jyrki meni reippaasti EU,n virkakierteeseen myymään Suomea bilderbergiläiseen NWO-pankkiirijärjestelmän kredit velkakierteeseen. Muistamme hänet oikein hyvin Jutan kanssa kreikkalaisen tragedian luomisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on niin fantastista, niin fantantista fantantista.

Kataisen vaalilupausten takia meillä oli julkinen sektori vuosia palkkaveturi. Nämä lupaukset tulivat kansantaloudelle hyvin kalliiksi. Menetimme kilpailukyvyn vuosiksi. Kokoomus voisi olla oppositiossa seuraavat 20 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kait nyt kokoomus vanhan puheenjohtajansa palkitsee tuottoisalla poliittisella virkanimityksellä. Tällaiseenhan jo perinteet velvoittavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pankkiin varmaankin menee lokoiseen eläkevirkaan niinkuin muutkin virkaveljensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa meneekin liian hyvin. Ehkä historian surkein pääministeri, mitäänsanomaton eurojohtaja, epä-älyllinen, itsekeskeinen, aivan käsittämättömän kehno poliitikko. Nyt haistelee eläkevirkaa maan tavan mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistähän on tullut professoreita, yliopistojen tutkijoita ja luennoitsijoita, pankinjohtajia, venäläisten konsultteja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaakseni Katainen antoi lähtiessään ymmärtää Suomen olevan liian pieni hänen kaltaiselleen suuruudelle. Kelkka siis kääntyi tässäkin asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käteinen "highlihgtit" nähtyään vois tietty junailla(mestari kun siinä on) -itsensä "juurilleen" eli Siilinjärven kunnanjohtajaksi. Pienehkö maaseutukunta kaipaa juurikin hänenlaistaan veturikseen, joka osaa kieroilun, jne. eli Siilinjärvi sais uutta nostetta taatusti ja sitähän maaseutukunnat kaipaa todella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin erittäin iloinen, jos Katainen muuttaisi mielummin vaikkapa Somaliaan.....!!!
Tympeä "kansakoulun opettaja" kerta kaikkiaan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

14:52
Ainutlaatuista kuvaa Titanicista ensimmäistä kertaa 14 vuoteen: Tältä näyttää loistoristeilijä, joka vajosi merenpohjaan yli vuosisata sitten
14:37
Allas Sea Poolin lykkääminen vuodella oli välttämätöntä – Töölö Urban: "Ei voi sanoa, että mikään olisi mennyt varsinaisesti pieleen"
14:32
Venäjä laukaisi avaruuteen ihmistä muistuttavan Fedor-robotin, jonka on tarkoitus työskennellä Kansainvälisellä avaruusasemalla
14:15
Kaleva oikaisee
13:22
Kosovon parlamentti hajotettiin, uudet vaalit 45 päivän sisällä
13:22
RKP:n viesti budjettiriiheen: Koulutusrahoista ei saa tinkiä – Henrikssonin mukaan raharatkaisu on tehtävä heti syyskuussa
13:19
"Kaveriporukan videot näyttävät aika samoilta kuin ison viestintätoimiston tekemät" – OMVF:n tuomari Ville Pirinen kehuu musiikkivideoiden voivan Suomessa hyvin
99
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
78
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
53
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
42
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
37
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
25
WHO: Juomaveden mikromuovit vain pieni riski ihmiselle – asiassa kaivataan lisätutkimusta
25
Karhujahdin ikävä päätös Kannuksessa: Loukkaantunut karhu raateli metsästäjää, koirat hyökkäsivät pedon kimppuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image