Kotimaa

EU-komissio kehottaa Suomea muuttamaan translakiaan - se rikkoo ihmisen pe­rus­oi­keuk­sia

Helsinki Pride -kulkueessa marssittiin lauantaina 1. heinäkuuta muun muassa translain muuttamisen puolesta.
Kotimaa 2.7.2017 14:43
Ida Roivainen

Suomi on tällä hetkellä ainoa Pohjoismaa, joka vaatii transihmisiltä pakkosterilisaatiota. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että saadakseen henkilöllisyystodistuksen, joka vahvistaa ihmisen juridisen sukupuolen, henkilön on oltava lisääntymiskyvytön.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri jätti huhtikuussa Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen transihmisten pakkosterilisaatiosta ja muista ihmisoikeutta loukkaavista käytännöistä.

Komissio antoi vastauksensa tämän viikon perjantaina, 30. kesäkuuta. Komission mukaan Suomen käytäntö rikkoo perusoikeuksia, ja pitäisi siksi muuttaa, Kumpula-Natri kirjoittaa blogissaan.

Pride -kulkueessa vaadittiin lain muuttamista

Lauantaina 1. heinäkuuta useat Helsinki Pride -kulkueeseen osallistuneet kantoivat kylttejä, joissa vaadittiin translain uudistamista. Suomenmaa-lehden mukaan heidän joukossaan oli mukana myös iso määrä keskus­ta­laisia, jotka kantoivat kylttiä "Ihmisarvo on jakamaton".

Moni keskustapoliitikko, kuten Kimmo Tiilikainen ja Antti Kaikkonen, on kertonut tällä viikolla sosiaalisessa mediassa kannattavansa translain uudistamista.

Tällä Suomen lain mukaan transihmisen on steriloitava itsensä, jos haluaa esimerkiksi muuttaa passissaan lukevan sanan "nainen" sanaksi ”mies”. Lisäksi henkilön on esitettävä pitkiin tutkimuksiin perustuva lääketieteellinen selvitys, jonka moni transihminen kokee nöyryyttäväksi.

Selvitykseen kuuluu muun muassa erillisiä tutkimusjaksoja, joissa selvitetään, elääkö ihminen kokemansa sukupuolen mukaisesti. Tutkimusjaksot voivat kestää vuosia, minkä vuoksi ulkonäöltään ja henkilötodistukseltaan "ristiriidassa" olevat ihmiset kohtaavat syrjintää, vähättelyä ja pahimmassa tapauksessa väkivaltaa.

Ranskan pakkosterilisaatiokäytäntö sai jo tuomion

Miapetra Kumpula-Natrin saamassa EU-komission vastauksessa viitataan myös tuoreeseen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomioon, jossa käsiteltiin Ranskan pakkosterilisaatiokäytäntöä. Tuomioistuimen mukaan Ranskan käytäntö rikkoo Euroopan ihmisoikeusjulistuksen kahdeksatta artiklaa yksityisyyden ja perhe-elämän kunnioituksesta. Tämä tarkoittaa, että pakkosterilisaatio rikkoo perusoikeuksia.

Komissio toteaa vastauksessaan, että jäsenvaltioiden - eli Suomen - täytyy varmistaa, että perusoikeuksia ei rikota. Näin ollen nykyistä käytäntöä on muutettava ja pakkosterilisaatiosta luovuttava.

Lisäksi komissio toteaa, että Euroopan unionin tuomioistuimen mukaan sukupuolten tasa-arvon periaatetta sovelletaan sukupuolen korjaamisesta johtuvaan syrjintään. Se tarkoittaa, että transihmisiltä vaadittava sterilisaatio on laitonta syrjintää.

Laki ei etene perussuomalaisten vastustuksen vuoksi

Jo edellisellä hallituskaudella Suomessa valmisteltiin esitys uudeksi translaiksi, josta poistettaisiin lisääntymiskyvyttömyyden vaatimus. Peruspalveluministeri Juha Rehula kertoi huhtikuussa julkaistussa Long Playn jutussa, että sosiaali- ja terveysministeriö olisi valmis esittelemään eduskunnalle uuden translain. Long Playn mukaan translaki ei kuitenkaan etene, koska perussuomalaiset vastustavat sitä.

Kumpula-Natri kommentoi komission vastausta blogissaan toteamalla, että Suomen on muutettava laki heti.

- Turha odotella, että Suomi haastetaan tuomioistuimeen, koska tuomio tulee olemaan sama kuin Ranskalla. Suomi on ainoa Pohjoismaa, joka enää vaatii epäinhimillistä pakkosterilisaatiota, Kumpula-Natri kirjoittaa.

Tällä hetkellä Euroopassa elää arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka eivät koe heille syntymässä määriteltyä sukupuolta oikeaksi.

Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt, muun muassa Amnesty International, ovat tuominneet Suomen nykylain. Lisääntymiskyvyttömyyden poistamista laista on vaatinut myös muun muassa YK:n kidutuksen vastainen erityisraportoija.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä lainmuutos on saatava meilläkin aikaan. Ilmeisesti lainvastustajat ajattelevat mielessään niitä avioliittoja muualla maailmalla, joissa lapsen synnyttää perheen miespuoliseksi rekisteröity eli isä ja siittäjä on taas rekisteröity naiseksi eli äidiksi. Mitä siitä, maailma muuttuu ja lait sen myötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tässä maassa enää muuta asiaa ole? Marginaalit huutaa ja lehdet kirjoittaa. Täysin tyhjänpäiväisiä ja -päisiä asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ymmärtävä kansalainen ei tule osoittamaan sormella seksuaali vähemmistäjä. Tavallisen kanslaisen asenne Pride kansalaisille. On täysin heidän oma asiansa olla suuntautunut seksuaalisesti joko homoksi tai lesboksi tai transvevetistiksi tai sukupuolensa vaihtaneeksi. Myös median pitäisi ymmärtää että tavalliset kansalaiset ovat sisäistäneet Pride ryhmien oikeudet ilman sitä, että pitäisi aina syyllistää tavallisia hetero kansalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syntyminen ns. väärään vartaloon on tässä ennakkoluulojen ja kaiken keskiarvosta poikkeavan teilaamista harrastavassa maailmassa varmasti raskas kokemus. Minusta on ihan se ja sama mikä ihminen on seksuaalisuudeltaan tai sukupuoli-identiteetiltään, poissuljettuna tietysti toista ihmistä vahingoittavat suuntaukset. Mutta en ymmärrä tätä suvun jatkamiskyvyn säilyttämistä transseksuaalilla. Jos miehellä on kohtu ym. lapsen saantiin vaadittavat elimet tallella, ei hän silloin ole mies, ja päinvastoin. Oma mieleni luokittelee hänet lähinnä muunsukupuoliseksi. Geneettisen suvun jatkamishalun ymmärrän, sehän on suurimmalla osalla sisäsyntyistä, täysin luonnollista. Nykylääketiede voi auttaa siinä munasolujen ja siittiöiden pakastamisella. Pitäisikö sukupuolen määrittämisestä synnytysosastolla luopua. Määrittelisikö ihminen itse oman sukupuoli-identiteettinsä täysi-ikäiseksi tultuaan. Näin äkkiseltään ei hullumpi ajatus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän asia on näin että isä ei voi synnyttää, eikä äiti siittää joten Suomen laki on aivan paikallaan. Toinen vaihtoehto on että pysytään siinä alkuperäisessä sukupuolessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image