Kotimaa

Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt

Euroopan parlamentin päärakennus Strasbourgissa Ranskassa. KUVA: Mathieu CUGNOT
Kotimaa 23.5.2018 7:00
Markku Uhari

Keskiviikkona julkaistun eurobarometrin mukaan noin 60 prosenttia EU-kansalaisista pitää maansa jäsenyyttä unionissa hyvänä asiana.

Suomalaiset haluavat, että tulevissa europarlamenttivaaleissa nostetaan terrorismintorjunta kärkiteemaksi.

Euroopan unionia kohtaan tunnettu pessimismi on kääntynyt laskuun Euroopan unionissa, ainakin jos tuoreen eurobarometri-kyselyn tuloksia on uskominen.

Euroopan parlamentin vuosittain julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan 60 prosenttia kyselyyn vastanneista pitää maansa EU-jäsenyyttä hyvänä asiana.

Luku on Euroopan laajuisesti kasvanut viime vuosina ja on nyt korkeampi kuin 10 vuoteen. Vähiten EU-jäsenyyden kannattajia löytyi EU:sta keväällä 2011. Samoihin aikoihin Eurooppa oli voimakkaassa talouskriisissä.

Lisäksi suuri osa kevään eurobarometriin vastanneista, 67 prosenttia, kokee, että heidän maansa hyötyy EU-jäsenyydestä. Luku on korkein sitten vuoden 1983.

Eurobarometrissä tutkitaan EU-maiden kansalaisten näkemyksiä unionista. Tänä huhtikuussa Kantar Public -yhtiön toteuttamaan kyselytutkimukseen vastasi yli 27 600 ihmistä, joista noin tuhat oli suomalaisia.

Suomalaiset keskikastia

EU-laajuisesti asenteet unionia kohtaan ovat kevään kyselyn perusteella valoisat, mutta suomalaisten arviot unionista ovat keskikastia. 61 prosenttia suomalaisista piti EU-jäsenyyttä hyvänä asiana, ja 70 prosenttia uskoo Suomen hyötyvän unionin jäsenyydestä.

Sen sijaan EU:n hyvään kehityssuuntaan uskovien suomalaisten määrä on laskenut viime syksystä 9 prosenttiyksikköä 34 prosenttiin. Enemmistö eli 35 prosenttia suomalaisvastaajista uskoo, että EU:ssa asiat ovat menossa huonoon suuntaan.

Suomalaisista 68 prosenttia kuitenkin kokee, että heidän äänellään on vaikutusta EU:ssa. Tämä usko omaan vaikutusmahdollisuuteen on selkeästi EU:n keskiarvoa (48 prosenttia) vahvempi.

Kaikkein eniten unionista pidetään Luxemburgissa, jossa 85 prosenttia vastanneista pitää maan EU-jäsenyyttä hyvänä asiana.

Terrorirismintorjunta tulevien vaalien kärkiaihe

Euroopan parlamenttivaalit käydään tasan vuoden päästä keväällä 2019, ja barometrissa on selvitetty, mitä teemoja EU:ssa toivotaan nostavan esille. Koko maanosassa ykkösaiheeksi nousi terrorismin vastainen kamppailu, nuorisotyöttömyyden ehkäisy ja maahanmuutto.

Vielä 2014 terrorismintorjuntaa ei pidetty merkittävänä aiheena, mutta tämän jälkeen useassa EU-maassa on sattunut useita kuolonuhreja vaatineita islamistisia terrori-iskuja.

Suomalaisista 58 prosenttia pitää terrorismin vastaista kamppailua tärkeimpänä tulevien parlamenttivaalien teemana, mikä on enemmän kuin maanosassa keskimäärin (49 prosenttia). Lisäksi suomalaiset painottavat turvallisuuspolitiikkaa, ilmastonmuutoksen torjuntaa ja ihmisoikeuksien sekä demokratian edistämistä huomattavasti EU-keskiarvoa tärkeämpinä teemoina.

