Kotimaa

Euroopan jättävä Jyrki Katainen: Suomeen on helppo palata – Nyt mietin, mikä muu voi sytyttää kuin politiikka

Komissaari Jyrki Katainen on tulossa takaisin Suomeen viiden vuoden Eurooppa-pestin jälkeen. Kataisen puoliso Mervi Katainen oli ehdolla eduskuntavaaleissa kokoomuksen listoilta, mutta ei tullut valituksi. KUVA: Mauri Ratilainen
Kotimaa 25.5.2019 7:00
Anita Simola

Komissaarin mukaan kiinnostus eurovaaleihin on noussut: Jospa yli puolet käyttäisi äänioikeuttaan.

Suomi äänestää sunnuntaina uudet edustajansa Euroopan parlamenttiin.

Lännen Media kysyi viime hetken tuntemuksia eurooppalaisesta politiikasta komissaari Jyrki Kataiselta (kok.), joka on kuluvalla kaudella toiminut myös yhtenä EU-komission varapuheenjohtajana.

Katainen on viipynyt poissa kotimaan areenoilta vuodesta 2014. Komissaarin tehtävät päättyvät todennäköisesti lokakuun lopussa, kun uuden komission kausi alkaa.

Suomen pääministerinä vuosina 2011–2014 toiminutta Kataista on istutettu milloin mihinkin uuteen virkaan. On spekuloitu Sitran yliasiamiehen virasta samoin kuin Suomen Nato-suurlähettilään pestistä. Katainen itse suhtautuu jatkoonsa maltillisesti.

– Toimin komission varapuheenjohtajana nykyisen komission kauden loppuun asti. Tämä on ollut hieno mahdollisuus rakentaa tulevaisuutta eurooppalaisille. Olen tehnyt politiikkaa 25 vuoden ajan. Tämän kauden jälkeen olen ajatellut tehdä aivan jotain muuta. Nyt mietin, mikä muu kuin politiikka voisi sytyttää.

Mitä mieltä te ja perheenne olette Suomeen jäämisestä?

– Suomeen on helppo palata. Nautimme täällä erityisesti luonnosta, toimivasta infrastruktuurista ja tulevaisuuteen katsovasta ilmapiiristä. Samoin lapsilla on merkittävästi enemmän vapauksia liikkua vaikkapa ulkona ilman aikuista.

Mikä on arvauksenne eurovaalien äänestysprosentista tällä kertaa?

– Suomalaiset ja heistä erityisesti nuoret tuntuvat olevan nyt aiempaa kiinnostuneempia eurovaaleista, joten toivon, että äänestysprosentti nousee. Olisi hienoa, jos edes yli puolet suomalaisista kokisi EU-asiat niin tärkeiksi, että kävisi äänestämässä.

Mitä arvelette, mikä muuttuu Euroopan parlamentissa sunnuntain vaalien jälkeen?

– Uusi parlamentti lienee nykyistä hajaantuneempi. Populistiset ja nationalistiset liikkeet saattavat lisätä hieman kannatustaan. Uskon silti, että vastuulliset ja myönteisesti Euroopan kehittämiseen suuntautuvat puolueet saavat enemmistön parlamenttiin.

– Tällainen koalitio voisi muodostua esimerkiksi keskustaoikeiston EPP:stä, sosialistien S&D::stä, keskustaliberaalien ALDE:sta sisältäen Emmanuel Macronin puolueen parlamentaarikot sekä vihreät ympärille.

Mikä on mielestänne tärkein asia, jota Suomen pitää ajaa EU:ssa ja miksi?

– Tällä hetkellä oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen EU:ssa. Olemme uudessa tilanteessa, jossa osa jäsenmaista on alkanut kyseenalaistaa oikeusvaltion ja liberaalin demokratian perusarvoja.

Esimerkkejä ovat vapaa lehdistö, riippumaton oikeuslaitos ja kansalaisjärjestöjen oikeudet.

Mikä on mielestänne tärkein asia, jota EU:n pitää ajaa ja miksi?

– Maailman maiden sitouttaminen yhteisiin tavoitteisiin ja sopimuksiin esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja kauppapolitiikassa on tärkeintä. Näissä kysymyksissä vain yhteistyössä saadaan aikaan haluttu vaikutus, minkä lisäksi yhteistyö luo vakautta.

Pitäisikö teidän mielestänne EU:n yhteistä puolustusta tiivistää?

– On tiivistettävä, muun muassa kyberturvallisuudessa, hybridiuhkien torjunnassa ja perinteisen puolustuksen saralla. Valtaosalla EU-maista on jo puolustusliitto, joka on Nato, Katainen summaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

jyrki kataisesta tulee seuraava suomen tasavallan presidentti, jämäkästi mies paikallaan kun tarvitaan, eikä koskaan jätä joukkojaan vaan johtaa edestäpäin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kannatus suomen katajaisen kansan parissa varmaankin yli 90% ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katainen on karkuri ja itsekeskeinen hillotolpan metsästäjä. Pelottaa jo pelkkä ajatuskin hänen presidenttiydestään. Jyrki meni reippaasti EU,n virkakierteeseen myymään Suomea bilderbergiläiseen NWO-pankkiirijärjestelmän kredit velkakierteeseen. Muistamme hänet oikein hyvin Jutan kanssa kreikkalaisen tragedian luomisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on niin fantastista, niin fantantista fantantista.

