Kotimaa

EU-vaaliehdokas Junes Lokka suivaantui mie­li­pi­de­kir­joi­tuk­ses­ta

Junes Lokka on Muutos 2011 -ryhmän ehdokkaana sunnuntain EU-vaaleissa.
Kotimaa 24.5.2014 17:54
Kaleva

Porilainen lukion historian ja yhteiskuntatiedon lehtori Raimo Peltonen kirjoitti lauantain Kalevaan mielipidekirjoituksen, jossa hän väitti EU-vaaliehdokkaan Junes Lokan vääristelevän totuutta.

Lokka kirjoitti Suomen ulkomaanviennistä, että sisämarkkinat ovat illuusio ja vain 30 prosenttia viennistä kohdistuu euromaihin.

Peltosen mielestä kyseessä on ”tyypillinen äärioikeiston käyttämä populistinen vääristeleminen omille päämäärilleen sopivaan suuntaan”. Hänen mielestään EU:n sisämarkkinoilla tarkoitetaan kaikkia EU:n jäsenmaita, myös niitä, jotka eivät ole euromaita. Suomen vienti näihin EU-maihin on Peltosen mukaan noin 55 prosenttia.

”Euromaa on maa, jonka valuutta on euro ja tällaisiin maihin Suomen vienti on 30 prosenttia. Tämä on fakta, enkä näe, mitä vääristelyä tässä on. Euron puolustajat vetoavat sisämarkkinoiden tuomaan etuun ja huomautin, että se on aika mitätön”, Lokka vastaa.

Lokka ei myöskään sulattanut hänen edustamansa Muutos 2011 -puolueen rinnastamista äärioikeistoon.

”Käsittääkseni äärioikeiston määritelmä on ulkoparlamentaarinen, väkivaltainen liike, jonka tavoitteena on totalitarismi. Muutoksen ensimmäinen tavoite on saada suora demokratia eli sitovat kansanäänestyksen Sveitsin malliin käyttöön Suomessa. Lisäksi Muutos 2011 ei eduskuntapuolueena ole ulkoparlamentaarinen liike.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (28)

Valtio säästäisi, tai niiin no säästäisi ja säästäisi, jos ukoistaisi vaalien järjestämisen jollekkin gallupyhtiölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suora demokratia ei tarkoita pelkkää hätäistä gallup-kyselyä.

Aloittetta kehitettäessä, siihen nimiä kerätessä, siitä äänestettäessä ja päätöksen mukaisesti sitä toimeenpannessa asiasta käydään satojatuhansia keskusteluja puolesta ja vastaan.
Parempaa keinoa yhteisen mielipiteen julkituomiseen ei kerta kaikkiaan ole.

Lobbareiden (kuten Nova Group aikanaan) ystävällisellä avustuksella Suomessa pitää valtaa nykyisin itseasiassa aika pieni joukko päättäjiä. Kokonaista kansaa on huomattavasti vaikeampi ja varsinkin kalliimpi lobata kuin muutamaa avainhenkilöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näitä Sveitsin mallin mukaisen demokratian ajajia halutaankin haukkua, koska sitä kehitystä haluaa jarrutella ne keillä on jo lobbarit takataskussaan. Onko EU:ssa kansanvaaleissa valittu presidentti tai kuningas? Toteutuuko EU:ssa tai suomessa demokratia? Uskaltaisin väittää että ei. Tuleekohan tänne joku vapauttamaan eu-kansan kuten jossain muualla on demokratiaa levitelty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisaalta kun vienti hiipuu muihin maihin niin prosentuaalisesti vienti kasvaa euromaihin vaikka määrällisesti pysyisikin samana. Tässä olisi oiva keino lisätä vientiä euromaihin, vähennetään vientiä muihin maihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielenkiintoinen sanavalinta otsikossa, mutta muuten kohtuullinen uutinen.

Raimo Peltonen on ollut erittäin, no, sanotaanko ahkera seuraamaan Junesta ja muita ehdokkaitamme yrittäen aiheuttaa eripuraa ja sekaannusta keskusteluissamme. Hyvä puoli asiassa on ollut ainakin se, että olemme tarkastaneet ja tuplatarkastaneet väitteitämme, jottei Raimo ja muut hengenheimolaisensa pääsisi "besserwisseroimaan" kustannuksellamme.

Sisämarkkinat on hieman häilyvä käsite. Molemmat ovat periaatteessa kuitenkin oikeassa sisämarkkinoiden määritelmästä. Junes kirjoitti tässä yhteydessä euromaista, joten hänen väitteensä 30 prosentista on täysin oikea. Raimo kirjoitti väitteen EU-maista, joka on myöskin suurin piirtein oikea, joskin heittää muutamalla prosenttiyksiköllä.

EU:n sisämarkkinat määritellään seuraavasti: "EU:n sisämarkkinoilla (yhtenäismarkkinoilla) ihmiset, tavarat, palvelut ja raha liikkuvat yhtä vapaasti maasta toiseen kuin maan sisällä."

Huomatkaa kohta "ja raha". Rahan vapaa liikkuminen vaatii yhteisen valuutan. Muussa tapauksessa valuutanvaihto aiheuttaa omat rajoitteensa. Tästä syystä sisämarkkinat voi ymmärtää vain euromaat kattavaksi alueeksi.