Sen sijaan suomalaiset painottavat selkeästi EU:n keskiarvoa vähemmän tärkeäksi asiaksi unionin kansalaisten sosiaaliturvaa.

Europarlamenttivaalien varsinainen äänestyspäivä on 26. toukokuuta 2019.

Vastaajia yli 27 000

  • Euroopan parlamentti julkaisee vuosittain Eurobarometri-kyselyn, jossa mitataan EU-maiden kansalaisten mielipiteitä unionista.
  • Tämän kevään kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Kantar Public. Kasvokkain tehdyt kyselyt toteutettiin 11.–22.4.2018.
  • Kaikkiaan kyselyyn vastasi 27 601 kaikista EU:n nykyisistä 28 jäsenmaasta. Kyselyyn vastasi 1 007 ihmistä Suomessa.
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Päin vastoin, populistiset liikkeet nousee koko Euroopassa ja EU:n vastustus on ennenäkemätöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös Neuvostoliitossa kaikki ilmoittivat olevansa vapaita ja onnellisia :-D

Eu oli siihen asti ihan hyvä idea kunnes tämä ihme" orwelilainen liberalismi" otti vallan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten vaikutusvalta Eu:ssa on täysi nolla. Alle 2% äänivallalla ei todellisuudessa ole mitään vaikutusvaltaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos suomalaisilla olisi vaikutusvaltaa, niin maataloustuet ainakin nousisivat.

Vaikutusvalta on kaksiteräinen miekka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Propagandaa. Suunta on täsmälleen päinvastainen. Epädemokraattisesta diktatuurisesta EU:sta halutaan päästä eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kriittinen saa ja pitää tietysti olla vallitsevassa tilanteessa, mutta en vaihtaisi sitä mistään hinnasta EU-eroon ja tilanteeseen, missä ei vain voi valittaa.
Olipa se EUn tulevaisuuden suunta siis mikä tahansa, on se aina parempi kuin vaihtoehtonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuoreen eurobarometrin mukaan eurooppalaiset ovat eniten huolissaan maahanmuutosta, terrorismista ja nuorisotyöttömyydestä.

Suomessa on vain yksi puolue, joka on pyrkinyt jo vuosien ajan saamaan maahanmuuttopolitiikkaa järkeville urille. Sitä puoluetta johtaa henkilö, jolle Orpo ja Rinne näyttävät stop-merkkiä.

Maahanmuutolla, terrorismilla ja terrorismin uhalla on selkeä yhteys, kuten kaikki normaalijärkiset ovat ymmärtäneet jo aikaa sitten.

Nykyinen kehitys johtaa yhteiskuntaan, jollainen Ruotsista ja muutamista muista eurooppalaisista valtioista on jo kehittynyt. No go -alueita riittää ja raiskaukset, seksuaalinen ahdistelu sekä terroriuhka ovat normeja, jonka vuoksi vapaa liikkuvuus oman maan sisällä ei ole enää tosiasia, jos haluaa suojella itseään.

Toisin sanoen ja jälleen kerran. Ensi keväänä suomalaiset antavat tukensa joko nykyiselle hulluudella tai sen vastustamiselle ja tiukemmalle linjalle, joka edistää turvallisuutta ja vähentää radikaalisti terrorismin uhkaa ja seksuaalirikollisuutta.

Muutoksen saaminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että puhumisen ja kirjoittamisen pelko täytyy heittää roskakoriin, olit sitten millaisessa yhteiskunnallisessa asemassa hyvänsä. On aivan sama oletko julkkis vai tavis tai jotain siltä väliltä. Tärkeintä on suun avaaminen ja mielipiteen vapaa ilmaisu. Mitä useampi tunnettu henkilö ottaa kantaa, sitä rohkeammaksi myös arempi tavis-väki muuttuu.

Näin on marjat ja näillä mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen tuli viime vuonna 2 139 turvapaikanhakijaa. Lisäksi 1 062 hakijan hakemus (ei siis hakijaa) siirrettiin EU:n sisäisenä siirtona Suomeen Kreikasta tai Italiasta. Yhteensä näistä hakemuksista alle 1000 saanee turvapaikan.

