Kotimaa

EU nielee miljardeja lisää bud­jet­tie­si­tyk­ses­sä – komissaari Katainen kritiikistä: reaktio on ollut odotettua parempi

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen aikoo valaista omia jatkoaikeitaan viimeistään syyskuussa. KUVA: STEPHANIE LECOCQ / EPA
Kotimaa 16.5.2018 5:00
Markku Uhari

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen yllättyi siitä, miten EU:n miljardilisäykset on otettu vastaan. Katainen kommentoi myös halukkuuttaan tavoitella Euroopan komission puheenjohtajuutta.

Euroopan komission esittämiin lisämäärärahoihin on suhtauduttu paremmin kuin varapuheenjohtaja Jyrki Katainen osasi odottaa.

Jäsenmailla on ollut pari viikkoa aikaa sulatella komission toukokuun alussa julkaisemaa pitkän aikavälin talousarvioesitystä, jossa esitetään maksusitoumusten määrien kasvua 1,1 prosentilla vuosille 2021–2027.

Lunta tuli tupaan välittömästi muun muassa Suomen eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholta (sin.), mutta Katainen kertoi tiistaina suomalaismedialle Brysselissä olleensa silti yllättynyt palautteesta.

– Reaktio on ollut parempi kuin mitä me kuvittelimme. Se ei tietenkään tarkoita, että se menisi näin läpi, Katainen sanoi.

Lisäsatsauksia talousarviossa esitetään muun muassa maanosan ulkorajojen valvontaan sekä puolustukseen.

Leikkauksia sen sijaan kohdennettaisiin maatalous- ja aluekehitysrahoihin. Lisäksi komissio ehdottaa, että jonkin valtion saamia tukia voisi lakkauttaa, jos maassa ei noudateta oikeusvaltioperiaatetta. Tämä on katsottu olevan piikki esimerkiksi Puolalle ja Unkarille.

Talousarviota käsitellään EU:n parlamentissa ja jäsenvaltioissa, vielä nykyisen EU-parlamentin aikana.

Vuoden 2019 meppivaalien lähestyessä alkaa myös EU-politiikan johtopaikkojen nimispekulaatio. Komission puheenjohtaja valitaan jokaisen parlamenttiryhmän asettamien ehdokkaiden väliltä, ja käytännössä uusi puheenjohtaja on vaalit voittaneen ryhmän ehdokas.

EPP-ryhmä aikoo julkistaa tänä vuonna oman kärkiehdokkaansa marraskuussa Suomessa, ja Kataista on pidetty yhtenä mahdollisena EPP:n kärkiehdokkaana. Katainen ei kuitenkaan ole vielä päättänyt jatkoaikeistaan.

– Minulla ei ole tähän uutta sanottavaa vielä.

Kotimaan politiikkaan hän ei kuitenkaan ole palaamassa. Jatkoaikeita hän aikoo valottaa alkusyksyyn mennessä.

Vuosille 2021–2027

Brexitin jälkeinen, 27 jäsenvaltion EU tarvitsisi Euroopan komission esityksen mukaan vuosina 2021–2027 pyöriäkseen 1 135 miljardia euroa.

Lisäystä tulisi esimerkiksi rajavalvontaan, puolustukseen ja teknologia- ja tuotekehitykseen, leikkauksia puolestaan maataloustukiin.

Suomen osuutta lisämenoihin ei ole vielä arvioitu.

MAINOS

Kommentoi

'' Euroopan julkisen sektorin ammattiliittojen kattojärjestö EPSU haastaa EU-komission oikeuteen.
Syynä on se, että komissio on kieltäytynyt tekemästä Eurooppa-neuvostolle lakialoitetta työmarkkinaosapuolten neuvottelemasta sopimuksesta. ''
- Verkkouutiset 15.5.2018

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun ei EU itsekään noudata omia sääntöjään, niin mitä virkaa tällaisella maltaita maksavalla jättiorganisaatiolla on? Tilintarkastus jo meppien osalta ontuu, eikä väärin perustein maksettuja korvauksia edes peritä takaisin. Ja nämä henkiöt ovat sitten vain lisää rahaa vailla. Täysin järjetöntä. Organisaatiota pitäisi reilusti karsia ja sen kaikki turhat kulut poistaa. Pienistä puroista ne suuretkin rahavirrat tulee. Näin myös EU:ssa. Ja alkuunsa voisivat lopettaa sen Brysseli- rekkarallin, kun nykyään voi kokouksia pitää myös internetin välityksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU-tullimaksuja Suomessa perittiin 10 miljardia vuonna 2017 ja takaisin Suomeen saatiin vaivaiset 2,2 miljardia. Suomen tullimaksuista meni siis suoraan EUlle jättimäiset 7,8 miljardia! Samalla Suomelta poistettiin 2017 arktisen maan maataloustuet.

