Kotimaa

EU:n ilmastosopu saattoi edetä Suomessa – jäsenmailla on huolia liittyen il­mas­to­toi­mien kalleuteen

Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen johtaa epävirallista ympäristöministeriöiden kokousta, jossa esillä ovat ilmastonmuutos, biodiversiteetti ja kiertotalous.
Kotimaa 11.7.2019 18:57
Ossi Rajala

Ainakin ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen uskoo sovun syntymiseen.

EU-maiden ympäristöministereillä vaikutti olevan ennemmin hyvä kuin huono päivä Helsingissä, kun ministerit keskustelivat torstaina erityisesti ilmastonmuutoksen torjunnasta.

EU:n tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä, ja tätä kohti ollaan ainakin Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan menossa.

– Sopimista kohti mennään. Uskon, että saamme sopimuksen aikaan vuoden loppuun mennessä hiilineutraaliudesta 2050. Tätä varten tarvitaan lisää ymmärrystä tilanteesta ja lupaamme kuunnella jäsenmaiden huolia, epävirallisen ministerikokouksen puheenjohtajana ollut Mikkonen puhui päivän päätteeksi.

EU:n päästöt ovat laskeneet samalla, kun talous on kasvanut, joten unioni on päässyt alkuun urakassa. Kasvihuonekaasupäästöt vähentyivät 22 prosentilla vuodesta 1990 vuoteen 2017.

Suomi sekä monet muut maat haluavat kuitenkin enemmän ja nopeammin, jotta ilmasto ei lämpene ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportin mukaista 1,5 astetta enempää.

Osa jäsenmaista korostaa oman kunnianhimon sijaan maailmanlaajuisia toimia ja kilpailukykyä. Esimeriksi Unkari, Puola ja Tshekki eivät ole vielä täysillä kunnianhimoisimpien suunnitelmien kannalla.

Huolena on, mitä ilmastotoimet maksavat ja mitä ne tarkoittavat kansalaisten arjelle. Jos kansalaisten elämä hankaloituu tai kallistuu, uudistukset voivat tyssätä.

– Voimme kaikki ymmärtää, että siirtymä on suuri. Se tarkoittaa, että halutaan vakuuttua oikeudenmukaisesta siirtymästä sekä sosiaalisesta ja taloudellisesta turvallisuudesta, komission kansainvälisten asioiden johtaja Elina Bardram kertoo.

Näitä näkemyksiä sovitellaan kompromissiksi nyt Suomen johdolla.

– Kaikki kyllä ymmärtävät, että on tehtävä enemmän, Mikkonen sanoo.

Mitä käytännön toimia EU miettii? Toistaiseksi huomio on ollut ennemmin yhteisten tavoitteiden luomisessa, mutta alustavia suunnitelmia on.

EU:n komission viime syksynä hyväksymässä strategiassa hahmotellaan hiilivapaata energiatuotantoa, vähähiilistä liikennettä, kiertotaloutta, energiatehokkuutta ja hiilinieluja.

Käytännössä toimet tarkoittaisivat lisää uusiutuvia energiamuotoja, kuten tuuli- ja aurinkovoimaa, sähkö- ja kaasuautoja, hiilinieluja sekä kierrätystä ja kestävämpiä tuotteita.

Satsaukset erityisesti energiatuotantoon maksavat miljardeja euroja. Jos kuitenkaan mitään ei tehdä, hinta voi käydä ihmiskunnalle kalliimmaksi.

Lajikato ja luonnon monimuotoisuus oli niin ikään ympäristöministereiden kokouksessa esillä torstaina.

– Lajikadon ehkäisemiseksi ei ole tehty tarpeeksi. Meidän pakko onnistua tulevissa neuvotteluissa, ja saada aikaan konkreettista toimintaa ja sitoumuksia. Koemme täällä, että se on velvollisuutemme, Mikkonen sanoi.

EU:n meri- ja kalastusasioista vastaava komissaari Karmenu Vella kertoi Helsingissä, että lajikatoa on huomioitu.

– Biodiversiteetti saa poliitikkojen huomiota, kuten kuuluukin. Olemme tehneet toimintasuunnitelman, johon kuuluu esimerkiksi torjunta-aineiden vähentäminen maataloudessa pölyttäjien ja lintujen suojelemiseksi. Kansalaiset vaativat meiltä suunnitelmia ongelmien hoitamiseksi, Vella sanoi.

Perjantaina ministereiden keskustelujen aiheena on kiertotalous.

Kiertotaloudessa tavoitteena on valmistaa tuotteet siten, että ne pysyvät käytössä ja kierrossa mahdollisimman pitkään. Lisäksi kulutus perustuisi omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen.