Tilastokeskuksen mukaan Suomeen muutti vuonna 2016 kaikkiaan 35 000 henkeä. Viime vuonna vähemmän, 30 200 henkeä, tänä vuonna ehkä enemmän talouden piristyessä. Turvapaikan saaneita maahanmuuttajista on siis ollut luokkaa 3% - 5% kaikista maahanmuuttajista. Kuitenkin nämä muutamat prosentit edustavat perussuomalaisten puheissa kaikkia maahanmuuttajia.

"Fakta" heitetty ulos kehästä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No miksi ihmeessä pitäisi ääneestää EU vastaista puoluetta pelkästään sen perusteella, että maahanmuuton ongelma jotenkin ratkeaisi EU-erolla? Tietysti jos teemme ihan itse maastamme vastenmielisen paikan, ei tänne enää ole tietysti tulijoitakaan. vain menijöitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tutkikaapas Sveitsin ja Norjan maahanmuuttoa. Kumpikaan ei ole EU:n jäsen... :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa EU:n kannatus on suurempaa kuin Suomen hallituksen kannatus. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä usko, että EU kriittisiä olisi Suomessa noin vähän. Kuten joku tuossa edellä kertoikin, riippuu paljon siitä, miten kysymykset on aseteltu. EU näyttäytyy suomalaiselle vain ex-kansanedustajien suojatyöpaikkana, mikä nielee hirveitä määriä rahaa. Lisäksi byrokaratian määrä on vain kasvanut, kun liityttiin EU:n. Valitettavaa on myös se, että suomella ei paljoa sananvaltaa ole, koska isot maat vie ja pienet maat pyristelee perässä ja ovat muka EU:n ytimessä. Ainakin mepit omasta mielestään, vaikka mitään näyttöä heidän siellä tekemisistään ei ole. Kaikesta pitääEU:n kanssa taistella, mämmistä, tervan poltosta, kotitalojen lämmityksestä, liikenteestä, kesäajasta, nopeusrajoitetuista autoista, nuuskasta ym. ym..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu:n alkuperäinen tarkoitus oli olla, itsenäisten valtioiden yhteistyöelin. Nyt ajetaan liittovaltiota, suurten maiden ehdoilla. Näin Eu:sta tehdään harvojen valtaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan unionin päämääränä on alusta asti ollut tarjota jäsenmaidensa kansalaisille vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue, jolla ei ole sisärajoja.

EU:n sisämarkkinoilla ihmiset, tavarat, palvelut ja raha liikkuvat vapaasti maasta toiseen. Talous- ja rahaliitto ovat keskeisiä asioita EU:n yhteismarkkinoiden toimivuudelle.

Liittovaltiohöpötys kuulu EU-vastustajien työkalupakkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No joo, uskoo ken tahtoo tuohonkin "tutkimukseen" ! Kun kysymykset asetellaan sopivasti niin saadaan sopivia vastauksia! Vaimolleni tuli tuo kysely ja kysymyksiin ei voinut oikein vastata kriittisesti vaikka olisi halunnutkin ! Tulee hiukan mieleen Pohjois Korean vaalit........

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n olisi hajottava ja sen tilalle tehtävä uusi kauppa yhteistyö liitto.
Eu on turhake .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi EU tarvitsee 200 miljoonan mainosbudjetin? Siksi että muuten moista hevonpaskaa ei nielisi kukaan. Jatkuvaa EUn maksettua kehumista lehdet täynnä. Todellisuudessa epädemokraattisesti valittun EU johto nostaa vuosi vuodelta vain enemmän rahaa ja keksii hulluja ideoita. EU yhdentyminen lakkauttaa kansallisvaltiot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
16
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
14
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
13
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Oulun-junassa tapahtunutta mystistä pamausta tutkitaan – Otkes selvittää, törmäsikö juna johonkin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

228 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image