Kotimaa

EU-komissio ottaa Liberan kantelun käsittelyyn – EU alkaa pohtia Suomen työ­eh­to­so­pi­mus­ten yleis­si­to­vuu­den rajoittamista

EU-komissio hyväksyi Liberan kantelun ja pyytää Suomen valtiolta vastausta työehtosopimusten yleissitovuuden kysymyksiin. KUVA: Jarno Pellinen
Kotimaa 11.10.2018 12:15
Joonas Kuikka

EU-komissio otti 15 työpäivän harkinta-ajan päätteeksi ajatuspaja Liberan kantelun Suomen työehtosopimusten yleissitovuudesta käsittelyyn. Seuraavaksi komissio kysyy Suomen valtion vastauksen kanteluun. Noin 12 kuukauden aikana komissio päättää, aloittaako se rikkomusmenettelyn Suomen valtiota vastaan EU-tuomioistuimessa.

EU-komissio alkaa selvittää, onko Suomen työehtosopimusten yleissitovuus ristiriidassa EU-oikeuden kanssa.

Kantelun yleissitovuudesta teki ajatuspaja Libera. Vastapuolena on Suomen valtio. Kantelun hyväksymisen vahvistaa Lännen Medialle Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen.

– Keskiviikkoiltana tuli viesti, että EU-komissio ottaa kantelun käsittelyyn. He rupeavat pyytämään lisätietoja Suomen valtiolta ja meiltä. Prosessi on kuitenkin pitkä, Kiesiläinen kertoo.

Edessä ainakin vuoden selvittely

Aluksi EU-komissio kysyy Suomen valtion vastauksen Liberan kanteluun. Kiesiläinen arvioi, että ainakin työ- ja elinkeinoministeriö antanee vastauksen. Myös Libera on pyydettäessä valmis antamaan lisätietoa.

Komissio saattaa kysyä lisätietoja myös muilta asiaan liittyviltä tahoilta, kuten työmarkkinoiden keskusjärjestöiltä SAK:lta, STTK:lta, Akavalta tai EK:lta.

EU-komission käsittely kestää vuoden päivät ja mahdollisesti kauemminkin, jos asia on monimutkainen. EU-komissio päättää käsittelyn lopuksi, onko Suomen valtio rikkonut EU-lainsäädäntöä.

Jos näin on, komissio aloittaa rikkomusmenettelyn Suomen valtiota vastaan ja alkaa ajaa asiaa EU-tuomioistuimessa. Tuomioistuin puntaroi kysymystä mahdollisesti vuosikausia. Jos tuomioistuin päättäisi Suomen yleissitovuudessa olevan ristiriita EU-oikeuden kanssa, päätös velvoittaisi Suomea muuttamaan lainsäädäntöään.

Mikäli EU-komissio ei löydä Suomen lainsäädännöstä moitittavaa, se lopettaa prosessin.

– Minusta on erittäin hyvä, että tämä kysymys pääsee viralliseen tarkasteluun. Valtio joutuu vastaamaan kysymyksiin, sanoo Kiesiläinen.

Libera: Yleissitovuus aiheuttaa kartellin

Yleissitovuus tarkoittaa sitä, että työehtosopimukset koskevat kaikkia yrityksiä.

Liberan mukaan käytäntö haittaa työnantajaliittoihin kuulumattomia pieniä yrityksiä, jotka eivät pääse edes halutessaan neuvottelupöytiin, mutta heitä kuitenkin sitovat yleissitovuuden haittavaikutukset. Liittoihin kuulumattomat yritykset taas eivät saa hyödyntää etuja eli esimerkiksi paikallista sopimista.

– Teknologiateollisuus on räikein esimerkki, kun alle kymmenen työntekijän yritykset eivät pääse liittoon. Kyse on eräänlaisesta kartellista, sanoo Kiesiläinen.

Asiantuntijat epäilevät kantelun onnistumismahdollisuuksia

Eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg Helsingin yliopistosta kertoi syyskuun lopussa Lännen Median haastattelussa, että yleensä työmarkkinaosapuolten asemaa ei säädellä EU-oikeudessa, ja Liberan kantelu käsittelee juuri sitä.

Myös työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta kertoi Lännen Medialle, että EU-oikeuden näkökulmasta kysymys kuuluisi Suomen ratkaistavaksi. Sosiaalipoliittinen lainsäädäntö kuuluu ensisijaisesti kansalliseen harkintaan.

MAINOS

Kommentoi

Taas tuli selväksi kenellä on päätösvalta Suomessa. Se ei ole suomalaisilla vaan vaaleilla valitsemattomalla Eu komissiolla,kaikissa asioissa,pienimmissäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma että saadaan eu-päätös voiko Suomen valtio määrätä "kartelli" ja "pakko" sopimuksia.

EU:lle pitäisi myös kannella ansiosidonnaisen päivärahan maksamisesta jossa päivärahaa maksetaan vain liiton tai työttömyyskassan jäsenille. Pakkojäsenyys ei ole vapaan oikeusvaltion mukaista. Varsinkaan kun liittoon tai kassan kuulumattomat työntekijät joutuvat maksamaan työttömyysvakuutusmaksua josta maksetaan 95% ansiosidonnaisesti päivärahasta.

Mikähän Suomessa mättää kun vanhasta kommunismista ei päästä eroon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihdoinkin alkaa tapahtumaan. AY pakkosyöttö saadaan pöydälle ja demokratian ulkopuolinen "terroristi" järjestö lakeejoineen kriittiseen tarkasteluun. EU on paikkansa ansainnut, yleissitovuus on komministista pakkosyöttöä, siitä on aika päästä irti kohti VAPAATA yhteiskuntaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sopimuksissa on määritelty vain minimit, mikään ei estä sopimasta paremmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommunismi meni, hyvät veljet jäivät.

Saimme erittäin kovalla ja pitkällä työllä poistetuksi kommunismin Suomesta - mutta olemme saaneet tilalle paljon pahemman libertarismin, joka tuhoaa sivistynyttä yhteiskuntaamme nopeammin kuin mikään muu on koskaan onnistunut.
Tämän syövän suuret etäpesäkkeet ovat valtioneuvostomme johtajat, ministerit nyt jo möivät sijoittajille kansallisomaisuudestamme myös rataverkkomme Norjaan ( Talouselämä tänään ).

Ei sitten riittänyt Kemira GrowHow katastrofi kymmenien miljardien tappioiden kera. Nyt meitä pakotetaan maksamaan voittoja ulkomaille jo junalla matkustamisesta omassa maassamme. Eikä sähkönjakeluverkkojemme myyminen kermankuorintaan.

Milloin tämä maanpetturien soluttama hallitus myy puolustusvoimat eniten tarjoavalle - sille joka ottaa sen halvimmalla ulkoistetuksi palveluksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten esimerkiksi sanomaan yhtään mitään siitä mitä Suomi päättää alkoholipolitiikastaan tai autoverotuksesta. Irti EU Suomen omista päätöksistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image