Miten EUn rahat eivät riitä? Taitavat rahat mennä jättimäisiin EU palkkoihin. Miettikää siis miksi politikot niim auliisti kehuvat EUta ketunhäntä kainalossa. Ahneus ja omaneduntavoittelu paistaa läpi. Katainen varsinaisena malliesimerkkinä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä sinä olet nämä tullitulot repinyt? Vai sekoitatko (kenties tahallisesti) tullitulot ja Tullin tulot, Tulli kun kerää erilaisia veroja kuten vaikka polttoaineveron mutta EU:lle menee vain rajat ylittävän tavarakaupan tullitulot mistä Suomi pidättää oman osuuden kantopalkkiona. Ota ensi kertaa selvää äläkä näin vääriä tietoja sepusta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi maksoi kantamiaan tulleja ja kantopalkkion jälkeen EU:lle 139 miljoonaa euroa. Kesti 2 minuuttia selvittää tuo, joten seuraavalla kertaa tarkista faktat, ei ne muutetut totuudet todeksi muutu vaikka kuinka paljon väittäisi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Banaanin hinnan piti laskea tämän eu höpötyksen myötä ja kaikki uskoi :)) hahah..
no itse en tietenkään halpaan mennyt mutta tässä tulos..
makselemme eu byrokraattien palkat ja edut ja kulut ihan joka vero eurosta..ja minkä takia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Banaani oli niitä jonka hinnan piti nousta ja alussa nousikin. Norjan kalatehtaat piti loppua ja tulevat kaikki Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norjalaiset tekivät ETA-sopimuksen EU:n kanssa joka maksaa noin 800 miljoonaa euroa Norjalle ja Norjan on adaptoitava noin 20% lainsäädännöstä EU -direktiivien pohjalta mihin Norja ei voi vaikuttaa mitenkään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu on pohjaton kaivo veronmaksajille.Tullepi tosi kagalliiksi suomen veronmaksajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu:n rahojen käytön valvonta on ollut tolkuttoman huonoa eikä Katainen edelleenkään ole vaatimassa siihen parannuksia. On täysin turhaa lisätä varoja budjettiin ennenkuin jo nykyisten budjettivarojen käyttö toteutuu suunnitelmien mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Lisäksi komissio ehdottaa, että jonkin valtion saamia tukia voisi lakkauttaa, jos maassa ei noudateta oikeusvaltioperiaatetta." Toivottavasti rajoittamisen mahdollisuudet määritellään tarkasti, eikä rahoilla kiristämiseen riitä se, että kansa valitsee johtoonsa EU:iin kriittisesti suhtautuvia poliitikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso-Britannia lähtee, mutta paikat eivät vähene ja budjetin pitäisi kasvaa! Älytöntä!!

Tuommoisille suuntauksille olemme uskoneet tulevaisuutemme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilän mukaan suomella ei ole varaa laittaa lisää EU jäsenmaksuihin. Ei löytynyt muutamaa kymppiä köyhillle eläkeläisillekään...toisaalta valtiohan voi avata tilin jonne EU mieliset voiaittaa tilisiirtoina massia, siitä näkis EU kannatuksen...paljonko sinä laittaisit?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset ja suomalaiset muuttuneet täysin lampaiksi. Teki EU mitä hyvänsä, kaikki niellään lammasmaisesti...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ollaan EU:n jäsenenä mennään kohti liittovaltiota jossa Bryssel päättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa asiassa sulla ei ole mitään tietoa EU:n toimivallasta, jos EU:sta tehdään liittovaltio niin se tehdään jäsenmaiden päätöksellä. Ota selvää EU:n toimivallasta äläkä puhu EU:sta ikäänkuin kolmannessa persoonassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Nyt eläkkeellä ja terveenä, vireänä "vanhuksena", sanovat jotkut. Enpä taida olla kovastikkaan vanhus, sillä jaksan kut... Lue lisää...
Roverauta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image