Kotimaa

EU perustaa siir­to­lais­kes­kuk­sia Välimeren maihin - maat sopuun maa­han­muut­to­ky­sy­myk­sis­tä

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. KUVA: EMANUEL DUNAND / POOL / EPA
Kotimaa 29.6.2018 5:26 | Päivitetty 29.6.2018 15:07
STT

EU-johtajat pääsivät sopuun yhteisestä turvapaikkalinjasta maratoniksi venyneessä huippukokouksessa Brysselissä.

Aamulla päättyneessä kokouksessa, noin 14 tunnin kokoustamisen jälkeen, sovittiin pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan siirtolaisten keskusten perustamisesta EU-maihin Välimeren rannalla, esimerkiksi Italiaan ja Espanjaan. Toimipisteiden paikkaa ei hänen mukaansa vielä päätetty.

Turvapaikkaan oikeutetut ihmiset siirrettäisiin keskuksista EU-maihin jäsenmaiden vapaaehtoisuuteen perustuen. Muut palautettaisiin.

- Yksityiskohdat ovat vielä auki, Sipilä kertoi.

Afrikan pohjoisrannikolle perustetaan Sipilän mukaan alueellisia maihinnousukeskuksia yhteistyössä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n ja kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n kanssa. Niihin tuotaisiin mereltä pelastettuja ihmisiä, ja tarkoituksena olisi pysäyttää ihmissalakuljettajien toiminta.

Komissio ja neuvosto ryhtyvät selvittämään keskusten perustamista.

Yön aikana EU-johtajat pitivät useita taukoja ja luonnosversioita kirjoitettiin uudelleen.

Italia sai tahtonsa läpi siitä, että kokouksen loppupäätelmiin lisättiin ajatus siitä, että yhteen EU-maahan tuleva siirtolainen on kaikkien EU-maiden huolenaihe. Periaate ei kuitenkaan tarkoita Dublin-periaatteen eli ensimmäisen maan vastuun romuttumista.

- Aika lailla sellainen paketti tai ainakin sitä kohti, mikä Suomenkin visio on ollut, Sipilä summasi kokouksen jälkeen.

Kovaa peliä Italialta

Italian vastavalittu pääministeri Giuseppe Conte sähköisti kokouspaikan tunnelman alkuillasta, kun hän väläytti mahdollisuutta kokouksen loppupäätelmien vesittämiseen. Yhdenkin maan vastustus riittää siihen, ettei kokouksesta saada aikaan päätelmiä.

Maan oikeistopopulistinen hallitus on ajanut tiukkaa maahanmuuttolinjaa, eikä siirtolaisia kuljettavia avustuskuljetuksia ole päästetty satamiin.

Juuri siksi EU:lla oli suuri paine saada aikaan yhteisiä päätöksiä, joilla jaetaan vastuuta siirtolaisista.

Keskustelu kokouksessa oli Sipilän mukaan lopulta rakentava.

- Myöskin hän (Conte) henkilönä oli erittäin eteenpäin katsova ja osoittautui prosessin aikana, että hän tuntee erittäin hyvin nämä asiat ja kansainvälisen lainsäädännön.

Conte kiittelikin neuvottelujen lopputulosta.

- Italian ei ole enää yksin, hän sanoi kokouksen jälkeen.

Myös Saksa kiitteli

Saksan liittokansleri Angela Merkel piti myös EU:n sopimusta maahanmuuttoasioista positiivisena.

Merkel sanoo suhtautuvansa ratkaisuun myönteisesti, mutta hän lisäsi samaan hengenvetoon, että EU-mailla on vielä paljon työtä edessään.

Merkel on kohdannut Saksassa kovaa vastustusta turvapaikkapolitiikkansa vuoksi omilta hallituskumppaneiltaan.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Merkelin hallituskumppanipuolue CSU piti päätöstä myönteisenä. CSU:n puheenjohtaja, sisäministeri Horst Seehofer on ajanut tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa Saksaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Erdogan ehdotti Eu johtajille 7 vuotta sittän tätä..melko naurettava kun tulipallo on jo sisällä päästetty lian myöhäistä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika hassua, että mm Väyrysen Paavo ehdotti tätä samaa asiaa jo silloin kun pakolaistulva oli kiivaimmillaan pari vuotta sitten - olisi kannattanut kuunnella vanhempaa valtiomiestä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin turha valvominen. Eihän siellä mitään sovittu. Tietyt maat eivät ota yhtään ihmistä maahansa. Sipiläkin on täysin jooj´ joo mies olis pysynyt kultarannassa vielä kun on mahdollisuus siihen. Kohta sekin lysti on tiensä päässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

.. ettei EU saa aikaiseksi antaa apua jo lähtömaihin, ettei sieltä pitäisi minnekään lähteäkään pakoon. No eihän se onnistu, kun rikkaat haluaa rikastua lisää. Järkyttävää tämä ihmisen vallan ja rahan ahneus, joka saa kaiken sopan aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1900-luvun alussa lähdettiin Amerikkaan ja 1960-luvulla Ruotsiin. Töitä tekemään, ei loisimaan. Mikähän se ahneus on? Maksa sinä, minä en.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Italia, kiitos. Siinä on Italian kansa saanut pääministerin joka tekee sitä mitä kansa haluaa. Onhan se melkoista ironiaa, että se on nimenomaan Italian pääministeri joka ajoi myös Suomen intressiä tässä. Sipilä on aivan tyhjä kortti ajamaan Suomen kansan asioita.

