Kotimaa

EU-parlamentti vaatii järeämpiä toimia Venäjän propagandaa vastaan

Kotimaa 23.11.2016 15:01
STT

Mepit vaativat EU-maita puuttumaan tehokkaammin Venäjän propagandaan. EU-parlamentti hyväksyi tänään raportin, jonka mukaan EU:n tulisi satsata enemmän rahaa ja työntekijöitä torjuakseen Venäjän pyrkimyksiä hajottaa EU:ta.

Puolalaisen Anna Elzbieta Fotygan laatiman kannanoton mukaan Venäjä käyttää EU-kontaktejaan aidon dialogin sijaan propagandatarkoituksiin EU-yhteistyötä vastaan.

Raportti vaatii EU:n instituutioita ja viranomaisia seuraamaan tarkasti EU-vastaisen propagandan rahoituskanavia. Raportin mukaan kyse on myös EU:n sisäisestä ongelmasta, sillä Venäjä tukee EU-vastaisia äärioikeistolaisia ja populistisia liikkeitä unionin sisällä.

EU-parlamentti hyväksyi raportin äänin 304-179. Valtaosa vastaan äänestäneistä edusti laitaoikealla tai -vasemmalla istuvia ryhmiä.

EU:n ulkoasiainhallinnon alaisuuteen perustettiin viime vuonna pieni "iskuryhmä", jonka tehtävänä on viestiä EU:n toiminnasta etenkin itänaapuruston venäjänkielisille yhteisöille. Ryhmä myös seuraa venäjänkielistä mediaa EU:n itäisissä kumppanimaissa kuten Ukrainassa ja korjaa virheellisiä ja EU-vastaisia väitteitä. Ryhmään kuuluu yhdeksän viestintäasiantuntijaa. Twitterissä se toimii nimellä @EUvsDisInfo.

Meppien mukaan ryhmän rahoitus pitäisi turvata paremmin ja sen työtä pitäisi tehostaa ja muuttaa avoimemmaksi.

MAINOS

Kommentoi

Miten minä en ole edes huomannut mitään Venäjän propagandaa, osaavat varmaan tehdä sen niin ovelasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Demokraattisessa" EU:ssa on EU-parlamentin järjetöntä esittää toimia Venäjän propagandaa vastaan, koska esim. EU ja Yhdysvallat esittävät Venäjän vastaista propagandaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi ehkä ollut syytä mainita, että tämä ei ollut EU:n enemmistön kanta. Hyvin moni oli vaivautunut puheista ja jätti äänestämättä lisäksi lähes 200 äänesti vastaan. Itäblokki ja baltit yleensä ovat se mätäpaise EU:ssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen kannattaa ehdottomast tuomita kaikkinainen Venäjän propaganda, ettei kaupankäynti Suomen ja Venäjän välillä vaan alkaisi osoittaa piristymisen merkkejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

..että Vladimir Putin sen päättää. Venäjällä ei kissakaan tule tiineeksi ilman "maan isän" lupaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa keino taistella propagandaa vastaan on kertoa kaikessa totuus. Jos kansalaisilta jatkuvasti salataan asioita, pieniäkin, on propagandalla helppo vaikuttaa kansalaisiin. Juuri salailu ja tiedon panttaaminen ovat Euroopan Unionin suuri ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väitteet oikean tiedon salaamisesta kansalaisilta EU:ssa ovat juuri tätä Venäjän levittämää disinformaatiota. Väite uppoaa helposti heikoimmilla hoksottimilla varustettuihin ihmisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kuitenkin syytä muistaa, että se ei ole salailua ja tiedon panttaamista, jos ei kerro asioita, joita ei ole olemassakaan tai tapahtunut. Nythän venäjämielinen propagandakoneisto kehittelee silkkaa valetta päivittäin asiasta kuin asiasta. Ja heikon ymmärryskyvyn osaavat uskovat näihin valheisiin kuin omaan peilikuvaansa. Kaikkein karmein venäjämielisen propagandan uhri on venäjän kansa. Kansa joka kulkee usvassa vallanpitäjästä toiseen. Duuman vaalien äänestysprosenttikin kertoo tästä. Noin 40 prosentin äänestysaktiivisuus vaaleissa sopii diktatuuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:17
Mikko Alatalo laulattaa Rotuaaria Lukijalta
14:49
Ulosajo Kittilän Pokantiellä: auto ajoi kurvista katolleen – yksi henkilö loukkaantui lievästi
14:13
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
14:00
Suku kehui Ed Sheeranin veljen kaunista lauluääntä, mutta se olikin pikkuveli, joka valloitti musiikkimaailman – Menestys alkoi prostituoidun innoittamana Tilaajille
13:25
Poliisi laati muistilistan marjastajille: mukaan kannattaa muistaa muun muassa kännykkä, kartta, kompassi ja kaveri
12:44
Kansalaisaloite mielenterveyspalveluiden terapiatakuusta keräsi 50 000 nimeä – etenee eduskuntaan
12:22
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
170
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
35
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
35
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
25
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa
15
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

87 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image