MAINOS

Kommentoi

Eu päästöt ovat vähentyneet, mutta muualla maailmassa päästöt ovat lisääntyneet. Joten se mitä Eu:ssa on päästöjä saatu laskettua ovat lisääntyneet enemmän muissa maissa. Kiina yksistään on suurimpia tuottajia päästöjen suhteen ja USA tulee perässä. Eu:n päästöttömyys vuoteen 2050 mennessä ei auta mitään jos Eu ei saa Kiinaa sekä USA:aa mukaan, että vähentäisivät päästöjään. Ilmastopäästöt pitäisi kaikki olla tuettuja ja niihin pitäsi valtioilta saada kunnon tuet. Muuten ei ilmasto asiat etene tarpeeksi ripeästi koska todellisuus on, että monilla ei siihen ole varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreiden ja kommareiden pitäs pitää huolta ennemminki rahanieluista. Tuo järjetön verottaminen ja rahan syytäminen holtittomasti pitkin maailmaa johtaa Suomen konkurssiin ja Eu:n hallintaan, sen jälkeen maallamme ei ole enää tulevaisuutta. Miksi vihreät ja kommunistit vihaa Suomea, ei mene jakeluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan..sentin lanttia ei muuten saa maksaa nämä kouhotus leikit..
Sitten kun kaikenlaiset kansan valitsemat edustajat lopettavat lento leikkimisen brysselin ja helsinkin välillä tai muun lentelyn, sitten vois alkaa uskomaan koko ilmastovouhotukseen..
sitä ennen: höpöhöpö
Valitettavasti liian moni jos uskoo tuota puppua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden ilmastokokoukseen osallistujien olisi syytä käydä kiertoajelulla Hanasaaren voimalaitoksen ympäristössä, jolloin näkisivät Suomen takapihan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös sieltä juuri tule ulos puhtaampaa ilmaa mitä menee sisään, on niin hyvät suodattimet, luin männä vuonna uutisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että kallista. Ainakaan Suomessa mikään ei tunnu maksavan mitään jos maksajina ovat autoilijat. Ainoa mikä on kallista, on teiden kunnossapito, siihen ei raha riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee vaan mieleen jonkun taistelu tuulimyllyjä vastaan(ei siis näitä nykyisiä rahanieluja).
Olisikohan Suomenkin jo aika aloittaa huolehtiminen oikeista, totuuteen perustuvista asioista, kuten maaseudun autioitumisesta ja koko maan asuttuna pitämisestä ja vaikkapa postin alkuperäisen tehtävän palauttamisesta jne... näitä riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sammaa mieltä, pittäisi näitten vihireitten tosiaan huolehtia tähellisemmistäki asioista. Tyhyjää vouhottavat kaiken aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on ihan kauhiaa tuo ilmaston lämpeneminen kun Suomessa ollut tällä viikolla yöpakkasia ja alle 10 asteen lämpöjä näin keskikesällä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudotetaan hiilidioksidin määrä alle 100 ppm:n niin saamme aikaan eläinten ja kasvien massatuhon ja ihmisille nälänhädän ja hengitysvaikeuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä kaavalla mitataan ollaanko hiilineutraaleja? Ajatus on niin epämääräinen, että naurattaa. Vai päätetäänkö yhtäkkiä, että nyt ollaan hiilineutraaleja? On helppo laittaa epämääräinen tavoite ja riittävän kauas. Hiilidionsidin määrä ei ole ilmakehällämme jokapaikassa sama. Valitaanko mittauspisteet arpomalla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastopropagandaan hyväksytään hiilidioksidilähteiden välittömään läheisyyteen, kuten tulivuorille rakennetut mittausasemat.

Tulivuoresta purkautuva kaasu koostuu suurimmaksi osaksi vesihöyrystä ja hiilidioksidista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:56
Superlupaus Laura Lahtinen kauhoi Suomen ennätyksen sivulajissaan
17:29
Limingantien tietyömaiden kohdalla liikenne on sujunut pääosin hyvin, mutta kaikki eivät ymmärrä kääntymiskieltoa Kempeleentielle
16:59
Pelastuslaitos hälytettiin Kemissä rakennuspalon sammutustehtäviin – paljastui liedellä käryäväksi ruoaksi
16:39
Niittokoneesta lentänyt kipinä sytytti maaston palamaan Siikalatvalla – alkusammutus auttoi palon rajaamisessa
16:15
Kahden kantasuomalaisen nuoren epäillään pahoinpidelleen kaksi ulkomaalaistaustaista nuorta Kajaanissa
15:48
Poliisi kertoo lisätietoa Luumäen kuolonkolarista: henkilöauto pysähtyi todennäköisesti matkustajien erimielisyyksien takia
15:35
Noin 20-vuotiaan miehen epäillään lyöneen ikäistään kasvoihin Kajaanissa – pakeni paikalta ennen poliisin saapumista
108
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
61
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
56
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
31
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
31
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
16
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan länsiosassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image