Kataisen vaalilupausten takia meillä oli julkinen sektori vuosia palkkaveturi. Nämä lupaukset tulivat kansantaloudelle hyvin kalliiksi. Menetimme kilpailukyvyn vuosiksi. Kokoomus voisi olla oppositiossa seuraavat 20 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kait nyt kokoomus vanhan puheenjohtajansa palkitsee tuottoisalla poliittisella virkanimityksellä. Tällaiseenhan jo perinteet velvoittavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pankkiin varmaankin menee lokoiseen eläkevirkaan niinkuin muutkin virkaveljensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa meneekin liian hyvin. Ehkä historian surkein pääministeri, mitäänsanomaton eurojohtaja, epä-älyllinen, itsekeskeinen, aivan käsittämättömän kehno poliitikko. Nyt haistelee eläkevirkaa maan tavan mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistähän on tullut professoreita, yliopistojen tutkijoita ja luennoitsijoita, pankinjohtajia, venäläisten konsultteja...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaakseni Katainen antoi lähtiessään ymmärtää Suomen olevan liian pieni hänen kaltaiselleen suuruudelle. Kelkka siis kääntyi tässäkin asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käteinen "highlihgtit" nähtyään vois tietty junailla(mestari kun siinä on) -itsensä "juurilleen" eli Siilinjärven kunnanjohtajaksi. Pienehkö maaseutukunta kaipaa juurikin hänenlaistaan veturikseen, joka osaa kieroilun, jne. eli Siilinjärvi sais uutta nostetta taatusti ja sitähän maaseutukunnat kaipaa todella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin erittäin iloinen, jos Katainen muuttaisi mielummin vaikkapa Somaliaan.....!!!
Tympeä "kansakoulun opettaja" kerta kaikkiaan!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

12:33
Reserviin siirtyvä komentaja Jarmo Lindberg Puolustusvoimien Lemmenjoki-kohusta: "Riittävän pitkällä aikaperspektiivillä se asettuu mittasuhteisiinsa"
12:25
Ettan maajoukkuemiesten tie viemässä odotetusti ulkomaille – Ronkainen siirtymässä Saksan pääsarjaan, Jokela Sveitsin liigaan
12:03
Kultarannassa pääministeri Rinne ja oppositiojohtaja Halla-aho väittelivät maahanmuutosta – "Laitetaanko rautaa rajalle?"
11:55
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari uusista tiedusteluvaltuuksista: "Kestää aikansa ennen kuin kone käy kaikilla sylintereillä"
11:46
Jo yksi aktiivinen murtaja tai rikollisporukka voi kääntää asuntomurtojen määrän kasvuun – "Rajat ylittävä rikollisuus on suuri haaste", poliisi muistuttaa
11:00
Kahdeksan Kalevan yleisöarvijoijaa liikkuu Oulun juhlaviikoilla
11:00
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut – vähennyksiä tehdään 380 henkilötyövuoden verran
24
Lipolta lipsahti piste Pöytyälle – voitto irtosi vasta kotiutuslyöntikilpailussa
23
Kaupunkiviljely siirtyy kohti Oulun keskustaa: Palstoja saatetaan jopa lakkauttaa, kun taas viljelylaatikot ovat täynnä vuodesta toiseen
18
Oulu kasvaa keskimäärin 1 000 asukkaalla vuodessa – enemmistö poismuuttaneista voisi harkita palaavansa Ouluun
17
Rinteen hallitus tekee paluun 1970-luvulle Lukijalta
17
Pohjantien remonttisumaan tulossa helpotusta: Alennettuja nopeusrajoituksia puretaan kesän aikana, siltatyömaa vaikuttaa liikenteeseen vasta syksyllä
16
Suomen muuttovoitto pieneni viime vuonna – maahanmuutto väheni ja maastamuutto kasvoi
13
Puolustusministeri Kaikkonen väläyttää 2-3 kuukauden kansalaispalvelusta – Päätökset kuitenkin jäämässä seuraavalle hallitukselle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntiin sekä seuraaviin Pohjois-Pohjanmaan kuntiin: Pudasjärvi,
Taivalkoski ja Kuusamo ja seuraaviin Lapin kuntiin: Posio, Kemi, Keminmaa ja Ylitornio. 
Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen,
Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan
maakunnan länsiosassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

onnea kaaharit nyt se on tullut

EVVK. Jos tavoitan hitaamman, menen ohi. Jos nopeampi tavoittaa minut, päästän edelle. Ei ongelmaa. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image