Kotimaa

EU-komissio haluaa kieltää muovipillit, ker­ta­käyt­tö­ate­ri­met ja korvatopsit

KUVA: Peura Pekka
Kotimaa 28.5.2018 12:49 | Päivitetty 28.5.2018 13:11
STT, Kaleva

Euroopan komissio toteuttaa lupauksensa ja puuttuu kovalla kädellä merten muoviroskaan. Monia kertakäyttöisiä muovituotteita kuten muovipillit, vanupuikot, kertakäyttöaterimet sekä -lautaset ja cocktailtikut kielletään kokonaan markkinoilta. Kertakäyttöiset juomapakkaukset ovat sallittuja vain, jos ne ovat uudelleensuljettavia.

Kieltoa perustellaan sillä, että kieltolistan tuotteille löytyy jo nyt vaihtoehtoisia materiaaleja eikä niitä ole pakko valmistaa muovista. Juomapillit ja kertakäyttöastiat eivät ehkä katoa, vaan niitä täytyy alkaa valmistaa kierrätettävästä materiaalista.

Taistelu muovituotteita vastaan etenee seuraavaksi Euroopan parlamentin ja jäsenmaista koostuvan neuvoston eteen. Valmista yritetään saada ennen ensi vuoden toukokuun EU-vaaleja.

Komission mukaan juuri tähtäimeen otettuja kymmentä kertakäyttöistä muovituotetta löytyy Euroopan rannikoilta ja meristä. Muovituotteet ja kadonneet kalastusvälineet muodostavat 70 prosenttia merten roskasta.

–  Muovi voi olla fantastista, mutta meidän täytyy käyttää sitä vastuullisemmin, komission esitystä Brysselissä esitellyt varapuheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi.

Myös kalastusvälineiden valinta on ympäristöteko

Jäsenmaiden on vähennettävä myös noutoruoan muovipakkauksia ja muovimukeja. Maat voivat joko asettaa omia tavoitteitaan, puskea markkinoille vaihtoehtoisia tuotteita tai varmistaa, ettei kertakäyttöisiä muovipakkauksia saa tarjota ilmaiseksi.

Lisäksi tähtäimenä on, että EU-maat keräävät 90 prosenttia kertakäyttöisistä muovipulloista vuoteen 2025 mennessä esimerkiksi panttijärjestelmän avulla.

Tuottajat saavat kontolleen vastuuta jätteiden käsittelystä ja siivouksesta, mutta niille luvataan myös kannusteita ympäristöystävällisten ratkaisujen kehittämiseen.

Muovisten kalastusvälineiden, joita löytyy luonnosta huomattavan paljon, valmistajat joutuvat kattamaan siivouskustannuksia.

Muovisten ilmapallojen ja terveyssiteiden pakkauksiin on merkittävä ohjeet niiden hävittämisestä ja tieto siitä, että ne voivat kuormittaa luontoa.

Muoviroskan määrää on vähennetty jo aiemmin kieltämällä kauppoja antamasta ilmaisia muovikasseja tai muuten rajoittamalla niiden jakamista. Komissio on esittänyt rajoituksia myös mikromuoveihin, joita on muun muassa kosmetiikassa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (66)

Kannatan lämpimästi. Lisähyötyä tässä tulee siitä että takuuvarmasti tämä edesauttaa suomalaisen sellun kysyntää. Jalostaja nyt ihmeessä sellusta korvaavat tuotteet ja kaikki voittavat. Ainakin luonto ja suomalaiset....

Hyvä Sipilä ja Suomen hallitus!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kaupassa myytävistä muovikääristä ja pakkauksista luovuttava tilalle kartonkia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Josko ensimmäisenä komission kannattaisi keskittää huomionsa siihen mistä tuo muoviroska pääasiassa esim. Intiasta. Siellä roskat, lietteet ym. lasketaan vesistöön, jolloin muodostuu tuollainen muovijätelautta merelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TakeAway-roskat on kiellettävä. Vanupuikot ja mehupillit myös, eivät ole edes perussuomalaista keksintöä vaikka väri olisi sininen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki tämän paikan roskat, joita ei voi kierrättää, menee lämpövoimalaan poltettavaksi. Kun korkean lämpöarvon omaava muoviroska vähenee, pitää polttaa öljyä, ettei ihmisiltä lopu sähkö jsa lämpö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä jätteen polttamisesta saatava lämpö ja sähkö on vain minimaalinen marginaali tuotantomuodoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laanilan jätteenpolttolaitoksen teho pelkällä poltettavalla jätteellä (150 000 tonnia/vuosi) on 53 megawattia. Kaukolämpöä 40 GWh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava homma että muoviroskan myyntiä kielletään. EU olisi voinut määrätä kieltoja myös sen perusteella miten ongelmallinen muovituote on meressä. Listalle olisi ehdottomasti pitänyt lisätä muoviset kertakäyttösytkärit koska ne voivat kellua meressä vuosikymmeniä. Vaihtoehtoisia tuotteitakin löytyy markkinoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi iso ongelmahan on vaatteiden pesussa irtoavat muovikuidut, mutta sille ei EU tee mitään? Helpompi kieltää kertakäyttöhaarukat kuin tekokuituvaatteet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei tarvi mun stressata näistä muoveista, kun ne menee muiden roskien mukana poltettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eniten ihmetyttää elintarvikkeiden pakkausmuovi kun sitä on monesti paljon ja esimerkiksi karkkikääröt muovia... muovia olisi helppo vähentää kun vain halua on!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava päätös joka on alkusoittoa kaiken turhan muovin kieltämiselle. Tuontiöljystä tehtyä muovia tulisi käyttää mahdollisimman vähän ja siirtyä kaikessa mahdollisessa kotimaisiin materiaalehin. Muoville löytyy ja kehitetään varmasti korvaavia kotimaisia materiaaleja joten muovin kieltoja on vain syytä lisätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (66)

Uutisvirta

40
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
27
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
24
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
17
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa
16
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image