Eikö se demokratian ole tarkoitus toimia niin, että palvellaan kansaa eikä näitä EU-byrokraatteja ja heidän fantasioitaan? Saisivat ottaa kaikki mallia Italiasta.

EU muuten tukehduttaa itsensä noilla Venäjä pakotteilla. Siinä on käynyt nyt niin, että Trumpin teräs ja autotullit iskevät lännestä ja Venäjän pakotteet idästä. Jäsenmaat osaavat kyllä laskea, että kuinka paljon parempi tulevaisuus meillä kaikilla on ilman EU:ta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu tullut Halla- ahon,epähenkilön linjoille. Miten tässä näin pääsi käymään ? Vastuullinen media voisi hämmästellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastuullisen media olisi syytä hämmästellä, miksi rasistiksi ja ihmisoikeusvastaiseksi haukutut mielipiteet ovatkin yllättäen EU päättäjien mielestä oikea ratkaisu.

Mutta valitettavasti suomessa ei ole vastuullista mediaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienen saarivaltio Maltan opit käyttöön.
Kumiveneet kiinni ja hinaukseen välitön palautus lähtö satamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Conte on todellakin hyvin perillä asioista ja tuntee kansainväliset lait. Meijän Sippilä ei tunne kunnolla edes Suomen perustuslakia. Tämmöoset Sippilät ovat helposti vedätettävissä EU pöydissä. Tietämättömyys yhdistettynä ylikilttiin nöyristelyyn on huono yhdistelmä. Italialaiset osaavat ja uskaltavat pitään puoliaan. Faktat tiskiin, niin ärhäkämpikin vääntäjä joutuu taipumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen neuvottelijat ovat kaikkea muuta kuin jämeriä ja ajavat Suomen etua. Suomen neuvottelijoilla ei ole kanttia pitää puolia, tästä on itselläni kokemusta. Kun pidin Suomen puolta kovasti, osa esimiehistäni piti siitä ja tukivat sitä, mutta oli sellaisiakin, jotka eivät olleet samalla aaltopituudella ja heitä ei olisi koskaan pitänyt päästää Keski-Eurooppalaisten kanssa neuvottelemaan. Suurin osa suomalaisista neuvottelijoista yrittävät olla liian "kilttejä". Sitä ei välttämättä muut neuvottelijat arvosta, koska he haluavat neuvotella, koska neuvottelutaito on heillä hallussa erittäin hyvin. Miten käy Suomen maineen kun pitää puolia? Maineko kärsii? Höpö ja höpö. Suomen maine ei tästä kärsi, kun on perustellut vaatimukset ja pitää niistä kiinni mahdollisimman hyvin kuten muutkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt seon sitten nähty mihin kaikkeen eu:n ihmisoikeussopimus ja ne kuuluisat eu:n arvot taipuvat! Ja nehän taipuvat , jopa keskitysleirien perustamiseen! Mahtavaa toivottavasti maailmalla huomataan!!
Mitä todellisuudessa saavutettiin! Tarkoitus oli ja on saada vaijenttua keskustelu pakolaisongelman kustannuksista! Siihen tällä ilmeisesti päästään, nyt rahoittajaksi tulee eu, joten minkään valtion ei tarvitse rahoittaa pakolaisongelmaa, rahathan tulevat eu:sta! Tosin se jätetään kertomatta, että eu:n rahat tulevat valtioilta, mutta sitähän kansa ei huomaa!! Tämä johta siihen ,että maiden, joissa on paljon turvapaikan hakioita, kustannusosuus pienenee ja niissä missä on vähän, kuten suomessa, osuus suurenee! Jäsen maksuissa se sitten näkyy! Tosin eu-budjetissa se tullaan piilottamaan niin hyvin, ettei sitä edes mainita! Jos tätä sumutusta ei olisi tehty valtiot olisivat joutuneet lähettämään suoraan rahaa Kreikkaan ja Italiaan! Siitä olisi varmasti syntynyt rapsakoita keskusteluja suomenkin eduskunnassa ja somessa!
Edelleenkin pakolaisia tulee ja heidän hakemuksensa joudutaan käsittelemään, jos tulos on kielteinen heidät palautetaan, mikäli joku SUOSTUU ottamaan heidät vastaan, jos ei he jäävät eu:hun, kuten ennenkin! Mielenkiintoista on, mikä on "lopullinen ratkaisu" heidän kohdallaan! Eli mikään ei käytännössä ole muuttunut!! Hieno sumutus politikoilta,eihän sitä edes tyhmempi huomaa!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on huolehdittava, että näiden leirien rahoitusta varten perustetaan erillinen rahasto! Silloin nähdään tämän ongelman todelliset kustannukset ja kuika paljon kukin maa on niistä maksanut!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

yleensä pelkästään työnperässä muutto tai turismi pitäisi olla sallittua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos italia. Tämä on hyvä alku, mutta täysin riittämätön. Muut ovat ihan pihalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

suomeenko ne haluaa kaikki ? rahaa kyllä löytyy niiden elätettäviksi leikataan työttömiltä lisää ,lapsiperheiltä ,eläkeläisiltä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Rahaa kyllä löytyy työttömille, lapsiperheille, eläkeläisille, ruikuttajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
14
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
4
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image