Koko asialla (sisämarkkinoilla) ei ole kuitenkaan merkitystä, sillä Suomen vaihtotase on pari miljardia miinuksella ja kauppatase on tullut alas 15 miljardia euroaikana. Kaupankäynnissä ei ole oikein ideaa, jos siinä jää miinukselle. Vienti sisämarkkinoiden ulkopuolellekaan ei oikein suju, vaan on laskenut jo vuosia johtuen mm. euron liian korkeasta arvosta.

Olisi kovin ystävällistä, että kun julkaistaan mielipidekirjoituksia ehdokkaista juuri ennen vaaleja, lehti tarjoaisi asianomaiselle ehdokkaalle mahdollisuuden vastata välittömästi, eikä ehdokkaan tarvitsisi soitella koko toimitusta läpi lauantai-iltana. Käsitin, että mielipidekirjoituksista vastaava päivystävä toimittaja ei edes vaivautunut vastaamaan puhelimeen.

Ystävällisin terveisin,
Marko P

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt kun 50% venäjän viennistä ja tuonnista on loppunut eli itämatkailu kohta nolla ja vienti itän tyhrehtyy tykkänääns niin tuskin usa ,n koijarit ostaa tai rahottaa sen osuuden suomelle ..kannattaa olla mukana cia,n sotatouhuissa jatkossakin niiin luonnon suojelu alueet lisääntyy automaattisesti itä ja pohjois suomeen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Junesi on oikeassa. Euromaa on maa jolla on euro käytössä. Elikkä euro myönteiset ovat huijanneet termeillään suomen kansaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistanpa tv:n vaalikeskustelun, jossa Suomen Kansan Sinivalkoisten legendaarinen Olavi Mäenpää sijoitti oman puolueensa poliittisella kartalla "työläisperheen lapsena vasemmistoon!" Jokainen tehköön johtopäätoksensa M2011:n ainoan parlamentaarikon edesottamusten kautta, mihin tämä numeropuolue asemoituu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos on 30% viennistä, niin en pitäisi kyllä sitäkään minään itättömänä osuutena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko näihin eu- tai euromaihin vientiä ennen eu:ta tai euroa, ja odotetaanko nykyisen kaupankäynnin romahtavan tykkänään, jos näistä erotaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka ei kokonaan romahtaisikaan, niin meillä ei ole varaa menettää yhtään prosenttia siitä viennistä mikä nyt on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talousasiantuntija, Helmet Capitalin pääomasijoittaja Stefan Törnqvist on sitä mieltä, että jos Suomi haluaa olla kilpailukykyinen, niin sillä on edessään kaksi vaihtoehtoa. Sisäinen tai ulkoinen 20-30 % devalvaatio. Mikäli valitsemme sisäisen devalvaation meillä pitää leikata eläkkeitä ja palkkoja ja julkishallintoa saneerata kovalla kädellä. Toinen mahdollisuus on, että Suomi palaa omaan valuuttaansa, ja julistaa se vapaasti kelluvaksi valuuttakurssiksi, jolloin se luultavasti vähän heikkenisi ja ulkomaan kauppa alkaisi vetää.

Käytännössä omaan valuuttaan siirtyminen ei ole ongelma. Viimeisen sadan vuoden aikana suunnilleen sata yhteisvaluuttaa on hajonnut. Myös Suomi on historiassaan ottanut monesti uuden valuutan käyttöön.

Nykyisin uuden valuutan käyttöönottoa helpottaisi sekin, että nykyään suuri osa rahaliikenteestä on digitaalista, joten setelien ja kolikoiden luominenkin olisi kevyempää kuin aiemmin.

Kuuntele Törnqvistin haastattelu: http://areena.yle.fi/radio/1896441

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"markkaa ei devalvoida" ...sanoi Iiro Viinanen...ja mitä sitten tapahtuikaan. Tutki myös George Soroksen temppuja pienten maiden valuutoilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raimo Peltonen tässä ihmetyttää.

Ellei opettaja, lukion historian ja yhteiskuntatiedon lehtori, osaa kertoa mikä ero on EU-mailla ja euromailla, tai varsinkaan kertoa mikä ero on äärioikeistolla ja Sveitsiläisellä suioralla demokratialla, niin olisiko aika kyseenalaistaa hänen ammattipätevyytensä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolestuttavaa todellakin; ilmeisesti nykyään opettajat opettavat kouluissa omia poliittisesti sopivia mielipiteitään ja faktoista viis, samoin kuin media uutisoi poliittisesti korrekteja mielipiteitä.

Junes Lokka on aina hyvin perehtynyt niihin asioihin joista kirjoittaa, ja niin on nytkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla euromaa/EU-maa -hässäkällä varmaan haettiin enemmänkin sitä,
että Junes oli tarkoituksella valinnut termin euromaa tuohon EU:n sisämaanvienti, joka tarkoittaa siis kaikkia EU-maita eikä euromaita, jolloin asiasta tietämättömämmät saavat sen käsityksen että todellisuudessa vienti on pienempi vastoin kuin herrat väittää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan omasta nuoruudestani monta opettajaa, joiden vakaumus ylitti ammattipätevyyden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sveitsin mallin suora demokratia estäisi myös nämä jatkuvat pyytämättä ja yllättäen syntyvät kriisit.

Kannattaisi tosiaan meidänkin ottaa mallia maasta, jossa asiat oikeasti osataan meitä paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (28)

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
13
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
3
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
3
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
1
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image