Kotimaa

EU-maat pidättelevät suunnitelmia isosta ra­ja­var­tios­tos­ta

Kotimaa 12.10.2018 19:20 | Päivitetty 12.10.2018 19:54
STT

EU:n yhteisestä rajavartiostosta tulee todennäköisesti tuntuvasti esitettyä pienempi, arvioi sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

Komission esitys 10 000 henkilön raja- ja merivartiostosta sai EU:n sisäministereiltä perjantaina pyyhkeitä niin kokoluokasta, aikataulusta kuin toimivallastakin. Mykkänen arvioi STT:lle kokouksen jälkeen, että päätöstä tuskin saadaan aikaan enää tämän vuoden puolella komission toiveista huolimatta.

EU-komissio ja EU:n vaihtuva puheenjohtajamaa Itävalta ovat ajaneet rajavartioston muskeleiden kasvattamista. Eurooppaan pyrkivien maahanmuuttajien määrä on pienentynyt huomattavasti kriisivuosista, mutta nyt valmistaudutaan tulevaan.

Rajavartioston perustaminen linkittyy isompaan keskusteluun siitä, miten EU-maat reagoivat, jos yhteen maahan kohdistuu poikkeuksellinen maahanmuuttopaine.

Suomi pitää Mykkäsen mukaan tärkeänä, että maahanmuuttokriisissä yhteinen rajavartiosto toimisi tehokkaasti ja työntekijät auttaisivat tulijoiden rekisteröimisessä.

Rajalle kontrolloituja hakukeskuksia

Poikkeuksellisen suuressa kriisissä EU:n yhteisestä rajavartiostosta olisi Mykkäsen mielestä ratkaisevaa hyötyä, jos ulkorajalle perustettaisiin kontrolloitu hakukeskus. Tulijoiden asiat käsiteltäisiin keskuksissa, ja turvapaikkaan oikeutetut jaettaisiin eteenpäin EU-maihin.

- Nämä olisivat väliaikaisia operaatioita, kun joku maa joutuu kohtuuttoman paineen alle kuten vuonna 2015, Mykkänen sanoo.

Hän uskoo, että lopullinen rajavartioston koko tulee olemaan selvästi yli 3 000:n, mutta tuntuvasti alle ehdotetun 10 000:n.

Komission esityksessä rajavartijoiden joukko koostuisi jäsenmaiden lähettämistä rajavartijoista sekä yhteisestä 3 000 henkilön pysyvästä joukosta. Mykkäsen mukaan näin suuren pysyvän joukon muodostaminen sai vähemmän tukea.

EU:n ulkorajoille kriisitilanteissa perustettavat hakukeskukset ovat ehkä realistisempi vaihtoehto kuin "maihinnousupisteet" kolmansissa maissa.

Kesällä huippukokouksessa sovittiin, että EU selvittää maihinnousupisteiden perustamista unionin ulkopuolisiin maihin. Neuvottelut kolmansien maiden kanssa ovat Mykkäsen mukaan olleet hyvin vaikeita.

MAINOS

Kommentoi

"Rajavartiosto toimisi tehokkaasti ja työntekijät auttaisivat tulijoiden rekisteröimisessä."
Näkisin että rajavartioston tehtävä on ESTÄÄ laittomasti maahantulevat ihmiset.
Miksi Mykkänen haluaa täyttää euroopan 3 maiden ihmisillä ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulee mieleen noista Mykkäsen puheista jotta perusteilla on enemmänkin vastanottojoukot, rajavartiostojen tehtävänä oli ennen vartioida maiden rajoja niin jotta kukaan ei pääse luvatta maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image